Citat:
În prealabil postat de costel
Imi aduc aminte de o relatare a parintelui Teofil. S-a intalnit cu un calugar catolic, staret de manastire. Acesta i-a spus parintelui Teofil: "Eu am fost cinci ani indrumator de novici; mi-au venit 18 novici, 18 candidati la calugarie, si numai 5 au ramas." La aceste vorbe parintele Teofil a raspuns: "la noi e altfel: vin 18 si raman 19".
E de luat aminte la aceste cuvinte ale parintelui Teofil, ca suntem prea putin cu grija la viata oamenilor.
Tot parintele Teofil spunea: "Eu cand sunt intrebat sa ma calugaresc sau sa ma casatoresc? zic: asta sa mi-o spui tu, nu ti-o spun eu tie. Adica trebuie sa stii ce ai de facut. Pana cand nu stii ce ai de facut, sa nu faci nimic; si numai atunci cand nu te mai poate opri nimeni din calea calugariei, atunci sa te hotarasti pentru calugarie"
|
domnule, vezi asta e problema noastra, ca noi privim casatoria ca pe o curvie iar calugaria ca pe o insingurare din frica de greutatzi... dar calugarie este feciorie shi luta nesfarshita iar casatoria este o feciorie shi mai mare, caci este o feciorie in doi, shi o lupta la fel de mare, deci sunt aceiashi cale, aceiashi urmare, dar gLumea a facut ca sa fie calugaria o insingurare shi un abandon shi o separare de obshte iar casatoria o curvie acperita de binecuvantare...
poi Domnule, ambele sunt defapt aceiashi cale, a desavarshirii, caci in ceruri nu va fi barbat sau femeie sau casatorit sau necasatorit ci fire ingereasca vor afla fie de unul singur fie vor forma un singur trup ingeresc cei doi, o feciorie interioara a neprihanirii.
Deci aceste cai, casatoria sau calugaria sunt pur formale, dar in ele e vorba de statornicire, de credincioshie shi nu de alte cai shi alte tzinte finale, caci ambele au aceiashi sfanta finalitate... participarea la nunta Mielului purtand haina cea de mare pretz a desavarshirii, a credintzei credincioase shi neprefacute, a dragostei de Dumnezeu shi de aproape, intru Mine, intru Hristos-Dumnezeu...
deci libertatea asta de a cauta shi a gasi pe Dumnezeu pe diferite cai formale nu trebuie sa nelinishteasca pe nimeni, doar ca trebuie sa fie statornici dar nu o statornicie lipsita de sens shi de contzinut, cu fortza, cu pushcaria, cu tirania, ci o statornicie frumoasa, dreapta, curata, in Adevar caci in final toate Caile trebuie sa fie in sensul shi esentza lor aceiashi unica cale, Hristos, sa aiba aceiashi tzinta: desavarshirea shi fericirea shi viatza veshnica daruita ca dar de Dumnezeu... celor ce au rabdat pana la sfarshit, ce L-au urmat mereu cu smerenie in toate pe Dumnezeu prin Cruce shi prin Hristos...
deci chemarea shi dragostea fiecaruia este diferita, shi locul pe care il primeshte shi toate cate le slujeshte dar tzinta shi Calea este aceiashi...