![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ma tem ca discutiile au deviat aici spre orice altceva decat spre cele duhovnicesti. De aceea apreciez interventia dumneavoastra iar in ceea ce ma priveste, ma opresc din postat, ca sa nu contribui la denaturarea definitiva a topicului. Va multumesc pentru gandurile frumoase, imbisericite! Domnul fie laudat! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu nu a creat metehne ci metehnele deriva din pacatul care s-a inradacinat in om. Meteahna puterii, controlului, competitiei si ierarhiei vine din pacatul orgoliului si poate fi invinsa doar cu o practica diametral opusa ei: slujirea din iubire. De aceea, atunci cand apostolii au dorit sa stie care din ei era mai mare, Domnul nu a raspuns ceva de genul: "Ce bine ca ati adus vorba! Da, trebuie sa faceti o ierarhie bine stabilita cu un cap si subalterni, in care ascultarea pe linie verticala sa fie regula de aur, asa cum vedeti la Imperiul roman de exemplu, ca doar Dumnezeu nu este un Dumnezeu al dezordinii ci unul al ordinii". Nicidecum nu a spus asta Domnul, ci a spus exact contrariul, ca intre ei sa nu fie ca si in lumea aceasta in care unii poruncesc cu putere asupra celorlalti ci sa fie exact contrariul, cel ce vrea sa fie mai mare peste altii sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca, pentru ca ei toti frati sunt, cu un singur parinte, cel Ceresc si un singul invatator, El, Domnul. Se vede insa ca meteahna puterii cuibarita in mintea omului de mii si mii de ani, mai ales printre paganii vremurilor acelora, si mai ales la imperii gen Imperiul roman, sau cel al inteligentei grecesti, nu a putut fi stearsa cu una cu doua, ci inca mai este mult de lucru. Si din pacate exact aceasta meteahna masculina a sfasaiat si Biserica in bucatele, desi Domnul isi exprimase foarte clar dorinta Sa: o sigura credinta, un singur Botez, un singur Domn... Deci metehnele umane nu vin de la Dumnezeu, el nu a construit creierul barbatului turnand orgoliu in el, chiar si creerea femeii a fost pe jumate cu el dupa VT ebraic... In bazinul grecesc insa, pana si Legea evreiasca in diaspora avea alta culoare fata de cea din Israel, si aceasta civilizatie greceasca machista si-a pus apoi amprenta puternic pe crestinismul oriental, rasaritean si occidental, sfasaiat intre creierul grecesc si sabia romana... Nimic din toate astea insa nu veneau de la Dumnezeu ci dimpotriva, Dumnezeu era venit sa le vindece incetul cu incetul, de aceea El a venit din mijlocul evreilor si nu a grecilor sau romanilor... Teoria dvs. nu se bazeaza pe ceea ce Domnul a spus, ci se bazeaza pe niste cuvinte ale apostolului Pavel care, in toate a abrogat Legea veche iudaica zicand ca litera legii omoara duhul si doar credinta ne mantuieste, cand insa venea vorba de femeie, zicea ca: "Asa spune Legea", sau ca firea ar spune ca de exemplu femeile sa aiba par lung si barbatii scurt etc. Ca atare multa vreme am fost convinsa ca daca asa spune apostolul, asa trebuie sa fi fost Legea veche ebraica (care oricum nu ne mai conduce pe noi, noi avand o alta lege, cea a iubirii), insa facand cercetari asupra culturii si credintei ebraice, am descoperit ca nici macar Legea ebraica nu sustinea ceea ce zicea Ap. Pavel, deci in diaspora evreiasca printre greci deja era o alta Lege cu influente machiste grecesti. Identic cu cele spuse de Pavel se mai poate gasi prin Albania, in practica fecioarelor jurate/promise. Si stiti de ce protestantii nu accepta ca si canonice o parte de textele VT? Eu nu prea stiam de ce pana unul mi-a explicat ca acele texte au fost scrise de evreii din diaspora si ca atare evreii ortodocsi din Israel nu le recunosc ca si canonice pentru ca ele contin erori straine de iudaism. Iar protestantii au gasit ca evreii au dreptate, textele contin greseli dogmatice. Eu nu sunt deloc priceputa in VT, dar o diferenta tot am gasit: in Eclesiasticul este prezentata crearea omului ca fiinta muritoare, cu limita de viata bine stabilita, inca de la inceputul creerii sale... Doar Adevarul il va elibera pe om, nu prejudecatile omenesti despre Adevar... Iar ca sa va raspund concret: daca iubirea ar consta in a porunci omului ce sa faca iar el sa se supuna orbeste, asta ar fi fost si tactica Domnului, insa tactica Lui nu a fost nici pe departe asta, ci El s-a facut pe sine slujitorul celorlalti pentru a putea fi urmat din iubire si nu din porunca (obligatie)... Luati acum relatia barbat-femeie si aplicati acest principiu la amandoi si veti vedea la care din ei este mai mult de lucru pentru a atinge acest ideal... Si ca sa va fie mai limpede ideea: cand doi oameni il urmeaza pe Hristos, ambii merg in aceeasi directie, fara ca unul din ei sa il urmeze pe celalat intr-o relatie unidirectionala, ci amandoi urmeaza Acelasi invatator (proclamat de Sine Insusi ca unic invatator al acestei omeniri) si ca atare amandoi isi sunt supusi unul altuia pentru ca altfel nu are cum sa-l urmeze pe Hristos care a cerut slujirea din iubire, a cerut ca omul sa se faca pe sine mic si sa slujeasca tuturor celorlalti... Barbatul care il urmeaza pe Hristos ii slujeste femeii sale, fratilor, parintilor si intregii omeniri, si la fel si femeia care ii urmeaza lui Hristos, slujeste sotului sau si intregii omeniri. Cand toti oamenii vor aplica acest principiu, va fi in sfarsit Biserica asa cum a dorit-o Domnul. Dar tocmai ca El nu impune, ci ii lasa pe oameni sa aleaga aceasta cale de buna-voie si nesiliti de nimeni, din iubire, asa cum a facut El... Last edited by Tartaruga; 18.08.2012 at 13:44:15. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
ce ma fac eu cu tine?....:) Una vorbim, alta pricepem. Pai eu iti tot zic de lucruri duhovnicesti, de organizarea Bisericii, de raporturile consacrate in Biserica intre femei si barbati, iar tu vii cu filosofii si psihologii lumesti. Pai amestecam borcanele! Ce treaba are Biserica cu socotelile si frustrarile noastre deocheate? Cel mult ne cheama la Maslu si la cateheza. Altceva ce poate face? Vezi asadar ca ne plasam pe paliere diferite. Cum am putea ajunge la vreun inteles daca vorbim in coordonate total diferite? Urca si tu in Biserica, de vrei sa polemizam. Ca eu n-am de gand sa cobor acolo unde eram inainte sa ma miluiasca Bunul nostru Domn Iisus Hristos. Eu iti vorbesc ca un crestin ortodox pacatos si nevrednic, tu imi vorbesti ca o protestanta isteata. Pai ce intelegere putem avea? Mai bine discutam despre fluturi si paleocortex. Sau despre sistemul port hepatic, ca mai am niste nelamuriri, inca... Vrei? Dar nu aici, mai bine pe privat...:) |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa cum i-ai raspuns lui Nutucutu vad ca vorbeam despre aceleasi lucruri, dar tu nu poti accepta raspunsul. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Acuma, ce sa zic si eu: daca iti spun 3 ca esti beat, du-te si te culca!
In consecinta, desi sunt "curat" iaca ma conformez la atmosfera de grup si... imi trag perna de weekend sub cap. Voi visa frumos, promit!...:) Poate vom avea si zile de comunicare mai buna. Domnul sa ne ocroteasca pe toti! P.S. Mihnea, nu tin la afirmatia mea cu staretia, desi cunosc cel putin un caz dar nu-l gasesc acum ca proba. Tot ce am spus de la inceput, in dialogul cu Tartaruga, este ca barbatii sunt conducatorii duhovnicesti ai femeilor, in Biserica. In acest sens zicea si parintele Coman. Femeile au nevoie de un barbat induhovnicit, asta-i tot. Staretia, pe de alta parte, stii bine ca are multe alte implicatii administrative. In fine, nu mai insist. Ma intreb chiar ce m-a apucat de am depanat un lucru care mie mi se pare de domeniul evidentei. Him... poate voi afla cu prilejul viselor... Last edited by ioan cezar; 18.08.2012 at 14:41:43. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fii binecuvantat! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cezar tu pui f multa pasiune in ce spui,si nu cred ca e cineva ata de pietros la inima sa nu te placa, chiar daca uneori mai dai sfaturi de undeva de la inaltime. Toti stim sa citim printre randuri si sa te admiram. Ceea ce iti zic eu este strict pentru tine ,pentru cum sa te simti tu, nu pentru ce zic ceilalti. Asa cum spuneai pe un thread,incearca sa numeri pina la 10 inainte de a scrie ceva,si gandestete ce a vrut cu adevarat sa zica celalalt. Vei vedea ca incet incet vei incepe sa ii intelegi pe toti ,si vor patrunde in inima ta .Ultimul rezultat,venit aproape de la sine ,va fi ca ti se va schimba modul de comunciare,pentru ca odata ei patrunsi in inima ta ,si intelesi,vei stii ce sa zici cu adevarat fiecaruia. Aici nu conteaza calitattile personale,ale lui I Cezar ,cat a citit el si ce a facut in pustie,aici conteaza doar cat de mult reuseste el sa o inteleaga pe Tartaruga . Mantuirea nu se castiga de unul singur ,decat de cei care raman in pustie...:) |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Venirea lui Mesia (Isus Cristos) | Alin27 | Din Noul Testament | 23 | 23.12.2010 17:25:14 |
Numele Fiului lui Dumnezeu | Florin-Ionut | Generalitati | 11 | 02.04.2010 12:41:10 |
In Numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. | adi_cambir | Preotul | 13 | 04.06.2009 18:04:58 |
Despre venirea Domnului | strajeru | Secte si culte | 4 | 24.04.2008 15:44:01 |
Venirea Antihristului | ancah | Biserica Romano-Catolica | 16 | 23.04.2008 02:29:50 |
|