Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.12.2012, 23:26:20
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Social vorbind, Iosif a fost tatal lui Iisus si da, probabil asta a fost si ideea - de a inaltura niste suspiciuni de altfel f. indreptatite atat timp cat nasterea din fecioara era mai presus de intelegerea lor (nici macar nu se afla in profetiile VT referitoare la Mesia).
Aveau la dispozitie Isaia 7,14 iar acest aspect este subliniat si de Matei in 1,23.Ai fost mai bland cu ei decat VT care pana si asta le-a prezis :) Si doar cercetau Scripturile zi de zi.. :)
Reply With Quote
Vechi 28.12.2012, 12:21:49
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Social vorbind, Iosif a fost tatal lui Iisus si da, probabil asta a fost si ideea - de a inaltura niste suspiciuni de altfel f. indreptatite atat timp cat nasterea din fecioara era mai presus de intelegerea lor (nici macar nu se afla in profetiile VT referitoare la Mesia).
Eu sunt de acord cu multe explicatii de aici. Ceea ce nu inteleg eu este de ce noi totusi preluam niste lucruri care se adresau iudeilor (cu tot respectul pentru ei, ca nu am nimic cu ei).
Nasterea din fecioara este mai presus de intelegerea oricarui om, dar este acceptata si respectata la noi si totusi citim in biserica genealogia lui Iosif?
Dar in schimb n-o citim pe aceea dupa Maria.

S-ar putea sa existe alta explicatie.
Candva am au auzit la o predica (sau poate am citit undeva, nu mai stiu) ca este foarte important un lucru: Iisus nu a fost un om sarman, venit din vreo familie umila, ci provenea din semintia lui David.
De aceea nu se accepta la noi nici povestea nasterii Sale intr-un grajd si a ieslei.
La noi, spre deosebire de catolici, nu se pune la Craciun scena Nasterii (cu iesle, Maria, Iosif, bou, magar si ce mai era).

Nu stiu, nu gasesc alte explicatii la aceste aspecte.
Oricum, fie si numai dupa mama, se tragea din David.
Dar pentru noi Tatal din ceruri este mai important. Aceea este rudenia cea mai adevarata si importanta!
Vechi 28.12.2012, 14:08:46
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu sunt de acord cu multe explicatii de aici. Ceea ce nu inteleg eu este de ce noi totusi preluam niste lucruri care se adresau iudeilor (cu tot respectul pentru ei, ca nu am nimic cu ei).
Si in Biserica Catolica s-a citit genealogia Lui Isus. Preotul nostru spunea: chiar daca aparent evanghelistul se adresa iudeilor, in realitate s-a adresat lumii intregi. In aceasta genealogie sunt trecute si numele catorva femei, cu toate ca la vremea aceea femeile pur si simplu nu contau. Este amintita sotia lui Urie, Ruth si sfanta Fecioara Maria. Preotul nostru ne-a spus ca una dintre aceste femei a fost prostituata. Deasemenea, multi dintre barbatii din acest arbore genealogic au fost conducatori ai lui Israel. Unii dintre acesti conducatori au fost plini de intelpciune, altii au fost fricosi. Nu in ultimul rand, in acest arbore exista persoane care nu sunt evrei pur sange.
Mesajul Sfintei Evanghelii, dupa parerea preotului nostru, are doua puncte:
1.Toti suntem chemati la mantuire. Oricum am fi noi, cu pacatele, neajunsurile si calitatile noastre, suntem cu totii chemati sa facem parte din familia Lui Hristos.
2. Planul Lui Dumnezeu nu are nici o legatura cu ceea ce gandesc oamenii. Probabil ca nici un om nu s-ar fi gandit ca in genealogia Domnului nostru ar putea apare numele unei prostituate neevreica. Sau ca ar fi aparut oameni tematori, lipsiti de initiativa, care au dus poporul evreu in robia Babilonului. Planul Lui Dumnezeu de mantuire a oamenilor se realizeaza indiferent de cat intelegem sau percepem noi. Este ca o tesatura. Noi vedem doar partea din spate, plina de noduri si ate, in schimb pe partea din fata, nesesizabila de noi, apare o tesatura frumoasa si armonioasa.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2012, 10:36:12
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit Spita neamurilor la sf. ap. Pavel

Citat:
Ceea ce nu inteleg eu este de ce noi totusi preluam niste lucruri care se adresau iudeilor (cu tot respectul pentru ei, ca nu am nimic cu ei).
S-ar putea sa existe alta explicatie.

Dar pentru noi Tatal din ceruri este mai important. Aceea este rudenia cea mai adevarata si importanta!
Pavel Timotei1 I:3-4. Acolo ai raspunsul la nelamuririle tale. Cei ce ies din aceasta invatatura se indeparteaza de Dumnezeu.

Intre Pavel si ceilalti apostoli au existat mai multe dispute si de fiecare data a "castigat" Duhul Sfant, prin Pavel. Este posibil ca "scrisorile" despre spitele neamurilor sa fi fost trimise, inainte de a se lua decizia in Sinodul Apostolilor ca Evanghelia este si pentru neamuri, nu doar pentru cei taiati imprejur. Dar din cauza ca vremurile nu permiteau comunicate de presa, nici retractarea celor spuse, scrisoarea a ramas pana astazi ca fiind esentiala pentru mantuire (ceea ce este FALS, conf. ap. Pavel).

Concluzia mea din aceste doua versete este ca : Imperiul Bizantin a devenit Imperiul Ortodox, iar Imperiul Roman a devenit Imperiul Catolic. Sarbatorile si apucaturiele idolatre au fost redenumite, insa duhul ratacirii a ramas acelasi sub numele de traditie si dogma. Dar Dumnezeu este mai presus de acestea doua.

Timp 30 de ani am fost un bun roman ortodox, participant la traditii si cantaret de strana, dar zi de zi spoream in rautate si pacat. Am inceput sa caut adevarul sub acoperamantul nadejdii ca un Dumnezeu care S-a lasat rastignit ca sa mi se faca pilda vie de bunatate, nu ma va lasa sa cad in ratacire cat timp caut adevarul(oricare ar fi acela) si nu scuze pentru pacat; iubire de argint, ori slava desarta. Din acel moment viata mea a inceput sa se schimbe si raspunsurile au inceput sa apara chiar de la sfintii Ortodoxiei, despre care am inteles ca nu au nici o legatura cu Imperiul Ortodox, desi sub randuiala acestuia si-au implinit lucrarea lor sfanta.
Cat timp rautatea din mine va continua sa se imputineze si eu voi continua sa cred ca sunt in Adevar si merg spre Dumnezeu. E drept ca inaintez cu viteza melcului, dar tot mai bine decat fulgerator spre rautate.

Sa fii binecuvantata cu numele tau cu tot.

p.s. as fi vrut ca acesta sa fie un mesaj privat, dar am dat din greseala quote...

Last edited by leonte; 29.12.2012 at 10:43:49.
Reply With Quote
Vechi 31.12.2012, 01:47:40
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Cat timp rautatea din mine va continua sa se imputineze si eu voi continua sa cred ca sunt in Adevar si merg spre Dumnezeu. E drept ca inaintez cu viteza melcului, dar tot mai bine decat fulgerator spre rautate.
Tare obiectiv criteriul...
Vezi sa nu te prinda noaptea pe drum.
De fapt, probabil te-a prins deja.

Last edited by AlinB; 31.12.2012 at 01:51:12.
Reply With Quote
Vechi 01.01.2013, 17:01:58
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
Tare obiectiv criteriul...
Vezi sa nu te prinda noaptea pe drum.
De fapt, probabil te-a prins deja.
Dar tu, ce criterii ai?
Oare cu dragoste scrii toate cate imi scrii si doar inima mea, cea impietrita, e vinovata si "vede" altceva?

Oare nu cu tine am avut prima contrazicere pe acest forum? Nu tu erai cel ce "predica" aiureli despre indatoririle calugarilor? Nu duhului din tine i s-a astupat gura printr-un cuvant din patericul romanesc? Oare ai alungat duhul acela cu lacrimi de pocainta si traiesti acum in Duhul Blandetii?

Te mai intreb o data? Daca tu, om dus la biserica, botezat si impartasit nu ai dobandit Duhul Blandetii, pentru ce ma indemni pe mine la un drum ce duce spre aroganta si ironii? Astea le stiu deja. Pot sa dau de centura neagra la capitolul asta. Nu-mi mai trebuie nici botez, nici initiere. Doar ca eu nu asta imi doresc.

Deci te rog sa imi arati o cale prin care chiar se poate dobandi Duhul Blandetii, macar si cu viteza melcului. Iar daca nu o cunosti, haide sa o cautam impreuna! Nu fancad o secta, ci studiind, lamurindu-ne unul pe altul cu argumente si dovezi; in duhul arogantei azi, maine intr-un duh al respectului, poimaine intr-un duh de dragoste fraterna si cu un ceas inainte de moarte, poate in Duhul Blandetii...

Altceva decat sa nadajduiesc, sa trudesc cautand si rugandu-L pe Dumnezeu, nu prea am ce sa fac. Alte arme si alte puteri eu nu am.

Last edited by leonte; 01.01.2013 at 17:21:41.
Reply With Quote
Vechi 03.01.2013, 20:03:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Dar tu, ce criterii ai?
Biserica si ce invata ea.
Iar daca purtarea mea nu este congruenta cu acele invataturi, nu e vina lor (cum crezi tu), ci vina mea.

Citat:
Oare cu dragoste scrii toate cate imi scrii si doar inima mea, cea impietrita, e vinovata si "vede" altceva?
Nu te deranja sa-ti abati atentia asupra persoanei mele, mediteaza la ce am scris.

Citat:
Oare nu cu tine am avut prima contrazicere pe acest forum?
Nu stiu, eu nu le tin socoteala, tu da?

Citat:
Nu tu erai cel ce "predica" aiureli despre indatoririle calugarilor?
Nu stiu la ce te referi.

Citat:
Nu duhului din tine i s-a astupat gura printr-un cuvant din patericul romanesc? Oare ai alungat duhul acela cu lacrimi de pocainta si traiesti acum in Duhul Blandetii?
Romaneste si coerent, te rog.

Citat:
Te mai intreb o data? Daca tu, om dus la biserica, botezat si impartasit nu ai dobandit Duhul Blandetii, pentru ce ma indemni pe mine la un drum ce duce spre aroganta si ironii? Astea le stiu deja. Pot sa dau de centura neagra la capitolul asta. Nu-mi mai trebuie nici botez, nici initiere. Doar ca eu nu asta imi doresc.
Cum ziceam mai sus, nu drumul e problema ci tu esti.

Transformarile pe care le reclami sunt iluzorii, daca tot te dai atat citit din Sf. Parinti, poate ar trebui sa stii ca nu de putine ori patimi evidente si vulgare dispar doar pentru scurta vreme ascuzandu-se sub altele mai subtile si nu de putine ori mai vatamatoare.

Duhul rautatii se lasa inlocuit nu de putine ori de duhul ereziei, invata de la ratacirea lui Luther, schimband doctrina n-a devenit mai bun sau mai vrednic de mantuire ci mai ignorant fata de ceea ce este bine si rau si mai mult, a contaminat si pe altii cu ratacirea lui (cum incerci sa faci si tu aici, apropo de acel mesaj care chipurile se vroia privat).

Citat:
Deci te rog sa imi arati o cale prin care chiar se poate dobandi Duhul Blandetii, macar si cu viteza melcului.
Din ce ai marturisit chiar tu, ai cunoscut aceasta cale dar nepasind pe ea cu vrednicie ai ajuns sa o defaimezi inlocuind-o cu inchipuiri omenesti.

Pentru aceasta izbanda, duhurile rautatii poate te-au parasit o clipa dar nu inseamna ca mantuirea ta nu este cel putin la fel de problematica daca nu chiar mai mult.

Deci mai mult sa-ti arat ca pasesti pe altaturi, nu pot, te-am invitat nu o data sa-ti expui punctul de vedere, cum ai ajuns sa imbratisezi acele idei si vad ca nu poti da un raspuns coerent.

Mai mult nu pot sa fac.

Citat:
Nu fancad o secta, ci studiind, lamurindu-ne unul pe altul cu argumente si dovezi; in duhul arogantei azi, maine intr-un duh al respectului, poimaine intr-un duh de dragoste fraterna si cu un ceas inainte de moarte, poate in Duhul Blandetii...
Pai incepe sa dai raspunsuri punctuale la problemele dezbatute pe topicul asta.

Nu stiu daca ai observat, dar am fost cam singurul care ti-a bagat in seama aiurelile "ortodoxe".
Apropo, pana la urma de ce confesiune apartii?
De obicei nu intreb/nu ma intereseaza dar esti un personaj din cale afara de original si nu ma pot abtine.

Last edited by AlinB; 03.01.2013 at 20:18:19.
Reply With Quote
Vechi 30.12.2012, 10:11:56
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Candva am au auzit la o predica (sau poate am citit undeva, nu mai stiu) ca este foarte important un lucru: Iisus nu a fost un om sarman, venit din vreo familie umila, ci provenea din semintia lui David.
Nu cred ca ati inteles ce trebuia din predica respectiva. Hristos a implinit profetiile Vechiului Testament prin faptul ca dupa trup era urmas al lui David. Dar din punct de vedere al starii materiale, desi evangheliile nu ne vorbesc despre asta, din Sfanta Traditie stim ca nu era nici pe departe o familile bogata cea in care s-a nascut, deci era vorba despre o familie umila.
Citat:
De aceea nu se accepta la noi nici povestea nasterii Sale intr-un grajd si a ieslei.
La noi, spre deosebire de catolici, nu se pune la Craciun scena Nasterii (cu iesle, Maria, Iosif, bou, magar si ce mai era).
Asta de unde ati scos-o? Va rog cititi Evanghelia dupa Luca si priviti o icoana canonica ortodoxa cu Nasterea Domnului.
Vechi 30.12.2012, 19:31:17
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Nu cred ca ati inteles ce trebuia din predica respectiva. Hristos a implinit profetiile Vechiului Testament prin faptul ca dupa trup era urmas al lui David. Dar din punct de vedere al starii materiale, desi evangheliile nu ne vorbesc despre asta, din Sfanta Traditie stim ca nu era nici pe departe o familile bogata cea in care s-a nascut, deci era vorba despre o familie umila.

Asta de unde ati scos-o? Va rog cititi Evanghelia dupa Luca si priviti o icoana canonica ortodoxa cu Nasterea Domnului.
De acord cu primul alineat. Dupa trup (adica dupa mama) se tragea din David, dar parintii erau saraci. Discutia era ca se pomenea de Iosif ca tata al lui.

De unde am scos? N-am vazut nici in icoane si nicaieri la ortodocsi ieslea.
Si am intrebat aici pe forum la un moment dat si mi s-a spus ca nu este acceptata ieslea la ortodocsi.
Mi se pare, dar nu stiu sigur, ca si preotul mi-a spus acelasi lucru.
La catolici toti au acasa, sub brad si ieslea cu toate personajele si pe 24 la ora 24:00h se anunta Nasterea Lui si se pune copilasul in iesle.
Si bisericile se impodobesc cu ieslea si pun pruncul mai apoi.

Copiii joaca scena cu Nasterea si a celor 3 magi.
Vechi 30.12.2012, 19:54:30
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Sophia, faptul ca la ortodocsi nu apare sceneta cu ieslea nu echivaleaza cu faptul ca negam ca Hristos S-a nascut intr-o iesle.

Last edited by glykys; 30.12.2012 at 20:06:53.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Intrebare legata de botez George R. Botezul 41 24.04.2013 11:50:10
Genealogia lui Iisus diferita la Matei / Luca odin Din Noul Testament 19 01.08.2011 04:23:14
Genealogia Domnului nostru Iisus Hristos si vechimea lumii mihailt Generalitati 6 22.05.2011 17:58:03
Intrebare legata de biserica Panda701 Generalitati 12 24.03.2010 17:17:28
Intrebare legata de alcatuirea acatistelor sophia Rugaciuni 3 05.06.2009 19:27:51