Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.05.2011, 11:18:43
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iulian92 Vezi mesajul
Bine, stiu ca nimeni nu imi poate da un raspuns concret la aceasta intrebare, totusi vreau sa discutam putin pe tema aceasta. Din cate am inteles eu , Dumnezeu exista dintotdeauana, nu neg , dar cum poate exista ceva dintotdeauna? Cu totii stim ca nimic nu poate lua fiinta din nimic. Ganditi-va doar, ceva care exista dintotdeauna pentru totdeauna.
Pentru mine, "dintotdeauna" este un raspuns mai mult decat concret oferit acestei intrebari. Iulian, Parintii Bisericii au evitat, atat cat au putut, sa filosofeze despre cele ce tin de credinta. Iar atunci cand au facut-o, au fost nevoiti de aparitia ereziilor.

Mai este insa o nuanta. Degeaba Il categorisesc eu ca existand "mai inainte de veci", daca ramane pentru mine o realitate abstracta si distanta. Dumnezeu este Persoana, Treime de Persoane. De aceea, tot pentru mine, Dumnezeu exista cu adevarat atunci cand ma aflu intr-o relatie personala si constienta cu El.

Dumnezeu exista. Prin El exist si eu. Dar ce ma fac atunci cand in mine exista indiferanta fata de El? Nu cumva fara comuniune cu Dumenzeu, ratam sensul propriei noastre existente?

Ori, prin comuniunea cu El, "dintotdeauna" lui Dumnezeu, devine pentru om, "pururea si in vecii vecilor" sau "pentru totdeauna".

Last edited by Marius22; 24.05.2011 at 11:33:58.
Vechi 24.05.2011, 20:14:49
alinnasser2010 alinnasser2010 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.03.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Bine , stiu ca nimeni nu imi poate da un raspuns concret la aceasta intrebare , totusi vreau sa discutam putin pe tema aceasta.
Din cate am inteles eu , Dumnezeu exista dintotdeauana , nu neg , dar cum poate exista ceva dintotdeauna ? Cu totii stim ca nimic nu poate lua fiinta din nimic .
Ganditi-va doar , ceva care exista dintotdeauna pentru totdeauna .

- nu ma criticati daca am gresit cu ceva -
Hristos a inviat !

La Dumnezeu nu exista timp si spatiu..Dumnezeu este vesnic, asta inseamna fara inceput si fara sfarsit...Mintea omului este legata sa inteleaga tainele Dumnezeirii asta stim asta credem asta propovaduim ...
Vechi 25.05.2011, 16:00:57
piedonee's Avatar
piedonee piedonee is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.10.2008
Implicit

Citat:
Bine , stiu ca nimeni nu imi poate da un raspuns concret la aceasta intrebare , totusi vreau sa discutam putin pe tema aceasta.
Din cate am inteles eu , Dumnezeu exista dintotdeauana , nu neg , dar cum poate exista ceva dintotdeauna ? Cu totii stim ca nimic nu poate lua fiinta din nimic .
Ganditi-va doar , ceva care exista dintotdeauna pentru totdeauna .

- nu ma criticati daca am gresit cu ceva -
Stim că intelectul uman este o creatură, fiind situat pe un nivel inferior al ierarhiei universale, deci sub ideile divine, motiv pentru care nu poate avea nici o putere asupra lor. Cum poate totuși intelectul uman să cunoască ideile divine, din moment ce, neavând putere asupra lor, nu poate în nici un fel să le „prindă” sau să intre în contact cu ele, pentru simplul motiv că nu poate exercita nici un fel de acțiune asupra lor? Pe de altă parte, nu se poate renunța nici la ideea că obiectele cunoașterii trebuie să se afle în contact nemijlocit cu intelectul cunoscător. Soluția dată de Augustin este că noi nu avem puterea de a produce în mintea noastră o cunoaștere a ideilor divine dar ea are totuși loc pentru că este produsă în noi de către ceva mai înalt decât propriul nostru intelect. În acest fel cunoașterea nu este un produs al intelectului nostru ci urmarea iluminării. Agentul care produce cunoașterea ideilor divine în intelectul uman nu poate să fie însă ceva mai prejos decât ideile însele deoarece ar însemna din nou că ceva mai prejos decât ideile ar exercita o putere asupra lor, punându-le în intelectul nostru. Prin urmare agentul iluminării nu poate fi altul decât Dumnezeu.
Prin natură, contactul cu ideile (cunoașterea, adică) este ceva divin, un lucru pe care omul nu și-l poate însuși. Dacă omul este capabil de cunoaștere, este pentru că Dumnezeu creează această cunoaștere în intelectul uman, oferind-o ca pe un dar divin.
Vechi 26.05.2011, 16:21:11
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
Dumneata nu esti ....... (troll?), da' o faci pe ........ (troll-u')! Asa se poate intelege din citatul de mai sus! Se vede ca, ori ai timp de pierdut, ori esti ispititor si ai lucrare sa ispitesti pe crestini.

Culmea (pentru dumneata) este ca eu stiu foarte clar raspunsul la intrebarea ce ai pus. Ti-l voi spune insa, daca imi vei raspunde dumneata mai intai la o intrebare mult mai simpla si care te priveste in mod direct si implicit, deci cred ca trebuie sa stii raspunsul: dumneata in ce clipa din timp (an, zi, ora, minut, secunda) vei muri? Astept raspunsul!

Last edited by Pr. Gheorghe; 26.05.2011 at 17:55:30.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce exista Dumnezeu? Traditie1 Teologie si Stiinta 40 07.01.2011 09:54:21
Dumnezeu, exista sau nu? Rodica50 Intrebari utilizatori 0 19.11.2010 20:11:56
Dumnezeu exista sofia_78 Generalitati 34 05.03.2010 22:57:48