![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
"1. Toate prescriptiile privitoare la post, care sunt in prezent in vigoare, trebuie sa fie respectate intocmai de catre monahi si de catre toti acei clerici si credinciosi care doresc si sunt in stare sa le tina." Ideea este, de unde sa mai stiu care este normalul "in vigoare" daca se fac tot felul de amendamente. Apoi, ce fel de post de 40 zile poate sa mai tina crestinul obisnuit, daca de-a lungul anului nu i se cere o minima nevointa - cele 2 zile pe saptamana care ne amintesc de vinderea si patimile lui Hristos. Exceptiile erau cu adevarat rarisime si cu atat mai insemnate si apreciate: Saptamana de la Craciun la Anul Nou, Saptamana Branzei (inainte de Postul Mare) si Saptamana Luminata (dupa Paste). Sau daca vreo sarbatoare insemnata cadea in acele zile. Last edited by mirela.t; 15.05.2011 at 04:56:50. |
|
|
|||
|
|||
|
Si eu am retineri vizavi de aceste "noutati"...
|
|
|
|||
|
|||
|
Dupa cum vorbesti tu, draga Mirela, si altii, unele mici detalii din post sunt laba dusmanului.. ;-)
|
|||
|
|||
|
Nu vă supărați pe mine, dar aici se discută fără rost și fără post la clevetire.
Dezlegarea nu e obligatorie... dacă cineva dorește să postească sever atunci e liber să postească. Nu poruncea chiar Sfântul Pavel ca cei ce nu mănânce să nu-i judece pe cei care mănâncă? Sigur, noi vrem posturi severe în condițiile în care postirea e mai degrabă excepție decât regulă. Eu personal practic ce practică Biserica din care sunt parte, nu mă emancipez ca mare ascet: dacă scrie dezlegare pentru toată lumea atunci e dezlegare și pentru mine, dacă scrie ajun atunci e ajun , dacă e praznic atunci e praznic etc. PS- Nici eu n-am auzit de dezlegarea la icre pentru Sâmbăta lui Lazăr, deși e posibil să fi existat ceva dezlegare în ziua respectivă fiindca odinioară era praznic mare, aproape egal cu Duminica Floriilor, fapt atestat mai ales în imnografia Triodului.
|
||||
|
||||
|
Multumesc tuturor pentru opinii si explicatii. E bine ca ne-am mai lamurit si n-am ramas in coada de peste.
|
|
|
|||
|
|||
|
Mirela si mie mi-a spus o credincioasa ca in unele zile nu ar fi dezlegare la peste si ca asta e ceva nou in calendar.
E posibil ,tinand cont de unele tendinte din BOR catre ecumenism. Dar de asta nu noi vom raspunde ci ierarhii care au hotarat. Eu nu cred ca Dumnezeu ne va sanctiona pentru ca am mancat peste daca asa scrie in calendar. |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Atata "galagie"cu icrele astea,precum si cu celelalte dezlegari de peste! Ce pacat ca in calendar nu scrie"post de barfa","post de injuraturi","post de invidie"...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Sambata lui Lazar | Mia Mia | Diverse Sarbatori | 12 | 13.04.2014 07:18:13 |
| Dezlegare in post | daniil96 | Postul | 50 | 19.12.2010 23:33:16 |
| ,,Dezlegare la..." in limba Engleza | Hector | Postul | 5 | 13.03.2010 02:22:57 |
| DEZLEGARE | Lisa_Maria | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 25.08.2008 12:35:17 |
|
|