![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() ![]() intrebarea pe care mi-o tot pun si eu ( si nu gasesc raspunsul) este; Ce comuniune putem avem noi cu ei atata timp cat nu putem rosti impreuna nicio rugaciune? Ma tot intreb asa ca un om ce nu are la baza studii teologice, la ce masura poate cinsti un protestant sau un catolic Sfanta Masa din Sfantul Altar? Oare Cum priveste Stapana de sus pe cei care NU o cinstesc ca pe Imparateasa Cerului si a pamantului? Asa cum bine intreaba Dorin, Adrian, Lavrentiu, Costel, Zaharia..intreb si eu; Ce fel de rugaciune comuna poate fi daca intre noi NU exista comuniune?? Da, sa ne iubim unii pe altii. Sa primim pe toti cei ce vin la noi asa cum Insasi Mantuitorul spune "Pe cel ce vine la Mine, nu-L voi scoate afara" dar pentru discutii (ca de rugaciune comuna NU poate fi vorba) avem sali de conferinte. Avem anfiteatre. NU Biserica! Ea este Darul nostru cel mai de pret! Aseara am gasit un articol care m-a lasat fara grai. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Grecesti: "Papa sa fie semnul vizibil al unitatii"! ![]() "Afirmatia apartine Arhimandritului Ignatios Sotiriadis, delegat al Bisericii Ortodoxe a Greciei,la Sinodul Episcopilor Catolici reunit in aceste zile la Roma. Potrivit agentiei Zenit discursul acestuia a provocat aplauze prelungi din partea participantilor. Redam mai jos un fragment din cuvantul arhimandritului grec, citat de siteul catholica.ro: "Sanctitatea voastra, societatea noastra este satula si bolnava. Cauta dar nu gaseste! Bea dar setea nu îi este satisfacuta. Societatea noastra are nevoie de noi crestinii - catolici, ortodocsi, protestanti, anglicani -, de o marturie comuna, de o voce unica. În aceasta sta responsabilitatea noastra de pastori ai Bisericilor în secolul XXI. În aceasta sta si responsabilitatea Primului Episcop al crestinismului, cel care prezida în caritate, si mai ales a unui Papa care este Magister Theologiae: sa fie semn vizibil si patern al unitatii si, sub calauzirea Duhului Sfant si dupa Sfanta Traditie, cu întelepciune, umilinta si dinamism, împreuna cu toti Episcopii lumii, succesori ai Apostolilor, sa conduca lumea întreaga la Cristos Rascumparatorul. Aceasta este dorinta profunda pe care o au aceia care tanjesc în inimile lor dupa Biserica nedivizata, `Una, Sancta, Catholica et Apostolica`. Dar este si dorinta celor care, si astazi, într-o lume care fara Cristos, repeta cu insistenta si cu încredere filiala cuvintele Apostolilor: `Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vietii vesnice!`" Declaratia arhimandritului Ignatios Sotiaridis surprinde, nu numai prin aberatia pe care o comunica (aceea de a vedea in Episcopul Romei semnul unitatii unor confesiuni care sunt iremediabil despartite - ortodocsi, protestanti, anglicani) ci si prin depasirea unor limite ale competentei ierarhice. Un arhimandrit arunca declaratii care frizeaza erezia in conditiile in care el reprezinta Biserica Ortodoxa a Greciei! Sa fi plecat oare la Roma cu acest mandat?! Greu de crezut. " http://www.lumeacredintei.com/sct_3/...l_unitatii.htm Last edited by eduardd; 21.01.2010 at 08:31:37. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
1. Ce inseamna pentru tine Rugaciune 2. Ce inseamna Comuniune. Am senzatia ca te contrazici singura aici. Dupa parerea mea Rugaciunea fara Comuniune NU este rugaciune. De aceea nu te inteleg. Multumesc anticipat! ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sigur, nu exista comuniune (partasie) totala de credinta, ci numai partiala. Dar macar aia partiala exista. Si pe baza ei se poate face ceva in comun, anumite actiuni, de ex. dialog, actiuni caritabile, si mai ales rugaciune. Actiunea de baza a crestinului este rugaciunea, nu? prin ea el comunica cu Dumnezeu, se aduce in prezenta lui Dumnezeu. Desi nu avem credinta comuna in totalitate, pe baza trunchiului comun putem intra ipreuna, uneori, in aceasta prezenta. Ce rugaciuni se pot spune? De ex. Tatal Nostru, psalmii. Si rugaciuni de cerere, diverse. Da, stiu, nu intelegem aceste rugaciuni la fel. Dar Dumnezeu le aude si alege ce este bun. La urma urmelor, nici noi ortodocsii cand ne ducem la biserica nu avem toti credinta sfintilor paruinti. Intrebati-ma pe mine, ca profa de religie, cati dintre elevi au o credinta de fapt eretica despre Stata Treime, sau nu stiu de loc ce inseamna, sau cred ca Iisus a fost 'numai' Fiul si nu Dumnezeu. Sau cred ca Maica Domnului a fost un fel de divinitate. Deci credinta lor nu este tocmai ortodoxa, nu din rea vointa ci din dezinformare. Si totusi, ei pot intra intr-o biserica ortdoxa sa se roage, nici voi nu i-ati opri pana nu iau examenul de catehism. Daca vreti, Jenica si Lavrentiu si ceialti, puteti vedea aceste probleme (diferenta de credinta in rugaciune sau credinta ciuntita) ca pe un val care eventual le opreste ochii sa vada mai departe, dar rugaciunea trece prin el si ajunge la Dumnezeu daca este facuta cu inima curata.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stai, uite ce am zis eu: "Este bine sa citim sfintii parinti, dar nu strica sa citim si autori crestini contemporani inclusiv neortodocsi. Ei exprima aceleasi idei insa intr-un stil mai accesibil omului de astazi. Eu asa cred." Unde am zis eu ca nu sunt actuali, ca sunt invechiti si ca as vrea sa ii inlocuiesc cu Chesterton sau cu altii? Am zis ca sa ii citim si pe unii si pe altii. Ne hranim din teologia lor ca sursa primara, insa ne putem si ar trebui sa ne hranim si cu autori moderni care de altfel ni-i explica, ni-i aduc mai aproape. Mai ales cei ortodocsi, sigur, dar si cei pe care i-am citat, in felul lor. Le zici varlamisti. Eu cred ca prea vezi teologia occidentala ca un monolit. Au fost si sunt in occident oameni care desi nu au auzit in viata lor de Sf Grigore Palamas sau daca ar auzi nu ar crede ce zicea el (ca sunt poate conditionati de canonul de gandire occidental), dar daca te uiti la ceea ce zic si fac, este ca si cum ar gandi ca noi. Este ca si cum pentru ei energiile necreate ar fi prezente peste tot, desi nu le zic asa. La nici un autor neortodox pe care il stiu eu nu se simte mai bine prezenta energiilor necreate in lume decat la Chesterton. Iarasi, parerea mea. Si apoi, acesti autori ne pot aduce o anumita viziune a crestinismului din alt unghi, care poate noua ne lipseste in literatura. Nu gasesti la Dostojevski (pe care eu il iubesc si m-am citit din scoarta in scoarta) aceasta seninatate, aceasta veselie profund crestina, acest salt din paradox in oparadox ca la Chesterton. Gasesti insa si la el ideea prapastiei sufletului uman, ideea posibilitatii pocaintei, si altele...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acum, in ce priveste aceasta viziune a ta, eu nu o impartasesc. Indiferent de ce val are pe ochi, eu nu ma pot ruga Fiului lui Dumnezeu impreuna cu cel care considera ca Hristos este creatura. La fel, nu ma pot ruga impreuna cu cel care nu crede ca Maria este Theotokos, Nascatoare de Dumnezeu. Nu pot sa fac asta pentru ca am convingerea ca nu ne rugam la acelasi Dumnezeu. Eu pe pozitia asta raman, fara suparare, desi inteleg si pozitia ta, sau motivele care o fundamenteaza. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Daca este un principiu bun, putem spune si asa: "Hai sa facem si pacatul asta, asa... din cand in cand doar." Un lucru rau (neziditor) nu se trebuie facut niciodata, pe cand unul bun trebuie facut neincetat. Citat:
Nu multi sunt cei intariti in dogme si nu multi au intarite in mintea si inima lor adevarurile de credinta. Cat despre faptul ca aceia scriu "intr-un stil mai accesibil omului de azi", nu stiu ce sa zic... ai citit vreodata pe Sf. Ioan Gura de Aur. A scris acum vreo 1600 de ani, insa este atat de clar si de simplu, incat nu e om caruia sa nu i se para extrem de accesibil. Si mai toti parintii care vorbesc despre viata crestina o fac extrem de simplu si clar. Doar cartile de dogmatica sunt putin mai grele, insa este si firesc.
|
|||
|
|||
![]()
Pentru a avea o discutie cu adevarat constructiva este foarte important sa stim pozitia noastra (personala) raportata la tema.
Pentru ca asa cum spuneam pe un alt topic doar unii au ajuns la "masterul duhovnicesc"... Stiind acestea se cuvine sa ne exprimam clar pentru a da ocazia si celor mai mici (ca mine) sa priceapa pozitia fiecaruia. Diferenta de opinie (dupa parerea mea) pleaca tocmai de la acest "mic cuvant". Rugaciunea NU exista fara Comuniune. Asta e pozitia mea. Pozitia ta insa este: Eu prin comuniune intelegeam impartasanie comuna aici. De aici am senzatia ca plecam pe cai diferite. ![]() Nu e vorba de cateheza, stii bine pozitia mea vis -a -vis de acestea. Problema ridicata aici nu este aceasta. Da, spui corect, nu stim noi cum lucreaza Harul. . Aici, DA gandesti ca si mine. Dar.....Nu asta e subiectul Ceea ce vad eu gresit in aceste actiuni ecumenice este exprimarea! Corect era sa se spuna, actiuni comune nu rugaciune comuna. Imagineaza-ti rugaciunea ca pe o flacara ce se ridica la cer. Flacara este Duhul Sfant. Daca El nu exista...NU exista Rugaciune. Exista doar cuvinte...atat! Multumesc pentru promptitudinea raspunsului. In rest, Bucurie! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Dar eu as zice ca opentru unii poate fi vatamator si sa citeasca direct sfintii parinti. Tocmai pentru ca nu sunt asa usor accesibili si ii pot citi in mod gresit. Citirea lor poate duce si la un 'semidoctism teologic' periculos pentru o minte nepregatita. Am vazut multe exemple pe forum. Ar fi fost mai bine pentru unii sa se muntumeasca cu Evanghelia si cu un catehism. Vroiam sa mai spun si ca acesti doi autori pe care i-am citat mai sus sunt foarte iubitit de multi ortodocsi, de ex. din Rusia (unde scrierile lor se gasesc traduse si pe internet), tocmai pentru ca gandirea lor are foarte putine hibe neortodoxe. Exista si autori ortodocsi care au 'hibe'. Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Daca nu e in stare sa marturiseasca explicit, atunci inseamna ca nu prea stie in ce crede, si din nou nu e bine. E si cazul multor ortodocsi, recunosc, dar ne impartasim din acelasi potir, si aceasta face ca ei sa fie pe cale. Citat:
Imi face placere sa dialogam, chiar daca probabil nu vom ajunge sa fim de acord. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si apoi, cum spunea si Fani: cu ce este mai aproape de Dumnezeu un ortodox care prin nestiinta sau informare defectuasa este pe marginea ereziei, sau practic chiar este eretic, decat, sa spunem, un catolic bine informat? Stiu oameni de acuma batrani care, desi botezati ortodox, tot ce stiu despre credinta este Tatal Nostru invatat in copilarie si in rest se bazeaza pe o intelegere superstitioasa a lui Dumnezeu. Nici gand vreo intelegere pe cat de sumara a dogmei Sf Treimi, nici gand o intelegere a diferentei intre felurile de inchinare la sfinti, Maica Domnului si Dumnezeu, sau altele la fel. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Comentariu rugaciune "Cuvine-se cu adevarat" | Ludescu | Despre Biserica Ortodoxa in general | 17 | 26.05.2011 04:17:42 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
|