![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Iertati-ma,nu am spus-o ca pe o critica,nu am aruncat nicicum piatra. Insa aceasta este parerea mea,ca nu se cuvine sa "cinstim" sau sa respectam catusi de putin numele vicleanului diavol.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Toate poruncile Decalogului, îndrumările, sfaturile și mustrările Sinților Apostoli și-ar mai avea sensul dacă nu am avea posibilitatea să alegem? Judecata de apoi ar mai vreun rost dacă n-am avea posibilitatea propriei decizii? Dumnezeu n-a creat androizi cu linii de program într-un creier-procesor. A creat omul, o ființă liberă și responsabilă pentru faptele sale.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca medicul iti spune ca anumite produse iti afecteaza sanatatea, si tu ajungi in spital, asta inseamna ca te-a predestinat? A stiut ca acesta este efectul unei vieti dezordonate. Dumnezeu este Atotstiutor si respecta libertatea omului! |
|
||||
|
||||
![]()
Daca Dumnezeu nu ar cunoaste sfarsitul fiecaruia dintre noi, nu ar mai fi Dumnezeu; El nu este limitat in cunoastere, iar daca ne-ar fi predestinat pe unii spre fericire, iar pe altii spre osanda, iar si-ar pierde calitatea de Dumnezeu "caci El doreste ca toti oamenii sa se mantuiasca" (1 Tim 2,3)
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Prestiinta si predestinare Nimic nu se intampla fara voia sau ingaduința Lui Dumnezeu. Desigur ca vorbim de ingaduinta Lui Dumnezeu doar in cazul celor ce savarșesc raul si a existentei raului insusi, pentru ca cei buni fac voia Domnului, savarșind binele. Mecanica cuantica ne ofera si o explicatie stiintifica pentru faptul ca nu exista predestinare, deci nu exista un viitor absolut si prestabilit pentru fiecare din noi si independent de voința noastra si de dorinta noastra. Noi nu suntem niste simple marionete care trebuie sa urmam un program pregatit independent de vointa noastra, adica de libertatea noastra. Omul este responsabil pentru actiunile vietii lui, nu Dumnezeu. Bineinteles ca Dumnezeu are un plan pentru fiecare creatura rationala a Lui, potrivit harului pe care il daruiește persoanei respective, ceea ce implica responsabilitatea acesteia: "Si oricui i s-a dat mult, mult i se va cere, si cui i s-a incredințat mult, mai mult i se va cere"[1], de aceea Sfantul Pavel afirma: "sta asupra mea datoria. Caci, vai mie daca nu voi binevesti!"[2]. Insa toti oamenii sunt chemati de Hristos la viata vesnica caci Domnul "lumineaza pe tot omul, care vine in lume"[3] spunand “si pe cel ce vine la Mine nu-l voi scoate afara."[4] Omul este liber sa decida daca savarșește binele, ceea ce este posibil numai conlucrand cu Dumnezeu care este izvorul binelui, caci Hristos spune "fara Mine nu puteți face nimic."[5]; sau daca savarseste raul, ceea ce este posibil doar prin ingaduința lui Dumnezeu. "Inaintea oamenilor este viața si moartea si oricare le va placea li se va da."[6] Este evident ca alegerea apartine exclusiv omului "deci, de se va curați cineva pe sine de acestea, va fi vas de cinste, sfințit, de buna trebuința stapanului, potrivit pentru tot lucrul bun."[7] Vom oferi in continuare un exemplu pentru a explica acest lucru si pentru a sublinia diferenta dintre prestiinta si predestinare. Sa ne imaginam o suprafata plana, spre exemplu o masa fara nimic pe ea si o furnica miscandu-se pe suprafata ei. Sa presupunem ca furnica este bidimensionala si putem face acest lucru intrucat ea se poate deplasa doar in spatiul bidimensional determinat de suprafata mesei (adica doar pe lungimea si latimea mesei, nu si in inaltime). Noi, privind din a treia dimensiune (din inaltime) putem vedea toate posibilitatile de miscare ale furnicutei pe suprafata bidimensionala a mesei, precum si viitorul potrivit directiei curente de deplasare, insa nu o determinam noi sa mearga pe acea directie, deci prestim toate posibilitatile ei de miscare precum si unde va ajunge deplasandu-se pe directia curenta, insa nu o predestinam sa mearga pe o directie anume. Intocmai si Dumnezeu prestie tot ce se intampla in Univers, deoarece Universul (si implicit toate dimensiunile) este in Dumnezeu, insa nu predestineaza fiintele rationale, deci libere. Astfel asa cum noua ni se pare firesc sa privim o cladire inalta de la parter la ultimul etaj si de la ultimul etaj la parter, asa si Dumnezeu "vede" timpul (fiecaruia dintre noi) de la inceput la sfarsit si de la sfarsit la inceput. Daca nu am fi liberi sa decidem asupra actiunilor noastre nu am putea fi nici judecati[8]. Proorocul Iezechiel[9] arata foarte clar cum i-au fost revelate de catre Dumnezeu existenta libertatii omului si lipsa predestinarii, la fel si Sfantul Chiril al Alexandriei in "Comentariu la Evanghelia dupa Ioan", continua explicarea acestor adevaruri, insuflat fiind de Duhul Sfant. Sfantul Ioan Damaschin intareste acest adevar afirmand ca Dumnezeu intr-adevar a pus legi care guverneaza cele irationale, insa noi oamenii rationali fiind, daca suntem predestinati “facem cu necesitate ceea ce facem: iar ceea ce se face cu necesitate nu este nici virtute, nici viciu. Iar daca nu am dobandit nici virtute, nici viciu, atunci nu suntem vrednici nici de laude, nici de pedepse. Dumnezeu va fi nedrept daca da unora bunatati, iar altora necazuri. Apoi Dumnezeu nu va carmui si nici nu va purta grija de fapturile sale, daca toate se conduc si se produc din necesitate. De prisos va fi ratiunea noastra, caci nu suntem stapanii nici unei fapte si in desert deliberam. Dar negresit ratiunea ni s-a dat in scopul deliberarii; pentru aceea tot ceea ce este rational este si liber."[10] Dumnezeu spune foarte clar lui Moise: "si pe cel ce va fi de miluit il voi milui si cine va fi vrednic de indurare, de acela Ma voi indura"[11], deci noi insine prin faptele noastre decidem pentru viata noastra. [1] Luca 12,48. [2] I Corinteni 9,16. [3] Ioan 1,9. [4] Ioan 6,37. [5] Ioan 15,5. [6] Ecclesiasticul 15,17; Deuteronom 30,15. [7] II Timotei 2,21. [8] Iesirea 33,19; Deuteronom 24,16. [9] Iezechiel 18. [10] Sf. Ioan Damaschin - Dogmatica, Cartea a II-a, cap 7. [11] Iesirea 33,19. Last edited by Eugen7; 26.08.2010 at 13:21:30. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
16. Ca intr'atat a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede intr'Insul sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica |
|
|||
|
|||
![]()
nu exista predestinare .Dumnezeu stie vede tot insa nu intervine in viata omului ci il lasa sa aleaga .Ingaduie unele lucruri (dar asta e o alta discutie).Predestinatia inseamna a hotara de la nastere si pana la moarte in detalui ce se va intampla cu tine ce cale sa urmezi in viata cu cine te casatoresti daca te casatoresti daca te mantuiesti si exemplele pot continua .Numai reformatii calvinii cred in predestinatie.Dumnezeu nu e zeus din legendele olimpului
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Dumnezeu stie dinainte tot ce se va intampla.Daca El stie ca ceva se va intampla intr-un anume fel,ca vom face o anumita alegere,apoi cu siguranta ca asa vom face.Dar in intelepciuna Sa,El nu ne da prea multe detalii despre ce vom face desi stie clar ce anume vom face.Un exemplu:daca astazi ma rog lui Dumnezeu dar El stie ca maine il voi parasi,El imi va darui totusi astazi lucrul cerut.Desi stie ca nimic bun nu va iesi din mine ,si ca voi infunda subsolurile iadului. Altfel nu s-ar explica adanca bunatate care Dumenzeu o are ,chiar si fata de cei rai,care oricum nu se vor mantui.Dumnezeu e drept si da o sansa fiecaruia,ca acestia sa nu mai aiba nici un raspuns in ziua Judecatii.
Un alt exemplu,luat din filmul lui Zefirelli.La Iisus vine Iuda,pe la inceputuri,si il roaga sa il primeasca intre ucenici.Iar Iisus ii raspunde: 'poate cineva sa cunoasca pomul fara rod?"<<Vino cu noi>> Desi stia ca Iuda il va vinde,desi stia ca poate mai bine pt Iuda era sa nu il fi primit,caci nu ajungea spaima pana si a iadului,totusi Iisus ii respecta dorinta,si ii acorda prezumtia de nevinovatie.Omul alege,Dumnezeu ingaduie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre predestinare | Savonarola | Biserici Protestante | 10 | 24.10.2011 08:38:15 |
Despre prestiinta si predestinare | gelu001 | Intrebari utilizatori | 1 | 22.02.2010 17:05:48 |
|