Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2009, 00:04:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flegmatic Vezi mesajul
Goana dupa placere care caracterizeaza viata lumeasca este producatoare de suferinta. Astfel ca sfintii au fost mereu asceti si au respins placerile lumesti pentru a scapa de aceasta viata in favoare celei alaturi de Dumnezeu.

Placerea in sine este negativa si foarte scurta, doar precede perioada suferintei indelungate a omului.
Exista si sfinti care s-au sfintit (adica, s-au unit cu Dumnezeu) altfel decat prin asceza extrema (in sensul de renuntare la placere, cum o intelegi aici, daca nu ma insel): martirii, si oameni casatoriti, de exemplu.
Placerea in sine NU este negativa.

Vezi, Zaharia, ca exista si afirmatii de acest gen, de asta era Anna exasperata. Chiar daca forumul nu este carturar, el reflecta si 'opinia publica' crestina.
Vechi 22.09.2009, 00:22:10
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Exista si sfinti care s-au sfintit (adica, s-au unit cu Dumnezeu) altfel decat prin asceza extrema (in sensul de renuntare la placere, cum o intelegi aici, daca nu ma insel): martirii, si oameni casatoriti, de exemplu.

Vezi, Zaharia, ca exista si afirmatii de acest gen, de asta era Anna exasperata. Chiar daca forumul nu este carturar, el reflecta si 'opinia publica' crestina.
As zice chiar ca este un fel de ,,Ragnetul Carpatilor" acest topic, cu amendamentul ca a depasit Carpatii... Sper sa nu fi inteles gresit afirmatiile tale dar mai adaug : desi am fost ,,bruscat" cu tot felul de apostrofari reiau ideea si precizez ca eu nu consider familia si relatiile intime din cadrul ei ca fiind proscrise, nu consider corpul ca fiind murdar ,,ab ovo",nu consider placerea ca fiind vinovata ,,ab initio",si in general lucrurile recomandate ,ingaduite si binecuvintate de Hristos,cele precizate prin adaugare de sf. apostoli si parinti,cele ingaduite si normate de sf. canoane,toate acestea in forma, sensul si folosul precizat de toti acestia !
Am zis ... si am subscris !
Iar voi sa fiti iubiti si cu pace launtrica !

Last edited by zaharia_2009; 22.09.2009 at 00:34:00.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2009, 00:26:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
As zice chiar ca este un fel de ,,Ragnetul Carpatilor" acest topic, cu amendamentul ca a depasit Carpatii... Sper sa nu fi inteles gresit afirmatiile tale dar mai adaug : desi am fost ,,bruscat" cu tot felul de apostrofari reiau ideea si precizez ca nu consider familia si relatiile intime din cadrul ei ca fiind proscrise, nu consider corpul ca fiind murdar ,,ab ovo",nu consider placerea ca fiind vinovata ,,ab initio",si in general lucrurile recomandate ,ingaduite si binecuvintate de Hristos,cele precizate prin adaugare de sf. apostoli si parinti,cele ingaduite si normate de sf. canoane,toate acestea in forma, sensul si folosul precizat de toti acestia !
Am zis ... si am subscris !
Am inteles ca nu esti din cei de care zicea Anna, dar eu ziceam asta din cauza ca o apostrofai ca a deschis un asemenea topic. Mi se pare o reactie fireasca la ceea ce se poate citi adesea pe aici.
Cand povestesc unora din prietenii mei (ortodocsi) unele chestii care se scriu pe forum, au aceleasi reactii (tinand cont de felul fiecaruia de a fi) ca Anna.
Vechi 22.09.2009, 00:58:45
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Am inteles ca nu esti din cei de care zicea Anna, dar eu ziceam asta din cauza ca o apostrofai ca a deschis un asemenea topic. Mi se pare o reactie fireasca la ceea ce se poate citi adesea pe aici.
Cand povestesc unora din prietenii mei (ortodocsi) unele chestii care se scriu pe forum, au aceleasi reactii (tinand cont de felul fiecaruia de a fi) ca Anna.
Nu as vrea sa fiu inafara topicului cu parerile mele dar deobicei greseala cea mai frecventa sau mai mare a comunicarii pe topic este ca f. multi dintre noi nu pun chintesenta gindirii lor in formularile pe care le posteaza lasindu-ne involuntar ,pe noi sa deducem detaliile. Uneori deducem bine dar de cele mai multe ori nu. Asa de exemplu una este ca ceva sa fie permis in vietuire si alta este rigoarea ta mai pronuntata de a te abtine de la aceste ,,permise" si sa te comporti mai ascetic. Una este sa ai tu o parere(oarecare)si alta este daca parerea ta este sau nu conforma cu a bisericii.
La defectul de comunicare scrisa (aratat mai sus )se adauga defectul cunostiintelor,preacticilor si parerilor gresite stigmatizate de tine si anna.
Asa este pe forum... dar in felul acesta putem fi surse de...orice, dar mai ales de sminteala pt. cei incepatori in credinta !
Reply With Quote
Vechi 22.09.2009, 19:14:46
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
Sfintenia este tocmai asceza, viata sfânta, de renuntare. Nu exista sfintenie la un loc cu distractia.

Si în alte religii exista asceza, uneori extrema dar scopul ascezei crestine nu este asceza de dragul ascezei ci renuntarea la acele lucruri care împiedica rugaciunea neîncetata, rugaciune prin care omul vrea sa fie permanent în Dumnezeu, pentru a simti si pastra suflarea datatoare de viata a Duhului Sfânt.
Vechi 22.09.2009, 20:31:22
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Sfintenia este tocmai asceza, viata sfânta, de renuntare. Nu exista sfintenie la un loc cu distractia.

Si în alte religii exista asceza, uneori extrema dar scopul ascezei crestine nu este asceza de dragul ascezei ci renuntarea la acele lucruri care împiedica rugaciunea neîncetata, rugaciune prin care omul vrea sa fie permanent în Dumnezeu, pentru a simti si pastra suflarea datatoare de viata a Duhului Sfânt.
Frate traditie, eu credeam ca se face asceza tocmai de dragul ascezei si se face rugaciune tocmai de dragul rugaciunii,pt. folosul lor ,al amindurora ! ori dumneata tocmai asta contrazici. Pai facind rugaciune si asceza inveti sa renunti si sa alungi alte lucruri care te impiedica si te tulbuta. Tocmai, asceza se face de dragul si de folosul ascezei !
Nu crezi ca ar trebui sa revi asupra postarii ?
Reply With Quote
Vechi 22.09.2009, 20:43:31
Senior Member

Implicit

Nu înteleg ce vrei sa spui dar nu consider ca trebuie sa revin. Asceza si rugaciunea se împletesc într-o singura activitate. Prin asceza înteleg întoarcerea de la lume, de la împrastierea în activitati, gesturi, nu niste exercitii cum ar fi o perioada de postire.
Vechi 22.09.2009, 21:55:43
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Nu exista sfintenie la un loc cu distractia.

.
Hmmm, atunci cum ramine cu Sfintul Stefan cel mare care chefuia, umbla cu femei, girla si reteza capete intr-o veselie...deci distractiile se tineau lant...da se si spovedea la Sihastrul sau din cind in cind insa revenea la ceea ce facea mai sus.
Reply With Quote
Vechi 22.09.2009, 23:58:23
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Nu stiu d ece vorbesti de distractie aici. Era vorba de placere.

Sfintenia NU este identica cu renuntarea. Sfintenia este unirea cu Dumnezeu, unica sursa a sfinteniei. La Dumnezeu se poate ajunge pe diverse cai.
Asceza Nu inseamna numai renuntare. Inseamna si renuntare, dar si jertfa in sens mai larg.
Sigur, nu este vorba de asceza de dragul ascezei, aici sunt de acord cu tine.
Vechi 23.09.2009, 06:03:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu stiu d ece vorbesti de distractie aici. Era vorba de placere.

Sfintenia NU este identica cu renuntarea. Sfintenia este unirea cu Dumnezeu, unica sursa a sfinteniei. La Dumnezeu se poate ajunge pe diverse cai.
Asceza Nu inseamna numai renuntare. Inseamna si renuntare, dar si jertfa in sens mai larg.
Sigur, nu este vorba de asceza de dragul ascezei, aici sunt de acord cu tine.
Dstractia si placerea e acelasi lucru, adica o bcurie lumeasca.

Unirea cu Dumnezeu nu este posibila decât prin curatirea de patimi, despatimire. Dumnezeu nu se poate uni cu un om patimas iar despatimirea ia mult timp, vezi cazul Mariei Egipteanca care s-a luptat 17 ani cu patimile (e drept ca la ea împatimirea era mai mare, datorita pacatelor grave comise ani de-a rândul). Împatimirea este urmarea pacatelor si a vietii de placeri. Un om care nu duce o viata de lupta cu placerile nu se poate despatimi si nici mântui. Martirii nu au fost niste oameni care au trait patimas decât în unele cazuri, daca nu erau crestini recenti ei dusesera o viata de asceza.

Unirea cu Dumnezeu presupune si schimbarea mintii prin rugaciune. Nu te poti uni cu Dumnezeu având un mod natural de gândire. Dumnezeu este foc mistuitor, Sf. Siluan spune ca un om firesc nu poate suporta vederea lui Dumnezeu.

Unirea cu Dumnezeu nu e un fenomen manifestat la un moment dat ci se realizeaza începnd din aceasta viata, numit îndumnezeire,vezi aceste articole:
http://www.crestinortodox.ro/alte-ar...ezeirea-omului
http://www.crestinortodox.ro/diverse...l-vietii-umane
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Oastea Domnului - tendinta centrifuga? ar14rai Secte si culte 69 05.02.2013 12:18:29