Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.04.2010, 12:13:42
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu-s Vezi mesajul
Cum să renunț la termenul "taină" pe care Biserica il folosește de veacuri, doar pentru că un sectar adventist mi-o cere, CA UN COMPROMIS LA CREDINȚĂ?
Ai văzut acum cine are o gândire mai sectară, mai legată de niște dogme înguste (care nici măcar biblice nu sunt)? Eu am fost dispus să renunț la un termen ne-ascociat biblic cu botezul, tu nu ești în stare. Asta numești tu compromis la credință?

Citat:
Iar termenul de "sacrament" pe care mi-l propui e folosit de catolici. Mai ai puțin și treci de la termenul de "simbol" folosit de protestanți la acela de " sacrament" catolic.
Iar sacrament e un termen mult mai apropiat de taină.

DEX:
SACRAMÉNT ~e n. (în religia catolică) Fiecare dintre cele șapte taine sfinte. /<lat. sacramentum, germ. Sakrament, fr. sacrement
Încă o dată îți afirmi neputința desprinderii de niște canoane înguste. Asocierea "sacramentului" de "Taină" o face un dicționar tributar ortodoxiei, însă sacramentum este mai degrabă apropiat termenului "act sfânt" (etimologic) decât termenului "Taină". În consecință, voi folosi de acum termenul "act sfânt" în dreptul botezului, dacă așa preferi (prin eliminare). Am făcut iar un compromis... nț, nț...

P.S. Aștept în continuare textul biblic care definește botezul ca Taină.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 12:48:50
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Asta a fost ieri. Astăzi cu mintea mai limpede să reluăm problema. Ți-am cerut să-mi demonstrezi cu Scriptura că botezul este o Taină, iar tu vi cu doar două pasaje repetându-le azi. Problema nu e că sunt doar două, problema e că nu au legătură cu întrebarea mea.

1. În Evrei 6,1-5, apostolul Pavel nu "asociază botezul cu" lista enumerată, ci botezul face parte din enumerarea respectivă, fără a apărea nicidecum acolo termenul "Taină".

2. În Tim.3,16 apare termenul "taină", dar nu apare termenul "botez" (asocierea lui "S-a îndreptat în Duhul" cu botezul fiind destul de forțată).

În concluzie nu poți lega cele două pasaje biblice disparate pentru a realiza o construcție convenabilă dogmei tale, exegetica sănătoasă te impiedică s-o faci. Deci nu ai suport biblic în a considera botezul una din [cele așa zise 7] Taine.

Hei, Mr Sola Scriptura, sa inteleg ca inainte de a se tipari primele Biblii, nimeni nu se putea mantui, pentru ca nu cunostea Biblia? Ca timp de 1600 de ani oamenii nu cunosteau Cuvantul Domnului? Ce-a fost oare pana atunci, sau mai bine zis pana acum cand toti avem cel putin o Biblie in casa (ceea ce, de fapt, dupa parerea mea, ne face sa ne smintim)? Spune-ne si noua: cum se mantuiau oamenii in vremurile de demult, cand nici nu stiau sa citeasca si nici nu aveau carti?
Vechi 06.04.2010, 12:51:15
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Eu am fost dispus să renunț la un termen ne-ascociat biblic cu botezul, tu nu ești în stare.
Păi nu ai făcut decât să recunoști o greșeală. Nicăieri Biblia nu spune că botezul e un simbol cum spun "pocăiții". În schimb Biblia spune că botezul e o taină, la fel de mare care ne arată cele ce au să vină.

Citat:
Încă o dată îți afirmi neputința desprinderii de niște canoane înguste. Asocierea "sacramentului" de "Taină" o face un dicționar tributar ortodoxiei, însă sacramentum este mai degrabă apropiat termenului "act sfânt" (etimologic) decât termenului "Taină". În consecință, voi folosi de acum termenul "act sfânt" în dreptul botezului, dacă așa preferi (prin eliminare). Am făcut iar un compromis... nț, nț..
DEX:
SACRAMÉNT ~e n. (în religia catolică) Fiecare dintre cele șapte taine sfinte. /<lat. sacramentum, germ. Sakrament, fr. sacrement

Povești, definiția e din dicționar.
Iar în ceea ce te privește, tu te-ai desprins de niște "canoane inguste " și iti faci de rușine doctrina adventistă elaborată de o femeie isterică pe un forum ortodox.
Ce "compromis"? La voi la sectanți credința nu e una? Sau adevărul Domnului nu ține in veac cu spune Scriptura?

Citat:
P.S. Aștept în continuare textul biblic care definește botezul ca Taină.
Am mai facut-o de cateva ori:
1. "Să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu,
2. A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică.
3. Și aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.
4. Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt,
5. Și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului viitor,

SFANTUL PAVEL ASOCIEAZĂ BOTEZUL CU CEEA CE E MAI PRESUS DE FIRE ȘI DE CUNOAȘTEREA RAȚIONALĂ, CU "ÎNVIEREA MORȚILOR", CU "JUDECATA VEȘNICĂ", CU "CEEA CE ESTE DESĂVÂRȘIT" ȘI CU "PUTERILE VEACULUI VIITOR". ADICĂ E VORBA DE O TAINĂ.

La fel si la Timotei 3.
"Și cu adevărat, mare este taina dreptei credințe: Dumnezeu S-a arătat în trup (la naștere),
S-a îndreptat în Duhul (la botez),
a fost văzut de îngeri (la înviere),
S-a propovăduit între neamuri,
a fost crezut în lume, S-a înălțat întru slavă".

Last edited by ovidiu-s; 06.04.2010 at 12:57:08.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 13:18:54
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
Nicăieri Biblia nu spune că botezul e un simbol cum spun "pocăiții". În schimb Biblia spune că botezul e o taină, la fel de mare care ne arată cele ce au să vină.
Biblia nu spune că botezul e un simbol dar nici că e o taină. Că e o taină o spune, de vecuri, Biserica.

Biblia spune că botezul este „mãrturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu” în traducerea Cornilescu și „deschiderea cugetului bun către Dumnezeu” în traducerea ortodoxă. 1 Petru 3:21

Versetul din Evrei, pe care l-ați citat, în argumentarea botezul=taină, îl comentați ca și cum nu l-ați fi citit:
Citat:
"Să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu,
2. A învățăturii despre botezuri, ...

SFANTUL PAVEL ASOCIEAZĂ BOTEZUL CU CEEA CE E MAI PRESUS DE FIRE ȘI DE CUNOAȘTEREA RAȚIONALĂ, CU "ÎNVIEREA MORȚILOR", CU "JUDECATA VEȘNICĂ", CU "CEEA CE ESTE DESĂVÂRȘIT" ȘI CU "PUTERILE VEACULUI VIITOR".
Apostolul nu vorbește aici despre „taina” botezului ci despre „învățătura” despre botezuri.

Și nici nu asociază botezul cu „ceea ce este desăvârșit” ci, dimpotrivă, ne îndeamnă să ne ridicăm spre ceea ce este desăvarșit fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre botezuri.

P.S. Subiectul topicului nu era însă botezul ca o taină sau ca un simbol ci sfințirea copiilor darorită credinței părinților lor.

Last edited by penticostalulmantuit; 06.04.2010 at 13:27:39.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 13:39:17
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Evrei 6
2. A învățăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morților și despre judecata veșnică.
4. Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt,

Cum nu o asociază? Nu pune în valoare taina botezului ca mijloc de a " gusta darul cel ceresc" și de "a te face părataș la Duhul sfânt"?
Mai citește o data!
Această împărtășire care scapă raționamentului uman, nu este o sfântă taină?

Last edited by ovidiu-s; 06.04.2010 at 13:50:48.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 14:09:48
Banned

Implicit

Citat:
Păi nu ai făcut decât să recunoști o greșeală. Nicăieri Biblia nu spune că botezul e un simbol cum spun "pocăiții".
N-am susținut că Biblia zice acest lucru, doar că aseamănă mântuirea conferită de botez cu mantuirea din potop a celor din arcă, ceea ce îndeplinește condițiile unui simbol. N-am afirmat că termenul "simbol" ar apărea scris explicit în Biblie vis a vis de botez.

Citat:
În schimb Biblia spune că botezul e o taină, la fel de mare care ne arată cele ce au să vină.
În schimb tu ai afirmat asta, chiar în citatul de mai sus, fără a avea vreun suport.

Citat:
Iar în ceea ce te privește, tu te-ai desprins de niște "canoane inguste " și iti faci de rușine doctrina adventistă elaborată de o femeie isterică pe un forum ortodox.
Jignirile nu te ajută cu nimic în găsirea de argumente (botez= taină). Dimpotrivă, îți accentuează neputința.

Citat:
Ce "compromis"? La voi la sectanți credința nu e una? Sau adevărul Domnului nu ține in veac cu spune Scriptura?
Credința și adevărul e una, iar dogmele [nebiblice] elaborate de oameni e alta.

Citat:
Am mai facut-o de cateva ori:
Mda, te învârți în același cerc. Un cerc format din două laturi (sic) încropite și ele pe baza unor supoziții.

Citat:
SFANTUL PAVEL ASOCIEAZĂ BOTEZUL CU CEEA CE E MAI PRESUS DE FIRE ȘI DE CUNOAȘTEREA RAȚIONALĂ
Uite cu ce asociază sfântul Petru botezul:
"Iar această mântuire prin apă închipuia botezul, care vă mântuiește astăzi și pe voi, nu ca ștergere a necurăției trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos" (1 Petru 3,21).
Însă bineînțeles pentru un bebeluș, deschiderea (cercetarea, întrebarea, căutarea sinceră, mărturia, cf. gr. eperotema) unui cuget bun nu se intersectează niciodată cu "cunoașterea rațională".
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 14:12:04
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Hei, Mr Sola Scriptura, sa inteleg ca inainte de a se tipari primele Biblii, nimeni nu se putea mantui, pentru ca nu cunostea Biblia?
Cum ai putut deduce așa ceva din ce am scris?

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
acum cand toti avem cel putin o Biblie in casa (ceea ce, de fapt, dupa parerea mea, ne face sa ne smintim)?
Extrem de periculoasă idee. Adică Cuvântul lui Dumnezeu ne smintește, iar cuvântul oamenilor ne înduhovnicește? Vai si amar!
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 14:12:22
penticostalulmantuit
Guest

Implicit

Citat:
Evrei 6

Cum nu o asociază? Nu pune în valoare taina botezului ca mijloc de a " gusta darul cel ceresc" și de "a te face părataș la Duhul sfânt"?
Mai cietește o data!
Această împărtășire care scapă raționamentului uman, nu este o sfântă taină?
Am citit de multe ori acest pasaj, dragul meu. Dar îl mai citesc o dată.
Uite ce am găsit:

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 6:1-3

1. De aceea, lăsând cuvântul de început despre Hristos, să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârșit, fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre pocăința de faptele moarte și despre credința în Dumnezeu,

A. Nu scrie nimic despre vreo sfântă taină ci vorbește de o învățătură: învățătura despre botezuri
B. Nu spune nimic despre „o împărtășire care scapă raționamentului uman”
C. Este un îndemn duhovnicesc al apostolului. El ne spune că ar trebui să ne ridicăm spre cele desăvârșite fără să mai punem din nou temelia învățăturii despre botezuri.

P.S. Eu nu am nimic de comentat cu privire la faptul că voi, ortodocșii, considerați botezul ca fiind o taină. Dimpotrivă, apreciez asta. Doar că, te rog, nu încerca să faci Biblia să spună pasajul din Evrei 6 că botezul e o taină. Fiindcă nu o spune.
Reply With Quote
Vechi 06.04.2010, 14:35:44
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Cum ai putut deduce așa ceva din ce am scris?

Extrem de periculoasă idee. Adică Cuvântul lui Dumnezeu ne smintește, iar cuvântul oamenilor ne înduhovnicește? Vai si amar!

Nu Cuvantul lui Dumnezeu ne sminteste, ci oamenii care mereu gasesc interpretari noi... Asta ne sminteste: falsa intelepciune a oamenilor din zilele noastre....
Tot nu mi-ai raspuns cum se mantuiau oamenii inainte de tiparirea primelor Biblii? Cum stiau ei de Dumnezeu si invataturile Sfantei Scripturi?
Vechi 06.04.2010, 14:37:04
ovidiu-s's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuit
Dimpotrivă, apreciez asta. Doar că, te rog, nu încerca să faci Biblia să spună pasajul din Evrei 6 că botezul e o taină. Fiindcă nu o spune.
Dar ce este altceva? E ceva explicabil prin ratiunea umană sau un simbol cum ziceti voi?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daruri de la sfinti ptr copiii cuminti lore86 Nunta 19 19.12.2012 23:17:02
Atentie la sectanti Bogdan N Generalitati 21 02.06.2011 20:22:05
o sa fim considerati teroristi? knight2u Generalitati 3 28.10.2009 11:52:42
Portrete de sfinti/Sfinti si sfintenie alecsandru Biserica Romano-Catolica 18 20.04.2007 19:46:05