Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.03.2013, 14:34:15
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Pe scurt: cat de "supraepiscop" a fost Petru, tot atat de "supraepiscop" este si urmasul sau.
daca imi arati asta in Biblie, maine vin in Bucuresti si ma fac romano (sau greco) catolic
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 14:52:59
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
Iata cateva lucruri in engleza despre ministerul petrin, explicate unui ortodox: http://www.catholicbridge.com/cathol...me_primacy.php

si in franceza: http://www.croire.com/Definitions/Vi...e/Role-du-pape

Pe scurt: cat de "supraepiscop" a fost Petru, tot atat de "supraepiscop" este si urmasul sau.
"It is clear that the theory that the Peter is not the Rock is a new and has been obtained from Evangelical Christians."

"Therefore," he says, "You are Peter; and upon this Rock" which you have confessed, upon this Rock which you have acknowledged, saying, "You are the Christ, the Son of the living God, will I build My Church;" that is upon Myself, the Son of the living God, "will I build My Church." I will build you upon Myself, not Myself upon you. - Fericitul Augustin
Deci ortodocsii au preluat teoria de la evanghelistii printre care primul e (ne)Fericitul Augustin
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 15:42:23
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
daca imi arati asta in Biblie, maine vin in Bucuresti si ma fac romano (sau greco) catolic
Tu în continuare ai (din păcate) idei puține și fixe.
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 17:03:32
eliza-georgiana eliza-georgiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.08.2011
Implicit

Citat:
Eu imi aduc aminte limpede ca, dupa Lovilutia din decembrie, Preafericitul Teoctist s-a retras. E foarte adevarat ca s-a sucit dupa aceea, dar se retrasese pe bune. Nu numai ca a luat hotararea sa se retraga, ci chiar s-a retras, lipsind saptamani bune, daca nu luni (nu mai stiu) din slujirea de patriarh.
Intrebarea pe care v-o pun este urmatoarea: ceea ce a facut Teoctist nu a atacat structura ierarhica a bisericii ortodoxe ? De atunci nu stim ca un Patriarh, ca orice alt reprezentant politic, poate fi demis sau i se poate cere sa se retraga, semn ca biserica ortodoxa nu se mai comporta ca o ierarhie, ghid duhovnicesc sau institutie - ce se vrea inspirata de Duhul Sfant (desi demult joaca "dilaila" in credinta ortodoxa) - ci doar ca una bazata pe natura umana ?
Eu cred ca Patriarhul Teoctist a facut ascultare de cei mai mici decat dansul! N-a luat hotararea de retragere in virtutea gradului superior ierarhic, ci din nemultumire…..
Dupa Revolutia din decembrie 1989, intelegand contestatiile de ordin politic in legatura cu demolarea unor biserici in Bucuresti de catre regimul de dictatura, la sedinta Sfantului Sinod din 10 ianuarie 1990 Patriarhul Teoctist a cerut in scris retragerea din slujirea sa, in semn de pocainta. Primind cereri din toata tara din partea credinciosilor, a clerului de la parohii si manastiri, pentru revenirea Patriarhului, precum si a unor scrisori din partea Patriarhilor Bisericilor Ortodoxe locale, Sfantul Sinod in sedinta sa din aprilie a hotarat chemarea Patriarhului la locul sau. Dand ascultare Sfantului Sinod, Patriarhul Teoctist si-a reluat slujirea sa pentru care a fost ales in noiembrie 1986. Biserica, institutie fundamentala in viata tarii, sub conducerea si neobosita stradanie a Patriarhului Teoctist, isi reia acum locul, rolul si sarcinile cuvenite in societatea romaneasca, dupa o perioada de patru decenii de marginalizare si ingradiri.
http://www.crestinortodox.ro/biseric...asu-71040.html

iar gestul de retragere al Patriarhului (fara subiectivism) nu avea cum sa atace structura ierarhica a bisericii noastre, pentru ca facand asculare, de fapt a inteles ca Ortodoxia era in pericol si ca lumea moderna in care traim este bantuita de “dilaila” aceea hidoasa (care racneste ca un leu cautand pe cine sa inchita), iar un Pastor de oi credincioase trebuie sa aiba curajul de-a merge impotriva curentului, a desertaciunii lumii acesteia... Patriarhul nostru (Dumnezeu sa-l odihneasca cu Sfintii Sai) a inteles ca demnitatea umana inseamna inainte de toate calitatea noastra de fiii ai lui Dumnezeu, iar Biserica trebuie sa serveasca Adevarul, care este Persoana, nicidecum anumite interese, chiar daca astea pot fi justificate ca si acte de caritate sau promovare a pacii in lume, unitatea religiilor, etc… Misiunea unui Patriarh e sa dea marturie despre Dumnezeu, inspirat de acel Duh Sfant pe care Domnul il trimite alesilor Lui, iar cand omul dobandeste pe Duhul cel Sfânt, mii de oameni se vor converti în jurul lui. Un Patriarh cu teama de Dumnezeu nu va tine tine vreodata Lumina sub obroc!

Poate catolicii afiseaza un optimism imbatabil gandind ca va avea grija Dumnezeu... ca asa cum s-a descurcat pana acum biserica catolica se vor mai găsi cai de supraviețuire și de acum înainte. Da, vom supravietui – le roi est mort, vive le roi, nu? Doar ca în cazul de fata, “regele” nu e deloc mort!! Si ce faci atunci când vezi ca pastorul se retrage? Poate ca multi ierarhi catolici sunt ingrijorati dar tac pentru ca din poziția lor nu isi permit sa arunce paie pe focul modernismului care arde. Ce sa faci astfel incat sa (mai) poti ramane catolic? Speri cu disperare că motivele retragerii sunt chiar cele anuntate, altfel cum ai mai putea de acum încolo sa ai incredere intr-o institutie/ ierarhie/ ghid duhovnicesc care isi trimite proprii papi la plimbare?
sau poate catolicii (cei romani ) se vor intoarce la Adevar....dea Domnu...
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 20:56:23
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
Iata cateva lucruri in engleza despre ministerul petrin, explicate unui ortodox: http://www.catholicbridge.com/cathol...me_primacy.php
Exegeza ortodoxă a scos în evidență falsitatea interpretării textului de la Matei XVI, 16-19 cu sensul de acordare a unui primat de jurisdicție și de putere universală apostolului Petru asupra Bisericii de către Hristos, prin interpretarea versetelor de la Matei XX, 20-28, unde are loc „cearta” pentru întâietate, solicitarea mamei lui Ioan și Iacob pentru ca fiii ei să stea la stânga și la dreapta lui Iisus în împărăția Sa, interpretare de unde se vede clar că dacă interpretarea textului de la Matei XVI ar fi cea romano-„catolică”, atunci ceilalți apostoli nici măcar nu și-ar mai fi permis să emită vreo pretenție la vreo întâietate, „bineștiind” ei deja că întâietatea i-a fost deja acordată de Hristos lui Petru „de drept divin”; însuși faptul „certei” pentru întâietate sau a problemei întâietății arată foarte clar că apostolii, alții decât Petru și Petru inclusiv, nu știau nimic despre făgăduința lui Hristos făcută, chipurile, lui Petru că pe el, pe Petru, și numai pe el Își va zidi Hristos Biserica pe care porțile Morții nu o vor birui, ori că Petru ar fi avut vreo făgăduință de la Hristos de primat de jurisdicție și putere universală acordat de drept divin. (Evenimentul de la Matei XX are loc după mărturia lui Petru despre Iisus consemnată la Matei XVI.)
Reply With Quote
Vechi 02.03.2013, 21:09:53
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Adică sectare.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 00:34:31
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Cuvintele apartin Sf. Iustin Popovici.
Daca intrai pe link vedeai.

"" In istoria neamului omenesc au existat trei caderi principale:
cea a lui Adam, cea a lui Iuda si cea a papei." Sf. Iustin Popovici

M-am gandit ca oamenii vor interpreta si vor gasi prilej sa ma ciupeasca iar dar nu m-am gandit ca tocmai tu. Nu te stiam superficial. Intra pe link si citeste.

Am vrut sa modific , dar totusi am avut increderea ca nu ve-ti citi superficial. intradevar, are dreptate Simona si Catalin, oamenii nici nu citesc postarile se uita la nume , si apoi , da=i inainte cu polemica si vorbaria desarta.
Făcui și eu o glumă cu speranța că ar fi nevinovată... Acu o să mă vezi contra Sfântului? Și, evident, misogin?...
Făcui și eu o glumă. Și nu mă așteptam să reacționezi tocmai tu... (aveam alte bănuieli)...

În fine, îmi cer scuze dacă gluma a fost prea proastă.
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 01:21:36
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
asta este. Biblia contine "idei putine si fixe" in comparatie cu potopul de idei marete ale traditiei
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 01:23:45
stefan florin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Adică sectare.
ortodoxule, tu esti de acord cu "invatatura" conform carei papa este vicarul lui Hristos pe pamant, un fel de apostol la patrat?
Reply With Quote
Vechi 03.03.2013, 07:39:46
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
asta este. Biblia contine "idei putine si fixe" in comparatie cu potopul de idei marete ale traditiei
Păcătuiești fără să-ți dai seama. Sau îți dai?
Apropos: se scrie ’Tradiție’, cu majuscula respectului cuvenit sfințeniei.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare