Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.03.2012, 21:35:40
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
Am si eu cateva intrebari:
1. cati ani are pamantul? (7000 sau 4.5 miliarde?)
2. de unde vina lumina ? E din soare sau de unde? Biblia spune , in Geneza, ca intai Dumnezeu a facut lumina iar abia dupa aceea (in ziua a patra) a facut Soarele si Luna (luminatorii cei mari). Stiai ca pana acum 300 de ani biserica inca considera ca soarele n-are nicio legatura cu lumina, se considera ca lumina e de la Dumnezeu iar Soarele e doar asa, ceva prin care trece lumina.
Cum comentezi?
Incerc sa iti raspund eu:
1. Vezi ce ani erau pe timpul lui Stefan cel Mare, aduni si iti iese data exacta in ani. Atunci anii se dadeau de la facerea lumii, acum e pe undeva pe la 7500 si ceva. Asta cu 4.5 miliarde e o povestire SF evolutionista, nu trebuie sa crezi orbeste tot ce iti spun ba evolutionistii, ba cei cu new-age, chiar tu spuneai ca de aceea ne-a dat Dumnezeu si minte, ca sa analizam si sa filtram, nu sa luam de bun tot ce auzim. Cifra astronomica se bazeaza pe o singura datare, care poate avea mai multe interpretari. Dar uite corelat cu mai multe sisteme de datare, la ce se ajunge (vezi tabelul): http://www.creationism.info.ro/pagini/cs/cs9.html
2. Lumina poate avea mai multe surse de unde provine. Seara cand apesi pe comutator nu se aprinde soarele in camera, ci un bec. Iar in Rai doar nu crezi ca stau pe intuneric. Harul este aratat in ortodoxie prin lumina, unii sfinti luminau.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 22:32:54
wassabi wassabi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.10.2010
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru wassabi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
iar vorbesti prostii si esti rau intentionat. Biblia sustine ca pamantul e rotund (Isaia 40:21-22). Si tu afirmi ca Biblia sustine contrariul. Dovezi amice, dovezi. Unde scrie in Biblie ceea ce afirmi tu?
Apocalipsa: 7.1 După aceasta am văzut patru îngeri, stând la cele patru unghiuri ale pământului

mai gasesti aici:
http://www.lhup.edu/~dsimanek/febible.htm

E drept ca sunt si pasaje care sugereaza ca pamantul e rotund.

Daca in privinta sfericitatii pamantului gasesti citate care sustin ambele variante nu gasesti insa alta idee in afara geocentrismului, pamantul este centrul universului peste tot in Biblie.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 22:36:08
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Incerc sa iti raspund eu:
1. Vezi ce ani erau pe timpul lui Stefan cel Mare, aduni si iti iese data exacta in ani. Atunci anii se dadeau de la facerea lumii, acum e pe undeva pe la 7500 si ceva. Asta cu 4.5 miliarde e o povestire SF evolutionista, nu trebuie sa crezi orbeste tot ce iti spun ba evolutionistii, ba cei cu new-age, chiar tu spuneai ca de aceea ne-a dat Dumnezeu si minte, ca sa analizam si sa filtram, nu sa luam de bun tot ce auzim. Cifra astronomica se bazeaza pe o singura datare, care poate avea mai multe interpretari. Dar uite corelat cu mai multe sisteme de datare, la ce se ajunge (vezi tabelul): http://www.creationism.info.ro/pagini/cs/cs9.html
2. Lumina poate avea mai multe surse de unde provine. Seara cand apesi pe comutator nu se aprinde soarele in camera, ci un bec. Iar in Rai doar nu crezi ca stau pe intuneric. Harul este aratat in ortodoxie prin lumina, unii sfinti luminau.
Hai ca am ajuns sa discutam stiinta de pe vremea lui Stefan cel Mare. Nu-mi explica mie cum e cu lumina ca am facultate tehnica la baza, lucru de care ma indoiesc in ce te priveste. Dupa cum am spus eu nu pot discuta cu cei care cred orbeste fiecare rand scris in biblie chiar si atunci cand stiinta demonstreaza contrariul fara echivoc. Eu am conceptii creationiste (adica cred ca lumea a fost creata de Dumnezeu, universul, materia, viata insa Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru si am evoluat, deci da, cred in evolutie).
Daca tu crezi ca lumea are 7500 de ani atunci asta e, atat are, sa fii iubit si pazit de Dumnezeu, e loc sub soare pentru toata lumea. Doamne ajuta!

Last edited by wassabi; 17.03.2012 at 22:38:42.
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 22:41:32
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Implicit

Citat:
Apocalipsa: 7.1 După aceasta am văzut patru îngeri, stând la cele patru unghiuri ale pământului

mai gasesti aici:
http://www.lhup.edu/~dsimanek/febible.htm

E drept ca sunt si pasaje care sugereaza ca pamantul e rotund.

Daca in privinta sfericitatii pamantului gasesti citate care sustin ambele variante nu gasesti insa alta idee in afara geocentrismului, pamantul este centrul universului peste tot in Biblie.
Te rog, cauta Biblia Ortodoxa si ai sa vezi traducerea pentru asa-zisele versete care sustin ca Pamantul este plat.
http://www.dervent.ro/biblia.php
Vechi 17.03.2012, 22:44:12
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Implicit

Citat:
Hai ca am ajuns sa discutam stiinta de pe vremea lui Stefan cel Mare. Nu-mi explica mie cum e cu lumina ca am facultate tehnica la baza, lucru de care ma indoiesc in ce te priveste. Dupa cum am spus eu nu pot discuta cu cei care cred orbeste fiecare rand scris in biblie chiar si atunci cand stiinta demonstreaza contrariul fara echivoc. Eu am conceptii creationiste (adica cred ca lumea a fost creata de Dumnezeu, universul, materia, viata insa Dumnezeu ne-a dat liberul arbitru si am evoluat, deci da, cred in evolutie).
Daca tu crezi ca lumea are 7500 de ani atunci asta e, atat are, sa fii iubit si pazit de Dumnezeu, e loc sub soare pentru toata lumea. Doamne ajuta!
1. Eu nu sustin ca lumea are 7500 de ani(ca dupa sa nu fiu acuzat de alte lucruri). Si nu stiu ce varsta are Universul.
2. Poate ce spui cum stiinta demonstreza reincarnarea.
3. Sa ne spui care sunt lucrurile incontestabile demonstrate de stiinta care contrazic Biblia.
Vechi 17.03.2012, 23:00:07
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
1. Eu nu sustin ca lumea are 7500 de ani(ca dupa sa nu fiu acuzat de alte lucruri). Si nu stiu ce varsta are Universul.
2. Poate ce spui cum stiinta demonstreza reincarnarea.
3. Sa ne spui care sunt lucrurile incontestabile demonstrate de stiinta care contrazic Biblia.
1. Nici eu nu stiu insa exista unanimitate in lumea stiintifica cum ca nu are 7500 ci miliarde de ani.
2. Nu o demonstreaza nicio stiinta. Este doar o teorie, o credinta, la fel ca si crestinismul si toate celelalte religii. Reincarnarea mi se pare mai logica si mai consistenta cu ce vad in univers: ciclicitate, existenta energetica, transformarea din energie in materie si din materie in energie etc. Mai mult, alte concept enuntate in teoria reincarnarii/yoga au putut fi demonstrate ca fiind adevarate:
- nimic din ceea ce nu este in universul mare nu se afla in universul mic si viceversa: structura atomica similara cu structura unui sistem solar.
- aura, de exemplu, exista si a fost fotografiata. Nu mai vorbesc aici despre experiente personale.
-chakrele, bioenergia, meridiane energetice etc

3.
- Pamantul are cu mult mai mult de 7500 de ani
- Pamantul nu este in centrul universului, asa cum pretinde biblia
- evolutionismul
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 23:01:31
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Te rog, cauta Biblia Ortodoxa si ai sa vezi traducerea pentru asa-zisele versete care sustin ca Pamantul este plat.
http://www.dervent.ro/biblia.php
Da, se pare ca nu e tocmai ce spun aia acolo. Sa zicem ca ai dreptate, biblia nu spune ca pamantul este plat. Cum ramane cu geocentrismul?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 23:12:26
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Nimeni nu poate demonstra acum ca pamantul nu ar fi centrul universului.Orice om de stiinta ti-ar spune ca in orice directie te-ai uita corpurile ceresti se departeaza de observator.Ceea ce stim la momentul actual este ca nu stim care este centrul universului...daca exista vreun centru.

Ce intelegi prin evolutionism ? Uite aici niste gandaci vechi de "300 de milioane de ani " spune stiinta.
http://www.fossilmuseum.net/Fossil_G...ockroaches.htm
300 milioane de ani inseamna inaintea dinozaurilor .Ti se par diferiti ?
Uite aici un filmulet despre un hibrid intre un leu si un tigru obtinut in captivitate:

http://video.google.com/videoplay?do...11402317199827

De 2 ori mai mare decat leul sau tigrul :D.Asta este evolutie ?
Reply With Quote
Vechi 17.03.2012, 23:47:05
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Nimeni nu poate demonstra acum ca pamantul nu ar fi centrul universului.Orice om de stiinta ti-ar spune ca in orice directie te-ai uita corpurile ceresti se departeaza de observator.Ceea ce stim la momentul actual este ca nu stim care este centrul universului...daca exista vreun centru.

Ce intelegi prin evolutionism ? Uite aici niste gandaci vechi de "300 de milioane de ani " spune stiinta.
http://www.fossilmuseum.net/Fossil_G...ockroaches.htm
300 milioane de ani inseamna inaintea dinozaurilor .Ti se par diferiti ?
Uite aici un filmulet despre un hibrid intre un leu si un tigru obtinut in captivitate:

http://video.google.com/videoplay?do...11402317199827

De 2 ori mai mare decat leul sau tigrul :D.Asta este evolutie ?
1. Nu imi dau seama cat de diferiti sunt din pozele alea si nici nu am pregatirea necesara. Sa compari 2 gandaci e un proces mai complex decat sa te uiti la ei asa, pe deasupra ochelarilor si sa spui "mda, sunt cam la fel, deci nu e evolutie".
Din pacat ai dovedit ca nu prea intelegi ce este evolutia. Prin evolutie nu inseamna ca TREBUIE ca animalele sa evolueze. Evolutia inseamna adaptarea unei specii la conditiile date. Gandacii aia si-au gasit optimul pt ei acum 300 de milioane de ani. Si rechinul este cum era acu vreo 100 de milioane. Faptul ca ai niste specii care nu sunt mult diferite de stramosii lor ancestrali nu inseamna ca nu ai evolutie. Pe langa gandacii aia si rechini (si orice alte specii ar mai fi, ca sunt convins ca mai sunt) ai o multime de specii care au evoluat si ai toate dovezile necesare. Retine, dpdv logic e suficient o singura specie care sa dovedeasca ca evolutia, ca proces, a existat si exista. Reciproca nu e valabila, daca gasesti o specie care nu a evoluat sute de milioane de ani nu inseamna ca nu exista evolutie.

2.Dupa cum spune si in film, e vorba de mutatia unei gene care face ca animalul rezultat sa fie de doua ori mai mare. Ce vrei sa dovedesti cu asta, ca nu inteleg? Insasi faptul ca leul se poate imperechea cu tigrul dovedeste evolutia, faptul ca animalele astea au un stramos comun. Exista familii de animale, toate animalele astea au stramosi comuni, au evoluat usor diferit. Mai mult, faptul ca daca animalele se imperecheaza intre rude apropiate duce la deteriorarea speciei dovedeste clar evolutia, componenta genetica, combinatiile de cromozomi si intreaga teorie genetica (pe care n-o cunosc in detaliu, vorbesc ca un profan aici) .

In contrapartida te intreb ce parere ai despre clonare? Cum de e posibila? Daca ar fi cum scrie in biblie o asemenea abominatie ar fi fost imposibila faptic si uite ca se poate.

Last edited by wassabi; 17.03.2012 at 23:50:02.
Reply With Quote
Vechi 18.03.2012, 00:06:46
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
1. Nu imi dau seama cat de diferiti sunt din pozele alea si nici nu am pregatirea necesara. Sa compari 2 gandaci e un proces mai complex decat sa te uiti la ei asa, pe deasupra ochelarilor si sa spui "mda, sunt cam la fel, deci nu e evolutie".
Din pacat ai dovedit ca nu prea intelegi ce este evolutia. Prin evolutie nu inseamna ca TREBUIE ca animalele sa evolueze. Evolutia inseamna adaptarea unei specii la conditiile date. Gandacii aia si-au gasit optimul pt ei acum 300 de milioane de ani. Si rechinul este cum era acu vreo 100 de milioane. Faptul ca ai niste specii care nu sunt mult diferite de stramosii lor ancestrali nu inseamna ca nu ai evolutie. Pe langa gandacii aia si rechini (si orice alte specii ar mai fi, ca sunt convins ca mai sunt) ai o multime de specii care au evoluat si ai toate dovezile necesare. Retine, dpdv logic e suficient o singura specie care sa dovedeasca ca evolutia, ca proces, a existat si exista. Reciproca nu e valabila, daca gasesti o specie care nu a evoluat sute de milioane de ani nu inseamna ca nu exista evolutie.

2.Dupa cum spune si in film, e vorba de mutatia unei gene care face ca animalul rezultat sa fie de doua ori mai mare. Ce vrei sa dovedesti cu asta, ca nu inteleg? Insasi faptul ca leul se poate imperechea cu tigrul dovedeste evolutia, faptul ca animalele astea au un stramos comun. Exista familii de animale, toate animalele astea au stramosi comuni, au evoluat usor diferit. Mai mult, faptul ca daca animalele se imperecheaza intre rude apropiate duce la deteriorarea speciei dovedeste clar evolutia, componenta genetica, combinatiile de cromozomi si intreaga teorie genetica (pe care n-o cunosc in detaliu, vorbesc ca un profan aici) .

In contrapartida te intreb ce parere ai despre clonare? Cum de e posibila? Daca ar fi cum scrie in biblie o asemenea abominatie ar fi fost imposibila faptic si uite ca se poate.
wassabi tu pleci de la impresia ca noi traim pe luna si ca noi nu ne-am pus intrebarile astea dar vii tu acum sa ne destepti.Tu spui ca eu nu inteleg ce e cu evolutia, eu zic ca inteleg foarte bine.Ni se prezinta o adaptare de ex : "gandacul devine imun la o otrava " dupa care trebuie sa acceptam ca toata viata de pe pamant are o origine comuna. Gandacul ramane tot gandac si bacteria ramane tot bacterie.Nu exista nici o dovada ca un anumit tip de animal s-a transformat intr-un alt tip de animal.Nu a fost observata chestia asta.Ca ne uitam la niste oase si ne imaginam noi care e stramosul cui este altceva.Sau ca descoperim ca ADN-ul are o mare parte comuna de parca a zis cineva vreodata ca ar trebui sa fie diferit.Omul nu e facut din coasta lui Dumnezeu e facut din pamant, si ti-am mai scris ce inseamna chip si asemanare.
Daca o sa cercetezi chestiile astea o sa vezi ca de exemplu calul este mai degraba inrudit cu liliacul decat cu vaca iar pisica e mai degraba inrudita cu omul decat cu cainele.
Ce e cert este ca Biblia are clasificarea ei.Ne spune ca animalele se inmultesc dupa felul lor.Deci este plauzibil sa credem ca tigrul si leul se pot inmulti pentru ca sant de acelasi fel.Sau calul cu magarul sau cainele cu lupul etc.Nu e nici o problema din punctul asta de vedere.Problema incepe cand ni se spune cum a evoluat viata din prima celula ( lasand de o parte ca oficial ni se spune ca evolutionismul se ocupa numai cu ce se intampla dupa ce apare prima celula dar neoficial ni se vand povesti despre cum apare prima celula )
Am fost si noi la scoala chiar daca nu avem facultati tehnice la baza si multi dintre noi chiar au ajuns tarziu la credinta ortodoxa dupa lungi cautari.Nu inteleg de ce cred unii ca nu am citit decat Biblia si aia prost.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Detasare de religie disbel Generalitati 57 12.04.2013 14:13:16
Conservatorismul in Religie eodor nastasa Generalitati 92 15.04.2010 12:28:25
Religie Darkanian Pocainta 4 07.12.2009 12:20:13
Olimpiada de religie amica-x Generalitati 3 12.02.2007 23:11:46