Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.10.2012, 11:23:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Un grup de crestini au ajuns la o chinovie, iar acolo li s-a dat sa manance verdeturi si radacini. Iar staretul le-a spus: "Tot ce aveam adunat ca sa mancam noi v-am oferit voua." Nu tin minte cu exactitate vorbele, nici istorisirea ca sa o reproduc cu citat. Dar stiu sigur ca despre dragoste era vorba.
Spune-mi! A fost staretul acela trandav sau lipsit de dragoste ca nu crestea gaini si nu pescuia, ca sa ospateze musafirii?
Depinde.
Daca erau o mana de oameni si aceia cu probleme de sanatate undeva la marginea unei regiuni deseterice, probabil ca nu.

Daca vorbim de o manastire cu zeci poate sute de calugari si o manatire cu hectare de terenuri agricole in proprietate, probabil ca da, desi tu probabil ai sugera ca ar fi mai bine sa aiba tigani robi sau iobagi care sa lucreze pamantul.

Apropo, credinta este si afect, nu doar rationament.
Cu rationamentul uman, orice poate fi logic, chiar si genocidul.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 13:02:35
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Depinde.
o manatire cu hectare de terenuri agricole in proprietate...
"Lumea-i moarta pentru mine, eu sunt mort pentru cei vii."

Poti sa fii si mort si proprietar?

p.s. Celelalte mizerii pe care incearca duhul rau sa mi le atribuie mie, nici nu le pot lua in seama.

Last edited by leonte; 31.10.2012 at 13:04:45.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 13:09:07
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
"Lumea-i moarta pentru mine, eu sunt mort pentru cei vii."

Poti sa fii si mort si proprietar?
NU calugarii au terenuri in proprietate, ci manastirea.
E o diferenta intre cele doua, stii..?

Nici calugarii din Athos nu traiesc cu aer si apa iar manastirile aleaimpunatoare le-au construit cineva, nu s-au materializat din aer la rugaciunea dreptcredinciosilor.

Apropo, si mastirile de acolo au terenuri in propritetate si beneficii (cat se poate de materiale) de pe urmele lor.

Last edited by AlinB; 31.10.2012 at 13:11:29.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 13:53:57
Miha-anca
Guest

Implicit

Pe la ce manastire am fost in pelerinaj, am primit de mancare, venind de pe drum sau plecand la drum. Despre ce discutati?!?
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 14:09:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Pe la ce manastire am fost in pelerinaj, am primit de mancare, venind de pe drum sau plecand la drum. Despre ce discutati?!?
Despre faptul ca dandu-ti tie de mancare calugarii, ai rapit sau nu minute pretioase de rugaciune cu mainile ridicate la cer (nu pe coada sapei - care cum bine se stie, scurtcicuiteaza energiile duhovnicesti) minute care puteau schimba soarta lumii.

Last edited by AlinB; 31.10.2012 at 14:11:32.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 17:30:25
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
NU calugarii au terenuri in proprietate, ci manastirea.
E o diferenta intre cele doua, stii..?
Da. Calugarii despre care vorbesc eu sunt ingeri in trup, iar manastirile despre care vorbesti tu sunt ONG-uri cu personalitate juridica si cod fiscal.

Acum ca s-a lamurit neintelegerea sper sa ne punem de acord ca fratele nostru Tomita sa nu ajunga pe mana unor presedinti de ONG-uri cu denumiri duhovnicesti (morminte varuite cum i-a numit Hristos).
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 20:36:56
VladCat
Guest

Implicit Din „Sfântul Paisie de la Neamț,” vol. 1, pp. 259-262

http://www.predania.ro/intemeieri-sofronie.html

Unul dintre ucenicii Cuviosului Paisie, care avea o viață îmbunătățită (Sofronie cu numele), a avut într’o noapte o vedenie înfricoșată. Se făcea că era dimineață și el ieșise în poarta Mănăstirii. Căutând în fața porții spre locul unde se află astăzi Aghiasmatarul, vede un arap înfricoșat la chip, care era îmbrăcat în haine de ofițer și se răstea strigând, întocmai cum dau comandă la oaste. Chipul lui era groaznic: fața lui neagră ca păcura, ochii lui străluceau ca văpaia focului, gura lui era ca de maimuță cu dinții ieșiți în afară. În loc de cingătoare aveau un balaur încolăcit la mijloc, care își atârna capul cu limba scoasă în chip de sabie la șoldul ofițerului. În loc de epoleți avea pe umeri numai capete de viperă. Iar pe capul lui avea o cască de sub care spânzurau numai capete de șerpi veninoși, care se încolăceau la grumaz cu părul încolăcit.
Văzând aceasta, starețul a rămas înlemnit de frică. Apoi, venindu-și puțin în fire, a întrebat pe arap ce caută la vremea aceea în Mănăstire.
„Nu știi că eu sânt comandant de oaste în Mănăstirea voastră?,” a răspuns arapul.
„Dar unde avem noi oaste aici, când țara se află în bună pace?”
Atunci îi răspunse acela starețului:
„Vei ști că eu sânt rânduit cu oastea cea nevăzută, a întunericului, ca să ne luptăm cu ceata călugărilor. Că voi, atunci când depuneți jurământul călugăriei, nouă ne declarați război nevăzut, și multe răni ne pricinuiți cu armele voastre cele duhovnicești. De multe ori noi ne depărtăm rușinați, fiind arși ca de para focului de rugăciunile voastre. Însă acum nu mai avem atâta frică de voi, de când a murit Starețul Paisie, care ne era înfricoșat nouă. De la el am suferit noi multe și grele răni. Încă de când a venit el cu 60 de călugări din Sfântul Munte, eu am fost rânduit cu 60.000 de ostași spre a lupta cu soborul lui. Cât a trăit el, noi nu am avut odihnă. Câte ispite, câte necazuri și intrigi n’am uneltit noi împotriva lui și a călugărilor, spre a-i împuțina la suflet și spre a-i surpa, dar n’am izbutit! Cât a trăit Starețul, atacurile noastre rămâneau mai totdeauna zadarnice, căci el îi conducea la luptă pe monahi cu multă iscusință, întărindu-i cu pilda vieții lui și cu sfaturi duhovnicești în toate zilele.
După moartea lui, războiul nostru s’a ușurat. Pentru asta, am scos atunci din front 10.000 de ostași care nu mai aveau treabă, rămânând cu 50.000 în oaste. N’a trecut multă vreme și rânduielile Starețului Paisie n’au mai fost păzite cu scumpătate. S’au ivit certuri și despărțenii în sobor, iar belșugul din Mănăstire și grijile lumești pentru case și metoace au început să vâneze tot mai mult pe călugări; pentru asta și războiul nostru s’a ușurat simțitor. Deci am mai strămutat atunci de pe scara raiului, frontul din Mânăstirea voastră, încă alți 10.000 de luptători, trimițându-i în altă parte. Așa am rămas numai cu 40.000. Când li s’a dat deplină slobozenie mirenilor să petreacă vara la voi în Mănăstire, dimpreună cu femeile, atunci s’a făcut bucuria noastră – căci, slăbind frontul călugărilor, am fost și noi mai ușurați. Pentru asta am mai scos din front alți 10.000 de ostași. Am rămas deci numai cu 30.000. În cele din urmă, când s’a deschis școala pentru copiii mirenilor aici, în Mănăstire, războiul nostru s’a apropiat de sfârșit, așa că am putut strămuta încă 10.000 de luptători și am rămas până azi numai 20.000 în front. Aceștia stau totdeauna în Mănăstire, dând război zi și noapte călugărilor!”
Auzind acestea, starețul a oftat cu durere, întrebând iar cu mirare:
„Dar ce mai aveți nevoie să stați acum în Mănăstire, căci, după cum mărturisești singur, azi călugării nu mai au râvna aceea de mai înainte ca să vă lupte, ci fac mai mult pe placul vostru, prin îndeletnicirile cele lumești? Ce rost mai aveți voi în Mănăstire?”
Atunci urâtul acela, silit fiind de puterea lui Dumnezeu, a descoperit taina pentru care mai luptă pe călugării din veacul nostru, zicând către stareț:
„Adevărat că nu se mai află azi nimeni care să ne lupte ca înainte, căci dragostea voastră s’a împuținat, iar grijile lumești și tulburările mirenilor au răcit râvna călugărilor, dar mai avem încă ceva care ne mai dă de lucru în Mănăstire. Sânt terfeloagele celea de cărți, arză-le-ar focul, care încă nu ne lasă să ne liniștim! Ne îngrozim de călugării cei noi, care au venit cu râvnă fierbinte din lume și ne pricinuiesc multe răni grele. Căci, cum iau în mână vechiturile acelea de cărți, îndată încep a se sălbătici împotriva noastră. Ei află cum creștinii din vechime, mireni și călugări, au uneltit fel de fel de arme ce-s pentru noi usturătoare, precum postirile, privegherile, osteneli grele și mai ales rugăciunile cele umilincioase, trăind ca și cum ar fi străini și trecători în lumea aceasta. Apoi, slabi la minte cum sânt, se apucă de pun în faptă nebuniile celea. Ba și încă iau toate Scripturile în seamă! Acestea toate sânt pentru noi săgeți aprinse, care ne pârjolesc și nu ne putem apropia de dânșii, căci se fac cu noi la fel de neîmpăcați și neîngăduitori precum Stăpânul vostru cel ucis (Mântuitorul). Am ajuns la mare pace și înțelegere cu voi, dar așa-zisele cărți duhovnicești ne sânt prilej necontenit de vrăjmășie și vrajbă. Pentru ce nu putem avea pace? Pentru ce nu citiți cărțile noastre? Oare nu sânt și acestea duhovnicești? Căci oare nu sântem și noi duhuri, care insuflă pe oameni să scrie cărți? Dar ajunge un singur nebun fără de minte să pună mâna pe terfeloagele acelea de izvoade și tot războiul începe din nou, și ne silește să fugim ca să ridicăm iar armele împotriva voastră.”
Atunci bietul stareț nu s’a răbdat până ce nu l-a întrebat și aceasta:
„Dar cu ce luptați voi mai mult pe călugării din veacul acesta?”
„Toată osârdia noastră de acum este ca să îndepărtăm pe monahi și pe monahii de la îndeletnicirile cele duhovnicești și mai ales ne sârguim ca să-i dezbărăm de la rugăciune și citirea cărților sfinte. Căci nimic nu ațâță mai mult pe călugări împotriva noastră precum citirea afumatelor celea de cărți! De aceea, și noi ne străduim în tot chipul ca să-i depărtăm pe călugări de la năravul cititului, dându-le de lucru la altele și încurcându-i cu tot felul de griji pe la metoace, cu viile și grădinile, cu pescuitul, cu vânzarea vinului; iar în Mănăstire cu învățarea copiilor și cu găzduitul mirenilor care petrec vara la aer. Toți aceia care se încurcă cu acestea sânt prinși de noi ca și muștele în pânza de păianjen. Până nu vom vedea ori părăsite cu desăvârșire, ori arse vechiturile acelea de cărți, noi nu ne putem liniști. Ele sânt totdeauna ca niște bolduri ascuțite împotriva noastră!”
Când a sfârșit și vorbele acestea, a bătut toaca de utrenie și îndată s’a stins ca fumul ofițerul diavolilor, iar starețul s’a trezit cu o mare durere la inimă din pricina celor descoperite.
Adunându-se tot soborul la biserică, el a povestit cu lacrimi această înfricoșată vedenie. A poruncit apoi să se scrie și o carte de mână despre aceasta, spre cunoștința și folosul urmașilor.

Last edited by VladCat; 31.10.2012 at 20:43:39.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 12:33:36
Ana Tr.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Foarte buna intrebare. Asta, si fapttul ca episcopul poarta capul acoperit la slujba, trebuie spus si celor care spun ca trebuie sa purtam batic ca asa a spus sf. Pavel.

Eu cred ca sf. Pavel vorbeste in acest pasaj cu tinuta femeilor si a barbatilor despre obiceiuri din timpul lui, deci despre decenta pe care trebuie sa o avem la slujbe. Aceasta decenta se schimba de la o epoca la alta. Intr-un moment al istoriei au aparut calugarii si a aparut obiceiul de a si lasa parul sa creasca ca o forma de asceza. La fel, a aparut si epoca noastra cand femeile nu mai au nevoie sa-si acopere capul ca sa fie decent imbracate (pana la inceputul sec. 20 nu era asa).
In legatura cu parul lung eu am incercat sa gasesc cateva motivatii. Respectiv: poate ca ei au luat exemplul lui Iisus care avea parul lung, nu? Se poate. Ca sa se asemene cu El. Pe de alta parte barba si parul lung semnifica faptul ca nu exista preocupare pentru cele lumesti in ceea ce priveste estetica; este o simplitate. De asemenea as putea sa spun ca acestea doua sunt si pentru a nu atrage atentia sexului opus iar in cele din urma ca sa se diferentieze de ceilalti oameni.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 12:43:51
Ana Tr.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Cand un mirean vrea sa devina monah, mai intai intra in manastire ca frate sau sora, apoi este tuns in monahism si mai departe daca vrea si daca este inzestrat cu calitatile necesare si face studii de specialitate poate ajunge ieromonah sau ierodiacon. Acest lucru pare sa fie mai la indemana celor care sunt mai tineri cand intra in cinul monahal.
Daca insa cel care se tunde in monahism este deja preot sau diacon de mir el poate de la inceput sa slujeasca ca ieromonah/ierodiacon?
Da? Pot sa faca studii? Si nu o sa fie ispite atunci cand merg la studii?
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 12:54:09
Ana Tr.
Guest

Implicit

Si pentru ca are legatura cu, calugaria si implicit manastirea. As avea si eu o intrebare; nevoie de un sfat. In curand, peste o luna va fi ziua mea si pe langa alte fapte bune pe care as vrea sa le fac as dori sa fac ceva si pentru manastirea unde merg eu des. Si ma gandeam, sa fac o donatie spre exemplu? Bineinteles anonima. Sa cumpar ceva? Ce anume? O sticla de vin si un colac? Nu stiu, as vrea sa fie ceva care sa stiu ca foloseste tuturor din aceea manastire. Nu as vrea sa fie ca atunci cand mergi la orfelinat si cumperi fructe dar le dai ingrijitoarelor sa le imparta, si cine stie unde ajung acele fructe, numai la bietii copilasi nu. Ce ma sfatuiti? dar cu privire la ce am spus, va rog. Multumesc.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea - numai la ortodocsi?! Florin-Ionut Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 1350 16.08.2013 12:05:58
Numai 6000 de ani ? Templier Knight Din Vechiul Testament 11 23.10.2011 21:06:39
Liturghie numai dimineata? sophia Sfanta Liturghie 12 11.08.2009 15:39:59
Am numai ghinioane cotorceanucarmen Generalitati 15 21.07.2009 09:29:38