Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.10.2011, 16:13:32
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit Splash

Ai dreptate, astea sunt genul de probleme teoretice care blochează accesul spre lucrarea credinței, dacă ne condiționăm adeziunea mentală la ideea de Dumnezeu de răspunsuri satisfăcătoare la dilemele scandaloase ale lumii în care trăim și ale lumii dintotdeauna. Și îți înțeleg dezamăgirea că n-ai găsit un dumnezeu croit după chipul și asemănarea unui om cumsecade ce veghează somnolent ca toate treburile din ogradă să decurgă după ”regulament”.

E ușor de observat viciul mentalitar al dezamăgirilor de tipul acesta. Vorbim aici de gândirea cosmică, prizonieră instinctelor, aia de care dorește Domnul să ne izbăvim pentru a pregusta taina Împărăției încă din lumea aceasta. Gândirea colonizată de instinctul de conservare nu va primi niciodată un răspuns convenabil la problema răului contextual, oricâte argumente logice am convoca să explicăm situații existențiale concrete în care sunt implicate un număr mare de imponderabile. Instinctul amintit știe una și bună: prioritatea numărul unu este supraviețuirea ipostasului biologic.
Dacă mentalitatea cosmică marcată de determinisme biopsihice nu poate să priceapă rațiunile transcendentale, asta nu înseamnă că aceste rațiuni nu există. Limitele noastre cognitive n-au nicio treabă cu conținutul inepuizabil al Existentului. Sunt limitele noastre și doar ale noastre, nu și ale lumii. Pentru a face pași spre un alt nivel de înțelegere, avem nevoie de o schimbare a gândirii, adică de metanoia, procesul nesfârșit de pregătire a minții de a recepta tainele dumnezeiești, rațiunile mai presus de fire ale Proniei. Ca să nu mă lungesc prea mult, îți spun doar atât: n-ai să înțelegi mai nimic dacă nu ajungi să fi parte din organismul duhovnicesc în care metanoia se naște și crește indeterminat, adică din Biserică. Restul e pălăvrăgeală teoretică pe martinela unui teritoriu față de care suntem străini și gură-cască.

Last edited by Mihailc; 18.10.2011 at 16:18:39.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2011, 17:12:46
Adriana98's Avatar
Adriana98 Adriana98 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit rea vointa

Citat:
În prealabil postat de splash Vezi mesajul
Nu reușesc să îmi răspund la niște probleme pe care le-am avut citind biblia. [...] Faraonul, ... dumnezeu
Iar eu, oricât m-as stradui, nu reusesc sa trec cu vederea faptul ca nu v-a venit greu sa scrieti "faraonul" cu majuscula, în timp ce pe DUMNEZEU ati preferat sa-L scrieti cu "d". Desigur ca atotputernicia Sa nu depinde de noi, însa atât relatia noastra cu Dumnezeu cât si neputinta noastra de a-L întelege, depind, mai mult decât am crede, de atitudinea noastra lipsita de smerenie.
Reply With Quote
Vechi 18.10.2011, 22:25:54
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Cu ce scop a ales dumnezeu sa ia atîtea vieți nevinovate, în loc să ia viața Faraonului sau a copilului acestuia? De ce nu a pedepsit dumnezeu pe făptașul de drept? Dacă el le știe pe toate, nu ar fi putut anticipa că Faraonul va refuza? Daca da, de ce l-a lăsat să refuze? Ca să ia pe urmă viețile copiilor?
Confundați suferința cu răul, și traiul cu binele. Aici e eroarea. Trăind în plan fizic, ne-am învățat să gândim fizic, nu metafizic.

Dumnezeu, care este stăpân peste viață și peste moarte, este acela dă viața și cel care o ia. Din cei cărora Dumnezeu le ia viața, unii sunt vinovați, alții sunt nevinovați: soarta lor este foarte diferită. Toți copiii care mor înainte de vârsta înțelegerii sunt nevinovați, în sensul că nu au păcate personale. Tuturor acestor copii Dumnezeu le ia viața. De ce a luat viața în cutare sau cutare caz ? Nu știm. Tot ceea ce știm este că deciziile Lui sunt deopotrivă bune și drepte. Mai știm că nu știm acum, dar că vom ști cândva, când toate se vor da în vileag.

Citat:
Chiar și dacă acei copii au fost prețul plătit pentru venirea mîntuitorului, mie una nu mi-ar plăcea să mi se ia copilul, indiferent de motiv…
Prefer de o mie de ori să-mi ia Dumnezeu copiii chiar în clipa aceasta, și pe mine împreună cu ei, decât să murim în stare despărțită de El, prin păcat de moarte.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 19.10.2011, 08:53:02
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

Citat:
Nu reușesc să îmi răspund la niște probleme pe care le-am avut citind biblia.

De pildă, povestea lui Moise mi se pare cel puțin stranie: atunci cînd Moise s-a dus la Faraon să-i ceară să-i elibereze poporul, Faraonul a refuzat. Atunci, dumnezeu a decis să ia viața tuturor primilor născuți ai familiior egiptene. Cu ce scop a ales dumnezeu sa ia atîtea vieți nevinovate, în loc să ia viața Faraonului sau a copilului acestuia? De ce nu a pedepsit dumnezeu pe făptașul de drept? Dacă el le știe pe toate, nu ar fi putut anticipa că Faraonul va refuza? Daca da, de ce l-a lăsat să refuze? Ca să ia pe urmă viețile copiilor?

La fel și cu Isus. Cînd Irod a aflat de nașterea lui, a poruncit moartea primilor născuți de sex masculin din tot ținutul. Cînd și-a trimis fiul pe pămînt, dumnezeu nu s-a gîndit că istoria s-ar putea repeta? Nu reușesc să găsesc un scop pentru morțile atîtor copii nevinovați.

Din povestea asta, dumnezeu fie e rău și crud, fie e nepăsător, fie nu e omniscient. Nu cred că pot venera un dumnezeu cu aceste “calități”…

Chiar și dacă acei copii au fost prețul plătit pentru venirea mîntuitorului, mie una nu mi-ar plăcea să mi se ia copilul, indiferent de motiv…
De ce aveai impresia ca D-zeu e un personaj pozitiv?
Reply With Quote
Vechi 19.10.2011, 12:50:41
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu reușesc să îmi răspund la niște probleme pe care le-am avut citind biblia.

De pildă, povestea lui Moise mi se pare cel puțin stranie: atunci cînd Moise s-a dus la Faraon să-i ceară să-i elibereze poporul, Faraonul a refuzat. Atunci, dumnezeu a decis să ia viața tuturor primilor născuți ai familiior egiptene. Cu ce scop a ales dumnezeu sa ia atîtea vieți nevinovate, în loc să ia viața Faraonului sau a copilului acestuia? De ce nu a pedepsit dumnezeu pe făptașul de drept? Dacă el le știe pe toate, nu ar fi putut anticipa că Faraonul va refuza? Daca da, de ce l-a lăsat să refuze? Ca să ia pe urmă viețile copiilor?

La fel și cu Isus. Cînd Irod a aflat de nașterea lui, a poruncit moartea primilor născuți de sex masculin din tot ținutul. Cînd și-a trimis fiul pe pămînt, dumnezeu nu s-a gîndit că istoria s-ar putea repeta? Nu reușesc să găsesc un scop pentru morțile atîtor copii nevinovați.

Din povestea asta, dumnezeu fie e rău și crud, fie e nepăsător, fie nu e omniscient. Nu cred că pot venera un dumnezeu cu aceste “calități”…

Nu putem intelege, pentru ca pretuim mai mult viata aceasta, decat viata viitoare. "Nu prea ne place sa dam vrabia din mana, pe cea de pe gard", cum spune romanul. Traim doar acum si aici.

Dumnezeu ne arata ca participand la viata Sa dumnezeiasca, prin cunoasterea Sa, acest "acum si aici" poate deveni "pururea si pretudindeni".

Pe toate noi le masuram cu "ocaua mica", in loc sa le intelegem duhovniceste, si de aceea Il vedem pe Dumnezeu ca fiind nedrept, sau lipsit de mila etc.
Reply With Quote
Răspunde