![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc pentru apreciere Tina insa singurul meu rol, merit este sa expun invatatura filocalica asa cum am inteles-o si o practic in prezent.
In prezent sunt nepriceput (vorbesc eu cam mult), nu am discernerea duhurilor... dar stiu ca sunt pe "maini bune": Sfintii Parinti. Sa multumim lui Dumnezeu si sfintilor Sai. Sfintii Parinti trebuie sa vorbeasca cat mai mult iar eu trebuie sa vorbeasc cat mai putin, de aceea indemn cu toata onestitatea sa studinem si sa urmam cu dragoste de Dumnezeu si de mantuire pe Sfintii Parinti care ne arata si ne ajuta sa vietuim duhovniceste intru Hristos. Citat:
Domnul sa ne daruiasca har si pace. Last edited by Eugen7; 19.07.2012 at 11:30:38. |
|
||||
|
||||
![]()
La inceput , si mie mi-a fost rusine si frica sa-i spun preotului pacatele. Prima data cand am vrut sa fac o spovedanie completa (sa spun toate pacatele) imi faceam tot felu' de strategii - astfel incat sa nu imi apara rusinea. Insa cand am ajuns la preot , sentimentul de rusine s-a accentuat , am inceput sa tremur... In cele din urma , am reusit sa spun toate pacatele , pentru ca m-am gandit ca e mai bine sa am parte de rusine acum , decat sa imi fie rusine si frica la Judecata de Apoi.
Inainte de Sfanta Spovedanie , roaga-te lui Dumnezeu si Maicii Domnului sa iti dea putere. Spune canonul de rugaciuni de dinaintea Spovedaniei ( http://www.iasi-parohiadacia.ro/ruga...spovedanie.php ) Iar Dumnezeu , cu siguranta, iti va da putere. |
|
||||
|
||||
![]()
E ca la doctor. Vreau sa ma operati ca ma doare dar nu ma dezbrac ca mi.e rusine... Crezi ca merge asa? Trebuie sa mergi cat mai repede. Si eu fac mereu lista pentru ca unele pacate se uita. Cele mai mici se curatesc prin participarea la Sfanta Liturghie si la Sfantul Maslu. Cele mari la Spovedanie. In termeni medicali: unele se trec cu tratament, altele necesita operatie.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
11. Căci, oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța.(Lc14,11) Adevărat spun ție: cel mai bine te poți curăța urmând drumul pe care chiar tu l-ai descris ca fiind rușinos, adică vei fi ca nouă dacă te spovedești chiar la preotul cu care sunteți cunoștințe apropiate; astfel orgoliul va pleca de la tine și mult alte necazuri te vor ocoli. Iisus cu moartea pe moarte a călcat, adică acceptând moartea a biruit moartea, iar tu suportând rușinea vei omorî rușinea și vei scăpa de orgoliu. Îndrăznesc să spun că sănătatea ta se va întări pentru că vei fi mai atentă cu sufletul tău și vei fi mai smerită față de preot. Doamne ajută! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Milsotive Doamne, invata-ne pe noi toti prin Duhul Tau Cel Sfant sa traim dupa voia Ta, ca toti sa te cunoastem in Lumina Ta pe Tine, adevaratul Dumnezeul nostru, fiindca fara Lumina Ta nu putem intelege plinatatea iubirii tale. Lumineaza-ne prin harul Tau si el va aprinde inimile noastre de iubirea pentru Tine" / "Doamne, am gresit inainte Ta si a Creatiei Tale, iarta-ma pe mine cea nevrednica" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ce volum vi s-a parut mai potrivit pentru un incepator in ale credintei ? De la lectura pana la practica lecturii filocalice e un drum foarte lung. Multumesc |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sunt de parere ca orice autor filocalic este potrivit, iar parintele duhovnic poate ajuta la indicarea unei anumite carti. De asemenea trebuie sa staruim in rugaciune si Dumnezeu ne va indruma, ne va ajuta sa ii ascultam pe Sfintii Parinti, sa auzim vorbele lor pline de harul Duhului Sfant... chiar daca nu in direct ("live") ci din carti... insa valoarea invataturii este aceeasi caci "Cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator". Consider pertinent ca prin Filocalie sa nu intelegem exclusiv doar cele 12 volume ale filocaliei in limba romana. Important este duhul filocaliei si autori sunt multi. In acest sens recomand scrierile: Gheron Iosif (Marturii din viata Monahala), Sfantul Teofan Zavoratul, Sfantul Serafim de Sarov, Ascetia si Mistica Bisericii Ortodoxe - Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Sfantul Siluan Atonitul... iar lucrari mai elaborate, sitematice: scrierile lui Jean-Calude Larchet: Terapeutica bolilor spirituale, Terapeutica bolilor psihice, Inconstientul spiritual sau adancul nestiut al inimii... O afirmatie de baza a filocaliei este aceasta: "cum ne sunt gandurile asa suntem si noi", caci omul are activitatea sa, lucrarea constituita pe 3 nivele (straturi, etape): ganduri, vorbe, fapte... de aceea lupta cu radacinile rautatii (patimile, duhurile rautatii): lacomia, desfranarea, avaritia, mania, tristetea, invidia, trandavia, slava desarta, mandria... se da cel mai aprig in minte (ganduri). Daca sunt respinse gandurile rautatii atunci nu mai pacatuim nici cu gandul nici cu vorba nici cu fapta. De aceea paza mintii (adancul inmii) este primordiala. Sfintii Parinti afirma inechivoc: cea mai buna arma impotriva gandurilor necurate, fie ca sunt patimi fie ca sunt duhuri necurate este rugaciunea lui Iisus, rugaciunea inimii. Har si pace Domnul Iisus Hristos sa ne daruiasca. Last edited by Eugen7; 19.07.2012 at 13:50:29. |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc !
|
|
||||
|
||||
![]()
Slava Domului. Lui sa ii multumim si sfintilor Sai... caci ei duc "greul zilei, arsita zilei". Sfintii lui Hristos ne tin cu harul lui Dumnezeu caci ei marturisesc la unison: "Datori suntem noi cei puternici sa purtam suferintele celor neputiciosi".
Doamne ajuta. Har si pace. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca ti-ai propus sa mergi la marturisit,cauta-ti mai intai de toate un duhovnic,caruia sa-i poti spune tot ce ai pe suflet.(deci,,,unul strain).nu cel pe care il cunosti tu foarte bine.....deoarece nu cred ca ai sa reusesti sa faci o spovedanie completa ,daca nu renunti la asa zisa "rusine"..... ptr,asta ,insa trebuie sa te rogi ,sa-ti randuiasca Bunul Dumnezeu,duhovnicul potrivit........Doamne Ajuta!!!!......
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sa nu ne fie rusine cu nimeni! | Laura19 | Generalitati | 47 | 13.04.2012 01:23:50 |
Rusine! | Legionarul | Generalitati | 57 | 13.01.2011 17:24:40 |
A fi roman,o rusine | mihailt | Generalitati | 129 | 05.09.2010 19:52:32 |
vreau sa infintez manastire - vreau informatii co | rusu | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 26.06.2008 13:04:07 |
|