Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.06.2012, 15:42:25
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Da. Ca și toți cei care sunt coautori la aceasta (medicii, etc). Este o excomunicare automată (lattae sententiae). Aceasta înseamnă că autorii se plasează singuri în afara Bisericii, adică prin însăși consumarea faptei, fără a fi nevoie ca un tribunal sau o autoritate canonică să se pronunțe.
Prin excomunicare eu intelg scoaterea pentientului afara din Biserica si interzicerea lui de a mai participa la orice sfanta slujba(fie taina, fie ierurgie).
Asa o intelegeti si dvs?
Vechi 05.06.2012, 15:47:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Prin excomunicare eu intelg scoaterea pentientului afara din Biserica si interzicerea lui de a mai participa la orice sfanta slujba(fie taina, fie ierurgie).
Asa o intelegeti si dvs?
De participat, poate participa, adică poate fi prezent. Oricine poate fi prezent. Dar nu poate primi Sf Împărtășanie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.06.2012, 15:57:31
lore86's Avatar
lore86 lore86 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.05.2009
Locație: timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
De participat, poate participa, adică poate fi prezent. Oricine poate fi prezent. Dar nu poate primi Sf Împărtășanie.
aha, deci oprirea de la Sfanta Impartasanie o numiti excomunicare.
Si in biserica noastra se practica oprirea de la sfanta Impartasanie, ptr perioade diferite, in functie de gravitatea pacatului, dar ca penitentul se poate impartasi de celelalte taine: Sfanta spovedanie, Sfantul Maslu, Sfanta taina a cununiei- deci noi nu o numim excomunicare, doar oprire de la Sfanta Impartasanie.
Daca penitentul(sotie, sot, medic) se exclude automat de la sfanta Impartasanie, pe ce perioada se exclude?
Ce se intampla cu catolicii care nu cunosc aceasta randuiala? Adica care merg sa se impartaseasca fara a se spovedi si a-i opri cineva?
Vechi 05.06.2012, 16:04:42
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
Ce se intampla cu catolicii care nu cunosc aceasta randuiala? Adica care merg sa se impartaseasca fara a se spovedi si a-i opri cineva?
Aceia care se împărtășesc sacrileg, adică fiind în stare de cădere din har (adică, în păcat de moarte) săvârșesc prin aceasta un nou păcat de moarte.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2012, 17:36:35
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Si in biserica noastra se practica oprirea de la sfanta Impartasanie, ptr perioade diferite, in functie de gravitatea pacatului, dar ca penitentul se poate impartasi de celelalte taine: Sfanta spovedanie, Sfantul Maslu, Sfanta taina a cununiei- deci noi nu o numim excomunicare, doar oprire de la Sfanta Impartasanie.
Daca penitentul(sotie, sot, medic) se exclude automat de la sfanta Impartasanie, pe ce perioada se exclude?
Te rog frumos, mai multă atenție la exprimare.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2012, 18:16:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Deviem de la subiect, care e despre nunta mixtă. Pentru o primă aproximare, putem considera că excomunicarea este scoatere din comuniunea euharistică a Bisericii. Mai multe, pe un topic adecvat.

Ceea ce multă lume confundă la noțiunea de "nuntă mixtă": e vorba de nuntă în care o parte este catolică și o parte este acatolică, nu de o nuntă săvâșită de un sobor care e simultan catolic și acatolic: așa ceva nu există. Nici o nuntă care este mai întâi acatolică și pe urmă, într-un al doilea timp, dublată de una catolică ori invers. Nici așa ceva nu există, fiindcă un catolic căsătorit deja (în cadrul unei căsătorii catolice sau a uneia săvârșite de un preot acatolic, care este validă) nu se mai poate căsători din nou, cu aceeși soție cu care e deja căsătorit. Nici cu altă soție, atâta timp cât aceea e în viață, căci ar fi bigamie.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 09:26:24
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Din câte am înțeles de la un ins de pe internet, pe el l-au obligat sau l-au constrâns în situația în care dorea să se căsătorească cu o catolică să semneze nu știu ce document prin care se angaja să își boteze și să își crească copiii în religia catolică. Cred că Biserica Ortodoxă ar trebui să intervină cu anumite reglementări pentru a se asigura ca ortodocșii care se căsătoresc cu catolici să nu mai fie obligați sau constrânși să își boteze copii în religia catolică, ci să îi boteze și să îi crească în Biserica noastră ortodoxă apostolică. Ce zice BOR-ul din acest punct de vedere? Sau nu zice nimic și ne trimite să ne rezolvăm problemele la "duhovnic" că alții poate n-or fi în stare sau nu vor să își asume răspunderea.
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 14:36:33
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Din câte am înțeles de la un ins de pe internet, pe el l-au obligat sau l-au constrâns în situația în care dorea să se căsătorească cu o catolică să semneze nu știu ce document prin care se angaja să își boteze și să își crească copiii în religia catolică...
Da, mare ”suferință”.
Eu am înțeles că l-au forțat și chiar l-au chinuit că altfel nu-l căsătoreau.
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 15:32:18
Decebal Decebal is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius
Da, mare ”suferință”.
Eu am înțeles că l-au forțat și chiar l-au chinuit că altfel nu-l căsătoreau.
Cred că soluția pe care BOR trebuie să o ia în astfel de cazuri, în care un ortodox sau o ortodoxă sunt constrânși să își boteze copilul sau copiii și să îi crească în altă religie decât în Religia Ortodoxă Apostolică, este să încerce să îi despartă pe cei doi în cazul în care partea "catolică" nu renunță, și să îl sfătuiască pe ortodox să își caute un alt partener sau o altă parteneră împrună cu care să își poată crește copilul / copiii în Religia Ortodoxă Apostolică. Religia este mai presus de orice și de aceea trebuie tratată cu maximă seriozitate de ortodocși, atât de preoți cât și de simpli credincioși.

Excepție fac doar cazurile de iubire adevărată, însă în rest dacă partea cealaltă nu consimte la a ceda, este mai bine să se încerce despărțirea lor și orientarea ortodocșilor fie spre alți ortodocși, fie spre alte religii sau confesiuni care sunt în măsură să cedeze.

Last edited by Decebal; 04.08.2012 at 16:10:25.
Reply With Quote
Vechi 04.08.2012, 18:24:53
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Implicit

O religie care opreste casatoria a doua persoane pe motivul convingerilor religioase diferite nu mai poate fi numita o religie a iubirii.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nunta mixta - care sunt problemele? Ciprian Mustiata Secte si culte 100 04.05.2013 13:31:46
Nunta honney Nunta 27 27.04.2011 19:25:22
nunta cojanete Nunta 3 24.03.2010 11:31:35
nunta killerandrew Nunta 5 07.07.2009 12:55:29
casatorie mixta, rog raspuns de la preot, daca se poate lumar Nunta 5 13.10.2008 20:29:10