Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.01.2012, 23:07:05
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile La multi ani !

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
As fi curios daca cineva ma contrazice si a fost martor in parohia lui la cititra acestor molifte.
Doamne-ajuta!
Da , la Biserica Sfantul Mare Mucenic Mercurie , astazi 1-01-2012 , in jurul orelor 11 ( cu aproximatie ca nu am avut ceas )

Last edited by cristiboss56; 01.01.2012 at 23:35:44.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 03:25:22
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit Doamne ajuta!

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Astazi nu s-au mai citit moliftele Sf Vasile cel Mare si banuiesc ca nci in celelalte biserici (cu exceptia manastirilor, bineinteles). As fi curios daca cineva ma contrazice si a fost martor in parohia lui la cititra acestor molifte.
Doamne-ajuta!
Am înțeles ca PF Daniel a interzis /sau a indicat să nu se mai citească în bisericile românești Moliftele Sfântului Vasile în ziua de 1 Ianuarie. Păcat de așa atitudine, era un bun inceput de An Nou.

La noi la NY s-au citit, asta pentru că aparținem de OCA (Orthodox Church in America) și nu de BOR.

Last edited by mirela.t; 02.01.2012 at 06:52:37.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 02:23:04
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit despre citirea Moliftelor Sf. Vasile pe 1 Ianuarie - de ziua sfântului

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
In noaptea de anul nou , pina la ora 24 , preotul ca si mireanul poate minca . Ca sa poata savirsi Sf. Liturghie nu are voie sa mai manince dupa aceasta ora . Daca a mincat ceva sau a baut o lacrima de orice atunci s-a zis cu savirsirea slujbei.
Citirea Molitvelor Sf. Vasile pe I ianuarie se face cu scop principal , in cinstea zilei sfintului si nu pentru exorcizare(asta poate fi doar intimplatoare) . In al doilea rind , savirsirea acestor molitve atunci se face la ,,ordin" , la porunca arhireasca (preotul este sub ascultare si nu o face cu de la sine hotarire in scop de exorcizare) si cu ingaduinta (binecuvintare) motiv pt. care nu sunt necesare pregatiri speciale de post sau rugaciune altele decit cele pe care le face in mod normal in pregatirea pt. slujire fiecare preot.
Foarte frumos ai explicat aici.
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 03:07:33
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Foarte frumos ai explicat aici.
Fara sa fiu eu "Gigi-contra", dupa ce am vazut explicatiile cu mancatul pana exact la ora 24, dupa care e OK, scriam in urma cu mai multe pagini: Citind unele aspecte ale mesajelor am ajuns odata in plus la concluzia ca "Tacerea e de aur!" Si daca ar fi numai astea, dar din pacate nu. Care dintre noi nu am cunoscut preoti care stiu sa taca? Nu de scoala e nevoie pentru asta, ci de har. Imi pare foarte rau ca ceea ce fac eu se aseamana usor cu o cautare a nodului in papura, dar va spun sincer ca nu este. Stiu ca ar trebui sa ma stapanesc si sa tac, dar iata ca nu pot sa stau si sa privesc cum o parere total eronata ar putea fi luata ca regula de baza. Fratilor, eu zic ca unele lucruri care le gasiti pe forumuri, sa nu le considerati cu caracter oficial, inainte de a le verifica din mai multe surse, daca se poate ceva mai "credibile"...
Reply With Quote
Vechi 06.01.2012, 03:46:43
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Treaba asta cu ora 24 si cu mancatul, s-a mai explicat... nu inseamna ca trebuie neaparat sa mananci pana la ora aia, desi, de Revelion ai toate sansele sa o faci! Insa, daca vrei sa zici ca vreo 3 zile nu trebuie sa mananci, sau trebuie sa mananci de post inainte de liturghia de duminica, cred ca e complet gresit.

Eu una apreciez un preot care se retine sa nu mai manance nimic dupa ora respectiva, pentru ca a doua zi trebuie sa tina Sf. Liturghie. Si NU apreciez un preot care petrece lumeste de revelion (cap-coada) si a doua zi nici nu mai da pe la biserica (bine ca are cine sa-i tina locul!).
Reply With Quote
Vechi 04.01.2013, 15:33:56
Ivanacristescu Ivanacristescu is offline
Member

Data înregistrării: 07.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Articolul de pe site a fost scris pentru a evidenția Hotărârea nr 360 din 17 feb 2011 privind rânduiala liturgică unitară în B.O.R pentru slujba ce se oficiază în noaptea de la trecerea dintre ani.

Pentru mai multe lămuriri la secțiunea "Biserica ortodoxă și mas-media" pe topicul "Noutăți de la centrul de presă Basilica" Cristi a postat integral conținutul acestui articol din lege .

Preoții cunosc de la erarhiii și eparhii lor cum vor sluji în noaptea de la cumpăna dintre ani și la Liturghia din ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare.

Articolul îl putea scrie oricine dacă nu informează greșit pe cititori, Publicarea lui este aprobată de către admin-ul sitului care șie cine sunt acei care scriu și verifică cele scrise.
Totuși dacă doești atât de mult să cunoști cine este acet domn scrie-i administratorului.
LA MULȚI ANI îți doresc, să ai pace în suflet, sănătate și bunăstare spirituală și materială.
Dorina draga,cred ca stii si fara sa-ti spun eu ca persoana respectiva ,care a postat mai sus,nu dorea ,neaparat,sa-l cunoasca in persoana,adica in carne si oase,pe seniorul Teodor Danalache,ci intreba,desigur retoric,cine o fi omul acesta de le stie el pe toate...Acum ,nu ca seniorul mai-sus amintit ,nu ar sti,Slava Domnului,ca e.."ïnformat".Cum-necum,el stie...
Si,desigur ca stim cu totii ca tre' sa ai trecere la "ïmparatie" ca sa poti publica in "galaxie"...
Cit despre subiectul in sine,adica citirea sau necitirea Molitvelor,ai fi putut opina si tu,ca doar si tu ai dreptul la libera exprimare.Cum ti se pare tie decizia aia luata in 2011?Asta era subiectu'.Nu cine a facut copy/paste la stirile Bazilicii SRL...
Consideratie,
Reply With Quote
Vechi 08.01.2012, 23:52:59
Ivanacristescu Ivanacristescu is offline
Member

Data înregistrării: 07.05.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
http://www.crestinortodox.ro/liturgica/viata-liturgica/se-citesc-molitfele-sfantului-vasile-ziua-sfantului-128036.html

Drept sa spun acest articol m-a pus serios pe ganduri.
Si vin din nou si intreb. Cine este Teodor Danalache? Este teolog?
Pentru ca explicatiile de acolo mi se par plauzibile, corecte.
Ma tot gandesc daca sa-i indic articolul preotului meu. De asta intreb daca autorul este teolog.
Estre totusi un subiect profund.
Eu nu stiu cum fac preotii. Sincer nu stiu.
Este perioada de sarbatori, fara post.
Si totusi preotii postesc? Si se pregatesc asa cum se cere?
Preotii nu mananca de revelion? Nimic? Ma indoiesc, dar nu stiu sigur.
Si totusi multi citesc pe 1 ianuarie aceste molifte. S
Unii scriau aici ca se intampla nu stiu ce minunatii daca nu se respecta regulile.
Eu n-am auzit.
De ce nu in alta zi din posturi?
Nu stiu, nu putem verifica preotii. Ei ar trebui sa asculte toti de mai marii lor.
Scrie undeva cum a lasat insusi Sf. Vasile regula?

Iata un lucru greu de digerat pentru un crestin.
Inca o data: stie cineva cine este dl. Danalache? Este teolog, preot? Doar atat.
Mie,mi se pare ,a fi "un purtator de cuvint"(ca si cum preafericitu' n-ar avea si asa destui...)
si ce explicatii puierile are...cum ca ,vezi Doamne,cititu' Molitvelor in prima zi din Noul An ,ar fi ,chipurile un obicei,o practica,uzitata ,mai ales in sudul tarii,...ca ,vezi Doamne,intre 25 dec si 5 ian ,nu se fac metanii (uite eu chiar am facut si am facut in semn de multumire lui Dumnezeu,pentru un lucru SPECIAL ,intimplat mie,si nu cred ca a fost neplacut Domnului meu Hristos).Treaba e ca oamenii au fost dezamagiti,si asta din chiar prima zi a anului.Au plecat de la Biserica,spre casele lor,oarecum mihniti.Multi au "murmurat",dar..doar in barba,sau pe la colturi ,ca de obicei,pentru ca nu au curajul sa vorbeasca deschis ,pe fata si sa spuna lucrurilor pe nume.
Personal,citind articolul dlui Danalache,m-a amuzat pasajul:"episcopii chiriarhi vor adresa clerului indrumarea pastorala si duhovniceasca de a respecta rinduiala citirii Molitvelor..",care indrumare si ,mai ales care,duhovniceasca,dle Danalache -te intreb pe aceasta cale-.E ordin de sus si ordinul,in BOR,ca si in Armata ,se executa nu se ..supune la vot....Intreb:de ce-ar trebui sa se teama preotii sa citeasca Molitvele?Nu sint ei,preotii ,Ucenici ai lui Hristos?Urmasii Apostolilor? Nu au ei HAR,dobindit prin PUNEREA MIINILOR?..
Asa s-au trezit ,intr-o zi,pe nepusa masa,bucurestenii ,privati de bucuria de a mai putea merge la Slujbele de noapte,care aveau loc la Mrea Radu-Voda(spre ex),deoarece ,cineva a decis,sa se inchida portile Manastirii la ora 21,00 .Miine-poimiine se mai inventeaza nu-stiu-ce,si uite-asa ,vom deveni ,doar niste simpli cotizanti,sau doar un nr intr-un registru.Pai daca asta inseamna sa fiu crestin-ortodox,atunci ...
...ascultarea!,veti zice.Pai daca-i vb de ascultare,atunci ii invit pe cei care iau decizii ,in locul crestinilor-ortodocsi,sa-si ASCULTE Glasul Constiintei.Sigur ca le vorbeste,insa daca ei fac prea mult zgomot ,nu-L pot auzi...
Reply With Quote
Vechi 09.01.2012, 01:07:58
ioan cezar
Guest

Implicit

Le purtam tacut pe toate
precum muntii nostri mari.
Le purtam, icnind, in spate
si ca-n munte, faurari:

noi dospim din lacrimi sare!
intelegem neintelesuri!
si-n vecernii tot mai rare
ne-adancim, tacuti, sub fesuri...

Bucurosi le-om duce toate,
romani vesnici, tot pe coate...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
moliftele sf Vasile cel Mare The_Fallen Rugaciuni 93 16.03.2014 16:25:47
Moliftele Sf. Vasile citite in noaptea de revelion sagetuta Generalitati 20 02.01.2013 20:05:52
Moliftele Sfantului Vasile Cel Mare Templier Knight Sfinti Parinti (Patrologie) 12 27.08.2012 11:53:03
Moliftele sf vasile se pot citi de orice preot? ingerul_pazitor Generalitati 46 15.12.2011 17:43:48
Moliftele Sf Vasile rafella Generalitati 6 15.07.2010 13:16:52