Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2010, 02:01:11
volga
Guest

Implicit E bine sa citati corect...

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Nu este vorba de o forma de botez necunoscuta ci de una cunoscuta.
In invatatura Bisericii Ortodoxe exista trei forme de botez cunoscute:
1. Botezul in Apa
2. Botezul Muceniciei
3. Botezul Dorintei.

Toate trei sunt botezuri valide. Conform scrierilor Parintelui Cleopa am inteles ca pruncii morti nebotezati din motive independente de vointa parintilor pot fi fi considerati botezati cu Botezul Dorintei.

Asta incercam sa spun ca ei pot fi considerati botezati conform doctrinei botezului dorintei.
Nu e cazul unor parinti care NU au vrut sa-i boteze.
Deci, daca parintii au vrut cu ardoare sa-i boteze dar n-au putut, ei pot fi considerati botezati cu Botezul Dorintei.
Sunt botezati Nu nebotezati.

Parintele Cleopa nu sustinea ca curvarii sau criminalii sa fie considerati botezati cu Botezul Dorintei.
Nimeni nu a sustinut asta. Nici eu.

Vorbesc despre bebelusi inocenti. Acei bebelusi despre care Arhimandritul Cleopa spunea ca pot fi considerati botezati.

Un posibil raspuns la intrebarea dumneavoastra ar fi : citarea corecta din scrierile Parintelui Cleopa:

"144. Unde se afla sufletele copiilor avortati si care va fi soarta lor la judecata de apoi ?
Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei, ca si dreptii Vechiului Testament, sau prin analogie cu vindecarile facute de Iisus Hristos la rugaciunile parintilor sau ale prietenilor. Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune : " Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti " . Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor. In Pravila Bisericeasca a Arhimandritului Nicodim Sachelarie, cap. 178, citim urmatoarele despre acest lucru : " Pentru copiii avortati si care mor nebotezati nu se afla nicaieri invatatura, nici in Sfanta Scriptura, nici la Sfintii Parinti, fiindca viata oamenilor, atat a celor maturi, cat si a celor necrestini, este in mana Facatorului lor, care nu poate fi obligat sa descopere toata iconomia providentei Sale muritorilor, nici sa cunoasca ceea ce nu le este de folos. Chemarea glasului Sau rasuna mereu in lume si cei ce aud au datoria sa raspunda, numai in masura de ei inteleasa si pentru ei data. De buna seama ca Dumnezeu nu pedepseste pe cei ce nu cunosc legile si mai ales pe copiii nebotezati. Ba, dimpotriva. El a creat pe om spre fericire si, deci, copiii care n-au putut folosi libera lor vointa si putere in virtutea scopului pentru care omul a fost creat, El ii fericeste pentru existenta lor, asa cum si ei Il lauda pentru aceeasi existenta nevinovatasi frumoasa creatiune naturala. Astfel, ei sunt randuiti la fericirea naturala a existentei, dar nu la cea a rasplatirii dupa merite, intrucat nu au fapte virtuoase "
Citat din - Parintele Ilie Cleopa - Convorbirea a cincea -Despre casatorie, datoriile sotilor si copiilor
Publicat pe site-ul sfaturiortodoxe.ro

"Dupa cum spun unii sfinti parinti si cum ne invata Sfanta Biserica, sufletele copiilor morti nebotezati inainte sau dupa nastere, ca si cele ale celor avortati cu voie sau fara voie, nu pot intra in Rai, pentru ca nu au avut parte de Botez. Dar nu sunt nici in iad, caci nu au facut pacate. Sufletele lor se afla intr-un loc cu amurg, intre lumina si intuneric, si asteapta ceasul Judecatii de Apoi, cand vor sta la judecata in fata lui Hristos impreuna cu cei ce i-au ucis." Pr. Ioanichie Balan, (Calauza Ortodoxa in Biserica, vol.1)

CATEHISM ORTODOX - INVATATURA DESPRE CREDINTA CRESTINA ORTODOXA
„1. Botezul cu apa si prin Duh
2. Exista un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut in cele dintai veacuri crestine,intelegand prin el moartea martirica, in persecutii, pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Sfintii parinti il socotesc asemenea Botezului din apa si din Duh, uneori chiar mai de pret decat acesta (Sfantul Grigorie Teologul).
3. Mai cunoastem si Botezul dorintei care consta in dorinta arzatoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici, ducand o viata de pocainta si in virtute. Daca dintr-o pricina, fara voia lui, nu ajunge sa primeasca botezul prin apa si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei.”
( nu stiu daca se aplica si copiilor nascuti morti sau copiilor care au murit nebotezati)

Dumnezeu sa ne ajute sa ne rugam cu iubire crestina pentru sufletele acestor copii si pentru parintii lor care au dat o astfel de jertfa. Dar sa nu uitam nici o clipa ca Dumnezeu, atat de mult a iubit lumea incat pe unicul Sau Fiu L-a jertfit pentru noi si a noastra mantuire.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2010, 07:49:19
hanico's Avatar
hanico hanico is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.06.2007
Locație: Moldova lui Stefan
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin AIM pentru hanico
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de anamaria.petre Vezi mesajul
Doamne binecuvanteaza,

Pentru ca nu era suficient ca nu mai sunt in stare de nimic de cand cu incendiul de la maternitatea Giulesti si ca n-am mai dormit o noapte fara sa am cosmaruri, am aflat azi ca biserica nu permite familiilor sa-i inmormanteze crestineste pe copii si ca li se vor citit doar cateva pasaje din Biblie, sub forma unei asa-zise ceremonii de "mangaiere", urmand sa fie ingropati la marginea cimitirului, precum sinucigasii.

Ba mai mult, dintr-o discutie cu un prieten, care are un frate student la Teologie, am inteles ca bietii copii poarta cel mai greu dintre pacate - pacatul original - de care nu s-au lepadat prin taina Botezului si ca atare vor merge direct in iad.

Lamuriti-ma si pe mine ...

Cu drag intru Hristos,

Anamaria
Eu cred ca pentru moartea aceea atat de ingrozitoare Dumnezeu le-a iertat pacatul stramosesc.
Daca plecam de la ideea ca plata pacatului este moartea, ei au platit prin moarte singurul lor pacat. Q.E.D.
Vechi 20.08.2010, 07:55:11
eduardd
Guest

Implicit Daca tu omule nu poti adauga un cot la statura ta cum crezi ca poti mantui un Om

Dumnezeu si Maicuta Domnului sa ma ierte daca gresesc dar eu cred ca aceste discutii sunt fara rost. Noi nu putem ajuta decat intr-un singur fel. Rugandu-ne!
Eu cred ca nu pot avea eu (sau altul) mai multa compasiune pentru bebelusii morti decat Hristos.
El i-a zidit, ai Lui sunt. Si atunci daca ai Lui sunt tot El le va purta de grija si ii va aseza acolo unde va crede El de cuviinta,
Credeti ca Hristos va tine cont de ceea ce presupunem noi aici pe forum? Eu cred ca nici macar parintilor nu ajuta. Este doar parrea mea si nu doresc sa va impun sa fiti de acord cu ea. Luati acest indemn mai mult ca pe o rugaminte..

De aceea dragilor, sa renuntam odata la acest gen de discutii in van. Insumate, Nu sunt decat timp irosit si incarcare de pacate. Pentru ca a incerca sa porti tu de grija unui bebelus mort in locul Lui Hristos inseamna a-I fura cu nerusinare dreptul (SAU!!) de a rezolva toate in felul Sau. Ori Hristos a spus , nimeni nu este nascut pentru a osanda ci pentru Inviere! De aceea eu am nadejde ca El, Ziditorul, El, Hristosul va aseza acolo unde trebuie sufletele copilasilor care nu au avut nici macar sansa de a se apara..

Nu au rost discutiile. Sa ne rugam ca cei in masura sa aiba puterea si dorinta de a lua decizii bune pentru a schimba ceva in tara asta ca sa nu mai fim nevoiti sa traim astfel de tragedii.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 19:46:03
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
Doamne binecuvanteaza,

Pentru ca nu era suficient ca nu mai sunt in stare de nimic de cand cu incendiul de la maternitatea Giulesti si ca n-am mai dormit o noapte fara sa am cosmaruri, am aflat azi ca biserica nu permite familiilor sa-i inmormanteze crestineste pe copii si ca li se vor citit doar cateva pasaje din Biblie, sub forma unei asa-zise ceremonii de "mangaiere", urmand sa fie ingropati la marginea cimitirului, precum sinucigasii.

Ba mai mult, dintr-o discutie cu un prieten, care are un frate student la Teologie, am inteles ca bietii copii poarta cel mai greu dintre pacate - pacatul original - de care nu s-au lepadat prin taina Botezului si ca atare vor merge direct in iad.

Cu drag intru Hristos,

Anamaria
Discuțiile pe seama mântuirii copiilor nebotezați și a sinucigașilor au darul să ne smintească. Dumnezeu știe pe cine și de ce va mântui, doar El cunoaște acei copii și sufletul lor, să ne păstrăm credința și să lăsăm Biserica să-și îndeplinească menirea. Noi putem să ne rugăm și pentru sufletele lor nici un ierarh sau cleric nu cred că ne va interzice aceasta. Domnul să ne păzească pe toți!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 29.08.2010, 01:49:32
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

Citat:
Doamne binecuvanteaza,

Cu drag intru Hristos,

Anamaria
Profetii si toti marii invatatori din VT ar trebui sa aiba aceeas soarta cu acesti copii ca doar nici Ei nu au fost botezati .Bine ca TATAL NOSTRU DIN CERURI NU GINDESTE CA CEI DE PE PAMINT.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 23:56:49
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Implicit

Citat:
Doamne binecuvanteaza,

Cu drag intru Hristos,

Anamaria
studentu acela la teologie cred ca nu stie ce vorbeste...
Vechi 22.11.2010, 16:13:08
ionut27 ionut27 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 26.11.2007
Implicit

Nu am citit toate raspunsurile de aici caci sunt prea multe. Voiam totusi sa spun ca Biserica pomeneste pe copiii nebotezati. Slujba inmormantarii nu se poate savarsi copilului nebotezat pentru ca nu are inca un nume. In practica, am fost partas la o inmormantare a unui prunc nebotezat la care preotul a pomenit pe un unchi al copilului mort la care a adaugat "cu tot neamul lui cel adormit", incluzand si pe prunc. Daca aveti astfel de cazuri, treceti la sfarsit pe pomelnic "cu tot neamul lui cel adormit" si astfel ii pomeniti pe toti.

In mod sigur, copiii morti nebotezati nu sunt pe picior de egalitate cu sinucigasii. Cel care isi ia viata aduce o ofensa lui Dumnezeu prin faptul ca nesocoteste cel mai de pret dar - viata. Se spune ca pentru pacatele copiilor pana la 7 ani vor da parintii socoteala. Din punctul meu de vedere, pacatul nu este al copilului mort nebotezat ci al aceluia care trebuia sa aiba grija de el. Pe de alta parte, nu stie nimeni ce se intampla cu acesti prunci. Mantuitorul spuna ca in casa Tatalui Sau multe locasuri sunt. Poate ca sunt anumite locasuri si pentru astfel de suflete.

Asadar, cei care au avut in grija pe copilul care a murit nebotezat trebuie sa se spovedeasca si sa implineasca epitimia data de duhovnic si asa se vor mantui cu totii.
Reply With Quote
Vechi 12.02.2013, 01:18:40
virtualul virtualul is offline
Junior Member

Data înregistrării: 17.11.2008
Implicit Rânduieli privind înmormântarea pruncilor nebotezați

Din "Darea de seama privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2010" rezultă că în ședința solemna a Sfântului Sinod din 28 octombrie 2010, doar se amintește despre mai multe evenimente importante din punct de vedere pastoral-liturgic din viața Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2010, printre acestea fiind si aprobarea, cu caracter unitar în Biserica Ortodoxa Româna a unor rânduieli liturgice privind înmormântarea pruncilor nebotezați decedați la naștere.
Cu respect, as dori mai multe detalii despre aceste demersuri, ținând cont de sensibilitatea subiectului referitor la soarta sufletelor pruncilor nebotezați decedați la naștere și modalitățile cultice ori rânduielile de înmormântare ale acestora.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pomenirea copiilor morti nebotezati. georgeval Generalitati 27 16.02.2011 14:19:22
Copiii nebotezati au parte de slujba inmormantarii? manuela_m Intrebari utilizatori 4 21.08.2010 18:23:53
Copil nascut cu un verset scris pe picior adelin Stiri, actualitati, anunturi 22 07.02.2010 10:14:31
Inmormantarea copiilor nebotezati huchohucho Slujba inmormantarii 0 06.02.2010 18:26:31
semnul de egalitate mirelat Generalitati 51 27.02.2009 12:16:16