Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.08.2012, 13:40:10
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Parerea mea in legatura cu unele afirmatii mai neortodoxe ale parintelui Arsenie Boca mi-am exprimat-o aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=167
In perioada interbelica si dupa au inceput la noi sa apara viziuni asemanatoare catolicilor. Astfel au fost la Maglavit, Vladimiresti, Pucioasa, etc., unele din ele rataciri ce continua pana azi.
Daca se va constata ca parintele are sfinte moaste imediat se va trece la canonizarea sa. Daca nu in ortodoxie trec si sute de ani pana la canonizare, pentru ca timpul arata si sfintenia.
Vechi 27.08.2012, 13:50:02
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu-mi prea vine să cred că fragmentul de mai sus aparține lui Bădiliță, deși n-am nicio îndoială că glykys a reprodus corect textul dintr-o carte semnată de el. Îl credeam om serios, cel puțin în ceea ce privește surfingul documentar.
In privinta lui badilita am mari indoilei privind seriozitatea si intelegerea textelor. Nu ma refer la acest citat, ci in general. Mari aiureli scria cand propoga filocatolicismul, in unele cazuri parand ca nu cunoaste unele date chiar istorice. Intre timp a declarat ca trece la greco-catolicism (dar in stil ecumenist, nu se converteste, doar se duce la ei).
P.S. in legatura cu contributia parintelui Arsenie, a scris Eugen esentialul, e in primul rand o contributie la tehnoredactare.
Vechi 27.08.2012, 13:25:52
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Sper sa ii fie cuiva de folos...
Mulțumesc de completare glykys. Iată am mai descoperit o nouă mărturie, cea a Parintelui Pantelimon:
"Contributia PArintelui la editarea Filocaliei
Numai cine traieste Filocalia intelege Filocalia. Parintele Arsenie Boca a adus manuscrisele pentru primele patru volume ale Filocaliei in care s-au tiparit la Sibiu, dupa 1946. A adus manuscrisele de la Muntele Athos, copiate litera cu litera de el. Parintele a dat manuscrisele la Parintele Staniloae si au facut un colectiv redactional pentru editarea Filocaliei la Sibiu. Au stat o vreme la caminul Facultatii de Teologie din Sibiu si dupa ce lucrau cu sarg la textul Filocaliei incheiau seara cu rugaciune si cantece duhovnicesti, iar Parintele Staniloae le talcuia textele Sfintilor Parinti. In vremea aceea Parintele Arsenie a fost fiu duhovnicesc al Parint
In vremea aceea Parintele Arsenie a fost fiu duhovnicesc al Parintelui Stalinoae. Se spovedea la dansul. Parintele Arsenie a facut si desenul pentru coperta Filocaliei."

Părerea mea este că sunt prea multe mărturii, scrieri care vorbesc de contribuția părintelui Arsenie la editarea Filocaliei. Fum fără foc nu iese.

Last edited by ovidiu b.; 27.08.2012 at 18:53:28.
Vechi 27.08.2012, 13:50:37
ioan cezar
Guest

Implicit

[quote=ovidiu b.;467063]

Da, si eu cred ca a avut un rol in munca/etapa finala, a fost "acolo", aproape de focul evenimentelor ultime.
Insa mai cred si ca Dumitru Staniloae era de mult implicat in acest proiect, impreuna cu multi altii. Cu care a format un grup mai mult sau mai putin omogen/solidar.

Ipoteza mea e ca ar fi putut publica primul volum inainte de razboi, insa cu siguranta l-au retinut anumite imprejurari, inclusiv nevoia de a consulta si alte texte-sursa (variante). Aici a fost, probabil, rolul jucat de Parintele Arsenie.
Asta e versiunea mea. O simpla opinie, la strop de bun simt, pe cat incerc...

P.S. Poate luati in calcul si batalia pentru publicare, concurenta uneori acerba dintre candidatii la statutul de autor, invidia si alte lucruri nu tocmai magulitoare dar atat de omenesti... Asta ca sa nu cred ca traducatorul Filocaliei si cei din preajma lui or fi fost taman ingeri in trup sau, cine stie, vreun soi interbelic de extraterestri dotati cu puteri paranormale...
Cred ca treaba e, in final, mult mai simpla si mai susceptibila de amanunte care e mai bine sa fie tinute sub tacere. Nu cred in inocenta nimanui sub soare. Sa fiu iertat.

Am vorbit aici de lucruri omenesti, lumesti in fond, chiar daca ele sunt in jurul celor sfinte. Sper sa nu fiu banuit de rea intentie.

Last edited by ioan cezar; 27.08.2012 at 13:55:27.
Vechi 27.08.2012, 14:09:10
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Ipoteza mea e ca ar fi putut publica primul volum inainte de razboi, insa cu siguranta l-au retinut anumite imprejurari, inclusiv nevoia de a consulta si alte texte-sursa (variante). Aici a fost, probabil, rolul jucat de Parintele Arsenie.
Eu am găsit informații că și Părintele Serafim Popescu ar fi contribuit. El a rămas în muntele Athos încă un an de la plecarea pAB din munte. În primele apariții ale Filocaliei am înțeles că erau trecuți și ei (pAB și pSP) în prefață.

Oricum nu cred că pentru pAB este important dacă este recunoscut sau nu aportul său adus în aducerea Filocaliei în țară și editarea ei, ci cum ne străduim să o trăim.

Last edited by ovidiu b.; 27.08.2012 at 15:00:37.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pilde si istorioare cu folos duhovnicesc ionel Stiri, actualitati, anunturi 7 14.05.2014 07:26:38
Casnicia - razboiul duhovnicesc al mirenilor? N.Priceputu Nunta 381 07.09.2013 20:42:29
Program duhovnicesc iosif Generalitati 19 23.10.2012 00:52:02
Relatia fiu - parinte duhovnicesc dan73 Preotul 38 28.01.2012 19:37:44
Ce cadouri cu folos duhovnicesc ati facut? cred_cu_adevarat Generalitati 8 08.05.2011 21:04:37