![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1. Cei care habar nu au de adevărata credință ortodoxă, trăind într-un spațiu sau într-un timp în care nu a ajuns la ei Ortodoxia. Da, ei sînt mai aproape de Hristos decît păgînii. 2. Cei care trăiesc spre exemplu în România, avînd acces la Adevărul revelat prin Sfînta Tradiție, dar neprimindu-l. Pe ei nu-i văd bine la judecată, dar numai Judecătorul știe mai bine pe ce criterii îi va mîntui sau osîndi.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Parintele Rafail Noica spune ca orice om se naste ortodox. Dar trebuie sa caute adevarul, nu poate fi o scuza ca i-a fost lene sa il caute. Chiar daca s-a nascut hindus. Am gasit si ce spune parintele Staniloae despre har si mantuire, in Dugmatica: http://www.scribd.com/doc/33192/Pr-P...odox-volumul-2 " Înainte de Hristos, natura noastra era închisa lucrarii lui Dumnezeu în ea, patrunderii infinității vieții și iubirii lui Dumnezeu în ea, adică harului, în sensul că refuza orice colaborare cu el." "Astfel Duhul ține de Biserică. Aceasta e o altă caracteristică a Lui. De aceea nu putem vorbi despre har, ca de ceva în afară de Biserică, ci ca de ceva ce ține de Biserică." "Lucrarea Lui sau harul e constitutiv Bisericiiși harul nu se manifestă decât în Biserică." "Lucrarea aceasta a Duhului lui Hristos, sau harul, ne este absolut necesară pentru mântuire, dacă mântuirea înseamnă împărtășirea de viața dumnezeiească din trupul Domnului Hristosși dacă harul e tocmai această împărtășire. Harul face începutul mântuirii noastreși el ne este necesar tot timpul, pentru ca să ne mântuim." "Despre necesitatea lui la începutul mântuirii, Domnul Iisus Hristos spune: „Nimeni nu poate veni la Mine, de nu-1 va trage pe el Tatăl, Cel ce M-a trimis pe Mine” (In. 6, 44)." "Faptul că nu se mântuiesc toți nu se datorește deci decât necolaborării unora din oameni cu harul, nu unei predestinări a unora spre mântuire,și a altora spre pierzanie din partea lui Dumnezeu." "„mulți sunt chemați, dar puțini aleși” (Mt. 20, 16)" "Sfânta Scriptură admite numai o predestinare condiționată de preștiința lui Dumnezeu, privitoare la colaborarea sau necolaborarea unora cu harul Lui. „Pe care mai înainte i-aștiut, pe aceia i-ași rânduit să fie asemenea chipului Fiului Său” (Rom. 8, 29)." "Dacă Dumnezeu nu oferă comuniunea tuturor, înseamnă că nu socotește pe unii vrednici și capabili de comuniune prin însăși firea lor." "Înțelesurile cuprinse în termenul mântuire sunt redate în Noul Testament printr-o mulțime de alți termeni, care indică în același timp fazele mântuirii, până la faza ei finală: învierea și viața de veci." "Starea de mântuire este obținută de om prin har și o dezvoltă prin fapte și prin daruri în Biserică." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Prezenta harului se poate vedea doar prin minuni. Fapte bune exterioare pot avea toate religiile, chiar si ateii. Acum nu mai sunt oamenii atat de salbatici. Depinde cum e societatea. Daca la moda e sa fii caritabil atunci fac asta multe persoane. Harul este ceva supranatural, asa ca se poate evidentia doar prin ceva diferit de normal. De exemplu in cazul sfintirii apei, s-au facut niste experimtente in Rusia asupra apei sfintite, capata proprietati diferite. "Semnul crucii este încă și mai eficient: el ucide agenții patogeni (colon bacillus și stafilococcii) nu doar din apa de la robinet, ci și pe cei din râuri și lacuri. Este chiar mai eficient decât dispozitivele moderne de dezinfectare bazate pe radiația electromagnetică. " Laboratorul științific al Institutului de Medicină Industrială și Navală a analizat apa de dinainte și de după sfințire. S-a dovedit că dacă se spune rugăciunea „Tatăl Nostru” deasupra apei și apoi se face semnul crucii în apă, numărul de bactorii maligne este de 100 de ori mai mic. Radiația electromagnetică are rezultate mult mai slabe." "Spectrografii afirmă că apa sfințită are o densitate optică mai mare „Atunci când apa este sfințită de un preot, densitatea sa optică este de 2,5 ori mai mare, la un credincios obișnuit este doar de o dată mai mare, iar la o persoană botezată dar atee cu o cruciuliță la gât, modificările au fost nesemnificative.” Prezenta harului este evidentiata si prin alte harisme. Cum dadeam exemplul cu calugarii care lumineaza. Alte dovezi sunt minunile care pot fi observate de oricine. Lumina Sfanta de la Ierusalim, intoarcerea raului Iordan de Boboteza, norul de pe muntele Taborului, etc. Intotdeauna Domnul a aratat adevarul prin minuni. Asa s-a intamplat in cazul lui Moise si faraon, in cazul Sf. Ilie si preotii pagani si in multele minuni crestine. Acum, toti preotii au o anumita capacitate. Nu toti au harul interior, ci doar acea capacitate de a sfinti apa, a se ruga pentru preschimbarea painii in Trup si Sange, a Boteza, etc. Pentru harul interior e nevoie ca noi sa colaboram cu harul primit la Botez si apoi la impartasanie. Prin rugaciune, fapte bune, etc. Chiar daca la exterior cineva pare mai iute, nu stim in interiorul lui cum este, doar Dumnezeu stie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca ereticii nu se mantuie, asta o spune clar atat Sfanta Scriptura cat si Sfintii Parinti si dogma ortodoxa crestina. Ereticii stau impotriva Adevarului, fiind asemenea celui rau! Bineinteles ca daca se pocaiesc, ereticii sunt iertati de Hristos. Bineinteles ca ereticii nu trebuie osanditi ci trebuie evitati. "De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, " Tit 3,10 Pacatul impotriva Duhlui Sfant nu se iarta, o spune clar Iisus Hristos! NU este dreptul omului sa judece (nici chiar pe eretici), caci doar Hristos este dreptul judecator. Noi trebuie sa urmam randuiala Bisericii Orodoxe, stabilita prin Sfintele Sinoade de catre Duhul Sfant. "15. Și îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiți-o drept mântuire, precum v-a scris și iubitul nostru frate Pavel după înțelepciunea dată lui, 16. Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare. 17. Deci voi, iubiților, cunoscând acestea de mai înainte, păziți-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâți de rătăcirea celor fără de lege, să cădeți din întărirea voastră, 18. Ci creșteți în har și în cunoașterea Domnului nostru și Mântuitorului Iisus Hristos. A Lui este slava, acum și în ziua veacului! Amin. " II Petru 3,15-18 "1. Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. 2. În aceasta să cunoașteți duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturisește că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu. 3. Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume. " I Ioan 4,1-3 Citat:
Samarinenii chiar daca se rugau Dumnezeului lui Moise pe muntele Garizim, se rugau degeaba caci ei erau eretici, de aceea Hristos spune: "voi va inchinati la cele ce nu stiti, noi ne inchinam la cele ce stim, caci Mantuirea din iudei este"! Deci inchinarea eretica nu este mantuitoare! Hristos o cheama pe femeia samarineanca si pe toti samarineii la credinta ortodoxa atat a Vechiului Testament care il vestea pe Mesia (reprezentata de cea a lui Moise prin invatatura fariseica si nu cea eretica a saducheilor etc.) cat si cea a Noului Testament care este trairea ortodoxa crestina intru Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica Ortodoxa. Sfantul Pavel spune clar ca in Biserica lui Hristos este adevaratul popor iudeu caci noi crestinii ortodocsi suntem "israeliti duhovnicesti" (Romani cap 9). Citat:
Ce spui tu este "propaganda ecumenista" clara!!! Afirmatia ta e similara cu: Una e sa dai foc la casa constient si alta e sa te joci in casa cu benzina in timp ce fumezi. Evident ca rezultatul e acelasi... insa in al doilea caz mai ai o sansa. ![]() Mai usor se pocaieste un pagan decat un eretic cand i se arata Adevarul, caci paganul cauta sincer adevarul pe cai gresite, dar ereticul pacatuieste impotriva Duhului Sfant, stand impotriva Adevarului, asemenea celui rau! Asadar sa luam aminte! Doamne ajuta. Last edited by Eugen7; 24.05.2011 at 11:44:18. |
|
|||
|
|||
![]()
catalin2 ce inseamna in viziunea ta a fi alienat?
crezi ca aceasta lume, si intreg universul au fost create dintr-o greseala, o eroare a oamenilor cazuti in pacat? dupa parerea ta, Hristos poate fi realitatea prezentei Divine in fiecare sau consideri ca fiecare e ceva marunt intr-un univers ostil, in care fiecare trebuie sa fie rob, supus? care e parerea ta cu privire la astrele si stelele de pe cer sunt puse intamplator, aiurea acolo nu? universul e infinit sau limitat? daca vrei raspunde dar daca poti fara tipare mentale sau atribute mecanice limitate. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat egoism!... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu am spus ca ereticii se mantuie, ci ca sunt mai presus decat paganii care se inchina la demoni. Poate in mod exceptional se mantuie si cativa din ei. Schismatici sunt stilistii, restul au si deformari ale invataturi. Samarinenii aveau problema ca se inchinau si la idoli. In schimb vezi ca femeii cannanence ii spune de caini, adica cei care se inchinau la idoli. E adevarat, probabil mia usor se pocaieste un pagan. Eu am facut diferenta intre ereticii care au initiat ereziile si cei care sunt la conducere si ereticii care sunt asa pentru ca asa s-au nascut. Nici paganii nici ereticii nu se pot mantui, decat in cazuri exceptionale. Dar ereticii formali, care nu au auzit de dogme nu pot fi mai jos decat paganii care se inchina la idoli, adica la demoni. In orice carte ortodoxa o sa gasesti ce am zis eu. E si logic, un ortodox care practica nu stiu ce tehnici oculte (adica lucreaza si cu ingerii cazuti dar el nu stie) nu e mai inaintat decat unul care crede in Filioque sau alte erori fara sa stie. Asta in cazul in care ambii sunt ortodocsi (adica raman in BO). |
|
|||
|
|||
![]()
Cel mai probabil intr-o carte care descria ereziile de-a lungul timpului. Apocatastaza aparuta la Origen spune ca la sfarsit toti se vor mantui si Iadul va disparea.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bineinteles ca eu cred ca Dumnezeu a creat universul. Nu stiu ce spui cu rob, probabil te referi la liberul arbitru. Nu stiu la ce te referi cand spui de prezenta Divina in Hristos si noi, poate la conceptiile new-age care merg spre panteism, divinitatea e in toate. In crestinism omul se indumnezeieste cu ajutorul harului, prin libera conlucrare cu el. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|