Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.08.2010, 14:41:35
georgetug georgetug is offline
Junior Member

Data înregistrării: 20.07.2010
Implicit chiar asa sa fie ...

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Crestinismul sporeste mai bine fara TV, deci nu ar fi o problema.
"stat la rand la lapte de la 4 dimineata" - mai mult de jumatate de zile dintr-un an sunt zile de post, deci iata ca ati fi stat mai putin la coada.
In ce priveste foamea aceasta a fost specifica Romaniei, intrebati pe cineva din R. Moldova cum era cu alimentele pe timpul comunismului. Sau intrebati cum a fost cu alimentele in RDG, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Iugoslavia etc Nicaieri in Europa nu a insemnat comunismul infometare dupa anii 50. Problema in comunism era daca erai din elite. Daca erai taran puteai sa-ti botezi copiii oricand vroiai. Eu am fost botezat fara probleme. Parintii mei s-au cununat in biserica. Si nici macar nu erau tarani, doar nu erau membri de partid.
1. ati crescut copii sa vedeti cum este cu laptele in casa ?
2. foamea sfecifica romaniei ? stiti care este acum - in timp ce noi stam la calculator - situatia in Cuba ? dar in frumoasa Rusie la tara, dar in partea comunista a Chinei ? - dar in Korea de Nord. sunteti la zi cu stirile ? -
- se moare - la propriu - de foame
3. in privinta botezului cititi marturiile celor care au stat "politic" in inchisorile comuniste. veti vedea ce credeau comunistii despre botez.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 19:54:53
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
"stat la rand la lapte de la 4 dimineata" - mai mult de jumatate de zile dintr-un an sunt zile de post, deci iata ca ati fi stat mai putin la coada.
In ce priveste foamea aceasta a fost specifica Romaniei, intrebati pe cineva din R. Moldova cum era cu alimentele pe timpul comunismului. Sau intrebati cum a fost cu alimentele in RDG, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Iugoslavia etc Nicaieri in Europa nu a insemnat comunismul infometare dupa anii 50. Problema in comunism era daca erai din elite. Daca erai taran puteai sa-ti botezi copiii oricand vroiai. Eu am fost botezat fara probleme. Parintii mei s-au cununat in biserica. Si nici macar nu erau tarani, doar nu erau membri de partid.
Sergiu, eu am trait acele vremuri de foame fiind mama a doi copii. Aveau nevoie de lapte, caci erau in crestere. Carne nu se gasea aproape de loc; cand auzeai ca este la o macelarie, te puneai la coada, si se termina in fata ta. Cand avea 5 ani baietelul meu, mi-a spus privind pe geam: Mami, azi oare ce aduce: zahar ulei? Iata ce-i preocupa pe copiii din acele vremuri de lipsuri, caci stateau si ei la coada. Am crescut copiii cumparand cate un pui, sau ce se gasea, de la restaurant. Poate unii aveau, dar noi aveam doar cat sa dam copiilor, iar ce lasau ei in farfurie, mancam noi parintii. a refer la carne, caci cartofi aveam. Astfel terminam banii in cateva zile de la avans sau de la chenzina. Existau si oameni, care aveau congelatorul plin de carne, dar noi nu. Noi aveam salarii mari si nu ne ajungeam, dar cum s-or fi descurcat altii cu salarii de mizerie? Din cate am inteles cu terci de mamaliga. Acestea sunt realitati din vremea comunista, nu povesti. E adevarat ca pe unii ii mai lua ilicitul; dar cei mai multi o duceau extrem de greu.
In Polonia era saracie lucie; stiu, ca am fost in 1988. Ungaria si RDG in schimb, erau subventionate si aveau de toate; una din cauza revolutiei din `55 si cealalta ca sa fie cat de cat la nivel cu RFG.
In rest ai dreptate. Nu era o problema sa faci cununie religioasa sau sa-ti botezi copilul. In schimb ne chemau la lucru de Pasti.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 20:14:39
Radu32 Radu32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Sergiu, eu am trait acele vremuri de foame fiind mama a doi copii. Aveau nevoie de lapte, caci erau in crestere. Carne nu se gasea aproape de loc; cand auzeai ca este la o macelarie, te puneai la coada, si se termina in fata ta. Cand avea 5 ani baietelul meu, mi-a spus privind pe geam: Mami, azi oare ce aduce: zahar ulei? Iata ce-i preocupa pe copiii din acele vremuri de lipsuri, caci stateau si ei la coada. Am crescut copiii cumparand cate un pui, sau ce se gasea, de la restaurant. Poate unii aveau, dar noi aveam doar cat sa dam copiilor, iar ce lasau ei in farfurie, mancam noi parintii. a refer la carne, caci cartofi aveam. Astfel terminam banii in cateva zile de la avans sau de la chenzina. Existau si oameni, care aveau congelatorul plin de carne, dar noi nu. Noi aveam salarii mari si nu ne ajungeam, dar cum s-or fi descurcat altii cu salarii de mizerie? Din cate am inteles cu terci de mamaliga. Acestea sunt realitati din vremea comunista, nu povesti. E adevarat ca pe unii ii mai lua ilicitul; dar cei mai multi o duceau extrem de greu.
In Polonia era saracie lucie; stiu, ca am fost in 1988. Ungaria si RDG in schimb, erau subventionate si aveau de toate; una din cauza revolutiei din `55 si cealalta ca sa fie cat de cat la nivel cu RFG.
In rest ai dreptate. Nu era o problema sa faci cununie religioasa sau sa-ti botezi copilul. In schimb ne chemau la lucru de Pasti.
e foarte interesanta perspectiva discutiei asupra satutului economic si social al diverselor tari din lagarul comunist !
de multe ori mi-am pus intrebarea, cum a fost comunismul in tari precum rdg sau ungaria, choslovacia, etc,,,
din ce am inteles, intr-adevar, unele tari, o duceau mult mai bine, decat noi, la capitolul alimentar, mai ales in perioada neagra a anilor 80!
insa,mi se pare interesanta teza conform careia ungaria o ducea mai bine, din cauza revolutiei din 1956, iar germania ca sa nu fie tentata sa se realipeasca cu sora ei !
si cine hotara, acest senariu si aceste destine particulare ?
sa fie oare moscova ?
acolo se hotara, la astia le dam mai mult ca is mai a dracului ? la astia le desfacem surubul ca is pe cale de explozie ?
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 21:35:50
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Radu32 Vezi mesajul
e foarte interesanta perspectiva discutiei asupra satutului economic si social al diverselor tari din lagarul comunist !
de multe ori mi-am pus intrebarea, cum a fost comunismul in tari precum rdg sau ungaria, choslovacia, etc,,,
din ce am inteles, intr-adevar, unele tari, o duceau mult mai bine, decat noi, la capitolul alimentar, mai ales in perioada neagra a anilor 80!
insa,mi se pare interesanta teza conform careia ungaria o ducea mai bine, din cauza revolutiei din 1956, iar germania ca sa nu fie tentata sa se realipeasca cu sora ei !
si cine hotara, acest senariu si aceste destine particulare ?
sa fie oare moscova ?
acolo se hotara, la astia le dam mai mult ca is mai a dracului ? la astia le desfacem surubul ca is pe cale de explozie ?
DA, subventiile de acolo veneau, tocmai ca sa evite repetarea revolutiei si sa opreasca ochiul care se uita in curtea vecina. La Berlin RDG-istii nu aveau voie sa priveasca dincolo de zid. Eu am fost in Berlinul de Vest si langa zid erau niste postamente din lemn, pe care te puteai urca si privi dincolo. Langa zid era plin de cruci si de panouri cu fotografiile celor, care au incercat trecerea si au reusit sau nu. Am auzit cu aceasta ocazie povestea unui copil, care s-a innecat in Spree, pentru ca din neatentie a cazut in apa pe partea RDG-ista si nu a putut fi salvat de cei din vest, pentru ca un soldat a stat cu arma indreptata asupra celui, care incerca sa il scoata pe partea de vest. In final s-a innecat. S-au intamplat multe tragedii acolo, dar au fost si cazuri care au reusit sa adoarma vigilenta...
Ideea ca ste "cineva", care trage sforile in toate aceste tari mi-a venit, vazand ca pe feribotul RDG-ist era aceeasi hartie igienica de tip "smirghel", ca si in Romania...
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 22:00:50
sigfrid22 sigfrid22 is offline
Banned

Data înregistrării: 17.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
cel putin am vazut rezultatele acestui sacrificiu.Ceausescu a avut curaj sa spuna americanilor:"N-avem nevoie de clauza voastra!"Si chiar asa era. poporul acesta si-a aratat atunci demnitatea.Si am reusit sa ne platim datoria.Spuneti-mi ce ati realizat acum?Legat de mancare si eu cumparam de la restaurant tot ce voiam. Banii ajungeau daca stiai sa ti-i gospodaresti.Luam de la continental din cta salam de sibiu. pate, branza, cascaval, conserve de carne ( asta pana am descoperit ca puteam sa iau de la cantina partidului la preturi normale ca nu ma intreba nimeni cine sunt) si aveam si bani sa platim rate la mobila si masina.Nu exagerez cu nimic Stiu ca erau orase prin tara unde se traia mai greu ca la cta dar oricum nu era nenorocirea care e acum ca nu stiu romanii cu ce se vor incalzi la iarna ca s-au debransat in masa iar tinerii nu au nici o sansa sa-si intemeieze un camin.Enumerati va rog realizari ale acestei epoci ! gasiti vreuna?Oare nu vedeti ca marea democratie americana e in colaps si incearca s-o mai lungeasca exploatandu-i pe altii cum fac de cand sunt?Singurul care a stiut ce ne trebuie a fost Iliescu.EL A LANSAT IDEEA "COMUNISMULUI CU FATA UMANA". dar cineva i-a interzis si a doua oara n-a mai pronuntat sintagma ca si cand niciodata n-ar fi gandit asa ceva.Nu cumva era vorba de ce au facut in ultimii 10 ani chinezii? Si iata ca societatea noua creata de ei se dovedeste cea mai viabila!!DE ASTA AVEAM NEVOIE NU DE CAPITALISM.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 21:42:07
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ingerul_pazitor Vezi mesajul
Capitalismul a adus cu el mai multe nenorociri pare-se decat comunismul este parerea mea, din cz unei libertati gresit intelese si care pe foarte multi daca nu pe majoritatea i-a contaminat cu tot felul de pacate mai ales lacomia, cel putin in comunism eram cat de cat egali. Voi ce parere aveti? Parca eram mai aproape de dzeu pe vremea lui ceausescu si nu era asa multa destrabalare ca acum, curve, samd
Nu cred că ,cineva va ține cont de alegerea ta,a mea sau a altcuiva căci,"nu sunt vremile sub om ci,bietul om sub vremuri!".

Părinții mei spuneau că erau vremuri(prin anii 49,5o)când mergeai pe ascuns să botezi un copil sau să cununi.Și totuși toți creștinii de atunci și-au botezat copii.

Pe mine nimeni,nicodată,nu ma oprit să merg la biserică.Dacă nu am mers atunci în anii comunismului este doar vina mea.
Cine spune că a fost oprit ori minte, ori avea o funcție care nu-i permitea(secretar de partid cu probleme de propagandă).

Ce toată stima pentru meseria de dascăl vă pot spune că ei au fost aceia care au format "omul nou" care a întreținut sistemul(unii din convingere alții doar pentru a-și lua salariul) și tot ei s-au dezis foarte repede de acesta.

Și așa, ca un fapt divers,am cunoscut preot care voia să fie membru al pcr.
Reply With Quote
Vechi 15.08.2010, 22:15:11
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Au fost si lucruri bune si lucruri rele, dar nimeni nu poate sa spuna ca s-a cununat pe ascuns, sau si-a botezat copiii pe ascuns- este o minciuna.Si acum exista lucruri care ne convin, altele care nu ne convin- sa le alegem pe cele bune si sa trecem peste incercarile invitabile, pentru noi, oamenii de rand.
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 16.08.2010, 00:54:33
ap2010's Avatar
ap2010 ap2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.08.2010
Locație: iasi
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Au fost si lucruri bune si lucruri rele, dar nimeni nu poate sa spuna ca s-a cununat pe ascuns, sau si-a botezat copiii pe ascuns- este o minciuna.Si acum exista lucruri care ne convin, altele care nu ne convin- sa le alegem pe cele bune si sa trecem peste incercarile invitabile, pentru noi, oamenii de rand.
Nu s-a botezat nimeni pe ascuns,adevarat,dar s-au demolat biserici,s-au inchis manastiri ori au fost lasate in paragina,averile manastirilor au fost nationalizate,seminariile teologice inchise.De asemenea,cred ca stiti si despre scoaterea din manastiri a calugarilor tineri din manastiri si trimisi la diverse calificari in minunatele fabrici metalurgice,asta cam prin 1960.
Reply With Quote
Vechi 17.08.2010, 14:31:12
georgetug georgetug is offline
Junior Member

Data înregistrării: 20.07.2010
Implicit comunism = satanism

Citat:
În prealabil postat de ingerul_pazitor Vezi mesajul
Capitalismul a adus cu el mai multe nenorociri pare-se decat comunismul este parerea mea, din cz unei libertati gresit intelese si care pe foarte multi daca nu pe majoritatea i-a contaminat cu tot felul de pacate mai ales lacomia, cel putin in comunism eram cat de cat egali. Voi ce parere aveti? Parca eram mai aproape de dzeu pe vremea lui ceausescu si nu era asa multa destrabalare ca acum, curve, samd
comunism = satanism

cititi jurnalele celor care au suferit in inchisorile comuniste, cred ca va va trece "dorul".
cel putin pentru crestini este destul de limpede. daca exista satanism cu "fata umana" atunci acela este comunismul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria intre cumnati COSMINA Generalitati 18 26.02.2019 03:13:29
Comunism¡? CristArg Generalitati 32 07.01.2011 15:51:01
Socialsim si comunism crestin Stefan500 Generalitati 7 11.10.2010 01:54:10
intre cer si pamant floaredecolt Generalitati 1 31.03.2008 14:24:00
Diferente intre B.O. si B.C. Laurentiu Biserica Romano-Catolica 44 11.12.2007 20:15:09