Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2010, 16:05:46
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de wassabi Vezi mesajul
Am o nelamurire. Cred in Dumnezeu insa nu pot intelege de ce Isus este fiul lui Dumnezeu. De ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa-si sacrifice fiul, de ce a facut-o in anul X si nu cu 5, 10, 1000 de ani mai tarziu/mai devreme. De ce Dumnezeu are (a avut) un fiu si nu doi sau mai multi fii/fiice. In fine, sunt un om care gandeste logic, rational, care crede ca exista un Dumnezeu insa nu este de acord cu reguli si dogme impuse. As dori o argumentatie cat se poate de pertinenta.
Il marturisim pe Dumnezeu Treime de Persoane nu datorita unor speculatii filosofice sau rationale, ci pentru ca El asa ni S-a descoperit (revelat) ca Tata, Fiu si Sfant Duh. In acest sens, toate dogmele Bisericii Ortodoxe se intemeiaza pe marturia Sfintei Scripturi si a Sfintei Traditii.

Daca crezi ca exista Dumnezeu trebuie sa faci si experienta comuniunii cu El prin rugaciune, prin icoana, prin cantare, prin Scriptura, prin Sfintele Taine. Acestea sunt dogmele transpuse in viata liturgica a Bisericii. Aici ratiunea si credinta "merg mana in mana". Numai in acest cadru duhovnicesc, constientizam ca Hristos nu este o idee abstracta la care aderam sau nu, ci Cale, Adevar si Viata.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 16:24:23
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
Am o nelamurire. Cred in Dumnezeu insa nu pot intelege de ce Isus este fiul lui Dumnezeu. De ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa-si sacrifice fiul, de ce a facut-o in anul X si nu cu 5, 10, 1000 de ani mai tarziu/mai devreme. De ce Dumnezeu are (a avut) un fiu si nu doi sau mai multi fii/fiice. In fine, sunt un om care gandeste logic, rational, care crede ca exista un Dumnezeu insa nu este de acord cu reguli si dogme impuse. As dori o argumentatie cat se poate de pertinenta.
Nici nu cred ca-ti dai seama ce intrebari dificile ai pus. Explicatia acopera mare parte din invatatura crestina.

Daca vrei intradevar sa strudiezi serior subiectul iti recomand sa citesti scrierile parintelui Dumitru Staniloaie.
Daca vrei explicatii mai succinte, poate te ajuta catehismul ortodox aflat pe acest site. Est foarte usor de citit si nu e lung (prin comparatie cu lecturi care aprofundeaza invatatura crestina).
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...icii-ortodoxe/
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...inta-ortodoxa/

(eu refer primul link)

Si audio, daca ai de facut treburi casnice :) http://www.crestinortodox.ro/predici...ortodox-audio/
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 19:02:08
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
O sa incerc sa-ti raspund si eu la intrebare chiar daca raspunsul nu te
va multumi pe deplin. Pentru noi crestinii Dumnezeu este Iubire. De
aceea cea mai mare virtute crestina este Iubirea. Iubirea nu se poate
naste decat intre Persoane. Creatia este opera lui Dumnezeu in timp.
Din vesnicie insa Dumnezeu exista si inainte de creatie. Deci Iubirea
trebuia sa se manifeste din vesnicie. De aceea Dumnezeu Tatal naste
pe Fiul si purcede pe Duhul tot din vecie pentru ca Iubirea sa se poata
manifesta in plenitudinea sa. De unul singur nu poate exista decat iubire
de sine, ceea ce la noi nu e o virtute, ba chiar din contra. Cele Trei
Persoane formeaza Treimea cea Sfanta, iar iubirea dintre Persoanele
Treimice definesc viata intra-Treimica. Dar pentru ca iubirea are si acest
atribut de a se revarsa si in afara persoanelor, Dumnezeu Tatal prin Fiul
si Duhul alege sa creeze lumea si mai mult decat atat sa o ridice la un
standard dumnezeiesc. Pentru aceasta lasa lumii un ragaz in care ea sa
se convinga singura ca nu poate urca in virtute fara ajutorul Sau si, mai
apoi, trimite pe Fiul sa ridice firea cea cazuta a lumii. Cum? Prin iubire
jertfelnica. Prin iubire de sine lumea a cazut, prin iubire jertfelnica ea se
poate regenera. De ce pe Fiul si nu un inger? Pentru ca numai Fiul putea
sa "imbrace" firea umana in totalitate. Un inger "imbraca" doar o mica
parte din fire, insa trebuia ridicata TOATA firea omeneasca. Or numai un
Dumnezeu putea ridica TOATA firea omeneasca deodata.
Daca vei observa alte religii monoteiste, in care Dumnezeu e vazut ca
o singura Persoana, vei vedea ca virtutea cea mai mare nu e iubirea ci
ascultarea. Dumnezeu nu mai e vazut ca un Tata ci ca un Stapan. Pentru
noi, crestinii, Dumnezeu este Tatal, noi fiind infiatii in Duhul prin Fiul.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 19:35:24
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Smile

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
O sa incerc sa-ti raspund si eu la intrebare chiar daca raspunsul nu te
va multumi pe deplin. Pentru noi crestinii Dumnezeu este Iubire. De
aceea cea mai mare virtute crestina este Iubirea. Iubirea nu se poate
naste decat intre Persoane. Creatia este opera lui Dumnezeu in timp.
Din vesnicie insa Dumnezeu exista si inainte de creatie. Deci Iubirea
trebuia sa se manifeste din vesnicie. De aceea Dumnezeu Tatal naste
pe Fiul si purcede pe Duhul tot din vecie pentru ca Iubirea sa se poata
manifesta in plenitudinea sa. De unul singur nu poate exista decat iubire
de sine, ceea ce la noi nu e o virtute, ba chiar din contra. Cele Trei
Persoane formeaza Treimea cea Sfanta, iar iubirea dintre Persoanele
Treimice definesc viata intra-Treimica. Dar pentru ca iubirea are si acest
atribut de a se revarsa si in afara persoanelor, Dumnezeu Tatal prin Fiul
si Duhul alege sa creeze lumea si mai mult decat atat sa o ridice la un
standard dumnezeiesc. Pentru aceasta lasa lumii un ragaz in care ea sa
se convinga singura ca nu poate urca in virtute fara ajutorul Sau si, mai
apoi, trimite pe Fiul sa ridice firea cea cazuta a lumii. Cum? Prin iubire
jertfelnica. Prin iubire de sine lumea a cazut, prin iubire jertfelnica ea se
poate regenera. De ce pe Fiul si nu un inger? Pentru ca numai Fiul putea
sa "imbrace" firea umana in totalitate. Un inger "imbraca" doar o mica
parte din fire, insa trebuia ridicata TOATA firea omeneasca. Or numai un
Dumnezeu putea ridica TOATA firea omeneasca deodata.
Daca vei observa alte religii monoteiste, in care Dumnezeu e vazut ca
o singura Persoana, vei vedea ca virtutea cea mai mare nu e iubirea ci
ascultarea. Dumnezeu nu mai e vazut ca un Tata ci ca un Stapan. Pentru
noi, crestinii, Dumnezeu este Tatal, noi fiind infiatii in Duhul prin Fiul.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Foarte frumos ai explicat, MariS! Exista si o carte a Parintelui Staniloaie-"Sfanta Treime, sau la inceput a fost Iubirea".
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 04.10.2010, 19:46:14
ionut stefan ionut stefan is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2010
Locație: bucuresti
Implicit

Citat:
Nu ne ajuta cu nimic sa ne intrebam de ce iisus este fiul lui DUMNEZEU.Restul sunt TAINE. nici ingerii nu au cunoscut aceaste lucruri.crezi ca ne-ar ajuta cu ceva daca am sti? cat despre mai multi fii sau fice,este o aberatie si o nebunie sa ne gandim la acest lucru

Last edited by ionut stefan; 04.10.2010 at 20:15:34.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 07:11:52
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul, Dumnezeu-Sfântul Duh, iată Sfânta Treime și Dumnezeul nostru.
Dogma nu se opune cunoașterii raționale, o completează.
Nu confunda cunoașterea rațională cu demersul cognitiv logic subordonat în mare măsură logicii aristotelice și nu numai, specific științei și filosofiei.
Cunoașterea rațională ține, evident, de rațiunea, gândirea noastră, care înglobează alături de demersul logic (mult mai la îndemâna noastră) și demersul a-logic, o cunoaștere bazată pe revelarea unor adevăruri ce nu țin strict de cunoașterea logică (acceptarea dogmelor „ca adevăruri revelate ale credinței mântuitoare” - D. Stăniloaie). Dogmele nu sunt ilogice, ci a-logice, dogmatica este o modalitate complementară de cunoaștere. Dacă dorești să-ți explici logic o dogmă, ai toate șansele să cazi în derizoriu. Pentru că, în cazul nostru – Sfânta Treime, trebuie să o admiți prin credință (adică să accepți un adevăr revelat). Probabil că dogma „violentează” demersul logic, dar în nici un caz cunoașterea rațională pe care o întregește.

P.S. O analogie, dacă tot ne place să fim logici: 1x1x1=1. Sunt trei entități (unități) al căror rezultat e tot o unitate. Sfânta Treime înseamnă trei Persoane distincte și totuși e unică în ființă.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 15:26:51
umilul umilul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.11.2006
Implicit Iarta-ma !!

Citat:
Iarta-ma Wasabi, dar spui ca ai citit Cartea Sfanta si ma bucur sincer ca ai facut-o. Este Cartea Cartilor si Cartea Inteleptilor, este insusi cuvantul lui Dumnezeu in ea. Dar acolo iti explica clar in ea de ce Iisus este Fiul lui Dumnezeu, iti marturiseste asta chiar si cei trei Sfinti Apostoli in momentul schimbarii la fata, si iti marturiseste asta si Inaintemergatorul Domnului, iubitul nostru Sfantul Ioan Botezatorul in momentul botezului. La toate intrebarile de acest gen pe care noi ni le punem, gasim raspunsul tot in Biblie in Cartea lui Iov. Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit !!
Reply With Quote
Vechi 05.10.2010, 17:04:10
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Iisus este Fiul Sau pentru ca este nascut de Tatal. A fost nevoie ca Fiul sa devina om, ca sa ridice umanitatea cazuta. O putea face si de la distanta, a preferat iubirea si asta i-a adus intruparea si moartea pentru noi. Intruparea s-a facut dupa cum spune Scriptura "la plinirea vremii", deci in momentul hotarat de Dumnezeu. Iar in final, trebuie sa-ti spun ca Dumnezeu are mai multi fii, pe toti cei care s-au unuit cu Hristos.
Reply With Quote
Vechi 06.10.2010, 13:16:37
mihele_m's Avatar
mihele_m mihele_m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Timisoara
Citat:

Noi toti suntem fii lui Dumnezeu .
Reply With Quote
Vechi 06.10.2010, 14:02:35
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihele_m Vezi mesajul
Noi toti suntem fii lui Dumnezeu .
Hristos Iisus este Fiul lui Dumnezeu prin fire iar noi doar prin adoptie.
"Mergi la frații Mei și le spune: Mă sui la Tatăl Meu și Tatăl vostru și la Dumnezeul Meu și Dumnezeul vostru. " Ioan 20,17

Toti suntem creatia lui Dumnezeu, insa fii lui Dumnezeu sunt doar cei care fac voia lui Dumnezeu.
"Mama mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc. " Luca 8,21

Deci noi devenim fii (adoptivi) ai lui Dumnezeu prin Taina Sfantului Botez cand ne nastem in Hristos, devenind frati ai Lui.
"Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut." Ioan 1,12,13
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A fost Iisus fiul lui Dumnezeu? cosmotech Generalitati 6 16.10.2011 19:25:44
Iisus Hristos=Fiul lui Dumnezeu? joshoo Generalitati 8 03.11.2010 13:02:11
Dl IIsus stia ca este fiul lui Dumnezeu? annajanette Generalitati 27 28.06.2010 14:03:42
Demonii cred Adevarul, ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu.SI DEMONII SE MANTUIESC ? gpalama Secte si culte 23 31.05.2010 22:07:54
FIUL, sau UNUL din fii lui Dumnezeu andreicozia Din Noul Testament 17 23.02.2010 22:25:31