Citat:
În prealabil postat de AlinB
Literatura crestina inca din primul secol arata ca primii crestini au respins sabathul evreiesc (care il imbratisati voi, intr-un fel) si au considerat duminica ca si zi a Domnului (insa nu ca o forma de sabath).
|
Dar literatura Duhului Sfânt (Biblia) ce arată? Că trebuie celebrată prima zi a săptămânii? E vreo poruncă dumnezeiască în acest sens?
Citat:
Idee personala a dumneaei?
Si voi de ce nu o denuntati ca fiind nebiblica?
|
Dacă am zis că nu e a dumneaei și că e ”
personală”, oare a cui ar putea fi? Chiar trebuie să anexez și o poză?
Citat:
Hristos in trup fiind n-a spus nimic despre cum trebuie tinut Sabatul.
A corectat doar unele intelegeri gresite care oricum v-au ramas si voua: ca nu trebuie sa-ti pregatesti de mancare in sabath (voi spuneti in continuare ca nu trebuie) ca nu e gresit sa vindeci oameni in sabath (doctorii vostri tot nu lucreaza in sabath)
|
Vezi cum te contrazici? ”
Nu a spus nimic”, dar totuși a spus...
Citat:
Se putea, dar de ce sa o faca?
|
Ca să aveți măcar un singur verset biblic despre ținerea duminicii, pe lângă sutele de alte versete cu privire la sfințenia sâmbetei. Și uite că totuși n-a făcut-o...
Citat:
Legea Veche, in special partea de ritual, a cazut o data cu moartea pe Cruce.
Legea Noua e cu totul altceva.
|
Și mă rog frumos în ce constă
ritualismul sâmbetei? Sau altfel spus, duminica e mai ”nerituală” decât sâmbăta? Că nebiblică, nehristică și neapostolică e categoric!
Citat:
Din pacate, ca si urmas a lui Luther
|
Va trebui să te hotărești dacă mă consideri un urmaș al lui Luther, ori a Ellenei White. Și după ce te-ai hotărât, îți voi spune că părerea ta nu contează :)
Citat:
Atunci ai curaj sa iesi in adunare si sa spui ca Ellen White a avut o parere nebiblica in aceasta chestiune? (Ca Adam a tintu Sabathul in rai?)
|
Cum am mai spus [și nu ai reținut. Poate încerci acum], credința mea/noastră nu se bazează pe ”păreri”, ci pe principii de doctrină biblică, ori această idee nu este ”
dogmă”. Pe de altă parte, chiar dacă prin absurd Adam ar fi săpat prin grădină în timp ce Dumnezeu Se odihnea -vorbesc de primul sabat din istorie- ce legătură ar avea aceasta cu fundamentul doctrinei sabatului?
Citat:
Serios?
Si mai spune ca vreun apostol a predicat tinerea sabathului?
|
Irelevant (deși... iar nu ai fost atent) din moment ce creștinii nominali nu țin seama de multe din predicile apostolilor. Interesant că totuși țin seama de ceva ce apostolii nu au predicat niciodată: ”
sfințenia zilei întâi a săptămânii”.
Citat:
Voi asumati din ignoranta teologica pana la oficializarea zilei de Duminica, toti ar fi tinut sabath -ul.
|
Nu am susținut niciodată că
toți, e vorba desigur de perioada de după moartea apostolilor. În schimb, este atestat istoric că și după acea oficializare au mai rămas creștini ce serbau sâmbăta.
Citat:
Ah, sa inteleg ca e ok sa tii o sarbatoare de multumire/cinstire a lui Dumnezeu, indiferent cat de ne-Biblica si ne-apostolica si ne-primii-crestini este, conditia esentiala in acest sens este sa nu fie trecuta cu rosu in caldendar 
|
Pentru a treia oară nu ai fost atent (ce am scris în paranteză). Whatever, sărbătoarea aceea e sâmbăta și nu ”
Ziua Recunoștinței”. Ziua Recunoștinței în sine, nici nu e sărbătoare adventistă, e americană.
Citat:
Ca si in cazul icoanelor, facem si noi adventistii reprezentari iconografice
|
Fenomenal cât de neatent (spun așa din delicatețe) poți fi! Nu ai reținut că acele reprezentări (dacă totuși sunt) nu sunt ”
iconografice”.
Citat:
Apropo, vezi ce bine suntem pe subiect cu "Gandirea gresita a sectarilor"?
|
Depinde cine sunt ”
greșiți” și ”
sectari” în cazul de față
Citat:
Mi se pare mie sau vad un sens de progres aici?
|
Se pare doar... dar acum nu-ți mai acuz neatenția. Am spus încă de-acum câți ani pe acest forum. Și Constantin nu ”
a schimbat ziua de odihnă”, nici nu avea cum, doar Dumnezeu o putea face (și nu a făcut-o!

). El doar a legiferat cinstirea ”
venerabilei Zile a Soarelui”, respectiv ziua întâi a săptămânii.
Citat:
Iti aduc aminte ca nici Sabath -ul nu au fixat vreo unii.
|
Că bine zici ”
vreo unii”. A fixat-o Creatorul nostru sub formă de poruncă clară!
Citat:
Sau fixata de Biserica in acest scop pentru a onora Invierea Domnului.
|
A cerut Domnul așa ceva? De exemplu, moartea Sa răscumpărătoare a cerut s-o pomenim (Cina Domnului). Deci...
Citat:
De altfel chiar si a fi crestin in primele secole, era un risc semnificativ, nici unul din crestini - majoritatea oameni simpli, nu-si permiteau fitze ca adventisti de acum "nu lucrezi azi ca e sabath".
|
Ai descoperit un adevăr, bravo! Acesta a fost unul din motivele pentru care creștinii mai ”cooperanți” (nu știam ce eufemism să folosesc) au considerat că e mai comod să serbeze ziua pe care toată păgânătatea din Imperiu o serba și astfel să nu se supună unui ”
risc” suplimentar. Desigur au fost și alte motive.