Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2010, 13:52:09
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Fii pe pace, Fani, nu ma deranjeaza o parere contrarie, ca de aceea este un forum, ca sa schimbam pareri. Inteleg ca asa este in strainatate, eu una cred ca impartasania trebuie sa se ia cu vrednicie si sa nu devina ceva mecanic si automat. A nu se intelege ca daca tii post 40 de zile si te spovedesti regulat inseamna neaparat ca o iei cu vrednicie... sau ca persoanele care se impartasesc saptamanal sau chiar si mai des nu au o traire sau o vrednicie mai mare decat cei din prima categorie. De aceea este de baza duhovnicul, asa cum spune Cristi. La multi ani si bebe sanatos!
Vechi 02.01.2010, 13:54:46
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Fii pe pace, Fani, nu ma deranjeaza o parere contrarie, ca de aceea este un forum, ca sa schimbam pareri. Inteleg ca asa este in strainatate, eu una cred ca impartasania trebuie sa se ia cu vrednicie si sa nu devina ceva mecanic si automat. A nu se intelege ca daca tii post 40 de zile si te spovedesti regulat inseamna neaparat ca o iei cu vrednicie... sau ca persoanele care se impartasesc saptamanal sau chiar si mai des nu au o traire sau o vrednicie mai mare decat cei din prima categorie. De aceea este de baza duhovnicul, asa cum spune Cristi. La multi ani si bebe sanatos!
La multi ani si multumesc!
Da, sigur, nu trebuie sa devina ceva mecanic si automat.. Cat despre vrednicie, cum spui, nu ne face vrednici postul sau spovedania. Doar ne arata cat de nevrednici suntem. ;-)
Vechi 02.01.2010, 14:06:37
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
La multi ani si multumesc!
Da, sigur, nu trebuie sa devina ceva mecanic si automat.. Cat despre vrednicie, cum spui, nu ne face vrednici postul sau spovedania. Doar ne arata cat de nevrednici suntem. ;-)
Exact, dar să nu ne facem sau să devenim mai nevrednici decât suntem, pentru că sincer, sincer , nu merită și nici nu avem nimic de câștigat , ci dinpotrivă ! Suntem pe un forum și este foarte normal să ne expunem părerile, dar mare atenție la Sfintele Taine, Ele nu sunt prilej de troc , de târguială și mai ales de rătăcire . Concluzia cea mai bună la care văd că a-ți ajuns cu toții , este DUHOVNICUL , singurul autorizat în "păreri" și "sugestii" , mai ales în astfel de subiecte extrem de sensibile ! Un an binecuvântat ! +
Vechi 02.01.2010, 18:17:42
16111967 16111967 is offline
Member

Data înregistrării: 23.12.2009
Thumbs up despre impartasit

este un subiect interesant dar are foarte multe intelesuri.vreau sa va spun ca eu sunt din ardeal ,dar lucrez in alta tara.din cate am invatat eu un crestin adevarat trebuie sa se spovedeasca de cel putin 4 ori pe an,adica cele patru posturi ,iar daca nu poate dintr-un motiv oarecare sa fie spovedit de PASTE.Pregatirile inainte de spovedanie trebuie sa fie cel putin trei zile de post ,nu se mananca de la asfintitul soarelui pana dupa impartasanie.Sunt preoti care nu te impartasesc daca nu ti-ai implinit canonul s-au alte pacate mari.PREOTUL TE IMPARTASESTE CAND CONSIDERA CA ACELE PACATE NU LE-AI MAI FACUT S-AU DACA INTERVINE CEVA NEPREVAZUT.Cunosc personal persoan care se spovedeste dar nu este impartasita .Preotul isi asuma o responsabilitate mare cand face rugaciunea de dezlegare la final.Crestini trebuie sa mediteze bine inainte, ca spovedania sa fie spre folos nu spre osanda.La final concluzia mea este de a face putine si cu folos spre mantuirea sufletului.<mai cred ca indiferent in ce tara lucram suntem romani iar credinta si Biserica sunt singurele care nu se pot moderniza ,rugaciunile raman aceliasi ,slujba ,nu vad de ce alti tin sa spuna ca au adaptat un stil modern >Va doresc la toti multa sanatate .Doamne ajuta
Reply With Quote
Vechi 07.01.2010, 15:12:21
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit Impartasania luata des

Mai de curand am avut si eu dorinta de a ma impartasi mai des decat in cele 4 posturi,daca ar fi posibil ma gandeam eu,in fiecare saptamana si la fiecare sarbatoare.Si ce am aflat pana acum:
este bine sa te impartasesti des,dar nu stiu daca de la inceput se poate in fiecare saptamana.
eu mi-am propus ca in principiu la doua saptamani sa ma impartasesc,si daca se poate ,dupa o perioada in fiecare saptamana si la fiecare sarbatoare,daca si duhovnicul ingaduie.

uite un punct de vedere foarte interesant al lui Filotei Zavakos:

1. Câti au dragoste din tot sufletul si din toata inima fata de Dumnezeu si câti îl iubesc pe aproapele lor ca pe ei însisi, au smerenie, ascultare, taierea voii, blândete, nemâniere, înfrânare, rabdare, tacere, acestia pot sa se împartaseasca o data pe saptamâna si de doua ori când se întâmpla o sarbatoare în mijlocul acestei saptamâni.

2. Când nu au virtutile de mai sus si se mâhnesc din cauza aceasta si se silesc sa le dobândeasca si se roaga si doresc sincer si cer Sfânta Împartasanie, ca pe un medicament ajutator, si evita pe cât le sta în putinta orice pacat, li se permite si lor sa se împartaseasca o data pe saptamâna.

3. Câti au asa-zise pacate care se iarta, adica putina mândrie, se înfurie pentru moment când le spune cineva ceva, spun vreo minciuna, glumesc, râd, bârfesc, manânca mai mult decât e de trebuinta, fac ascultare, dar fara tragere de inima, si au si alte mici pacate de moarte, pe care se silesc sa le taie si sa le tempereze, dar nu cu osteneala si râvna cum se cuvine, dar totusi le cunosc, se caiesc si le marturisesc, acestora li se permite sa se împartaseasca la 15 zile.

4. Acei care sunt mândri, nesupusi, mâniosi, certareti, mincinosi, daca se marturisesc si arata o pocainta si schimbare adevarata si iau hotarâre ca vor înceta sa pacatuiasca, sa se împartaseasca la doua luni.

5. Daca dupa un an înceteaza sau se înfrâneaza, împutinând pacatele, sa se împartaseasca la 40 de zile, si când se îndreapta complet, sa se împartaseasca ca si cei de mai sus, la 15 zile si o data pe saptamâna.

Doamne ajuta! Daniel
Reply With Quote
Vechi 14.01.2010, 19:08:34
ea_she ea_she is offline
Junior Member

Data înregistrării: 26.03.2007
Implicit Sa schimbam doar ceea ce merita sa fie schimbat!

Dragilor,
Ce ne mai place sa ne uitam in ograda vacinilor si sa aratam cu degetul...
Este adevarat, la greci ACUM se obisnuieste sa se primeasca Sfanta Impartasanie fara SPovedanie anterioara. Asta inseamna ca este bine?! La ei, la greci, preotii primesc tare greu hirotenia de duhonvic. Dar, din teama ca nu cumva ca duhovnicii sa nu fie bine pregatiti poentru asta, s-a ajuns la primirea Sfintei Cuminecaturi fara merit si pregatire. Nu vi se pare ca este mai grav asa?! Nici catolicii nu se spovedesc inainte de fiecare impartasire...
Dar datoria noastra nu este de a judeca, ci de a alege sa facem ceea ce s-a facut de-a lungul timpurilor!
De ce sa spunem "Daca si altii au schimbat, trebuie sa schimbam si noi?"
Pe de alta parte, exista o diferenta intre preot si laici: preotul isi asuma savarsirea si administrarea Tainelor. Ceea ce noi, laicii, nu facem ...
De aceea nu se cade sa judecam faptul ca un preot ii da dezlega unui enorias pentru a primi Impartasania intr-un fel, iar altul, in alt fel. Este ASUMAREA SA. Deci noi nu avem altceva de facut decat sa facem ascultare fata de propriul duhovnic, nu sa judecam. IAr daca preotul nu a facut alegerea cea mai buna os a fie el insusi judecat de catre .. Judecatorul.
Niciun fel de regula sau canon nu este mai puternica decat canonul dat de catre Duhovnic.
Eu stiu, spre exemplu, un duhovnic dintre putinii ramasi din "galeria" duhonivicilor luminati (din care au facut parte Pr. Cleopa sau Pr. Sofian) care i-a dat dezlegare si canon unei fiice duhovnicesti pentru 3 Impartasanii dupa o singura Spovedanie: la ]nceputul Postului Pastelui, ]n noaptea de }nviere si la Inaltare.
Dar, repet: noi, mirenii, nu avem caderea de a judeca astfel de lucruri,ci doar de ale primi si accepta.
Daca ne straduim sa fim adevarati crestini.
Daca nu, ramanem cu .. carcoteala...
Maria
Reply With Quote
Vechi 02.01.2010, 13:53:38
caliyo caliyo is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.10.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Si pe mine ma nedumerea acest lucru, cand vedeam oameni impartasindu-se atunci cand dupa cunostintele mele nu se puteau impartasi( ma refer la perioadele de harti).
Si dupa cativa ani am invatat ca sunt doua situatii: regula generala si ascultarea de duhovnic. Regula generala este aceea ca trebuie sa postesti cateva zile inainte , sa te spovedesti si dupa aceea sa te impartasesti( asta e posibil mai ales in cele patru posturi de durata). Iar a doua situatie : ascultarea de duhovnic. Unul dintre duhovnicii pe care i-am avut, nu dadea voie unor ucenici sa posteasca sambata( cand nu pica in cele 4 posturi). In schimb, le dadea canon sa posteasca in fiecare luni, miercuri si vineri. Asta e un caz particular, ca atare nu poate fi considerat o regula.
Si in cazul impartasirii in perioade de harti, eu zic ca tine tot de ascultare, nu trebuie luat ca regula generala. Preotul cunoaste pe fiecare in parte, asa ca unora poate sa le dea dezlegare sa se impartaseasca desi mananca de dulce, iar altora nu.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2010, 19:39:39
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Implicit Sora Sophia,

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Am observat persoane care se impartasesc de Craciun (26, 27 dec.), pe 1 ianuarie si nu inteleg cum reusesc.
2. La fel ma intreb cum fac si preotii in aceste zile. Ei mananca oarece, petrec sarbatorile? La ei (preoti) se pune si intrebarea cu postul pentru citirea moliftelor Sf. Vasile.
Deci inteleg ca acesti oameni postesc si de sarbatori? Si nu este pacat sa tii post cand este de fapt dezlegare?
3. Ce rost are impartasitul in zile de sarbatoare cand nu se mai posteste?
1. Un praznic Imparatesc cum este cel al Craciunului, trebuie si este bine sa fie incununat de Sf.Euharistie! Este bine ca sa nu mancam seara la 00:00 carne si carnati, etc ci sa asteptam sa ne impartasim si numai dupa ce venim de la Sf.Liturghie sa putem manca! Unii oameni nu dau importanta Sf.Euharistii si mai bine prefera sa manance noaptea carne de porc, decat Truplul lui Hristos!
De ce se impartasesc unii crestini si in celelalte zile de Craciun? Pt ca AU DUHOVNIC! Si atat timp cat nu au pacate opritoare, duhovnicul le da voie sa se impartaseasca si in aceste zile!
Fiind o perioada in care Biserica opreste cu desavarsire postul intre Craciun si Boboteaza, nu se tine post pt primirea Sf.Euharistii pe 1ianuarie!
Practica aceasta se intalneste mai ales in manastiri! In unele se mananca si carne, in unele nu!

2. Preotii fac la fel, se impartasesc in fiecare Sf.liturghie, ca altfel fara impartasania lor, Sf.Euharistie nu-si are implinirea!
Pt.citirea Molitfelor, preotul este dator sa isi intrebe atat duhovnicul cat si Episcopul Sau! Si ce ii va spune episcopul aceea sa faca! El poate dezlga la post si lega la post! De aceea se face ASCULTARE de Episcop!

3. O sarbatoare nu poate fi mai inaltatoare decat prin Sf.liturghie! Ce facem noi prin Sf.Liturghie? REACTUALIZAM Jertfa Mantuitorului! Cum o reactualizam? IMPARTASINDU-NE! De ce? Ca numai prin Hristos avem toate, ba mai mult, viata vesnica! Aducem trecutul in prezent si ne indreptam spre eshaton, spre vesnicie dar impreuna cu Hristos, pe care Il avem in noi deja, prin Sf.Euharistie!
Asa facem si cu Sarbatorile: ele sunt incununate de Sf.Jertfa a lui Hristos, cand ne impartasim de/cu El! Il laudam pe Hristos prin dragostea noastra de a-L avea in noi! Asa ii cinstim si pe Sfintii praznuiti, asa-L cinstim pe Hristos sau pe Maica Sa si momentele importante din vietile Lor, prin Momentul cel mai presus de orice minte si lucru de pe pamant si in cer: Jertfa lui Hristos!
Ce rost are sa ne impartasim?
Sper ca acum ai inteles...
Vechi 02.01.2010, 23:11:19
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Arrow Domnul Hristos ne spune clar:

Eu sunt Calea, Adevarul si Viata! (ioan 14, 7), caci Adevărat, adevărat zic vouă: Nu Moise v-a dat pâinea cea din cer; ci Tatăl Meu vă dă din cer pâinea cea adevărată. Căci pâinea lui Dumnezeu este cea care se coboară din cer și care dă viață lumii. Deci au zis către El: Doamne, dă-ne totdeauna pâinea aceasta. Și Iisus le-a zis: Eu sunt pâinea vieții; cel ce vine la Mine nu va flămânzi și cel ce va crede în Mine nu va înseta niciodată. Dar am spus vouă că M-ați și văzut și nu credeți. Tot ce-Mi dă Tatăl, va veni la Mine; și pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afară; Pentru că M-am coborât din cer, nu ca să fac voia mea, ci voia Celui ce M-a trimis pe Mine. Și aceasta este voia Celui ce M-a trimis, ca din toți pe care Mi i-a dat Mie să nu pierd nici unul, ci să-i înviez pe ei în ziua cea de apoi. Că aceasta este voia Tatălui Meu, ca oricine vede pe Fiul și crede în El să aibă viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. (ioan 6, 26 - 40) Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce crede în Mine are viață veșnică. Eu sunt pâinea vieții. Părinții voștri au mâncat mană în pustie și au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu. (ioan 6, 47 -51)
Vechi 02.01.2010, 23:50:50
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Multumesc mult Geo.
Primul tau raspuns m-a lamurit. Nu se posteste intre Craciun si 1 Ianuarie si se da dezlegare pentru impartasit. Mi se pare si logic.
Si partea cu mancatul de porc, eu sper ca te referi la noaptea dintre 24 si 25 decembrie. Apoi se poate manca normal pana la Ajunul de Boboteaza de fapt.
Am inteles bine?
Atunci am putea sa mergem toti la impartasit in aceste zile.
Cu al doilea mesaj n-am inteles ce ai vrut sa spui.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 14:34:53
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? Heurtebise Impartasania (Taina Euharistiei) 23 06.05.2011 13:32:42
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 16:37:58
Sarbatori fericite! ancah Generalitati 57 01.01.2008 22:49:47
Slujba post Craciun motiff Generalitati 1 20.11.2006 13:18:10