![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
[quote=tricesimusquintus;321174]
So predictable!!! Cand cineva e pus in fata unei evidente, are 2 optiuni: fie o accepta, fie lupta impotriva ei. Fie incepe sa caute fara prejudecati si alte surse si explicatii pana in panzele albe, fie – varianta mai comoda- sa izbeasca cu piciorul in tepusa. De aici iti dai seama daca chiar cauta adevarul. -Intrebare AZ 7: Care e argumentul scripturistic pt. rugaciunea pentru morti? -Raspuns: Intreaga Scriptura afirma ca trebuie sa ne rugam unii pentru altii in virtutea comuniunii de iubire. Dar daca o citim cu simt exegetic si metafizic de strungar, o vom interpreta sacadat si vom extrage din ea doar ce ne cade bine. -Totusi, insista AZ7, macar un verset biblic in care se face referire EXPLICIT la rugaciunea pt. morti. -Biblia raspunde: Faptele Apostolilor 9 "Și Petru, după ce i-a scos afară pe toți, a îngenuncheat și s'a rugat" pt. Tabita care murise. -Practica apostolica a primilor crestini afirma si ea: In Liturghia sa, Sfantul Apostol Iacob se ruga atat pentru cei vii cat si pentru cei morti, cu aceste cuvinte: "Doamne, Dumnezeul duhurilor si al trupurilor, adu-ti aminte de toti dreptii de care ne-am adus aminte si de (cei) care nu ne-am adus aminte, de la Abel pana in ziua cea de astazi. Da-le lor odihna in lacasurile ceresti ale Imparatiei Tale, in desfatarile raiului, in sanul lui Avraam, al lui Isac si al lui Iacov,. sfintii nostri parinti, acolo unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, unde straluceste totdeauna lumina fetei tale". -Replica AZ7: Adevărata noastră datorie este să ne rugăm pentru noi înșine cât suntem în viață. !!! Cat de conform cu rugaciunea lui Petru pt. Tabita, nu-i asa!! Si BO afirma cu tarie ca trebuie sa ne rugam cat suntem in viata. Nu doar pt. noi ci si pt. ceilalti. Doar ca in realitate, mai exista unii carora le vine mintea la cap doar in ceasul al 12-lea, ca si talharului de pe cruce. Nici pe acestia Dumezeu nu-i are de pierdut si pt. iubirea celorlalti, noi nadajduim sa le usureze chinul iadului (starea dintre judecata particulara si judecata de la final). BO se roaga pt. iertarea pacatelor tuturor si usurarea starii de iad. BO nu Il percepe pe Dumnezeu doar drept, ci si milostiv (pana la al miilea neam). El nu e nici drept pana la a fi nemilos, nici milos pana la a fi nedrept. Doar El stie in dreptatea si milostivirea Lui cum sa imbine armonios dreptatea si iubirea. Si credem ca face asta si in functie de iubirea noastra fata de ceilalti. AZ7 : Asta e mentalitatea ortodoxă (că mântuirea se obține prin procură, începând cu nașul și terminând cu prohodul) și nu mi-am propus s-o schimb eu. Asta o fi fost si mentalitatea apostolului Petru si a apostolului Iacob cand a alcatuit rugaciunea pt. morti. In concluzie: o scurta anamneza: AZ7 afirma insistent ca respecta Biblia cu sfintenie si nu se ghideaza decat dupa ceea ce au facut apostolii. Episodul cu Petru rugandu-se pt. Tabita e neglijabil, ca de altfel si rugaciunea Apostolului Iacob pt. morti, ca de altfel si cuvintele lui Hristos „Luati mancati, Acesta ESTE Trupul Meu’’, ca de altfel si cuvintele „ a suflat asupra lui si s-a facut omul fiinta vie” - suflet nemuritor nascut din suflarea Celui nemuritor, ca de altfel cam tot . Adica nu chiar tot: AZ 7 respecta cu sfintenie virgulele si semnele de punctuatie din Biblie. Cum era chestia aia ? „ vai voua ca dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele. Ca strecurați țânțarul și înghițiți cămila”. „Curat” biblic si apostolic cultul AZ7. Es tut mir leid, Tricesimus, la cate ai zis tu despre ortodoxie, Maica Domnului, sfinti si Sf. Euharistie chiar si dupa ce ti s-a explicat, considera ce am scris macar un indemn (pe care mi-l zic si mie) la a da mreaja mult, mult mai la adanc si a cauta sensurile adanci ale Scripturii. Crestineste spus, Tricesimus. toate cele bune. |
|
|||
|
|||
![]()
După "minuțioasa" ta anamneză, și diagnosticul etiologic generalizant al "AZ7" nesolicitat de nimeni, poate încerci să te ocupi și de insignifiantul răspuns la chestiunea topicului. Nu vreau să intru în jocul propus de tine (deși e tentant și are multe lucruri demne de corectat- nu neapărat din p.d.v. adventist), mă voi opri strict la o chestiune on topic:
Ai omis să specifici epistola, capitolul și versetele unde se găsesc rugăciunile pentru morți "alcătuite" de apostolii menționați. Asta doar așa... für Richtigkeit. |
|
|||
|
|||
![]()
În traducere...pentru corectitudine.
Studiezi germana? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
My pleasure pt. diagnostic, Tricesimus. A fost doar un exchange gift pt. numeroasele tale unsolicited gifts of bulk, junk, spam, bugs, chiar si blasfemii anti ortodoxe ambalate sau nu in "staniol politic incorect" si cu fundita. Nici n-a fost asa minutios comparativ cu bilele si etichetele negre cu care cadorisesti tu cu generozitate Ortodoxia pe oriunde treci. Insignifiantul raspuns la chestiunea in cauza reiese evident din cele scrise pt. cine are (desigur) ochii deschisi si urechile desfundate. - episodul in care Sf. Petru s-a rugat pentru Tabita - stii unde e, ca doar AZ7 "respecta" cu sfintenie ce scrie in Biblie, inclusiv in Faptele Apostolilor 9, 40 - rugaciunea pt. morti - reciteste ce am scris despre Liturghia Sf. Iacob pe care o savarseau primii crestini. Eventual, mai citeste o data ca punct de plecare (nu si de oprire) articolul postat in linkul din prima mea interventie, unde se precizeaza si alte marturii in favoarea rugaciunii pentru morti, asa cum reiese din practica apostolica, pe care AZ7 o "respecta" cu sfintenie. p.s. Se vede ca-ti place la nebunie mararul si chimenul...sa nu uit sa-ti trimit niste retete ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Nu..........
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cât privește trimiterea biblică a "rugăciunii pentru morți" la Petru și Iacov o mai aștept [inutil]... |
|
|||
|
|||
![]()
Este o datorie morală a celor rămași în viață să se roage și pentru cei adormiți, ca Dumnezeu să-și reverse mila și iertarea Sa față de ei. În secolele trecute nimeni nu a pus la îndoială această învățătura și această practică între români, toți știind și simțind că ele fac parte din învățătura și practica dintotdeauna ale Bisericii, fiind întemeiate pe Sfânta Scriptură și pe Sfânta Tradiție.Rugăciuni pentru cei adormiți, unite cu fapte de milostenie, se pot face ori de câte ori vrem sau simțim nevoia. Cu cât ne rugăm mai des pentru ei și facem fapte de milostenie spre pomenirea lor, cu atât este mai bine, deoarece nu avem niciodată siguranța că cel care a plecat la Domnul a avut sufletul curățit de toate păcatele.
|
|
|||
|
|||
![]()
Tot noi mai fraieri, să dăm citate, că protestanții care citesc mai mult Biblia decât noi (oare chiar să fie așa?) nu știu să dea contraargumente din ea. Am zis că nu mai dau citate, până nu dau și ei, dar am găsit un argument și n-am rezistat să nu-l pun.
Există în Biblie un pasaj care zice să ne rugăm pentru toți, nu l-am găsit acum, dar până aici cred că nu mă va contrazice niciun protestant. El va zice însă că "toți" înseamnă toți cei vii. Fie și așa, dar în multe locuri scrie că și morții sunt vii, ei trăiesc și după moarte: Noi suntem, așadar, în comuniune cu cei morți, care au murit de fapt doar trupește, după cum zice Biblia, nu eu. Ioan 11:26 Și oricine trăiește, și crede în Mine, nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta? (Mai sunt versete în genul acesta.) __________________________________________________ __________________________ Am mai găsit și asta: 2 Timotei 1:18 Dea Domnul să capete îndurare de la Domnul "în ziua aceea". Tu știi foarte bine cât ajutor mi-a dat el în Efes. ![]() Last edited by camy_d; 20.01.2011 at 20:31:58. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
În acest pasaj unde e mortul și unde e rugăciunea pentru morți? |
|
|||
|
|||
![]()
tare galagios esti tu da cand ti se aduc dovezi biblice dintr-o data te faci mut.. ia zi mai are rost sa postez siragul ala de versete?
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Grija sotului fata de sotie ! | windorin | Nunta | 48 | 08.12.2012 01:38:38 |
Grija pentru mantuire | nico.dia | Intrebari utilizatori | 4 | 23.05.2010 19:26:41 |
Grija lui Dumnezeu pentru noi | giovaninnaa | Generalitati | 15 | 09.10.2009 08:47:49 |
425 de morti de holera | podolski_2 | Umanitare | 5 | 05.12.2008 00:04:45 |
|