![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu toate acestea exista si replici impotriva evolutionismului, date tot de oameni de stiinta. De ca sa citim cartile ateilor care scriu de evolutionism, fara sa le citim si pe ale creationistilor? La aceste intrebari legate de genetica exista chiar o carte scrisa de doi romani, un biofizician si un matematician: http://www.cartidownload.ro/Religie/...evolutionismul Iata ce scrie in introducere: "Evoluționismul teist este erezia care afirmă că evoluția speciilor este un fapt real, că ea a parcurs etapele prezentate de evoluționismul ateist dar că este rezultatul lucrării directe a lui Dumnezeu." Asadar nu numai ca nu e ceva ce Biserica ar sustine sau nu ar afirma ca nu exista, ci este o erezie. Eu am citit partial din ea mai demult (ca sa raspund in discutiile cu un ateu) raspunde chiar si la intrebarile puse de tine. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asadar eu iti voi raspunde de ce catehismul e corect si incerc sa-ti dau explicatia mea la ceea ce ai spus tu. Cum stii sunt martiri care au devenit crestini exact inainte sa moara. Unii din ei nici nu au mai apucat sa fie Botezati, considerandu-se botezul sangelui ca botez. Sunt si care doreau sa se boteze, unii fiind catehumeni, dar au murit exact inainte sa fie botezati, se numeste botezul dorintei. In cazul dreptilor din vechiul testament am citit ca cineva spunea ca Iisus S-a dus si i-a botezat in Iad. A fost un eveniment unic dupa ce Iisus a murit pe cruce pana sa invieze cand S-a dus in Iad si dupa ce a predicat i-a luat pe drepti de acolo. In viziunea sf. Nifon scrie ca dreptii neavand botezul nu-L pot vedea pe Dumnezeu. Nu stiu daca e vorba de dreptii din Vechiul Testament sau de cei care fac fapte bune dupa aceea. Citeste in viata sf. Ecaterina, unde Iisus ii spune in vedenie ca neavand botezul nu o poate privi, e intunecata. P.S. Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Acum, dupa venirea lui Hristos, Vechiul Testament nu mai duce pe nimeni in imparatia cerurilor, dar i-a dus pe toti cei care, inainte de venirea lui Hristos au trait dupa legile Lui. " Deci doar atunci s-a putut intampla, pana la venirea Mantuitorului. Acum am citit si un articol pe acest site. Probabil a fost un act unic pentru ca in Iad s-a pogorat Dumnezeu Fiul unit cu sufletul pamantesc (cele doua firi). Sfantul Chiril al Alexandriei spune: "Sufletul lui Hristos care fusese unit cu Logosul divin s-a coborat la iad; si folosindu-se de puterea dumnezeiasca si de stapanirea divina s-a aratat si duhurilor de acolo. Cuvantul (Logosul) lui Dumnezeu, unit prin iconomie cu sufletul Sau (al lui Hristos), imbracat in vestmant propriu, mergand a vorbit cu duhurile (sufletele mortilor) din inchisoare (iad), ca suflet catre suflete." "viu fiind facut cu duhuh inseamna ca sufletul omenesc al lui Hristos n-a coborat singur la iad, ci unit cu Dumnezeirea, care este datatoare de viata, si care l-a intarit (pe suflet), facandu-l biruitor asupra mortii si imbracandu-l in slava. Inainte de a muri, Mantuitorul spusese: "Am putere sa-mi pun sufletul (sa-mi dau viata) si am putere sa-l iau iarasi" (Ioan X, 18). Datorita acestei puteri pe care o avea de la Sine - ca Dumnezeu - si de la Tatal prin iconomie, ca Om, El alunga demonii, ierta pacatele si invia mortii, cat a activat pe pamant; iar cand a coborat la iad a mers ca un imparat biruitor, zdrobind legaturile mortii si eliberand pe cei drepti din iad, spre a-i introduce in rai, ca pe talharul pocait (Luca XXIII, 43). " Last edited by catalin2; 19.05.2011 at 14:47:40. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar cum se împacă această idee cu cuvintele Lui Hristos, care spune clar la Ioan 3, 5: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Și cum mai rămîne valabilă afirmația din catehism care spune așa: Conditiile mantuirii sunt: harul dumnezeiesc, credinta si faptele bune. Adica acela se mantuieste care face parte din adevarata Biserica, unde se poate impartasi de dumnezeiescul har, prin Sfintele Taine, unde dobandeste dreapta credinta in adevarul mantuitor si unde este indrumat sa savarseasca fapte bune. Despre ce fel de mîntuire se vorbește deci în catehism și despre ce fel de mîntuire îi vorbește Hristos lui Nicodim? Încă o dată, ca să nu smintim lumea: ne referim prin excelență numai și numai despre păgînii la care nu a ajuns dreapta credință ortodoxă, nu de ereticii care au luat la cunoștință dar fac după capul lor.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Trebuie inteleasa foarte bine definirea termenilor teologici pentru a putea studia teologia. Am dorit doar sa iti atrag atentia ca notiunea de mantuire nu iti este prea clara, datorita afirmatiilor contradictorii pe care le faci in postari, intrucat excluzi total posibilitatea mantuirii pentru "paganii care din fire fac faptele legii" (Romani cap 2) despre care Sfantul Pavel spune ca "vor trai" in urma dreptei judecati a lui Hristos Iisus; insa accepti posibilitatea mantuirii dreptilor Vechiului Testament ca urmare a credintei lor ce se vede in faptele lor. De asemenea nici notiunea de har nu iti este prea clara. Trebuie sa fie foarte clar inteles ca harul lui lui Hristos este numai in Sfanta Sa Biserica si numai prin sfintele Taine! Harul nu este doar un dar nemeritat făcut de Dumnezeu omului, ci și aspectul concret al atitudinii iubitoare a lui Dumnezeu față de om. Harul este energia divină necreată prin care Dumnezeu se împărtășește omului prin Sfintele Taine și toate binecuvântările Lui. Creștinii consideră că sunt mântuiți prin har, care este un dar al lui Dumnezeu și nu o recompensă pentru fapte bune; totuși, faptele bune însele sunt o împreună-lucrare cu harul lui Dumnezeu, iar harul schimbă pe om în mod real, cu efecte vizibile în viața omului. http://ro.orthodoxwiki.org/Har Doamne ajuta. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu te-am rugat sa imi raspunzi din puct de vedere stiintific la cele doua intrebari concrete din domeniul medicinei. Te asigur ca raspunsul stiintific nu necesita nici o referire la teoria evolutionista. Vreau sa vad daca intelegi (corespunzator si profund) cum funcitineaza organismul uman si al animalelor din punct de vedere biologic. De asemenea doresc sa vad ca intelegi rolul ADN ului in cadrul organismelor vii (biologic) atat din regnul animal cat si din cel vegetal. Opinia ta trebuie sa se bazeze in primul rand pe intelegerea subiectelor discutate. Repet nu putem vorbi despre ceea ce nu cunoastem, nu putem combate ceea ce nu intelegem. Doamne ajuta. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De asemenea Florin-Ionut a seziat foarte bine aspectele mantuirii in niste intrebari pertinente dar extrem de delicate, ce pot pune in dificultate un teolog ortodox fara cunostinte si traire corespunzatoare. Doamne ajuta. Har si pace. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand am spus "partial", ma refeream la pasajul de mai jos, care mie nu mi-e clar, deci nu-i pot face o apreciere corecta:-).Asta nu inseamna ca e gresit. Inseamna doar ca eu inca nu inteleg acest fenomen.Poate ma ajuti tu.:-) Citat:
1. unde au ajuns "duhurile tinute in inchisoare" care au "imbratisat filosofia Sa de existenta" si au iesit de acolo?? 2. inseamna ca iesirea din "sanul lui Avraam" nu a depins de Vointa lui Iisus , ci de acceptul "teoriei" mantuirii de catre cei aflati acolo?! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A mantui e ceva cu mult mai mult, pare ceva banalizat pentru unele persoane. Sfintii vorbesc de eretici, pentru ca pe pagani nici nu-i baga in seama. Apostolii au propovaduit aproape in toata lumea. Si totusi, unii nu au vrut sa auda si au ramas pana acum pagani. Nu se contrazice deloc catehismul. In Romani scrie ca si paganii fac din fire cele ale legii, fara sa o cunoasca. Asta le asigura o judecata mai buna, dar prin lege nimeni nu s-a putut mantui nici in Vechiul Testament. Nu asa spunem, ca nimeni nu se mantuia cu vechea lege, de aceea a venit Iisus? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ceea ce ma intrebi are legatura cu genetica. Pe larg iti raspunde acolo, eu am citit mai demult, nu am timp sa citesc iar ca sa raspund. Nu ti-am raspuns pentru ca ti-am mai spus ca eu consider pierdere de timp sa vorbesc cu un ortodox despre evolutionism in ortodoxie, eu am discutat despre asta doar cu atei. Si apoi tu imi spui acolo cu limbaj stiintific, cu referiri stiintifice, etc., formularea mi se pare cam ilara. De altfel ti-am si spus la alt subiect care e diferenta. Fiecare specie are un genom care poate fi modificat pana la un punct. La organismele mai evoluate nu se poate trece peste o limita cu mutatiile, in caz contrat individul moare. Asadar din acest punct de vedere nu poate fi posibila o transformare dintr-o specie in alta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Termenii de har si mantuire sunt clari, de altfel ti-am si dat ca acolo sunt explicati. Mantuirea este ajungerea in rai dupa moarte, oricine stie asta. http://ro.orthodoxwiki.org/M%C3%A2ntuire Vezi cum scrie si acolo la sfarsit ca in afara Bisericii nu exista mantuire. Despre har, chiar in link-ul dat de tine scrie: "Harul este energia divină necreată prin care Dumnezeu se împărtășește omului prin Sfintele Taine și toate binecuvântările Lui." Asadar fara har, dat prin Sfintele Taine nu se poate nimeni mantui, cum spune catehismul. Paganii dinainte de venirea lui Iisus care au facut faptele legii din fire probabil au putut avea aceeasi soarta dreptilor. Pentru ca Iisus i-a scos de acolo. Paganii dupa venirea lui Iisus nu mai au aceeasi posibilitate, pentru ca Iisus nu se va mai intrupa. Doar prin har ne putem mantui, nu prin faptele legii. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|