![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
"Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu."
"Painea" de care se vorbeste aici are semnificatii adanci. este vorba de fapt de MATERIALISM, in intregimea lui. Si asa este, nimeni nu s-a saturat pana acum din aceasta paine. Dumnezeu sa-i lumineze! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(Este o pilda care-mi place mult si i-o spun copilului meu.) |
|
||||
|
||||
![]()
Acestasi avva Theofil arhiepiscopul vrand sa se savarseasca, a zis : fericit esti, avvo Arsenie, ca de acest ceas iti aduceai aminte pururea !
Cel ce are mereu moartea in fata ochilor nu poate gresi, iar cand aceasta va veni, cum poate fi altfel decat fericit? |
|
||||
|
||||
![]()
Zis-a avva Daniil: “Ne-a povestit nouă avva Arsenie despre oarecare, deși poate chiar el era, că șezând un bătrân în chilia sa, i-a venit un glas zicând: “Vino și îți voi arăta lucrurile oamenilor”. Sculându-se a ieșit și l-a dus pe el într-un loc unde i-a arătat un arap tăind lemne și făcând o sarcină mare, apoi se ispitea să o ridice, dar nu putea. În loc de a mai lua dintr-însa, el mergând mai tăia lemne și adăoga peste sarcină, și aceasta o făcea vreme îndelungată. Mergând puțin mai înainte, iarăși i-au arătat lui un om ce ședea lângă un lac scoțând apă dintr-însul și turnând-o într-un jgheab găurit, din care curgea iarăși în lac. Apoi i-a zis iarăși: “Vino să-ți arăt alta”: a văzut o biserică și doi oameni călări pe cai ținând o prăjină de-a curmezișul, unul împotriva altuia. Și voiau să intre prin ușă și nu puteau, pentru că era prăjina de-a curmezișul și nu s-a smerit nici unul pe sine înapoia celuilalt, ca să întoarcă prăjina de-a dreptul și pentru aceasta au rămas afară de ușă. Și bătrânul a zis: “Aceștia sunt oamenii care poartă cu mândrie cumpăna, ca și cum ar fi a dreptății și nu s-au smerit ca să se îndrepteze pe sine și să călătorească pe calea cea smerită a lui Hristos. Pentru aceasta și rămân afară de Împărăția lui Dumnezeu. Iar cel ce tăia lemnele, este omul cel întru multe păcate, care în loc de a se pocăi, adăugă alte fărădelegi peste păcatele sale. Apoi, cel ce scotea apa, este omul ce face lucruri bune, dar pentru că are întru dânsele amestecare rea, cu aceasta a prăpădit și lucrurile cele bune ale sale. Deci tot omul trebuie să fie treaz la lucrurile sale, ca să nu se ostenească în deșert”.
|
|
||||
|
||||
![]()
Se povestește despre avva Agathon, că se silea să facă toate poruncile și când trecea în corabie, el mai întâi apuca lopata, iar când mergeau la dânsul frații, îndată după rugăciune mâna lui punea masa, căci era plin de dragostea lui Dumnezeu. Iar când era să se săvârșească, a rămas trei zile având ochii deschiși și nemișcați. L-au mișcat atunci frații, zicând: “Avvo Agathoane, unde ești?” Acesta le-a răspuns: “Înaintea judecății stau”. I-au zis ei: “Și tu te temi, părinte?” “Cu adevărat m-am silit după puterea mea, ca să păzesc poruncile lui Dumnezeu; dar om sunt și de unde să știu de au plăcut lucrurile mele lui Dumnezeu!” Și i-au zis frații: “Dar nu nădăjduiești, că lucrul tău este după Dumnezeu?” Zis-a bătrânul: “Nu nădăjduiesc, de nu voi întâmpina pe Dumnezeu, căci alta este judecata lui Dumnezeu, și alta cea a oamenilor”. Iar când au vrut să-l mai întrebe alt cuvânt, le-a zis lor: “Faceți bine și nu mai grăiți acum cu mine, căci n-am vreme”. Și îndată s-a săvârșit cu bucurie. Că-l vedeau trăgându-se, în ce fel heretisește cineva pe prietenii și iubiții săi. Avea încă păzire mare în toate și zicea, că fără de păzire mare nu pășește omul la nici o faptă bună.
|
|
||||
|
||||
![]()
A intrat odată avva Agathon în cetate să-și vândă puținele vase și a găsit lepădat în drum lepros care i-a zis: “Unde te duci” I-a răspuns avva Agathon: “În cetate, să vând niște vase”. Zis-a lui leprosul: “Fă milostenie, de mă ia acolo!” Luându-l bătrânul în spate, l-a dus în cetate. I-a zis leprosul: “Unde-ți vei vinde vasele, acolo să mă pui”. Și a făcut bătrânul așa. Deci, după ce vindea un vas, îi spunea bubosul: “Cu cât l-ai vândut?” Și-i răspundea: “Cu atâta”. “Cumpără-mi o plăcintă”. Și-i cumpăra. Și iar vindea alt vas. Și îi zicea leprosul iarăși: “Dar acesta cu cât?” Și-i răspunse bătrânul: “Cu atâta”. “Cumpără-mi acest lucru”. Și-i cumpăra. După ce a vândut toate vasele și vroia să se ducă, i-a zis bubosul: “Te duci?” “Da!” Și i-a zis din nou: “Fă iarăși milostenie, de mă du unde m-ai găsit!” Și luându-l iar în spate, l-a dus la locul lui. I-a spus atunci bubosul: “Binecuvântat ești Agathone de Domnul în cer și pe pământ!” și ridicând ochii săi, pe nimeni n-a văzut. Că a fost îngerul Domnului care a venit să-l ispitească.
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Povestit-a unul din părinți că era în Kellia un bătrân ostenitor purtând rogojină care s-a dus la avva Ammona. Când l-a văzut purtând rogojina, i-a zis acestuia avva Ammona: “Aceasta nimic nu te folosește”. Atunci l-a întrebat pe el bătrânul, zicând: “Trei gânduri mă supără: sau să merg în pustietăți, să mă duc în străinătate, unde nimeni nu mă cunoaște, sau să mă închid în chilie și cu nimeni să nu mă întâlnesc, mâncând după două zile”. Zis-a avva Ammona: “Nici una dintr-acestea trei nu-ți este de folos să faci; ci mai vârtos șezi în chilia ta și mănâncă puțin în fiecare zi având totdeauna cuvântul vameșului în inima ta. Și așa poți să te mântuiești”.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Intrebat-a maica Theodora pe avva Theofil, ce este cuvantul acela ai apostolului : vremea rascumparand ? Iar el i-a zis ei : numirea arata castigul. Adica : vreme de ocara ti-a venit ? Cumpara cu smerita cugetare vreme si cu indelunga rabdare vremea ocarii si trage castigul la tine. Vremea de necinste ti-a venit ? Cu suferirea rautatii cumpara vremea si castiga. Para mincinoasa de-ti va veni, cu rabdarea si cu nadejdea castiga. Si toate cele impotriva, de vom voi, ni se vor face noua castiguri.
|
|
||||
|
||||
![]()
Zis-a maica Theodora : siliti-va sa intrati prin usa cea stramta, ca precum pomii, de nu vor lua ierni si ploi, nu pot a face roada, asa si noua veacul acesta iarna ne este si imparatiei cerurilor nu vom putea sa ne facem partasi, fara numai prin multe necazuri si ispite !
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
intamplari gasite in pateric | donisaadriana | Calugarul | 13 | 18.01.2015 06:42:43 |
Pilde si istorioare cu folos duhovnicesc | ionel | Stiri, actualitati, anunturi | 7 | 14.05.2014 07:26:38 |
Viata crestina in pilde | OvidiuO | Generalitati | 66 | 03.04.2014 08:45:03 |
Pilde | LapetiteMoc | Din Vechiul Testament | 6 | 03.03.2010 14:42:17 |
Cuvinte din Pateric | phradmon | Despre Biserica Ortodoxa in general | 34 | 22.11.2008 15:35:23 |
|