![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
1.Cum descrie Sfanta Scriptura procesul care are loc cu ocazia mortii?
Pentru aceasta, as vrea sa ne indreptam privirea catre Sfanta Scriptura, mai precis catre cartea Psalmilor Cap. 145 cu versetul 4: "Ieși-va duhul lor și se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor." (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=145). Tot in aceeasi carte a Psalmilor, la cap. 103 cu versetul 30 gasim scris asa: "Dar întorcându-ți Tu fața Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor și se vor sfârși și în țărână se vor întoarce." (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=103). Iar daca aruncam o privire si asupra a ce ne spune Ecclesiastul in Cap 12 cu versetul 7 gasim urmatoarele: "Și ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=18&cap=12). Deci prin urmare omul viu este un rezultat al unirii elementelor ce il compun, deci moartea pentru el este un proces de descompunere a elementelor constitutive. Cele doua parti componente care stau la baza fiintei si a entitatii sale, trupul si suflarea de viata, se descompun, iar omul, ca rezultat, inceteaza sa mai existe. Daca ne imaginam ca suflarea de viata retrasa de la om in clipa mortii este o suflare constienta de sine, care are capacitatea de a se inchipui pe sine in timp si in spatiu, in care constiinta propriului sau "eu" uman poate subzista mai departe in moarte, independent de trup, atunci trebuie sa admitem ca aceasta suflare a avut aceeasi capacitate si inainte de constituirea ca om. in acest caz ar trebui admisa ideea existentei noastre din veci, cu implicatii divinizante ale fiintei noastre ajungand la concluzii pagane, la superstitii orientale ciudate. 2.Cum descrie Sfanta Scriptura starea omului in moarte? Pentru aceasta v-as indemna sa ne indreptam privirile asupra a ce ne spune Ecclesiastul in Cap. 3 cu versetele 19, 20 si 21: "19. Căci soarta omului și soarta dobitocului este aceeași: precum moare unul, moare și celălalt și toți au un singur duh de viată, iar omul nu are nimic mai mult decât dobitocul. Și totul este deșertăciune! 20. Amândoi merg în același loc: amândoi au ieșit din pulbere și amândoi în pulbere se întorc. 21. Cine știe dacă duhul omului se urcă în sus și duhul dobitocului se coboară în jos către pământ?" (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=18&cap=3) Iar in Cap. 9 cu versetele 5, 6 si 10 Ecclesiastul ne spune urmatoarele: "5. Cei vii știu că vor muri, dar cei morți nu știu nimic și parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat. 6. Și dragostea lor, ura lor și pizma lor a pierit de mult și nu se vor mai bucura niciodată de ceea ce se face sub soare. 10. Tot ceea ce mâna ta prinde să săvârșească, fă cu hotărâre, căci în locuința morților în care te vei duce nu se află nici faptă, nici punere la cale, nici știință, nici înțelepciune." (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=18&cap=9) Cum este numita moartea in Noul Testament? Ioan in Cap. 11 versetele 11, 12, 13 si 14 aminteste cand Iisus asemana moartea cu un somn: "11. A zis acestea, și după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc. 12. Deci I-au zis ucenicii: Doamne, dacă a adormit, se va face bine. 13. Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau că vorbește despre somn ca odihnă. 14. Deci atunci Iisus le-a spus lor pe față: Lazăr a murit." (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=11) In 1 Tesaloniceni in Cap. 4 cu versetele 13, 14 si 15 gasim scrise urmatoarele: "13. Fraților, despre cei ce au adormit, nu voim să fiți în neștiință, ca să nu vă întristați, ca ceilalți, care nu au nădejde, 14. Pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El. 15. Căci aceasta vă spunem, după cuvântul Domnului, că noi cei vii, care vom fi rămas până la venirea Domnului, nu vom lua înainte celor adormiți" (http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=76&cap=4) Somnul este acea "stare fiziologica normala si periodica de repaus a fiintelor, necesara redresarii fiintelor, caracterizata prin incetarea totala sau partiala a functionarii constientei, prin relaxarea musculara, prin incetinirea circulatiei, a respiratiei si prin vise". Deoarece orice stare de inconstienta dupa care urmeaza o trezire, o numim somn, tot astfel si moartea, fiindca va fi urmata de trezirea Invierii, Sfanta Scriptura o numeste "somnul mortii". Doctrina constientei in moarte se bazeaza pe eroarea fundamentala a nemuririi naturale. Este o doctrina care, asemenea celei despre chinurile vesnice, contrazice invatatura Scripturilor, indemnul ratiunii si sentimentul nostru omenesc. Last edited by Cucubau; 25.12.2009 at 22:56:07. Motiv: Am gresit o litera:D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
7. Descoperi-vei tu care este firea lui Dumnezeu? Urca-vei tu până la desăvârșirea Celui Atotputernic? 8. Ea este mai înaltă decât cerurile. Și ce vei face tu? Ea este mai adâncă decât împărăția morții. Cum vei pătrunde-o tu? Iov 11 9. Șeolul (iadul) se mișcă în adâncurile sale, ca să iasă întru întâmpinarea ta. Pentru tine el deșteaptă umbrele, pe toți stăpânitorii pământului; el ridică de pe jilțurile lor pe toți împărații pământului. Isaia 14 13. Nu cruța pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl lovești cu varga, nu moare. 14. Tu îl bați cu toiagul, dar scapi sufletul lui din împărăția morții. Pilde 23 2. Dacă se vor strecura în locuința morților, de acolo mâna Mea îi va apuca, și de se vor sui în cer, îi voi da jos de acolo; Amos 9:2 19. Precum seceta și arșița sorb apele zăpezilor topite, tot astfel soarbe locuința morților pe păcătoși. Iov 24 12. Să-i înghițim de vii ca locuința morților, și întregi, ca pe cei ce se coboară în mormânt. Pilde 1 14. Din stăpânirea locuinței morților îi voi izbăvi și de moarte îi voi mântui. Unde este, moarte, biruința ta? Unde-ți sunt chinurile tale? Mila stă ascunsă departe de ochii Mei!... Osea 13 14. De aceea și iadul și-a mărit de două ori lăcomia lui, căscat-a gura sa peste măsură; acolo se vor coborî mărirea Sionului și gloatele sale, chiotele de veselie... Isaia 5 11. "Cere un semn de la Domnul Dumnezeul tău, în adâncurile iadului sau în înălțimile cele de sus". Isaia 7 15. Și acum, tu te pogori în iad, în cele mai de jos ale adâncului! Isaia 14 24. Înțeleptul merge pe cărarea vieții ce duce în sus, ca să ocolească drumul iadului care merge în jos. Pilde 15 17. Să se întoarcă păcătoșii în iad; toate neamurile care uită pe Dumnezeu. Psalmi 9 10. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. Psalmi 15 15. Și-i vor stăpâni pe ei cei drepți și ajutorul ce-l nădăjduiau din slava lor, se va învechi în iad. 16. Dar Dumnezeu va izbăvi sufletul meu din mâna iadului, când mă va apuca. Psalmi 48 16. Să vină moartea peste ei și să se coboare în iad de vii, Psalmi 54 47. Cine este omul ca să trăiască și să nu vadă moartea și să-și izbăvească sufletul său din mâna iadului? Psalmi 88 David: De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești. Psalmi 138:8 Solomon: Iadul și adâncul sunt cunoscute Domnului, cu atât mai vârtos inimile fiilor oamenilor. Pilde 15:11 Iadul și adâncul nu se pot sătura, tot așa și inima omului e de nesăturat. Pilde 27:20 Locuința morților, pântecele sterp, pământul care nu e sătul de apă și focul care nu zice niciodată: "Destul!" Pilde 30:16 Și omul nu știe că acolo sunt numai umbre, iar cei pe care îi poftește nebunia se află de mult în adâncurile șeolului (locuința morților). Pilde 9:18 NT :Fapte 2:27,31 Căci nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel sfânt al Tău să vadă stricăciune.Mai înainte văzând, a vorbit despre învierea lui Hristos: că n-a fost lăsat în iad sufletul Lui și nici trupul Lui n-a văzut putreziciunea. 8. Pentru aceea zice: "Suindu-Se la înălțime, a robit robime și a dat daruri oamenilor". 9. Iar aceea că "S-a suit" - ce înseamnă decât că S-a pogorât în părțile cele mai de jos ale pământului? Efeseni 4 18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, 19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 1Petru 3 1Petru 4: 5. Ei își vor da seama înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții. 6. Că spre aceasta s-a binevestit morților, ca să fie judecați ca oameni, după trup, dar să vieze, după Dumnezeu cu duhul. 9. Și când a deschis pecetea a cincea, am văzut, sub jertfelnic, sufletele celor înjunghiați pentru cuvântul lui Dumnezeu și pentru mărturia pe care au dat-o. 10. Și strigau cu glas mare și ziceau: Până când, Stăpâne sfinte și adevărate, nu vei judeca și nu vei răzbuna sângele nostru, față de cei ce locuiesc pe pământ? Apocalipsa 6 19. Era un om bogat care se îmbrăca în porfiră și în vison, veselindu-se în toate zilele în chip strălucit. 20. Iar un sărac, anume Lazăr, zăcea înaintea porții lui, plin de bube, 21. Poftind să se sature din cele ce cădeau de la masa bogatului; dar și câinii venind, lingeau bubele lui. 22. Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. 23. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui. 24. Și el, strigând, a zis: Părinte Avraame, fie-ți milă de mine și trimite pe Lazăr să-și ude vârful degetului în apă și să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie. 25. Dar Avraam a zis: Fiule, adu-ți aminte că ai primit cele bune ale tale în viața ta, și Lazăr, asemenea, pe cele rele; iar acum aici el se mângâie, iar tu te chinuiești. 26. Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi. 27. Iar el a zis: Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiți în casa tatălui meu, 28. Căci am cinci frați, să le spună lor acestea, ca să nu vină și ei în acest loc de chin. 29. Și i-a zis Avraam: Au pe Moise și pe prooroci; să asculte de ei. 30. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morți se va duce la ei, se vor pocăi. 31. Și i-a zis Avraam: Dacă nu ascultă de Moise și de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morți. Luca 16 Solomon : Mai de preț este un nume bun decât untdelemnul cel binemirositor și ziua morții decât ziua nașterii. Eccl7:1 Pavel : Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig.Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Filipeni 1:21,23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În al doilea citat, apostolul Pavel nici nu vorbește despre vreun "suflet" care s-ar despărți de trup la moarte. Este doar o dorință de-a lui de a părăsi această natură umană plină de boli și amar. Și nu uita: această dorință o exprima fiind în viață. Nu știu unde vezi tu aici activitatea conștientă a sufletului în timpul morții. Pavel de asemenea vedea sufletul ca ființa vie umană întreagă și nu vreo componentă fantomatică despărțită de trup la moarte: "Și eram în corabie, de toți, două sute șaptezeci și șase de suflete." (Fapte 27,37) În acest verset, nu vedem o "corabie a fantomelor", ci oameni vii care se luptă cu stihiile naturii și care tocmai mâncaseră la îndemnul apostolului Pavel. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca orice catolic, ortodox sau neo-platonician în general, ai o înțelegere greșită asupra acestor noțiuni, confundând moartea cu viața (într-o altă sferă de existență), și duhul cu sufletul. Citat:
Moartea este moarte și învierea este în-viere, readucerea la viață. Diavolul a reușit să întoarcă aceste noțiuni cu susul în jos! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Iată, taină vă spun vouă: Nu toți vom muri, dar toți ne vom schimba, Deodată, într-o clipeală de ochi la trâmbița cea de apoi. Căci trâmbița va suna și morții vor învia nestricăcioși, iar noi ne vom schimba. Căci trebuie ca acest trup stricăcios să se îmbrace în nestricăciune și acest (trup) muritor să se îmbrace în nemurire." (1 Cor 15,51-53) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce vrei sa scoti in evidenta cu aceste texte? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asta a vrut sa zica si Solomon cand a scris "pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Last edited by Danut7; 26.12.2009 at 15:49:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Odata zici ca sufletul pleaca de la om si trece intr-o alta dimensiune spirituala, intr-un loc mai bun sau mai rau, iar mai apoi dai ca exemplu ce spune Solomon cu privire la suflet, si anume ca se intoarce la Dumnezeu. Acu am si eu o intrebare: pe care sa o credem din cele doua?; si mai apoi daca ar fi amandoua adevarate, vrei sa zici ca la Dumnezeu sunt si locuri rele??? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Tare complicat.. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cateva intrebari pentru neoprotestanti si protestanti. | Seraphim7 | Secte si culte | 104 | 23.10.2022 00:36:38 |
Profeti adventisti | NeInocentiu | Secte si culte | 592 | 07.05.2012 09:41:27 |
Cateva intrebari pentru sfintii preoti si crestini | RafaelMiticaPitulice | Despre Sfanta Scriptura | 25 | 02.08.2011 09:01:17 |
Despre Penticostali, Baptisti, Adventisti | danyel | Secte si culte | 741 | 11.08.2010 21:37:50 |
|