![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ory, vezi-ti de fripturile tale catolice si lasa ortodocsii în pace.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
domnule ce inseamna ascet? am citit in dex: ASCE//T ~ti m. rel. 1) Calugar care s-a retras intr-un loc ferit de lume, petrecandu-si viata in post si rugaciuni; sihastru; schimnic; pustnic. 2) fig. Persoana care duce o viata austera si retrasa. /<fr. ascete poi de ce crezi ca Dumnezeu vrea o viatza zvapaiata fatza de una comoda? El te lasa sa-tzi alegi calea in viatza, asha cum o preferi... asha mi se pare ca doar n-o fi comunist sa spuna mereu: Invatzatzi, invatzattzi, invatzatzi, ori munca, munca, munca, nu El ne-a zis ca pregateste lucrurile si cei ce se silesc vor mosteni... iar sili nu vine de la scarba ci de la silitor... adica cei ce se straduiesc vor lua imparatzia... cu navala... Crestinismul chemare la echilibru? Dimpotriva, auzi ce spune Domnul: "Nu am venit sa aduc pace ci sabie" "Cine îsi va iubi sufletul si-l va pierde" Asa a zis, dar citzi sunt de au priceput ce a vrut sa zica? iar din cei ce au priceput cat sunt care au facut ce le cereuse sa faca? Putzini domnule... dar citatele se continua spunand ca sabie va fi intre tata si fiu, intre mama si fica intre frate si sora... si cine-si va iubi sufletul sau mai mult decat pe El nu ca si-l va pierde ci nu este demn de Mine (de domnul Iisus)... oricum Domnul este frumos, placut, dar greu sau imposibil de urmat desi el cere lucruri putzine si ushoare... si tocmai asta este complet de neintzeles... si uitandu-ma la mine constat ca este complet ciudat... ca parca l-am urmat foarte rar... asta fara sa socotesc, adica sa-mi amintesc ca daca ma pun sa-mi masor nu stiu daca birui sa ajung la concluzia ca l-am urmat macar de cate degete am la o mana... |
|
|||
|
|||
![]() ASCE//T ~ti m. rel. 1) Calugar care s-a retras intr-un loc ferit de lume, petrecandu-si viata in post si rugaciuni; sihastru; schimnic; pustnic. 2) fig. Persoana care duce o viata austera si retrasa. /<fr. ascete Definitia e gresita. Uite aici una corecta: Although monks and nuns are known for especially strict acts of asceticism, ascetic practices are evident among other early Christians. http://en.wikipedia.org/wiki/Ascetic Deci ascetismul si monahismul sunt doi termeni diferiti. oricum Domnul este frumos, placut, dar greu sau imposibil de urmat desi el cere lucruri putzine si ushoare... si tocmai asta este complet de neintzeles... Nu cere lucruri putine si usoare ci cere TOT: completa renuntare la propriile planuri, placeri, odihna si suportarea suferintelor pâna la capatul vietii. asta fara sa socotesc, adica sa-mi amintesc ca daca ma pun sa-mi masor nu stiu daca birui sa ajung la concluzia ca l-am urmat macar de cate degete am la o mana... Asta nu înseamna neaparat ca ati dobândit smerenia. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca despre ascetism nu se vorbeste asa cum faci tu Traditie. Ascetismul este strans legat de smerenie, marii asceti nu spuneau nimanui depsre ostenlile lor. Asa ca fiecare isi cunoaste masurile, nu toti au ajuns la masuri inalte.
Mai inceteaza, mai opreste-te. Nu vezi ca bati apa in piua cu ascetismul! Daca l-ai fi practicat, nu erai pe aici, erai refugiat in post si in rugaciune permaneta. Faceai matanii si alte chestii ascetice, nu umblai pe forumuri! Sunt un pic ironic, si te rog sa ma ierti, insa in ironia asta e si un pic de adevar. Nu vreau sa spun nimic rau despre tine, nu te cunosc si nici daca te-as cunoaste, tot nu as vrea sa spun nimic rau. Insa mai incearca sa vezi lucrurile in ansamblul lor. Echilibrul se dobandeste prin dobandirea lui Hristos. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Legat de incompatibilitatea ascetism-forum, cred ca poti sa faci metanii si sa fii ascet si daca intri o jumatate de ora pe zi pe forum. Asa ca nu-l mai ataca pe Traditie, lasa-l sa spuna ce are de spus. Chiar eu as vrea sa stiu practic cum poate un om in ziua de azi sa aiba o viata ascetica. Asa ca va invit pe amandoi sa ne prezentati un "ascetism à la Iosif" si un "ascetism à la Traditie". Daca ma convingeti, chiar o sa aplic ce ziceti...:) Elena |
|
|||
|
|||
![]() Ascetismul este strans legat de smerenie, marii asceti nu spuneau nimanui depsre ostenlile lor. Asa ca fiecare isi cunoaste masurile, nu toti au ajuns la masuri inalte. Deci tu ai dreptul sa vorebsti despre ce vrei dar eu nu7 am dreptul sa vorbesc despre ascetism? Daca l-ai fi practicat, nu erai pe aici, erai refugiat in post si in rugaciune permaneta. Faceai matanii si alte chestii ascetice, nu umblai pe forumuri! Aceasta e treaba mea. Echilibrul se dobandeste prin dobandirea lui Hristos. Exhilibrul zic eu ca se dobândeste când am omorât complet omul lumesc. mai ales ca in ziua de azi pe unde te duci majoritatea vorbesc numai de iubire, echilibru, smerenie.. Nu numai ca nu se vorbeste dar este promovat un asa-zis crestinism neascetic. Chiar eu as vrea sa stiu practic cum poate un om in ziua de azi sa aiba o viata ascetica. Asceza nu e un obiectiv ci un mijloc. Obiectivul e de a fi mereu în Hristos, ca sa aducem roada. Ca sa putem fi mereu în Hristos, trebuie sa murim în fiecare clipa lumii. E dureros (la început) si înspaimântator, dar alta cale nu e. Orice alta cale este moarte vesnica pentru suflet fiindca orice înclinatie a inimii spre odihna învârtoseaza mintea si inima pentru totdeauna. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu m-am prins! Stiti vorba aia?:) Eu cred ca fiecare are calea lui spre Dumnezeu si modul lui propriu de asceza. Postul in sine nu inseamna doar renuntarea la mancarurile de dulce, ci mai ales renuntarea la ceea ce iti place. Asa ca ascetismul depinde si de fiecare persoana. Daca va amintiti cazul ascetului caruia ii placeau f mutl merele si a renuntat la el in post.
Ideea ca Traditie subliniaza o idee important a spiritualitatii ortodoxe, din nefericire nu o plaseaza intr-un context mai general. El pare ca sugereaza ideea, ca ascetismul asa cum l=au practicat sfintii, este conditia absoluta a mantuirii, ceea ce nu este deloc adevarat. Si aici nu sunt de acord eu... |
|
|||
|
|||
![]() El pare ca sugereaza ideea, ca ascetismul asa cum l=au practicat sfintii, este conditia absoluta a mantuirii, ceea ce nu este deloc adevarat. Domnul a zis: Cu masura cu care veti masura, vi se va masura. Un om care nu reunta la placerile trecatoare si amagitoare (false promitatoare de satisfactii) nu va putea progresa duhovniceste fiindca mintea lui e preocupata cu alergarea dupa acestea sau tulburata de dobândirea lor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Elena |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|