![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In legatura ca acest subiect, am dat acum cateva zile interpretarea ortodoxa a sfantului Ignatie Briancianinov (de fapt a fost data de mai multe ori pe forum, si eu am mai dat-o): http://www.crestinortodox.ro/forum/s...206#post419206 Dupa caderea lui Adam toti oamenii merg in Iad, de aceea toti pana la Iisus au mers in Iad (afara de Enoh si sf. Ilie). Doar prin Iisus a venit un plan de mantuire pentru cei ce doresc. Dau iar un fragment, ca e usor sa scriu copy: "Prin credinta, numai prin credinta, putem intra in comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocirea Tainelor pe care ni le-a daruit El. In desert dar, si cu pacat cugetati si ziceti ca oamenii buni dintre pagani si mahomedani se vor mantui, adica vor intra in comuniune cu Dumnezeu!... Nu!... Biserica a recunoscut intotdeauna ca exista un singur mijloc de mantuire: Rascumparatorul! Ea a recunoscut ca cele mai mari virtuti ale firii cazute pogoara in iad. Daca dreptii adevaratei Biserici si facatorii de minuni care credeau in Rascumparatorul ce urma sa vina pogorau in iad, cum va inchipuiti ca paganii si mahomedanii care nu au cunoscut si nu au crezut in Rascumparator vor capata mantuirea numai pentru ca ei vi se par dumneavoastra draguti si buni, cand mantuirea nu se obtine decat printr-un singur, va repet, un singur mijloc si acesta este credinta in Rascumparator! Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu." |
|
||||
|
||||
![]()
Constat că interpretarea dogmei "nu există mântuire în afara Bisericii", ce e drept, esențială sufletelor noastre, invadează toate topicurile, indiferent de tema enunțată în titlu. Chiar pe acest subforum am deschis topicul dedicat "EENS". Continuarea polemicii acolo, dragilor ! Aici e vorba despre ceva mult mai neinteresant: despre liturgică și tipic bisericesc.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De altfel, nu mă îndoiesc că v-ar fi chiar și dumneavoastră la îndemână. Edit: pentru D-nul Dragomir; aveți dreptate. Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 21:40:44. |
|
|||
|
|||
![]()
Vad ca userul Erethorn ori nu intelege ori nu vrea sa inteleaga ca nu vreau sa am un dialog cu el.
Pentru admin, de ce i se permite acestui user sa-mi spuna pe un forum ortodox sectar? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Doar ca s-au mai discutat de vreo zece ori, toti le stiu pe dinafara. Doar sa punem pariuri ce intrebare va fi urmatoarea. :) Si nimeni pana acum nu am vazut sa-si fi schimbat vreo parere, de exemplu pot sa dau citatul din sfantul Ignatie de o suta de ori si tot degeaba. Partial glumesc, poti scrie in continuare, daca ai nevoie poti cauta in arhiva sa vezi ce raspunsuri s-au mai dat.
|
|
||||
|
||||
![]()
de fapt Crezul Catolic in greaca exclude Filioque daca nu ma insel.e un pic ciudat.vor colegii catolici sa ma lamureasca
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De asemenea, în Bisericile de rit bizantin, în limba vernaculară, se spune fără filioque. Din câte înțeleg, este vorba despre faptul că termenul filioque, din latină, nu este direct și ușor de tradus în greacă. În general termenii unei limbi nu își găsesc corespondentul perfect în altă limbă, iar limbile greacă și latină, cu toate subtilitățile lor aproape esoterice pentru profani ca mine, se înscriu clar în această paradigmă. Exempla docent, pentru cine stăpânește o boabă de engleză: care este termenul din română care corespunde perfect termenului englezesc "evil" ?!! Pe de altă parte, filioque, dincolo de terminologia specifică unei anumite limbi liturgice, are statut de dogmă în BC: http://www.newadvent.org/cathen/06073a.htm Exlicația celor de mai sus e simplă, și anume că în Crez nu enunțăm toate dogmele Bisericii (că altfel am spune Crezul jumătate de oă cel puțin). Last edited by Erethorn; 02.01.2012 at 22:53:09. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
malefic poate?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Biserica catolica ca si cladire | elcipo | Biserica Romano-Catolica | 153 | 12.08.2015 14:07:40 |
Papa - Biserica Catolica - Singura Biserica | legionar | Biserica Romano-Catolica | 133 | 16.07.2013 11:22:01 |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
|