Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.08.2014, 08:33:59
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Biserica e trupul lui Hristos mon șer.
So...
El nu a spus asta de Biserica. Ci de Trupul Lui. Adica de Preasfantul Sacrament. Biserica e doar o organizatie, care insa are acces la (si il ofera) instrumentele cele mai sigure de mantuire. Iar primul dintre acestea este Liturghia. Unde, din nou, ne intilnim cu El. (Faptul ca eu am indoieli privind prezenta reala nu schimba lucrurile, asa cum au fost ele asezate de doua mileniii).
Biserica a gresit, greseste si va gresi, draga prietene. Se vede din istorie. Cum puteti voi vedea ceva, care la scara istorica de timp, se contrazice pe sine, inclusiv dogmatic, ca infailibil, mi-e imposibil sa inteleg. Mai citeste istorie ecleziastica, si nu doar din surse ortodoxe, si istorie in general.
Reply With Quote
Vechi 21.09.2014, 08:03:28
Grabriella Grabriella is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.05.2009
Locație: Cluj
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mereu am oscilat in raspunsul la intrebarea daca e bine sau nu e bine ca religia sa fie obiect de predare (cvasi)obligatoriu. Dar, in fata unor dovezi de monumentala ignoranta la oameni care au, totusi, glagorie, inclin spre un raspuns afirmativ. Problema este ca religia ESTE, de mai bine de patru lustri, obiect de predare (cvasi)obligatoriu, fara nici cel mai mic rezultat vizibil. Probabil ca ar trebui facut altceva. Dar nu stiu ce anume. Vreo idee ?
Numai iubirea schimba inimile."Fara iubire este cu neputinta sa fim placuti lui Dumnezeu".

http://video.crestinortodox.ro/3mM1b...ebari_III.html
Reply With Quote
Vechi 21.09.2014, 12:00:21
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Iubirea profesorului schimbă inima copiilor. Am verificat acest lucru toată viața și azi pot s-o afirm cu ...mâna pe inimă.
Când profesorul nu iubește nici pe copii, nici materia predată, ci numai orgoliul său de cărturar - copiii nici nu învață carte, nici nu se dezvoltă ca oameni. Ci se țin la nesfârșit de șotii, pentru că e singura alternativă rezonabilă la pustiul din lumea lor instituționalizată.
Dar când profesorul are dragoste, chiar de nu face mare lucru în planul conceptelor, aprinde în copii flacăra pasiunii pentru materia respectivă și această flacără (care în limbajul psiho-pedagogiei se numește "interes" - un construct format din motivație intrinsecă, sentimente de dragoste, voință și chiar cunoștințe din domeniul studiat) îl poartă pe elev în lumea cunoașterii. Profesorul rămâne doar un ghid, ici și colo, un camarad sau pur și simplu un chibiț al copilului.

Așa cum flacăra chibritului poate stârni un rug, așa dragostea dascălului poate aprinde dragostea copilului pentru cunoaștere, pentru studiu, pentru îmbunătățirea de sine.

Religia este o disciplină folositoare în școli, copiii tot rămân cu câte ceva, mai târziu unii dintre ei știu de unde și pe unde să o apuce. Din păcate, la Religie și la psihologie - aceste discipline care se adresează sufletului omenesc - e nevoie de oameni îmbunătățiți, nu de savanți cu diplome. (Contează în primul rând cum ești, ce fel de om ești, nu cât de multe știi.) Câți or fi de un fel și de altul, nu cunosc bine. După rezultate, însă, presupun că predomină savanții/scientiștii în detrimentul dascălilor veritabili.

Nu disciplina e cheia, ci oamenii care o predau. Dragostea și priceperea lor de a ajunge la inimile copiilor cu vești bune și cu onestitate. Cu umilință, chiar.
Disciplina/materia școlară e o poartă spre cunoaștere. Cheia aparține profesorului. Măcar până la o vreme...

Last edited by Ioan_Cezar; 21.09.2014 at 13:57:55.
Reply With Quote
Răspunde