Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.01.2012, 21:32:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Asta este un subiect sensibil. In mod normal nu putem sti cine sa mantuieste si cine nu. Stim ca nu exista mantuire in afara de Biserica, dar stim si ca Dumnezeu e drept si nu ii poate osandi la chinurile vesnice pe cei carora nu li s-a propovaduit dreapta credinta. Acestia vor fi judecati dupa legea morala inscrisa in inimile lor. Unde vor merge in schimb este una dintre tainele la care nu avem noi acces.
Vad ca esti nou pe forum, din experienta mea te sfatuiesc sa il eviti pe userul Erethorn, e un user grobian si agresiv cu cei ce nu-i impartasesc erorile. La inceput discutam si eu normal cu aceasta persoana, dar de fiecare data devenea agresiv dupa un scurt timp. Eu doar te sfatuiesc, tu poate te poti descurca mai bine. Sfanta Scriptura ne si indeamna "Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi."

In legatura ca acest subiect, am dat acum cateva zile interpretarea ortodoxa a sfantului Ignatie Briancianinov (de fapt a fost data de mai multe ori pe forum, si eu am mai dat-o): http://www.crestinortodox.ro/forum/s...206#post419206
Dupa caderea lui Adam toti oamenii merg in Iad, de aceea toti pana la Iisus au mers in Iad (afara de Enoh si sf. Ilie). Doar prin Iisus a venit un plan de mantuire pentru cei ce doresc.
Dau iar un fragment, ca e usor sa scriu copy:
"Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!... Nu!... Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator!

Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu."
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:36:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Constat că interpretarea dogmei "nu există mântuire în afara Bisericii", ce e drept, esențială sufletelor noastre, invadează toate topicurile, indiferent de tema enunțată în titlu. Chiar pe acest subforum am deschis topicul dedicat "EENS". Continuarea polemicii acolo, dragilor ! Aici e vorba despre ceva mult mai neinteresant: despre liturgică și tipic bisericesc.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:38:40
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vad ca esti nou pe forum, din experienta mea te sfatuiesc sa il eviti pe userul Erethorn, e un user grobian si agresiv cu cei ce nu-i impartasesc erorile. La inceput discutam si eu normal cu aceasta persoana, dar de fiecare data devenea agresiv dupa un scurt timp. Eu doar te sfatuiesc, tu poate te poti descurca mai bine.
Într-adevăr, cu un minim de spirit creștin, și cu ceva mai puțin sectarism decât dumneavoastră, aproape oricine poate să susțină un dialog civilizat cu altă persoană, indiferent din ce confesiune ar face parte.

De altfel, nu mă îndoiesc că v-ar fi chiar și dumneavoastră la îndemână.

Edit: pentru D-nul Dragomir; aveți dreptate.

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 21:40:44.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:49:13
Senior Member

Implicit

Vad ca userul Erethorn ori nu intelege ori nu vrea sa inteleaga ca nu vreau sa am un dialog cu el.
Pentru admin, de ce i se permite acestui user sa-mi spuna pe un forum ortodox sectar?
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 21:59:29
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Vad ca esti nou pe forum, din experienta mea te sfatuiesc sa il eviti pe userul Erethorn, e un user grobian si agresiv cu cei ce nu-i impartasesc erorile. La inceput discutam si eu normal cu aceasta persoana, dar de fiecare data devenea agresiv dupa un scurt timp. Eu doar te sfatuiesc, tu poate te poti descurca mai bine. Sfanta Scriptura ne si indeamna "Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi."
Pana la urma nu e doar o discutie personala. Pot citi si altii care isi pot face o parere in functie de argumentele aduse.
Vechi 02.01.2012, 22:11:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Pana la urma nu e doar o discutie personala. Pot citi si altii care isi pot face o parere in functie de argumentele aduse.
Doar ca s-au mai discutat de vreo zece ori, toti le stiu pe dinafara. Doar sa punem pariuri ce intrebare va fi urmatoarea. :) Si nimeni pana acum nu am vazut sa-si fi schimbat vreo parere, de exemplu pot sa dau citatul din sfantul Ignatie de o suta de ori si tot degeaba. Partial glumesc, poti scrie in continuare, daca ai nevoie poti cauta in arhiva sa vezi ce raspunsuri s-au mai dat.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 22:38:39
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
Pe scurt invatatura de credinta gresita. Din perspectiva catolica nepurcederea Sfantului Duh de la Fiul este o invatatura de credinta gresita?
de fapt Crezul Catolic in greaca exclude Filioque daca nu ma insel.e un pic ciudat.vor colegii catolici sa ma lamureasca
Vechi 02.01.2012, 22:48:01
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
de fapt Crezul Catolic in greaca exclude Filioque daca nu ma insel.e un pic ciudat.vor colegii catolici sa ma lamureasca
Crezul Niceo - Constantinopolitan, așa cu meste rostit în limba greacă, și a fost rostit chiar de căte Papa de curând, se spune fără filioque.

De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque.

Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă. În general termenii unei limbi nu își găsesc corespondentul perfect în altă limbă, iar limbile greacă și latină, cu toate subtilitățile lor aproape esoterice pentru profani ca mine, se înscriu clar în această paradigmă.

Exempla docent, pentru cine stăpânește o boabă de engleză: care este termenul din română care corespunde perfect termenului englezesc "evil" ?!!

Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC:

http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm

Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin).

Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 22:53:09.
Reply With Quote
Vechi 02.01.2012, 22:56:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Crezul Niceo - Constantinopolitan, așa cu meste rostit în limba greacă, și a fost rostit chiar de căte Papa de curând, se spune fără filioque.

De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque.

Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă.

Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC:

http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm

Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin).
aha.multumesc.apropo,imi pot exprima un pic dezacordul la faza cu sinucigasii.nu stiu cand te poti cai in acea jumatate de secunda.poate fii o situatie gen talharul de pe cruce,dar tot e complicat.Parintele Argatu spunea ca ne putem ruga pentru sinucigasi in anumite cazuri mai speciale,dupa sapte ani,dar cine poate spune care sunt acele cazuri.Trebuie rugaciune multa ca sa se descopere.In alta parte spunea ca daca un preot face slujba de inmormantare unui sinucigas,demonii il ingana la fiecare cuvant:,,Pentru robul Tau,Constantion''-,,Pt robul NOSTRU,Constantin''
Vechi 02.01.2012, 22:58:25
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Exempla docent, pentru cine stăpânește o boabă de engleză: care este termenul din română care corespunde perfect termenului englezesc "evil" ?!!
malefic poate?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica catolica ca si cladire elcipo Biserica Romano-Catolica 153 12.08.2015 14:07:40
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica legionar Biserica Romano-Catolica 133 16.07.2013 11:22:01
biserica catolica versus biserica ortodoxa sovidiu Biserica Romano-Catolica 36 08.06.2013 23:58:51