Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.02.2010, 21:43:23
idealist
Guest

Implicit Ordine militare calugaresti

M-am intrebat adesea: de ce nu exista in Ortodoxie ordine militare calugaresti, cum sunt Templierii, Ioanitii, Teutonii la catolici?
Reply With Quote
Vechi 05.02.2010, 21:56:43
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

cum sa nu...
Oastea Domnului
Gheorghienii ( dupa Sf Gheorghe) la rusi
Reply With Quote
Vechi 05.02.2010, 22:02:38
idealist
Guest

Implicit

Nu sunt sigur ca Oastea Domnului are caracter de organizatie militara. Exista instructie, trageri si restul? Despre Gheorghieni nu am auzit, poate mai multe detalii sa oferi.
Reply With Quote
Vechi 07.02.2010, 19:43:22
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Nu stiu, cel putin in ortodoxie eu nu vad militaria compatibila cu credinta, mai ales cu monahia. Nici nu este permis.
Nici ordinele catolice pe acre le mentionezi nu erau pur monahice sau militare.
Unii erau casatoriti totusi. Unii s-au dus in ceva razboaie, dar asa a fost nevoie atunci.
Ordinele acelea erau de cavaleri bogati, care s-au unit partial cu credinta. Ei aveau insa alte scopuri, nici militare si nici credinta propriu zis, ci socialul.
Ordinul Maltez activeaza si in medicina (vezi si ambulantele de la ei).
Reply With Quote
Vechi 07.02.2010, 19:54:44
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de idealist Vezi mesajul
M-am intrebat adesea: de ce nu exista in Ortodoxie ordine militare calugaresti, cum sunt Templierii, Ioanitii, Teutonii la catolici?
Dumnezeu nu are nevoie de calugari militari. Ei au datoria de a se ruga in „armata cereasca” pt intreaga omenire, caci ei sunt ingeri in trup. Au fost cazuri in Istorie cand si calugarii au participat la razboaie pt apararea credintei si a patriei. De ce nu?
Biserica ortodoxa nu este o Biserica militareasca, nu pune accentul pe vazut, ci pe trait, nu apune accentul pe sabie ci pe IERTARE si IUBIRE!
Catolicii, e treaba lor. Ei au facut multi martiri in sanul Bisericii ortodoxe Romane. E treaba lor, Biserica ortodoxa e PACE SI BUCURIE SI IUBIRE SI IERTARE!
Vechi 08.02.2010, 13:40:26
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
Asta cu "ordinele monahale" suna cam ceva de genul "cate bordeie, atata obiceie".

Dupa cate stiu eu, la noi monahismul din fiecare loc al lumii este unul si acelasi, putand fi identificat fiecare cu fiecare.
Diferentele sunt mult prea mici, ele tinand oarecum de specificul locului.

Poate fi cercetata istoria, spre a se vedea cand, cum si de ce au luat nastere aceste "ordine" la catolici.

Reply With Quote
Vechi 31.05.2010, 13:04:26
gibilan
Guest

Implicit

Citat:
Nu sunt sigur ca Oastea Domnului are caracter de organizatie militara. Exista instructie, trageri si restul? Despre Gheorghieni nu am auzit, poate mai multe detalii sa oferi.
iata sa intilnit Oastea Domnului cu oastea tarii a spus o data parintele Arsenie Boca.
Oastea Domnului minuiesc sabia Duhului ce taie spre inflorire de viata.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2010, 21:21:28
antoniap
Guest

Implicit

Sa avem grija ce ne dorim, caci s-ar putea ... sa obtinem!
Oare cu ce ne-ar ajuta ordinele respective sa dobandim Duhul Sfant? Caci daca pe Acesta nu-L dobandim, n-am facut mare isprava...
Reply With Quote
Vechi 01.06.2010, 18:02:43
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Sa avem grija ce ne dorim, caci s-ar putea ... sa obtinem!
Oare cu ce ne-ar ajuta ordinele respective sa dobandim Duhul Sfant? Caci daca pe Acesta nu-L dobandim, n-am facut mare isprava...
cel care a deschis topicul nu a afirmat ca isi doreste sa existe asa ceva ci doar se intreba de ce nu exista.

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 01.06.2010, 21:40:51
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

In primul rand, pentru o buna intelegere a fenomenului, trebuie sa fac o corectura vis-a-vis de exprimare:

Nu vorbim despre "ordine militare" ci despre "ordine cavaleresti". Cu alte cuvinte, exista niste specificitati legate de contextul socio-politico-cultural medieval, care a dat nastere in vest institutiei cavalerismului.

Daca ar fi sa vedem in aceste ordine simplul aspect militar, atunci discutia ar fi simpla - avem, ortodocsi si catolici, sfinti importanti care au fost militari (Sf. Gheorghe), avem preoti militari, avem soldati crestini, avem domnitori crestini, chiar sfinti, care au fost mari conducatori militari etc.

Cu alte cuvinte, crestinismul si armata nu se exclud reciproc (in fine, Martorii lui Iehova cred altceva....)

Insa, dupa cum am spus mai sus, trebuie sa observam, in primul rand, diferentele dintre monasticismul rasaritean si cel vestic, iar pe de alta parte faptul ca institutia cavalerismului a fost necunoscuta in est (nu sub aspectul strict militar - catafractarii bizantini indeplineau un rol strict militar echivalent cu cel al cavalerilor vestici), ci sub aspect socio cultural.

In orice caz, dintre cele trei ordine, cel al cavalerilor ioaniti exista si astazi, si isi indeplineste cu brio rolul originar - cel de raspandire a credintei si de ajutorare a celor in nevoie.

Este vorba despre ordinul cunoscut la inceputuri drept cavalerii ospitalieri (sau hospitalieri - cei care, dupa prima cruciada, au creat primul spital in Ierusalim, unde ingrijeau pe cei aflati in nevoie), iar in prezent cunoscut sub numele de cavaleri de Malta, sau maltezi, care opereaza o larga retea de spitale, aziluri, cantine sociale, sisteme de ingrijire la domiciliu a celor batrani etc.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pericopele din Sf. Evanghelie - in ce ordine? sophia Biserica Ortodoxa Romana 2 12.11.2012 14:14:22
Ordine Orientale Mihnea Dragomir Biserica Romano-Catolica 1 20.05.2012 20:23:22
ORDINE CRONOLOGICA A PROFETILOR violet Din Vechiul Testament 6 04.02.2010 18:29:34
New Age si NOUA ORDINE MONDIALA saccsiv Generalitati 4 19.08.2008 23:09:35
NOUA ORDINE MONDIALA + o religie pe placul lor... lucia_anghelina Generalitati 16 13.06.2008 00:53:26