Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2010, 17:47:36
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
apăi @ sophia , cât am ieșit de pe forum , tot la stadiul de cruntă abureală ai rămas ! Pe mine personal m-ai zăpăcit de tot, m-ai zmintit prin cuvintele tale , prin rătăcirile tale continue . Ai un stil de a agita totul în jurul tău. Transmiți multă energie negativă. Asta o simt, asta ți-o spun ! Pur și simplu e un haos în mintea ta. O să evit postările tale , pentru că efectiv duc la rătăcire . Te rog să mă ierți, dar ne merităm pe deplin toate câte vin și câte or mai veni asupra noastră. Iertare, dar am să fug de tine , nu fac față rătăcirilor tale ! Iertare încă odată . Doamne ajută-ne și luminează-ne pe toți cei ce te cunoaștem , pentru că toți suntem lucrul mâinilor tale ! Amin !
. . . . . . . . . , . . . . . . . . . . . . . .
Vechi 04.01.2010, 18:36:12
bodyandsoul's Avatar
bodyandsoul bodyandsoul is offline
Member

Data înregistrării: 31.12.2009
Implicit Pentru Sofia

Draga mea Sophia,
Din cate am inteles, tu vrei ca intre 25 dec. si 1 ian. sa "PETRECI" cu mancare, bautura si cu sotul si ai vrea ca toti sa procedeze ca tine. Este IMPOSIBIL. Tu esti libera sa-ti organizezi viata asa cum crezi de cuviinta, dar nu uita ca sunt si persoane care inteleg ca SARBATORILE CRESTINE trebuie petrecute CRESTINESTE (adica urmand viata dusa de Hristos pe pamant: infranare; poti sa gusti si din mancarurile de dulce, dar cu infranare, adica sa nu te imbuibezi). Cat despre relatiile trupesti, acestea nu sunt ingaduite in nici una din sarbatorile insemnate cu cruce rosie in calendar, nici miercurea, nici vinerea, nici sambata! CU ATAT MAI PUTIN IN PERIOADA CRACIUNULUI, fie ca te impartasesti, fie ca nu, fie ca esti preot, fie ca esti mirean! DAR UNII POT, ALTII NU. CEI CE NU SE POT INFRANA SA NU-I JUDECE PE CEI CE POT SI NICI INVERS.

Fiecare persoana este UNICA, fiecare familie este UNICA!!! Fiecare om are limitele lui.
Sfatuieste-te cu duhovnicul si in privinta postului, si in privinta impartasaniei, si in privinta relatiilor trupesti cu sotul si urmeaza sfatul lui. Faptul ca nu-ti convine ca unii primesc dezlegare la impartasania deasa, iar altii nu primesc, E UN SEMN DE MANDRIE. IUBESTE-I PE TOTI ASA CUM SUNT SI BUCURA-TE CAND SE IMPARTASESC DES, chiar daca tu nu faci asta. Dumnezeu te iubeste si pe tine si pe ei in mod egal. Fa ce poti si cat poti si nu te mai compara cu altii, caci e un semn de mandrie. Compara-te cu poruncile Domnului, atat.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 19:28:11
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si in final n-am inteles, ca acum spune si adam00 acelasi lucru:
Duhovnicul are voie sa neglijeze reguli sau dogme, sau sa inventeze altele?
Adica putem sa mergem sa cerem ceva ce vrem noi?
Scrie undeva ce anume si cat are voie duhovnicul?
Credem pe Iisus sau pe duhovnic?
Nu, duhovnicul nu inventeaza reguli, ci (in cazul ideal) iti cunoaste starea sufleteasca si iti da sfaturi pe masura.
Nu ar trebui sa se contrazica spusele lui cu cele ale lui Hristos.
Duhovnicul insa poate neglija sau aplica partial anumite reguli (nu dogme, reguli, adica canoane si reguli mai mici, traditii), asta prin definitie, inca de cand au aparut canoanele...
Vechi 04.01.2010, 19:29:27
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Bodyandsoul - sa ne lamurim. Tu nu ai inteles bine ce vreau eu.
In primul rand ca nu ma imbuib. Nu-mi place si...nici nu am cu ce.
Eu postesc si pe 25 dec. ma impartasesc. Apoi, ca toti oamenii, mananc de dulce.
Asa scrie si in calendar.
Eu nu stiu sa posteasca cineva, nici macar la manastiri, de Craciun si de Anul Nou.
Relatii trupesti nu ai voie nici de sarbatori? Pai in post nu, de sarbatori nu, si atunci cand? Vorbesc de cei casatoriti, inlcusiv de preotii mireni.
Cred ca gresesti.

In al doilea rand, am venit aici sa intreb, sa ma lamuresc, pentru ca eu stiu ca nu ai voie sa te impartasesti daca nu respecti niste reguli (post, spovedanie etc.)
Geo, un tanar preot de aici, m-a lamurit mai inainte, ca in aceasta perioada (25 dec.-1 ian.) este voie sa te impartasesti fara sa postesti.
Deci este o regula cunoscuta (num ai de unii) si nu este vorba de dezlegare.
Acum stiu si am sa-l intreb pe preotul meu.

In al treilea rand, tu spui frumos ce spui la sfarsit, dar nu cred ca este vorba de mandrie, ci dimpotriva.
Eu ma consider ca n-am dreptul/voie si nici nu ma duc sa cer dezlegare. Eu ma impartasesc mai rar, cu socoteala. Asa mi se pare mie corect.
Consider ca ceilalti dau dovada de mandrie cerand dezlegare si dorind sa ne arate mereu tuturor ca sunt mai buni ca noi.
Si tocmai aici este o problema: nu stiu daca ma iubeste Dumnezeu ca pe ei. Cred ca nu...

Si in fine, mai era si faptul cu deasa impartasanie ca recomandare generala peste tot, dar de fapt infranata de reguli drastice.
Ar fi bine, spuneam eu, sa fie regulile mai permisive, ca sa ne impartasim toti tot timpul, fara remuscari si infranari si probleme si dezlegari.

Last edited by sophia; 04.01.2010 at 19:31:52.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 19:56:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Sfantul Nicodim Aghioritul in sec. al 17 lea a scris o carte in care argumenteaza f vehement pentru impartasania cat mai deasa. El ii sfatuieste pe credinciosi sa se roage de preoti daca acestia nu vor sa-i lase!
Nu e vorba aici ca ne consideram demni, nici vorba. Este vorba ca, daca avem dorinta pentru Hristos, sa si cerem sa ne putem impartasi.

Cat despre post, am mai spus: este o regula noua, valabila nu mai in unele locuri, ca trebuie sa postesti neaparat inainte de impartasanie.
Postul conjugal de sarbatopri este dupa parerea mea o contradictie in termeni. Am mai scris asta si rascris, de altfel, stiu ca v-am inpuiat urechile. :-) Adica, mancam de toate, bem vin, dar sa ne bucuram de dragostea sotului sau sotiei nu putem. Regula asta au inventat-o cei care cred ca sexul este necurat in sine e fapt, si este incompatibil cu o zi sfanta. Altfel ar fi interzis si mancatul carnii in acele zile.
Ce se cere de mai demult si mai peste tot este ajunarea si abtinerea de la relatii conjugale in noaptea dinainte.
Vechi 04.01.2010, 21:39:07
bodyandsoul's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Sfantul Nicodim Aghioritul in sec. al 17 lea a scris o carte in care argumenteaza f vehement pentru impartasania cat mai deasa. El ii sfatuieste pe credinciosi sa se roage de preoti daca acestia nu vor sa-i lase!
Nu e vorba aici ca ne consideram demni, nici vorba. Este vorba ca, daca avem dorinta pentru Hristos, sa si cerem sa ne putem impartasi.

Cat despre post, am mai spus: este o regula noua, valabila nu mai in unele locuri, ca trebuie sa postesti neaparat inainte de impartasanie.
Postul conjugal de sarbatopri este dupa parerea mea o contradictie in termeni. Am mai scris asta si rascris, de altfel, stiu ca v-am inpuiat urechile. :-) Adica, mancam de toate, bem vin, dar sa ne bucuram de dragostea sotului sau sotiei nu putem. Regula asta au inventat-o cei care cred ca sexul este necurat in sine e fapt, si este incompatibil cu o zi sfanta. Altfel ar fi interzis si mancatul carnii in acele zile.
Ce se cere de mai demult si mai peste tot este ajunarea si abtinerea de la relatii conjugale in noaptea dinainte.
Desigur, in casatorie unirea trupeasca este CURATA (exceptand situatiile in care se evita voit nasterea de prunci). In PIDALION (cartea care cuprinde invataturile Sfintilor Parinti Ortodocsi) sau in PRAVILA BISERICEASCA DE LA GOVORA vei gasi indrumari referitoare la relatiile dintre soti. Fiecare procedeaza in functie de limitele si puterile lui si in functie de sfatul duhovnicului, caci fiecare familie este unica. Insa nu trebuie sa spunem ca strugurii sunt acri doar pentru ca nu putem ajunge la ei. Cine nu se poate infrana intru totul potrivit canoanelor, sa se sfatuiasca cu duhovnicul, dar nu cred ca e bine sa facem din neputintele noastre o regula pentru toti. Sau suntem noi mai luminati decat Sfintii Parinti?
IARTA-MA, te rog, asa vad eu lucrurile.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 21:51:50
bodyandsoul's Avatar
Member

Implicit Pentru sophia

"Dumnezeu este mai mama decat toate mamele", spunea parintele Rafail Noica. Iar Nicolae Cabasilla zice "Dumnezeu este mai aproape de noi decat insasi inima noastra". Trebuie doar sa ne apropiem si noi de El. Unde Il vom gasi? In poruncile Lui. Dumnezeu este in poruncile pe care ni le-a dat. Cu cat ne vom stradui mai mult sa le implinim, cu atat ne vom apropia de El. Eu consider ca Dumnezeu ne iubeste pe toti in mod egal, doar ca nu ne-a facut roboti, adica ne-a dat libertatea de a alege si ne-a facut pe fiecare in parte unici. Exista tot atatea cai de mantuire, cati oameni exista. Sunt sigura ca vei gasi pacea si in ceea ce priveste problema aceasta cu impartasania. Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 21:56:10
lareine's Avatar
lareine lareine is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.12.2009
Locație: Altundeva
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru lareine
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bodyandsoul Vezi mesajul
Desigur, in casatorie unirea trupeasca este CURATA (exceptand situatiile in care se evita voit nasterea de prunci). In PIDALION (cartea care cuprinde invataturile Sfintilor Parinti Ortodocsi) sau in PRAVILA BISERICEASCA DE LA GOVORA vei gasi indrumari referitoare la relatiile dintre soti. Fiecare procedeaza in functie de limitele si puterile lui si in functie de sfatul duhovnicului, caci fiecare familie este unica. Insa nu trebuie sa spunem ca strugurii sunt acri doar pentru ca nu putem ajunge la ei. Cine nu se poate infrana intru totul potrivit canoanelor, sa se sfatuiasca cu duhovnicul, dar nu cred ca e bine sa facem din neputintele noastre o regula pentru toti. Sau suntem noi mai luminati decat Sfintii Parinti?
IARTA-MA, te rog, asa vad eu lucrurile.
Mie nu mi se par potrivite relatiile conjugale de sarbatori. Putem spune ca mancam si bem in cinstea lui Christos, dar ca facem amor in cinstea Lui, nu prea :)
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 22:05:40
bodyandsoul's Avatar
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lareine Vezi mesajul
Mie nu mi se par potrivite relatiile conjugale de sarbatori. Putem spune ca mancam si bem in cinstea lui Christos, dar ca facem amor in cinstea Lui, nu prea :)
Desigur, asa spun si canoanele ortodoxe, doar ca unii nu vor sa accepte si se cred mai destepti decat Sfintii Parinti.
Reply With Quote
Vechi 04.01.2010, 23:01:08
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Despre împărtășanie ( opinii , sfaturi autorizate )

http://www.crestinortodox.ro/dreapta...heorghe-calciu
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 12:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 21:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 12:18:10