Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2016, 11:45:50
ahilpterodactil
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Grabriella Vezi mesajul
" Pe calea aceasta nici cei fara minte nu se pierd"
" Și chiar de i se va împuțina mintea lui, ai îndurare și nu-l disprețui când tu ești în putere"

Noua celor cititi, plini de intelepciunea sfintilor parinti ni se umple inima de manie "sfanta" impotriva tuturor acestor mosi si babe si nestiutori care nu stiu nici in ce tara traiesc, nici care e diferenta intre Pasti si Craciun cu "manifestari bolnaviciose" si care alearga spre solutii magice.
-Da! Noi ne delimitam clar de toti acestia,pomanagii pe la hramuri, care se inghesuie si se calca in picioare la Sf. Moaste, ignoranti si needucati! Si ne rugam Domnului se ne fereasca de a ajunge si noi ca ei! Multumim, Doamne, ca nu suntem ca nenorocitii acestia!
Dar.. daca am putea vedea in sufletele lor cata durere, cata suferinta, cat dor, cata speranta ca poate cineva sau ceva le poate alina suferinta, cate rugaciuni si cate cereri catre Domnul si Maica Lui fac, cu strigate mari si cu lacrimi, oare am mai putea sa-i judecam si sa-i dispretuim ? Oare Cum ii vede Domnul si Sfintii Sai pe acesti rugatori nepriceputi, oare cum l-a apreciat Domnul pe vamesul cel ce-si batea pieptul si plangea?
Iarta-ne Doamne!
Ati simtit nevoie sa va dati putine aere, nu?
Acuma, ca sa va reveniti din gomflarea care va apasa: unde credeti ca e ratacirea de care spuneam ca ma tem - la pomanagii si ignoranti sau, dimpotriva, la preadarnicii si preacucernicii care isi inchipuie ca au ei o socoteala a lor cu Dumnezeu, cu Arsenie Boca sau mai stiu eu cu cine?
De cine ati inteles ca ma tem, ca nu cumva sa devin asa: de saraci si pomanagii sau de sfintisorii si sfintisoarele asa destepte ca dvs.?

V-as ruga sa nu imi mai rastalmaciti textul, pe viitor. Daca voiti, desigur.
Vechi 05.02.2016, 01:17:51
Dr. Victor Ardeleanu's Avatar
Dr. Victor Ardeleanu Dr. Victor Ardeleanu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.05.2015
Religia: Ortodox
Implicit Vă mulțumesc... și eu la fel.

Citat:
În prealabil postat de ahilpterodactil Vezi mesajul
Si totusi, in postarile colegului nostru eu am gasit si ceva folositor. Mi-a atras atentia faptul ca a insistat asupra unor manifestari bolnavicioase ale unor crestini care, punind in paranteza taina pocaintei, se pare ca au alergat spre solutii mai degraba magice...
Daca dl. doctor ar cerceta aceste fenomene maladive iar nu sfintenia Parintelui Arsenie, m-as bucura si poate m-as alatura. Subiectul ma intereseaza foarte mult deoarece si eu ma tem sa nu cad in astfel de extreme care mi se par nesanatoase.
Dealtfel, in cea mai mare parte a criticii mele fata de "fenomenul Arsenie Boca", m-am referit in trecut nu la persoana Parintelui (pe care nu am caderea sa o judec) ci la manifestarile unui curios fenomen psiho-social care s-au amplificat la noi in ultimii ani.
Mihaela a facut la randul ei cateva precizari in sensul asta si mi s-au parut binevenite.

Dar nu stiu cum sa facem ca sa nu mai amestecam borcanele! Presupun ca suntem mai multi cei care nu pricepem prea bine ce hram poarta evlavia populara (de e fireasca ori ba, adica efect al unei manipulari care se foloseste de multele neajunsuri sufletesti ale credinciosilor), cat este binecuvantat in toate acestea si cat se trage de la serioase si mari neintelegeri ale Ortodoxiei.
De ce sa deplasam nemultumirea ori mirarea noastra asupra Parintelui pentru aceste manifestari dubioase ale multimii de credinciosi? Cred ca motivele lor sunt altele si ar trebui cautate mai intai acolo unde Parintele s-a ferit sa arate prea mult...

Asadar, sa separam persoana Parintelui de manifestarile unora fata de aceasta - am propus in trecut si repet si azi rugamintea.
Exact aceasta este și dorința mea și, după cum declară, și a autorilor acelui studiu de aici:
https://888adevarul8despre8arseniebo...tilor-parinti/
numit + Grozăviile neasemănate de la Drăgănescu și viața Părintelui Arsenie Boca în lumina Sfinților Părinți.
Ei declară că scopul lor nu este combaterea Părintelui Arsenie Boca, ci a fenomenului de înșelare, care azi a căpătat ca stindard mișcarea de la Prislop, cu toate componentele ei exagerate, de care sunt convins că nici dvs. nici domnul Ovidiu (și nici o parte din cei ce îl admiră pe Părintele Arsenie Boca) nu sunteți de acord.
Și nu numai că declară, dar din câte am putut eu citi (nu am putut parcurge cap-coadă tot studiul) autorii au ca un fel de laitmotiv tocmai fenomenul de înșelare (și populară, și mai subtilă) în contextul de azi.
În privința a nu încurca borcanele... este mai dificil, trebuie să ajungem la nepătimire. Dacă dumneavoastră reușiți, vă puteți folosi culegând ca o albină doar informațiile pozitive, iar ce este rău să lăsați deoparte.
Iată ce scriu ei, înainte de cuprins, arătând că și ei au aceeași intenție, de a nu urâ persoana, ci păcatele și învățăturile mincinoase:
Citat:
În prealabil postat de 888adevarul8despre8arsenieboca8.wordpress.com
Cu mila lui Dumnezeu, am adunat aici o sinteză despre pictura de la Drăgănescu și autorul ei. Este o versiune nefinisată (beta) necesară pentru a afla adevărul în această problemă atât de controversată și frământată. Dacă ne va ajuta Domnul nostru Iisus Hristos, în timp, o să o corectăm.

Puteți să o descărcați de aici:

Grozaviile neasemanate de la Draganescu si viata Parintelui Arsenie Boca in lumina Sfintilor Parinti – v 09

Ne cerem iertare dacă s-au strecurat greșeli de orice fel sau dacă v-am supărat cu ceva în această sinteză din Sfânta Tradiție despre înșelare. Cazul Părintelui Arsenie Boca este unul aparte. El furnizează un fir roșu de urmărit pentru a ne învăța cum să ne ferim de căderi în viața duhovnicească, deoarece acestea sunt foarte subtile și pot mima Mântuirea.

Dorința noastră nu a fost numai de a ne lămuri despre realitatea de la Prislop (deși apare ca un refren întrebarea dacă Părintelui Arsenie Boca este sau nu model de sfințenie, totuși este o problemă secundară), ci cum să lucrăm pocăința… azi. Ne-am străduit să descoperim în contextul atât de sofisticat de acum cum să aplicăm gândirea Sfinților Părinți la problemele ce ne frământă: căderea de-a dreapta, misiunea în Biserică fără a pierde pocăința, ispitele ce apar între ucenițe și duhovnici, cum putem să personalizăm original frumusețea Bisericii fără a pierde legătura cu Ea, până unde pot imita demonii Ortodoxia și Ortopraxia, firul subțire dintre falsa și adevărata smerenie, infailibilitatea Sfântului Sinod, a mulțimilor, a mărturisitorilor și a omului, ce poate fi considerat autoritate reală (nu numai oficială) în aflarea adevărului și a voii lui Dumnezeu, cum să aflăm care este voia lui Dumnezeu concretă cu noi, cum putem pecetlui neșters mintea noastră cu Sfânta Cruce, ca să-I urmăm lui Hristos, rugăciunea fără amăgire, rolul împreunării trupești, al curăției, al fecioriei și al nașterii de prunci în Sfânta Cununie, abisurile nevăzute ale planificării familiale care ne poate include în teritoriul ei fără să o știm, până unde pot merge minunile drăcești, rolul real al suferinței și plăcerii în existență, simțirea și înțelepciunea, dobândirea harului prin vederea cumplitei noastre păcătoșenii.

În fine, de fapt acest studiu este o năzuință a aduna cuvinte adânci, reale, actuale și foarte necesare azi, într-o lume fără repere, care să ne învețe ce să facem la modul cel mai concret, personalizat la viața fiecăruia dintre noi, pentru a ne mântui.

Viața și învățăturile Părintelui Arsenie Boca sunt numai un pretext palpitant de a concretiza cele spuse mai jos, pentru a nu rămâne doar un studiu științific anost și pentru a vedea prin exemplu real și viu că aceste probleme nu sunt numai teoretice, ci afectează viața unui om, chiar cu nume mare, până la moarte, putând, dacă nu este atent, să-i pericliteze chiar și mântuirea.

Vă dorim să aflați Adevărul, să-i slujiți Lui, să vă dați viața pentru El, clipă de clipă.

În adevăr se află înțelepciunea, iar înțelepciunea este unirea cu Dumnezeu în care nu mai este nici un interval.

Marți, 12 ianuarie 2016

Sf. Mc. Tatiana; Sf. mucenic Petru Avesalonitul; Sf. Mc. Mertie; Sf. opt mucenici de la Niceea; Sf. Mc. Eutasia; Cuviosul Ilie, făcătorul de minuni; Sf. mucenic Teodor al Evhaitelor; Cuvioasa Teodosia cea din Alexandria; Sf. Sava al Serbiei.

Anul mântuirii 2016
Efeseni 5:9 Pentru că roada luminii e în orice bunătate, dreptate și adevăr.10 Încercând ce este bineplăcut Domnului.11 Și nu fiți părtași la faptele cele fără roadă ale întunericului, ci mai degrabă, osândiți-le pe față.
Vechi 27.01.2016, 14:19:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Intrarea Vagonului Vezi mesajul
Prea multi blasfemiatori.
Totusi, aproape toti marii duhovnici vedem ca l-au contestat pe parintele Arsenie. Chiar daca ar fi gresit acesti duhovnici (iar eu inclin sa cred ca in unele lucruri nu a fost chiar asa), nu putem spune ca daca un credincios spune acelasi lucru ca acei duhovnici e blasfemiator si ratacit.
Vechi 27.01.2016, 14:44:29
Senior Member

Implicit

Cum spune si Parintele Arsenie Papacioc, fenomenul Parintele Arsenie Boca apare in perioada interbelica. In acea perioada apar mai multe fenomene de tipul vedeniilor la oameni obisnuiti (asemanatoare cu cele din catolicism). Apar vedenii la un cioban, cateva fete, adica fenomenele de la Maglavit, Vladimiresti, Pucioasa. La Vladimiresti si Pucioasa s-a ajuns la deviatii mari. Iata ce se intampla si la Maglavit, consemnat in raportul scris de un preot consilier:
„O fetiță a lui Marin Coveianu din Amzulești, fiind surdomută din naștere, ducându-se la locul minunii, în urma rugăciunii ciobanului vorbește și aude; un oarecare Gheorghe Pricop, tocmai din județul Baia, fiind surd s-a înzdrăvenit; locuitorul Gh.I. Șt. Coca din Maglavit, pentru că a luat în derâdere pe cioban, a fost lovit de paralizia brațelor și a picioarelor. De asemenea, ciobanul Guran Branzache din Flămânda Mehedinți, pentru că nu credea în cele propovăduite de cioban, a rămas paralizat.”
Vechi 27.01.2016, 15:35:39
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Cum spune si Parintele Arsenie Papacioc, fenomenul Parintele Arsenie Boca apare in perioada interbelica. In acea perioada apar mai multe fenomene de tipul vedeniilor la oameni obisnuiti (asemanatoare cu cele din catolicism). Apar vedenii la un cioban, cateva fete, adica fenomenele de la Maglavit, Vladimiresti, Pucioasa. La Vladimiresti si Pucioasa s-a ajuns la deviatii mari. Iata ce se intampla si la Maglavit, consemnat in raportul scris de un preot consilier:
„O fetiță a lui Marin Coveianu din Amzulești, fiind surdomută din naștere, ducându-se la locul minunii, în urma rugăciunii ciobanului vorbește și aude; un oarecare Gheorghe Pricop, tocmai din județul Baia, fiind surd s-a înzdrăvenit; locuitorul Gh.I. Șt. Coca din Maglavit, pentru că a luat în derâdere pe cioban, a fost lovit de paralizia brațelor și a picioarelor. De asemenea, ciobanul Guran Branzache din Flămânda Mehedinți, pentru că nu credea în cele propovăduite de cioban, a rămas paralizat.”
Cătălin, te rog sa fi mai clar , aici nu vorbim de un oarecare , ci de Părintele Arsenie Boca .
Toată stima pentru Părintele Arsenie Papacioc , dar nu există termeni de comparație in nici o privință, cât despre minuni , Dumnezeu lucrează prin oameni , pentru oameni , iar Sfantul Sinod are această misiune sfântă în a discerne toate aceste "întâmplări " si nu numai.
Vechi 27.01.2016, 19:37:49
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
Totusi, aproape toti marii duhovnici vedem ca l-au contestat pe parintele Arsenie. Chiar daca ar fi gresit acesti duhovnici (iar eu inclin sa cred ca in unele lucruri nu a fost chiar asa), nu putem spune ca daca un credincios spune acelasi lucru ca acei duhovnici e blasfemiator si ratacit.
Catalin, ma refeream la hulele aduse icoanelor de tip Umilenia (care seamana mult cu cele de la Ostra Brama si Czestochowa; a propos, stii ca la Vilnius vin si multi belorusi si rusi ortodocsi sa cinsteasca acea icoana, care seamana cu Umilenia, a carei canonicitate a fost validata de Sf. Serafim de Sarov) de catre dr. Ardeleanu. Nu ma refeream la Arsenie Boca. Daca e canonizat, acest fapt trebuie respectat de fiii si fiicele Bisericii, si fiecare dintre noi are dreptul la parerile proprii. Eu sunt mai degraba neutru privind aceasta problema. Ma deranjeaza isteria mediatica, caci este o exagerare, si ca orice exagerare trebuie combatuta, ca e de stanga sau de dreapta, dar parerea mea este apreciativa privind cartile scrise de acest parinte. In rest, sunt de acord cu tine.
Vechi 27.01.2016, 23:48:53
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Intrarea Vagonului Vezi mesajul
Eu sunt mai degraba neutru privind aceasta problema.
Si eu am spus ca sunt tot neutru. Azi am gasit descrisa de parintele prima minune de la Muntele Athos. Pare destul de ciudata: "Într-adevăr lângă noi era o făptură parcă om, parcă fiară, cu barba până la pământ și un păr ca o coamă de leu. Împingea cu noi la bolovan. El era cel care făcea ca bolovanul să meargă parcă tras de cineva de sus”, își amintea părintele Arsenie Boca."
Vechi 27.01.2016, 22:49:21
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
sa luam aminte la cuvintele lui Gamaliel care a spus: daca lucrul acesta ("isteria" Arsenie Boca) e de la oameni, se va nimici, iar daca e de la Dumnezeu, nu se va putea nimici, pentru ca Dumnezeu are intotdeauna grija de sfintii Sai.
Vechi 27.01.2016, 19:46:52
ahilpterodactil
Guest

Implicit Pentru catalin 2 (nu poate fi 1)

Pariez pe toata pensia mea de retardat ca nu pricepi mesajul:
https://www.youtube.com/watch?v=mplqe0yngbM
https://www.youtube.com/watch?v=iJ5ELL-ZRbU
https://www.youtube.com/watch?v=ml7ZhupDLok
Te bagi?
Vechi 27.01.2016, 19:50:55
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Cararea Imparatiei este o carte geniala. Nu e nevoie de isteria mass-media si de minuni inventate. Sf. Chiril cel Mare, cum il numesc coptii, e doctor al Bisericii in baza a ce scris, luptat si dogmatizat. Nu mai vorbesc de alt urias, Sf. Augustin. Minuni la mormintele lor? Nu. Isterie de masa cu substrat comercial? Fereasca Dumnezeu. Este bazata dogmatic Biserica pe pilonii gigantici ai operelor lor? Este. Daca vorbim de canonizarea lui Arsenie Boca, da, cele doua carti il recomanda in aceasta directie.
Subiect închis

Tags
arsenie boca, canonizare, inselat, maica zamfira, sfant