Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.05.2009, 14:57:29
sia's Avatar
sia sia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Macar de-ar citi liceenii tot ce au in programa ..
Povestea de dragoste din romanul lui Eliade are si un raspuns caci Maitreyi Devi a existat cu adevărat si dupa 42 de ani a publicat romanul Dragostea nu moare .Eu am citit cartea prin ' 92 ,probabil au reeditat-o .
Cei doi se vor intalni in '72 cand Maitreyi va merge sa-l vada pe Mircea...
Romanul nu este doar un raspuns ci mai degraba o marturie . Trebuie citit si acesta . Intr-adevar Dragostea nu moare .
Vechi 18.05.2009, 15:13:45
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Amandoua cartile sunt niste bijuterii, sunt superbe.
Si de ce sa ajungi yoghin daca le citesti? Eu una n-am ajuns.
Pe mine ma fascineaza frumusetea si puritatea sentimentelor si cunoasterea unei culturi noi. Nici nu cred ca scrie de Yoga acolo.
Nu este rau sa citesti ceva, sa te informezi, sa cunosti ceva nou.
Dar nu trebuie, daca nu vrei tu, sa si preiei ceea ce gasesti scris.
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 15:37:30
scrabble
Guest

Implicit

Daca Maitreyi ne gadila nervul pudorii, ce sa mai zicem despre Cel mai iubit dintre pamanteni, care si el e in programa? Si ca tot veni vorba de Eliade, am avut La tiganci ca lectura suplimentara intr-un manual de liceu. Si n-a mai iesit nimeni obsedat sexual.

Romanul in sine nu mi-a placut; impartasesc despre el aproape aceeasi parere ca mihailt: proza erotica ieftina, nu chiar Sandra Brown, dar un fel de Sandra Brown al timpurilor in care a fost scris.

O fosta prietena de-a mea a fost studenta la filologie si-mi povestea cum Maytreyi nu este de fapt un roman erotic, nici macar unul de dragoste, ci un ars poetica al prozei, un testament al lui Eliade despre cum se scrie proza si ca asta ar fi parerea predominanta a criticilor contemporani.

Asa ca fie imi lipsesc mie cunostintele necesare despre teoria literaturii si o intelegere critica a beletristicii, fie romanul chiar este unul prost si criticii consuma hartie si cerneala degeaba, mergand foarte departe cu speculatiile. In general, cand vrei sa gasesti ceva intr-o opera, gasesti. E de-ajuns sa inventezi o teorie pe care sa o modelezi din mers pentru a se suprapune foarte bine peste opera analizata si exact asta cred ca s-a intamplat cu Maytreyi. In plus, Eliade nu era deloc matur din punct de vedere literar la vremea cand a scris romanul - as indrazni sa spun ca n-a fost nicidoata - cu atat mai putin matur indeajuns incat sa teasa o intreaga teorie literara si sa o ascunda la vedere intr-un roman erotic.

Dar ce stiu eu? Nu sunt un critic literar.
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 15:55:26
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
proza erotica ieftina.
Da-mi exemplu de proza erotica neieftina

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 18.05.2009, 19:40:41
IonutS's Avatar
IonutS IonutS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

in maitreyi functioneaza si ceva de genu "scopul scuza mijloacele"
adica sa renunti la credinta crestina doar pentru a te putea impreuna cu o pagana.
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 14:42:47
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Cine nu stie Maitrey se studiaza in clasa a IX-a la liceele teoretice.
Asta in Romania.
Eu ma intreb cei care au copii la liceu nu le e frica caci copii lor citind aceasta va iesi din ei niste yoghisti obsedati sexual cu mintea distrusa , de nu mai pot sa invete nimic?
Acum am vazut acest topic...vai Doamne!!! va dati seama ce tragedie ca se studiaza la liceu romanul X...poate doresti ca la scoala sa se studieze la Lb. Romana doar Sf. Scriptura din cls.1 pana in cls 12. La istorie tot Sf. Scriptura dar din pct de vedere istoric, la geografie tot asa dar din pct de vedere geografic...la limbile straine tot Sf. Scriptura dar in limba respectiva.
Unde o fi dreapta socoteala dragi frati? exagerarile si habotnicia nu te ajuta decat sa o iei razna in cel mai scurt timp.
Eu nicaieri nu am citit ca Dumnezeu ar fi impotriva culturii si a evolutiei...din contra...
Saracul OM cum singur isi alege traseul: ori sa ramana la stadiul de primata, ori sa se substituie lui Dumnezeu, doar calea de mijloc nu o vede...
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 15:06:54
FiulRisipitor's Avatar
FiulRisipitor FiulRisipitor is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.08.2009
Locație: Germania
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru FiulRisipitor
Implicit

Mi-am facut timp sa citesc toate mesajele, sa incerc sa-mi creez o impresie despre ce se incearca a se discuta....

Fratilor, ar trebui sa fim deja obisnuiti cu zelul lui Mihailt, dar parerea despre Eliade o impartasesc si eu chiar daca nu in aceeasi masura cu Mihai.

Nu am citit intreaga opera a lui Eliade, decat ce se cerea in liceu si (pe mine) nu m-a impresionat chiar deloc, dar probabil are si scrieri mai bune care ar fi fost mai potrivite decat Maitrey. Sunt de parere ca sunt carti mult mai valoroase si mai bune decat ce se invata in liceu. Si de la Rebreanu, romanele erau aiurea, in schimb nuvelele lui ar fi fost chiar adevarate lectii de viata pentru multi. Alt caz Macedonski - Noapte de decembrie; are poezii mult mai serioase decat asta (macar daca punea Noapte de Noiembrie). Si lista poate continua....
Reply With Quote
Vechi 02.07.2010, 16:04:37
rainbow rainbow is offline
Junior Member

Data înregistrării: 21.12.2009
Implicit

Este o carte foarte buna, eu am citit-o de doua ori si am apreciat valoarea ei pentru literatura romana. Mi se pare absurd sa tragi concluzii de genul asta totusi.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 16:02:01
Problema pentru liceu teologic Dragoshel Sectiune dedicata profesorilor de religie 5 17.02.2011 18:52:12
nu am inteles ceva din pateric poate ma ajuta cineva annajanette Generalitati 10 14.07.2010 13:32:47
Poate imi dati shi mie un sfat ceva... Silencer Intamplari adevarate 7 12.08.2008 21:35:25
Religia in liceu steffiy Teologie si Stiinta 8 08.03.2008 21:12:02