Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.01.2010, 10:53:07
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Tocmai iti spuneam ca o mare parte din lume nu este in gand cu Dzeu si nici nu va fi vreodata
eu cred ca va fi. :)
stii foarte bine importanta Cuvantului, ca el poate inalta sau distruge oameni. Cred in Cuvantul care-i inalta si acel Cuvant e cu Dumnezeu si acel Cuvant e Dumnezeu.

Last edited by maria-luisa; 21.01.2010 at 11:06:42.
Vechi 21.01.2010, 11:08:48
anaana71's Avatar
anaana71 anaana71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2009
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru anaana71
Implicit

Citat:
Tocmai iti spuneam ca o mare parte din lume nu este in gand cu Dzeu si nici nu va fi vreodata
da' de ce fluieri? ai uitat ca esti pe un site crestin-ortodox? doar n-o sa crezi ca ma apuc sa spun: ooohooo... am avut o revelatie dupa articol.... nu exista Dumnezeu, exista Ratiunea. gata! eu sunt propriul meu stapan, m-am nascut din maimuta, datorita unor "nu stiu ce" am capatat inteligenta, nu mai stau in pom. gata cu fortele oarbe, gata cu iubirea, gata cu bucuria, astea nu-s ratinonale, nici sentimentele nu-s rationale. pot sa plang cand ma lovesc, dar nu pot sa plang de bucurie ca nu este rational. Vivat stiinta! Vivat ratiunea! vom deveni niste roboti, uraaaa!!!! ....bleah.... nu vezi cat se sarac este ateismul, de infricosator, de grotesc si debil? daca imi mai si spui ca iubirea este reactie chimica, si nu stiu ce schimb de saliva, atunci am un sentiment de amaraciune.
Vechi 21.01.2010, 11:27:42
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anaana71 Vezi mesajul
da' de ce fluieri? ai uitat ca esti pe un site crestin-ortodox? doar n-o sa crezi ca ma apuc sa spun: ooohooo... am avut o revelatie dupa articol.... nu exista Dumnezeu, exista Ratiunea. gata! eu sunt propriul meu stapan, m-am nascut din maimuta, datorita unor "nu stiu ce" am capatat inteligenta, nu mai stau in pom. gata cu fortele oarbe, gata cu iubirea, gata cu bucuria, astea nu-s ratinonale, nici sentimentele nu-s rationale. pot sa plang cand ma lovesc, dar nu pot sa plang de bucurie ca nu este rational. Vivat stiinta! Vivat ratiunea! vom deveni niste roboti, uraaaa!!!! ....bleah.... nu vezi cat se sarac este ateismul, de infricosator, de grotesc si debil? daca imi mai si spui ca iubirea este reactie chimica, si nu stiu ce schimb de saliva, atunci am un sentiment de amaraciune.
Nu fluier nimic, cer un timeout, ca sa imi cititi mai bine posturile

Unde vezi tu ca vorbesc de ratiune cu R mare, de "gata cu iubirea", de roboti?

Intr-adevar, iubirea este o reactie chimica, dar numai asa cum temperatura este o miscare browniana. Nimeni nu va masura temperatura camerei luind pulsul fiecarei molecule din camera, vom folosi tot batrinul termometru!

Iubirea este o invelitoare si un sum al unor stari care, luate fiecare in parte, sint niste simple (relativ) reactii chimice. Aceasta invelitoare este indeajuns de complexa incit sa dea impresia de sacru, si sa para pentru multi un sacrilegiu in a gindi o analiza seaca a acesteia. Desigur, toate astea ar putea fi luate drept gargara, daca nu ar fi intarite de dovezi experimentale.
Vechi 21.01.2010, 11:31:45
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
1. Ratiunea nu e ceva la care sa te inchini, asa cum oamenii religiosi percep ideea de divinitate. Ratiunea e un instrument de a observa si evalua lumea din jurul nostru. Experimental vorbind, e cel mai de succes instrument.
E hulita de oamenii religiosi pentru ca, odata ce ai o abordare rationala asupra religiei, nu ramana mare lucru din religie.

2. Nimeni nu zice ca te-ai nascut din maimuta. Asta ai auzit/inteles tu, dar asta e deja alta problema.

3. Un om rational iubeste, se bucura si plange (atat de bucurie, cat si de necaz). Unde ai auzit tu ca o abordare rationala asupra vietii exclude sentimentele?

4. Sansele unui om rational sa devina "robot" sunt mult mai mici decat cele ale unui om religios. Tocmai pentru ca un om rational nu are invataturi "tabu", pe care le crede din oficiu.

5. Cred ca iti dai cu parerea despre ateism fara sa stii mare lucru despre el. Mai mult, ateismul nu are doctrine si dogme, deci e greu sa vorbesti despre ateism la modul general.

6. Iubirea are de a face destul de mult cu reactiile chimice din creier, si asta se stie. Asta nu inseamna ca nu ne bucuram de ea, sau nu actionam in numele ei.
Mai mult, abordarea ta e ilogica. Te-ar intrista sa afli ca iubirea e doar chimie, deci iubirea nu poate doar chimie. Pentru ca te-ar intrista pe tine.
Din pacate, universului ii pasa cam putin despre ce te-ar intrista pe tine sau pe mine.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Vechi 21.01.2010, 11:41:10
Senior Member

Implicit

Citat:

Intr-adevar, iubirea este o reactie chimica, dar numai asa cum temperatura este o miscare browniana. Nimeni nu va masura temperatura camerei luind pulsul fiecarei molecule din camera, vom folosi tot batrinul termometru!

Iubirea este o invelitoare si un sum al unor stari care, luate fiecare in parte, sint niste simple (relativ) reactii chimice. Aceasta invelitoare este indeajuns de complexa incit sa dea impresia de sacru, si sa para pentru multi un sacrilegiu in a gindi o analiza seaca a acesteia. Desigur, toate astea ar putea fi luate drept gargara, daca nu ar fi intarite de dovezi experimentale.
Sper ca intelegi ca o ciocolata este mai buna atunci cand o savurezi, nu atunci cand mancand-o te gandesti doar la ce contine, care componente din ea sunt sanatoase si care nu... Nu stiu daca am dat cel mai bun exemplu. :)
Vechi 21.01.2010, 11:41:36
anaana71's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:

pe site-ul la care ai facut referire este vb de ratiune cu R, chiar de stapanul Ratiune. te si sperii. iti dai seama ce fada si seaca e iubirea la atei? parca ar fi genul: umonoida la orizont.... modificare comportament, reactie chimica pregatita.... engage! reactie chimica confirmata! target: unirea reactiilor chimice si crearea rationala a unui copil. end of transmition.

reactii chimice, dovezi experimentale, analiza, Ratiune, Eu, etc .... RO-BO-TI-ZA-RE, GLO-BA-LI-ZA-RE.
Vechi 21.01.2010, 11:48:06
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Sper ca intelegi ca o ciocolata este mai buna atunci cand o savurezi, nu atunci cand mancand-o te gandesti doar la ce contine, care componente din ea sunt sanatoase si care nu... Nu stiu daca am dat cel mai bun exemplu. :)
Exemplul este foarte bun, doar ca sustine exact ce a zis Topcat mai sus. Nu inseamna ca daca stii in amanunt de contine ciocolata aia o vei savura mai putin, sau ca in timp ce te gandesti la ea vei enumera fiecare element chimic pe care il ingurgitezi impreuna cu ciocolata.

Citat:
pe site-ul la care ai facut referire este vb de ratiune cu R, chiar de stapanul Ratiune. te si sperii. iti dai seama ce fada si seaca e iubirea la atei? parca ar fi genul: umonoida la orizont.... modificare comportament, reactie chimica pregatita.... engage! reactie chimica confirmata! target: unirea reactiilor chimice si crearea rationala a unui copil. end of transmition.

reactii chimice, dovezi experimentale, analiza, Ratiune, Eu, etc .... RO-BO-TI-ZA-RE, GLO-BA-LI-ZA-RE.
Nu ai inteles. Vezi exemplul de mai sus, cel cu ciocolata. Se aplica la fel si la conceptul de iubire.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Vechi 21.01.2010, 11:56:40
Senior Member

Implicit

Citat:

am respect pentru ratiune si stiinta, care ne-a creat confortul ce nu era acum mii de ani, dar nu le separ de Dumnezeu. Nu sunt de acord cu razboaie si ura, pentru ca sunt impotriva lui Dumnezeu si impotriva credintei mele, dar eu cred ca fiind in Dumnezeu, suntem mai mult. E credinta mea si ti-am mai spus ce cred. Omul fara nicio credinta, e o leguma. Credinta in Dumnezeu, asa cum stii ca o am, ma face libera.
Nu sunt de acord cu stiinta care confectioneaza bombe atomice si arme, dar o repect pe cea care ii da omului posibilitatea de a trai mai bine.
sunt sigura ca intelegi ceea ce vreau sa-ti spun acum.

Last edited by maria-luisa; 21.01.2010 at 12:05:11.
Vechi 21.01.2010, 12:16:37
anaana71's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
1. Ratiunea nu e ceva la care sa te inchini, asa cum oamenii religiosi percep ideea de divinitate. Ratiunea e un instrument de a observa si evalua lumea din jurul nostru. Experimental vorbind, e cel mai de succes instrument.
E hulita de oamenii religiosi pentru ca, odata ce ai o abordare rationala asupra religiei, nu ramana mare lucru din religie.

2. Nimeni nu zice ca te-ai nascut din maimuta. Asta ai auzit/inteles tu, dar asta e deja alta problema.

3. Un om rational iubeste, se bucura si plange (atat de bucurie, cat si de necaz). Unde ai auzit tu ca o abordare rationala asupra vietii exclude sentimentele?

4. Sansele unui om rational sa devina "robot" sunt mult mai mici decat cele ale unui om religios. Tocmai pentru ca un om rational nu are invataturi "tabu", pe care le crede din oficiu.

5. Cred ca iti dai cu parerea despre ateism fara sa stii mare lucru despre el. Mai mult, ateismul nu are doctrine si dogme, deci e greu sa vorbesti despre ateism la modul general.

6. Iubirea are de a face destul de mult cu reactiile chimice din creier, si asta se stie. Asta nu inseamna ca nu ne bucuram de ea, sau nu actionam in numele ei.
Mai mult, abordarea ta e ilogica. Te-ar intrista sa afli ca iubirea e doar chimie, deci iubirea nu poate doar chimie. Pentru ca te-ar intrista pe tine.
Din pacate, universului ii pasa cam putin despre ce te-ar intrista pe tine sau pe mine.
1. hmmmm... ar trebui sa inteleg ca eu crezand in Dumnezeu sunt irationala, nu?
2. experimental vorbind, asa zice darwin. bun, am inteles eu gresit, atunci noi cum am aparut?
3. pai iubirea ateica e lipsita de sentimente, este o iubirea bazata pe reactii chimice. sentimetele nu-s rationale. a plange de bucurie (sa le iei impreuna obligatoriu) e irational, poti doar sa plangi ca te lovesti si te doare, de ex. si poti sa te bucuri datorita reactiilor chimce cu care esti inzestart de natura (mooamaa ce mi-a iesit fraza asta), dar sa plangi de bucurie e irational, sunt 2 reactii opuse care ratiunea nu le intelege si-i da FAILURE.
4. da, cand cineva iti spune ceva, creierul incepe: search.... .... .... ready: si apar site-rile ca pe google cu tot ce-i rational, noi avem invataturile "tabu" de la Dumnezeu, ateii de la Google.
5. te contrazic, nu-i greu deloc, ateismul este NIMIC. ops.... ai dreptate, e greu sa vorbesti despre nimic. si nici n-am fost buna la chimie, deci asta cu reactiile chimice, intradevar ma depaseste.
6. pai asta-i diferenta, Universului nu-i pasa de tine, dar lui Dumnezeu DA.
Domnul sa te aiba in paza!

Last edited by anaana71; 21.01.2010 at 13:38:48.
Vechi 21.01.2010, 14:07:58
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu poti sa dirijezi gandul tuturor oamenilor, in asta consta utopia
Rationalismul nu isi propune sa dirijeze gandul tuturor oamenilor, considera numai ca ratiunea, prin cunoasterea adevarului simplu si verificabil de oricine, ar face-o mult mai bine (intr-un grad mai inalt) decit alte tipuri de gindiri

ratiunea nu exclude dragostea :)
ratiunea nu este idealul ateist, ratiunea e instrumentul cel mai bun (in nici un caz nu e perfect) pentru cunoastere
sa stii ca inteleg in mare parte ceea ce vrei sa spui, dar asta nu-mi desfiinteaza credinta. Uite, de exemplu stiinta poate servi foarte bine lui Dumnezeu atunci cand face lucruri bune si folositoare pentru omenire, dar atunci cand face bombe si arme sau e folosita in scopuri egoiste si distrugatoare, nu. La fel e si pentru oricare alt aspect al acestei lumi, inclusiv religiile. esti de acord?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58