Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.03.2010, 21:57:15
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Ai nevoie cumva de lingurita ca sa slujesti Sfanta Liturghie?
Eu nu cred.

Apoi in BO Greaca in unele locuri asa se da Sfanta Impartasanie cum zicea cineva pe aci deschide credinciosul gura si asteapta sa ii fie turnata Sfanta Impartasanie in gura.
Ce vor unii sa zica ca cei din BO Greaca care fac asa sunt eretici din cauza asta?
Eu nu cred.

Parintele Stoica a vorbit in nume propriu ca nu e nimic scris pe www.basilica.ro referitor la aceasta.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2010, 22:02:53
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Mihailt, aici este vorba de credinta in puterea Sf. Taine.
Asta se contesta aici, vorbindu-se despre lingurita.
punct

Vrei sa ti se toarne direct in gura? Discuta treaba asta cu preotul unde mergi tu la biserica.
Realizezi ca smintesti prin astfel de postari? Iti spun eu: sunt postari smintitoare!
Reply With Quote
Vechi 16.03.2010, 22:20:42
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Ai nevoie cumva de lingurita ca sa slujesti Sfanta Liturghie?
Eu nu cred.

Apoi in BO Greaca in unele locuri asa se da Sfanta Impartasanie cum zicea cineva pe aci deschide credinciosul gura si asteapta sa ii fie turnata Sfanta Impartasanie in gura.
Ce vor unii sa zica ca cei din BO Greaca care fac asa sunt eretici din cauza asta?
Eu nu cred.

Parintele Stoica a vorbit in nume propriu ca nu e nimic scris pe www.basilica.ro referitor la aceasta.
Repet. Ce se intampla cu linguritele??? Daca avem prevederi liturgice in legatura cu vesmintele liturgice daca au fost patate,......atunci, ce sa inteleg, ca linguritele pot fi aruncate la cos????
Atunci ptr mine cea mai fireasca si chiar apostolica este forma de impartasire din Biserica Copta.
Reply With Quote
Vechi 16.03.2010, 22:33:54
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Implicit

Nu stiu mai frate George ce se intampla cu linguritele de nu il intrebi pe parintele Grigore?
Da parintele Grigore cred ca stie si cucernicia sa Sfintele Canoane si cum trebuie sa se comporte cu Sfanta Impartasanie si cu linguritele care le-a folosit.

Apoi parintele Grigore si-a retras acest articol de pe blogul cucerniciei sale la fel si fratele Laurentiu a retras acest articol de pe blogul fratiei sale:
http://luciangrigore.wordpress.com/2...una-cu-dansul/
http://laurentiudumitru.ro/blog/2010...ma-linguritei/
Reply With Quote
Vechi 16.03.2010, 21:37:23
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul

Ca unii doresc sa ia Sfanta Impartasanie atingandu-si buzele si gura de lingurita,altii doresc sa tina gura deschisa sa le fie pusa Sfanta Impartasanie in gura si altii au gandit sa ia mai mult lingurite cu care sa le fie data Sfanta Impartasanie nu cred ca trebuie facuta dogma vreuna din ele.

Asa ca nu mai judecati pe parintele Grigore degeaba.

Ca doar marturisim la Sfintele Slujbe crestin ortodoxe:
"Ca de vei intra in judecata cu robii Tai, nimeni nu va fi aflat curat de intinaciune, ci va amuti toata gura, neavand ce raspunde, pentru ca toata dreptatea noastra este inaintea Ta ca o carpa lepadata."
Ce se intampla cu linguritele? Daca sunt de unica folosinta ce destinatie au?
Ce frumos se spune in Anafoaraua liturgica "dintr-o paine si un potir"- iata unitatea, parca linguirtele astea creaza o diveristate in "dezbinare"
Reply With Quote
Vechi 08.04.2011, 10:28:10
Zigghi Zigghi is offline
Junior Member

Data înregistrării: 30.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Intr-un articol recent din Evenimentul zilei, preotul Lucian Grigore de la Biserica Domneasca Sfantul Gheorghe din Pitesti, ajunge sa afirme:

"A fost o vreme cand nici mie nu mi-a pasat cum si daca arata Sfintele in vreun fel, pentru ca stiam ca nimeni si nimic nu ne poate desparti de dragostea lui Hristos – aceasta pana in prima zi de Sfintele Pasti indata dupa hirotonie, cand, dupa ce am impartasit peste o mie de oameni cu aceeasi lingurita, Sfintele care au ramas in Potir au trebuit sa le consum eu insumi (aceasta se numeste in limbajul nostru liturgic – potrivire). Ei bine, atunci am simtit ca in Sfantul Potir nimic din ceea ce se adunase acolo (si observati cum spun ca „se adunase” si nu anume ca „ramasese”), nu mai avea firea Sfintelor Taine. Gustul lunecos si balos imi dadea semnul ca in Sfantul Potir se adunase o pelicula groasa de ruj si un soi de secretii care faceau consumarea Potirului absolut de nesuportat. Mi-am invins aceasta mahnire cu chipul celor primite si rostuite in suflet de indrumarea parinteasca a invataturilor Bisericii, dar de atunci mi-am pus serios problemele urmatoare:

- Se cuvine, sau nu se cuvine, a ne ingriji de Sfantul Potir ?! Este, sau nu este indiferent ce anume ajunge in Sfanta Impartasanie si mai apoi, ce ajunge cu Sfanta Impartasanie cu tot pe buzele credinciosului ?!

Eu consider ca este o nesocotinta sa bagam in Sfantul Potir orisice murdarie! Nu se cuvine a lasa Cele Sfinte in batjocura; de aceea cei care pun problema impartasirii cu o singura lingurita – care sa treaca prin secretiile salivare si mucozitatile tuturor - ca apoi sa o introduca iarasi in Sfantul Potir peste Sfintele, socotesc ca gresesc de moarte".

Mare ratacire.

Articolul l-am gasit pe comunitate:
http://www.crestinortodox.ro/comunitate/blog.php?user=Dan&blogentry_id=2307
Costel trebuie sa ai mai multa credinta! La constanta este o leprozerie. Preotul mereu se impartaseste dupa ei si nu pateste nimic. Impresiile despre ruj si alte spurcaciuni care ti le imaginezi ca sunt in potir sunt momeli ale diavolului. Daca nu crezi ca te impartasesti de Hristos mai bine n-o main face.Dar sa stii ca in potir este Hristos. Se cuvine cu o singura lingurita sa se impartaseasca toti credinciosii. Eu n-am auzit nicaieri in limea asta cu atat mai mult in presa pe cineva imbolnavindu-se ca s-a impartasit dupa x sau y.,,Fie tie dupa credinta ta"- daca tu nu crezi ca e Hristos in potir atunci te impartasesti de Inchipuirile bcare ti se pare ca le vezi in potir pentru ca Hristos nu se daruieste cu sila, EL este un Dumnezeu care se da numai celui care vrea:,, Cine vrea sa vina dupa Mine sa se lepede de Crucea sa si sa-Mi urmeze Mie." Ba mai mult s-a dovedit stintific puterea pe care o are creierul prin credinta, prin auto-sugestie; daca tu spui eh, in potir sunt ruj si alte secretii atunci creierul ajunge sa creada ca se impartaseste de ruj si secretii; dar raul care vine este ca gandul omuli creierul trimite stimuli la simturi care produc greata si de aici denaturari ale diferitelor simturi sau chiar boala. S-a dovedit stintific ca muzica buna, atitudinea pozitiva , auto-sugestia pozitiva il vindeca pe om in timp ca negativismul il distruge pe om, il prabuseste.Vezi in ziare dar si in sfanta Scriptura cazuri de minuni datorita creintei, acceptarii atitudinii pozitive,,Cred Doamne ajuta necredintei mele".
Solutia: lasa prostiile si imaginatia, ingradeste-le, fii stapan pe tine si asa cum spunea parintele Teofil Paraian:,, gandul rau alunga-l cu un gand bun". Asa sa-ti ajute Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 10.05.2011, 21:53:24
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Implicit

Citat:
Intr-un articol recent din Evenimentul zilei, preotul Lucian Grigore de la Biserica Domneasca Sfantul Gheorghe din Pitesti, ajunge sa afirme:

"[...] Gustul lunecos si balos imi dadea semnul ca in Sfantul Potir se adunase o pelicula groasa de ruj si un soi de secretii care faceau consumarea Potirului absolut de nesuportat [...]".
Citind cuvintele Parintelui Lucian, ma gandesc la faptul ca diavolul nu doarme, ci umbla ca un leu racnind, cautand pe cine sa inghita. Mintea noastra, in momentul in care mergem sa ne impartasim, ar trebui sa fie la Cel ce ni se daruieste, la Hristos, Cel Care binevoieste sa vina intru noi. Dar, in loc sa ne cutremuram ca Il vom primi pe Dumnezeu, ispititorul ne abate mintea la secretii salivare, mucozitati, ruj etc.

Asadar nu ne mai gandim la infricosatoarele taine, ci la inspaimantatoarele sectetii salivare, la ingrozitoarele mucozitati...

Duhul lui Dumnezeu sa ne invredniceasca sa ne apropiem de sfintele Taine cum se cuvine, "cu frica, cu credinta si cu dragoste".

Last edited by George.m; 10.05.2011 at 21:55:38.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2011, 12:38:40
anamaria simleu anamaria simleu is offline
Member

Data înregistrării: 14.02.2011
Implicit

Citat:

"A fost o vreme cand nici mie nu mi-a pasat cum si daca arata Sfintele in vreun fel, pentru ca stiam ca nimeni si nimic nu ne poate desparti de dragostea lui Hristos – aceasta pana in prima zi de Sfintele Pasti indata dupa hirotonie, cand, dupa ce am impartasit peste o mie de oameni cu aceeasi lingurita, Sfintele care au ramas in Potir au trebuit sa le consum eu insumi (aceasta se numeste in limbajul nostru liturgic – potrivire). Ei bine, atunci am simtit ca in Sfantul Potir nimic din ceea ce se adunase acolo (si observati cum spun ca „se adunase” si nu anume ca „ramasese”), nu mai avea firea Sfintelor Taine. Gustul lunecos si balos imi dadea semnul ca in Sfantul Potir se adunase o pelicula groasa de ruj si un soi de secretii care faceau consumarea Potirului absolut de nesuportat. Mi-am invins aceasta mahnire cu chipul celor primite si rostuite in suflet de indrumarea parinteasca a invataturilor Bisericii, dar de atunci mi-am pus serios problemele urmatoare:

- Se cuvine, sau nu se cuvine, a ne ingriji de Sfantul Potir ?! Este, sau nu este indiferent ce anume ajunge in Sfanta Impartasanie si mai apoi, ce ajunge cu Sfanta Impartasanie cu tot pe buzele credinciosului ?!

Eu consider ca este o nesocotinta sa bagam in Sfantul Potir orisice murdarie! Nu se cuvine a lasa Cele Sfinte in batjocura; de aceea cei care pun problema impartasirii cu o singura lingurita – care sa treaca prin secretiile salivare si mucozitatile tuturor - ca apoi sa o introduca iarasi in Sfantul Potir peste Sfintele, socotesc ca gresesc de moarte".

Mare ratacire.

Articolul l-am gasit pe comunitate:
http://www.crestinortodox.ro/comunitate/blog.php?user=Dan&blogentry_id=2307
adevarul este ca nu e prea igienic...
Reply With Quote
Vechi 16.05.2011, 12:58:11
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anamaria simleu Vezi mesajul
Dar cand Hristos s-a atins de leprosi... de oameni bolnavi de boli incurabile si contagioase, pe toti vindecandu-i, oare nu s-a gandit la IGIENA?!

Hristos a patimit in conditii igienice? A murit pe cruce in conditii de igiena? A fost pus in mormat igienic?!

Cand Hristos Iisus insusi si astazi se atinge prin Sfanta Euharistie de putoarea patimilor si pacatelor noastre (trupesti si sufletesti) si bolilor noastre (unele incurabile si contagioase) oare "uita" de igiena?!

Sfanta Biserica a lui Hristos are reglementarile corespunzatoare pentru Sfanta Impartasanie in toate cazurile.
Boli contagioase si incurabile erau si pe vremea lui Hristos, si pe vremea Sfintilor Apostoli si pe vremea Sfintilor Parinti si toti se impartaseau din acelasi Sfant Potir si nu s-a mai "contaminat" nimeni prin intermediul Sfintei Euharistii.
Nu am auzit de vreun preot care sa se fi imbolnavit de vreo boala contagiosa de la un credicios, prin intermediul Sfantei Impartasanii.
Reply With Quote
Vechi 16.05.2011, 14:23:27
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anamaria simleu Vezi mesajul
Cu siguranta ca si eu as avea retineri sa mananc cu lingura pe care a folosit-o un om bolnav. Si asta pentru putina mea credinta. Imi amintesc de un episod in care Mitropolitul Antonie de Suroj este pus in situatia de a imbratisa un om cu o boala incurabila, parca ii era ruda (marturiseste ca acela era hranit cu ajutorul unui bat - de la distanta, ca ceilalti sa nu-l atinga si sa se imbolnaveasca). Il imbratiseaza, il saruta si nu se imbolnaveste. Iata ce inseamna credinta si dragostea adevarata.

Dar cand vine vorba de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, nu mai am retineri, pentru ca am credinta ca in potir se afla Trupul Domnului.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
impartasire, lingurita

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ispitele incepatorului sau Impartasire cu nevrednicie? skicolour Impartasania (Taina Euharistiei) 1 11.05.2011 21:46:58
impartasire bebelus ginabadea Impartasania (Taina Euharistiei) 11 21.02.2011 18:53:29
Deasa Impartasire NECTARIE Impartasania (Taina Euharistiei) 2 18.01.2011 15:46:52
Postul fara impartasire gavriil Postul 23 29.11.2009 19:54:37