Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2015, 12:13:32
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Mai oameni buni, pierdeti din privire esentialul.
Canoanele astea au fost date acum 2000 de ani si mai bine cand altfel era
viata in biserica si organizarea. Era cu totul altfel atunci.
Eu cred (asa am inteles din unele articole), ca pe atunci nu exista postul, sau nu ca acum si probabil nici spovedanie.
Oamenii primeau automat la sfarsistul slujbei Sfanta Impartasanie, asa cum se face si azi la alte popoare.

Noi ramanem cu drag toata slujba, aducem si copiii, dar problema care ne impiedica sa ne impartasim desi am dori (atentie! sunt multi care isi doresc acest lucru) este obligativitatea postului si a spovedaniei.

Asta face ca orice discutie pe aceasta tema sa fie fara sens.
Exista aceste reguli. Punct. Nu stiu unde sunt scrise, in traditie, sau in canoane, dar ele exista.
Vechi 06.05.2015, 12:26:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Am rezerve fata de interpretarea asta, dar nu are sens sa o lungim.

Tragand linie, daca nu se afurisesc cei care intra dar nu raman la slujba, nu cred ca e cazul sa se afuriseasca nici cei care nu se impartasesc saptamanal.

Ca sa nu mai vorbim ca a obliga sa se impartaseasca cineva sub amenintarea unei imaginare afurisenii a unui canon care nu se mai aplica, este chiar penibil.

Comparatia cu concertul rock este neinspirata.
Acolo fiecare isi traieste individualist si egoist placerea, sincretismul extern de actiune, creaza iluzia unitatii.

In orice caz e mult mai usor de realizat relatii strict pe orizontala decat printr-o relatie care sa urce mai intai pe verticala pentru a cobora la cel de langa tine.

Importanta Sf. Liturghii si a (mai) desei Impartasanii nu se descopera invocand un canon amenintator.

La fel, si eficienta duhovniceasca a ei nu se obtine inroland oamenii fortat si mai presus de capacitatile lor duhovnicesti in chestiuni delicate.

Sigur, unii pot invata sa innoate aruncati fiind in apa cea mai adanca, dar poti fi sigur ca aplicand metoda asta la toti de dragul principiului, mult mai multi se vor ineca pur si simplu daca sunt obligati sa faca asta pana la capat.

Oricum, daca e sa ne raportam la povestea Sf. Maria Egipteanca gasim argumente pentru elemente practice din ambele pozitii (impartasania deasa/rara)

S-a impartasit fara spovedanie, chiar avand pacate grele, i s-au iertat prin pocainta personala, fara asistenta unui duhovnic, si s-a impartasit rar, doar de 2 ori in viata.
Rezultatele spirituale sunt insa incontestabile.

Si nu cred ca s-ar hazarda nimeni sa-i conteste comuniunea ei cu Trupul Lui Hristos, chiar daca nu a fost exprimata vizibil printr-o prezenta duminicala la Sf. Liturghie afisand o stare de comuniune extatica.

P.S. Ascultarea de duhovnic este mantuitoare chiar si cand duhovnicul iti cere sa faci ceva imoral?

Last edited by AlinB; 06.05.2015 at 12:39:40.
Reply With Quote
Vechi 19.05.2015, 15:57:05
ovidiu b.
Guest

Implicit

Primul act al Liturghiei nu este „Binecuvântată este Împărăția Cerurilor”, nici măcar Proscomidia. Știți care este primul act al Liturghiei? Și care e Taina? Sf. Dinonisie Areopagitul numește Liturghia, în ierarhia bisericească, Taina Adunării, și așa era numită în Biserica veche. Practic, ca noi să facem Liturgia, trebuie înainte de toate să ne adunăm împreună. Știți că în Biserica veche nu era preotul la cinci dimineața în biserică și creștinii veneau pe rând agale fiecare când și-a terminat treburile pe acasă. Nu fraților! Când preotul intra în biserică, poporul întreg era în biserică. De ce? Pentru un singur motiv că fără popor nu se putea face Liturghia. Nu cum învățăm noi astăzi la dogmatică și ni se spune că nu, că de fapt este nevoie numai de un reprezentant al poporului, poate să fie acolo un cântăreț sau careva acolo și dă acolo „Doamne miluște” și fiecare vine cântând la biserică. Nu. Pentru fiecare dintre cei care fac parte dintr-o comunitate, dintr-o mănăstire și merg la biserică este mădular indispensabil pentru acea comunitate, pentru acea mănăstire. Fără tine nu se poate, fără tine este handicapat trupul. De asta în Biserica veche este un canon al Sinodului Trulan care spune farte clar: dacă trei săptămâni la rând lipsești de la biserică fără motive binecuvântate te excomunicau. Trebuia să faci pocăință, da seriosă, dacă vroiai să mai intri în biserică. De ce? Pentru că mutilai Trupul Bisericii, fără tine nu se putea face Liturghia. Preotul nu este un fel de ales, el stă acolo și ăilalți mai vin, nu mai vin, pleacă ies când vor. Nu. Fiecare are locul lui și starea lui, și de starea duhovniceacă a fiecăruia depinde mersul Liturghiei. De multe ori în timpul Liturghiei simțim tuburare, sâcâială, e greu. Știți de ce? Nu pentru că Dumnezeu nu dă harul, Dumnezeu își face treaba. Pentru că noi cu stările noastre lăuntrice suntem bombe atomice, plini de gânduri, tulburări, ne gândim la mai nu știu eu ce treburi avem. Fraților, acest gând al fiecăruia dintre noi să știți că bruiază toată atmosfera bisericii. De asta nu trăim Liturghia, pentru că noi nu suntem ceea ce trebuie. Deci, primul act, taina adunării, este venirea la biserică cu conștiința că fără mine nu se poate Liturghia. Asta nu e mândrie.

Un cuvânt din Constituțiile Apostolice: „Când înveți, episcope, poruncește și îndeamnă poporul să vină în continuu la biserică dimineața și seara în fiecare zi și să nu lipsească deloc, ci să vină permanent în adunare și să nu mutileze Biserica amputând de un membru trupul lui Hristos. Căci nu numai cu privire la preoți s-a spus: „Cine nu este cu Mine este împotriva Mea și cine nu adună cu Mine risipește”, ci fiecare dintre laici să le audă socotind că s-au spus de Domnul cu privire la el însuși. Fiind, așadar, mădulare ale lui Hristos, nu vă risipiți neadunându-vă, având cap pe Hristos care, potrivit făgăduinței, este cu voi și are comuniune cu voi. Nu fiți nepăsători față de voi înșivă. Nu-L lipsiți pe Hristos de mădularele Lui. Nu divizați trupul Lui. Nu risipiți mădularele Lui. Nu preferați cuvântului dumnezeiesc nevoilor vieții, ci adunați-vă în fiecare dimineață și seară în casele Domnului.”E clar? Asta era conștiința Bisericii.

Liturghia trebuie să mă schimbe pe mine ca mod de fi din cap până în picioare toată ființa mea trebuie să fiu un om liturgic, euharistic și ăsta e rolul împărtășaniei și a Liturghiei.
Reply With Quote
Vechi 07.05.2015, 00:07:56
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Sfânta Liturghie este însăși manifestarea truplui lui Hristos, nu este o slujbă. E foarte complicat înțelegem acest lucru, pentru că neavând experința a ce înseamnă a fi mădular a trupului lui Hristos.
totuși fiecare celulă are conștiința că aparține unui trup și formează un singur organim. Practic, asta trebuie să facă Liturghia, să mă aducă la conștiința a unui singur organism, realmente să-l simt pe celălat mădular al meu, dar lăutrinc. O simțire mult, mult mai adâncă decât ar avea niște fani a unui star de muzică la un concert. Acolo 70.000 de oameni pulsează la unison, și trăiesc la unison, și pentru ei idolul e viața lor, și se înțeleg unii cu alții, și simt unii pe alții, și se unesc unii pe alții, și se iartă unii pe alții. Întrebarea este: trăim noi la Liturghie, ca stare lăutrică, măcar zece la sută din intesitatea pe care o trăiesc rockerii la un concert rock sau microbiștii la un meci de fotbal când se ridică zeci de mii de oameni și urlă la unison "hai Dinamo!"
Frumoasa comparatia cu meciul ,care ne arata cat de departe suntem de unitate
Exista totyusi o unitate ,anume unitatea imprastierii gandului , si gandirii la orice altceva decat la sfanta Liturghie . Aceasta e privita ca un spectacol ,dar mult prea abstract , asa ca ,macar cei de la fotbal se duc din pasiune.
La noi ,pasiunea lipseste ,pentru ca facem totul dintr-o convingere intelectuala,dar nu din pasiunea aceea simpla si curata.
Acceptam dogme fara sa le intelegem,respectam traditii fara sa stim ce reprezinta ,ne inchinam fara sa stim la ce
Suntem caldicei .
Bifam liturghii,rugaciuni si imparatsanii dpdv cantitativ,dar sufletul nostru este departe

De ce? Pentru ca este o anumita supralicitare a cultului , a formelor fara fond.
Neintelegand ce e daruirea si iubirea ,noi suntem practicanti,'credinciosi'
Nu se mentine echilibrul sanatos intre cult si dragostea aceea simpla pentru Hristos . Se inclina balanta, ori prea mult in favoarea cultului,astfel ca ajungem biserici goale si pustii ,in care duhul nu locuieste ,ori in partea cealalta ,in favoarea increderii exagerate in ce simtim si gandim noi , fara a cauta sa intelegem valoarea adaugata a Tainelor .
Biserica nu se poate intelege fara dragostea de Hristos,iar dragostea de Hristos nu se poate simti fara biserica .
Fariseul stia toata dogma templului lui Dumnezeu , dar vamesul striga sincer spre Dumnezeu . Care dintre ei era credinciosul ?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2015, 05:33:03
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Am transformat Sf. Liturghie într-un ritual, spunem una și facem alta. Ori Sf. Liturghie NU este un ritual (un joc de de teatru), ci este un mod de viață de zi cu zi, nu doar duminica când suntem în biserică.

Sfânta Liturghie este însăși manifestarea trupului lui Hristos...
Un clivaj, o alunecare de la un punct încolo... Un fel de uitare bruscă sau în trepte... O risipire...
O trecere din lumină în ceață, negură, beznă... Ca o îndepărtare.

De obicei alunecăm pe gheață. Dar unii au învățat să patineze admirabil, vai!... Artistic, chiar.

*
A spune una și a face alta, dincolo de cazul intenției viclene, e fie o răzgândire (necomunicată și ca urmare surprinzătoare), fie o trecere de pe un întreg montaj sufletesc pe un altul cu totul diferit, chiar opus uneori.
În acest ultim caz cred că putem vorbi de nesimplitate. Un suflet compus, neunitar, conflictual - puterea de control asupra funcționării sufletești și organice părînd a comuta de la o instanță la alta, de la un conducător la altul... Așa sunt(em) majoritatea oamenilor sufletești, adică a nevroticului comun, a oamenilor de pretutindeni, azi și nu doar azi...
Omul simplu, unitar, nu desparte vorba de faptă. Energia lui e unitară (precum razele soarelui adunate de o lupă într-un singur punct) și, poate nu întâmplător, are putere... Cât chiar să mute munții din loc!...:) Sau încât să ia foc (i se vede lumina focului pe chip).
Poate tocmai de aceea nouă, copiilor, nu ni se dau prea des chibritele pe mână..:)
Reply With Quote
Vechi 06.05.2015, 02:52:29
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Sună a Rafail Noica, care încerca să împace cele două "scoli". Drăgut, dar nu tocmai corect.
Păcat că nu ai înțeles mesajul Părintelui Rafail Noica. Sfinția sa nu a încercat decât să împace cele două tabere și să evite dezbinarea, deși am convingerea că el este pentru împărtășania des, așa cum reiese din mesajul sfinției sale.

Last edited by ovidiu b.; 06.05.2015 at 09:15:11.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim des sau rar? Va_iubesc Impartasania (Taina Euharistiei) 978 17.05.2017 02:29:00
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16