![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Din cate remarc nu exista dispute in privinta moralei: toti zic ca nu e bine sa furi, sa ucizi, sa minti etc.
Tensiunile interreligioase apar de obicei pe fondul unei ideologii diferite. (La fel si in cazul orei de religie...) Sunt curios cum vor evolua lucrurile! Last edited by UNNOOM; 22.11.2012 at 19:51:58. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
directoarea nu a facut altceva, decât să-i informeze pe părinți de alternativă. dacă tu îl numești abuz, ai o problema cu definirea termenului. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
- religia este o materie de trunchi comun , si se poate refuza frecventarea acestei ore printr-o cerere ! - este ilegal sa ii pui pe parinti sa aleaga intre religie si informatica ! ( prin acele formulare se intelege ca daca vor alege disciplina religie , copiii nu vor mai face informatica) Chiar asa de greu este sa intelegi aceste cateva randuri ? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ilegal este să nu duci informația până la capăt și să minți prin omisiune, neinformand părinții că pot alege altceva în locul orei de religie. ce ai vrea? ca școală să nu aibă voie să scoată un cuvânt in acest sens? abia atunci ar fi ilegal. dar dacă la o altă școală un părinte vrea să-și înscrie copilul la informatică, iar directoarea ar insista cu ora de religie? ți s-ar părea corect? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
O sa mai repet o data , si mai detaliat. pentru ultima oara desigur: De la clasa 1 pana la clasa a12a , in fiecare an elevii isi aleg o materie optionala (exp : a) desen , b) muzica c)biologie oceanica si altele). Pe de alta parte , religia este o materie de trunchi comun ca si celalalte materii precum: istorie,chimie, matematica romana etc. => de aici intelegem ca religia NU este o materie optionala !!! ... insa se poate REFUZA participarea la aceasta ora (dara asta nu inseamna ca religia este optionala). In cazul nostru , in clasele gimnaziale (5-8) exista materii de trunchi comun : religie,istorie,fizica,chimie; si o (una,1) materie optionala , care este aleasa in fiecare an exemplu: aprofundare sport, aprofundare geografie, informatica (atentie, informatica nu este o materie de trunchi comun la gimnaziu , ci doar la liceu). Astfel directoarea a facut O ILEGALITATE , punandu-i pe parinti sa aleaga dintre o materie de trunchi comun (RELIGIE) si o materie optionala (INFORMATICA). **= renuntarea la religie se face printr-o cerere speciala. ATENTIE nu o cerere de alegere dintre 2 materii. |
|
|||
|
|||
![]() ![]() Ce fel de scoala se face astazi? Noi nu aveam nici un fel de materie optionala. Erau toate obligatorii. Cred ca asta este termenul cel mai potrivit. Cred ca religia nu poate fi materie obligatorie, in sensul ca elevii care nu sunt ortodocsi pot sa fie scutiti de ea. Sau se pot face si ore de alta religie. Materiile obligatorii sunt alea la care nu ai voie nici sa fii scutit. Nu pricep materiile astea de "aprofundare". Si ce sa aprofundezi in sport? Probabil sa-l facei de performanta. Informatica este la ora asta optionala? In fine, e mai ciudata scoala din ziua de azi. Religia este o materie buna, totusi nu poate fi obligatorie. Nu se poate face cu forta, mai ales daca nu esti ortodocs. Si in locul ei poti sa nu faci nimic, sau sa faci alta materie: etica, informatica, arte plastice sau mai stiu eu. Cred ca asta era de fapt ideea. In alte tari ( poate copilul sa faca altceva in loc) asa se face. Si s-a incheiat discutia. P.S Exista si o alta clasificare: materii de utilitate profesionala (mate, fizica, romana, chimie etc.) si de cultura generala (desen, sport, muzica, lucru manual, limbi straine etc.). Religia ar intra la a doua categorie. Nici o materie nu este inutila. Fiecare iti trebuie la ceva, sau te intalnesti cu ea in viata cand nici nu gandesti.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 24.11.2012 at 14:51:30. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In primul rand , de la clasa 1-10 exista materiile desen si muzica (si nu sunt optionale) Optionale sunt acele ore de aprofundare : adica se mai adauga inca o ora pe langa celalte. Daca elevii de clasa a9a au in program o singura ora de istorie , iar elevi vor alege ca optional "aprofundare istorie" => se vor face 2 ore de istorie , iar in cea de a2a ora de istorie copii vor invata ceva mai aparte precum "istoria comunismului" (am dat exemplu). Informatica este optionala doar pentru cei de clasele 1-8... informatica nefiind in trunchi comun decat la clasele 9-12. In ceea ce priveste religia , unii renunta la frecventarea acesteia, insa nu fac nici un fel de alta materie in loc de religie. Asa cum spuneati si dvs. in celalate tari , in locul religiei se face etica (exemplu Italia , in care esti obligat sa alegi intre cele 2) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
poate greșesc, dat dacă poate fi refuzată, tot opțională este până la urmă. nu mă crede idiot. înțeleg ce vrei să spui. dar se pare că nu iei în seama ce am scris. întrebare: are voie un profesor/director să informeze părintele asupra dreptului de a renunța la ora de religie? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
poate unii consideră sportul, desenul sau muzica inutile. e cea mai mare greșeală. |
|
|||
|
|||
![]()
Am citit cu luare-aminte raspunsurile voastre. Va multumesc pentru intentie, desi multe dintre ele sunt pe langa subiect. Voi relua, cu ale mele cuvinte, ce spune domnul profesor doctor in teologie Gabriel Memelis cu privire la statutul disciplinei religie (http://www.crestinortodox.ro/editori...-138047.html):
- religia, desi este inclusa în programa scolara, ofera posibilitatea de a nu urma aceste cursuri. - aceasta situatie exista deoarece religia este confesionala, adica a unei singure credinte, desi statul spune ca scoala este laica, echidistanta fata de ideile religioase. - faptul ca sunt cursuri de catehizare in scoala de fapt inseamna ca se face prozelitism religios desi este interzis. - prozelitismul adresat copiilor este impotriva invataturii crestine chiar: "Principiul laicitatii este, vreau sa spun, intru totul conform cu Evanghelia (vezi si Ioan 18, 36); asa incat pledoaria pentru laicitate ne situeaza nu impotriva, ci in sensul si in spiritul crestinismului, intrucat laicitatea este o vocatie patenta a acestuia. Nici Iisus, nici apostolii Sai nu au folosit metoda anexarii invazive a institutiilor publice (inclusiv a scolilor) pentru a-si preda invataturile." - nu acelasi lucru este in cazul celorlalte ore cu care am vazut ca este comparata religia: la muzica nu se face doar muzica populara, ci si cultă, nu numai muzica usoara, ci si clasica. Asta inseamna ca la religie ar trebui sa se faca nu numai religie ortodoxa ci si catolica sau neoprotestantă, ba chiar si budista sau musulmana. Adica un fel de istorie a religiilor. - automat, prin impunerea unei formule catehetice a orei de religie, elevii ai caror parinti sunt de alte confesiuni sunt fie asimilati fortat impotriva voitei parintilor lor sau fara ca acestia sa cunoasca situatia, fie sunt trimisi sa studieze in propria confesiune in afara scolii: "Ora de religie in scolile publice din Romania a devenit, de facto, o anexa catehetica a ortodoxismului, ceea ce nu face deloc cinste orthodoxiei - proclamate, macar prin denumire, pastratoare a rectitudinii inchinarii si implicit a invataturilor lui Hristos (printre care - ar fi normal, cum am vazut - si a principiului laicitatii). Si aceasta anexare se intampla in timp ce elevii care apartin altor confesiuni sunt expediati sa participe la ora de religie in cadrul propriilor comunitati confesionale, asa cum este, de altfel, firesc si legal pentru un invatamant laic. Dar ne putem intreba din nou: de ce nu se aplica aceasta normalitate si ortodoxismului, mai ales in conditiile in care aceeasi Lege a Educatiei Nationale prevede, la art. 7 alin. 1, ca prozelitismul religios este interzis in scolile de stat?" "Disting intre orthodoxie ("dreapta slavire") si ortodoxism, ultimul fiind versiunea ideologizata, formalist-traditionalista si monumentalizata idolatru a primei." - mai spune profesor Gabriel Memelis. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Proiectul de lege privind Statutul Minorităților | Decebal | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 22.12.2012 19:02:27 |
Liturghia: sacrificiu actual în Cer ? | Mihnea Dragomir | Sfanta Liturghie | 5 | 23.01.2012 11:33:44 |
Mai este actual? | yawbaj | Din Vechiul Testament | 10 | 25.07.2010 20:08:05 |
Patriarhia critica presa | PadreCory | Biserica Ortodoxa si Massmedia | 16 | 18.05.2008 09:35:06 |
Critica lui "Apocalypto" | moricone | Generalitati | 13 | 26.01.2007 03:34:49 |
|