Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.08.2010, 11:37:11
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Pr Gheorghe eu nu stiu daca dvs. sunteti preot ca aceste chestii cu vointa libera care se pastreaza pe cealalta lume le stiu mai toti preotii BOR.
Spuneti-ne si noua va rog la ce parohie slujiti si numele dvs ca sa putem verifica.
Frate draga, nu prea reusim sa ne intelegem! Vointa libera face parte din "chipul lui Dumnezeu in om" deci nu se poate pierde! Scopul pentru care ea a fost data omului este tocmai spre a-l ajuta sa ramana in legatura cu Creatorul (cand Adam a indreptat-o spre rau a cazut). Tot prin vointa libera, noi oamenii, putem ajunge iar la comuniunea desavarsita cu El (mantuirea). Dar vointa libera are lucrare doar in aceasta viata (pentru noi oamenii, trup si suflet impreuna). Dupa moartea pamanteasca vointa libera nu dispare de la om dar nu mai poate lucra in directia mantuirii, mai bine zis nu mai are efect in directia mantuirii. Omul respectiv, pe baza propriei lui vointe libere nu mai poate schimba nimic din cele ce a facut in viata. Aceasta este "prapastia mare" de care vorbeste Avraam in pilda bogatului nemilostiv. Daca nu ar fi asa, sigur ca Domnul ne-ar fi dat indrumari clare si pentru perioada dintre judecata personala si cea finala, asa cum sunt cele pentru traiul in aceasta viata. Este adevarat ca in Biserica s-au incercat de-a lungul timpului multe incercari de a patrunde, macar cu logica, acele "taramuri", dar raman la parerea mea ca nu prea este necesar. Daca voi face, in aceasta viata, tot ce am vazut la Domnul Hristos, nu cred ca vointa mea libera ma va ajuta sau impiedica in restul drumului ce mai am de parcurs de la trecere pana la asezarea mea definitiva.
Vorbeai, fratia ta, despre pomenirile mortilor din Biserica. Stim prea bine ca denominatiunile protestante si neoprotestante resping, in totalitate, aceste acte de cult. Daca iti spun ca nici eu nu cred ca aceste slujbe pot schimba din temelii starea unui suflet dupa judecata particulara (nu ca este imposibil, ci este atat de greu, in cazurile "grele", incat, cel putin astazi, nu prea stiu cine din Biserica mai poate manevra aceasta balanta prin rugaciune si fapta), fratia ta ma acuzi de impostura la adresa preotiei. Sunt poate impostor in trairea mea fata de preotie dar sunt preot "valid" al B.O.R. Roaga-te si fratia ta pentru mine! Ce oare se intampla cu mortii nestiuti (din razboaie de exemplu) care, dupa vrednicia faptelor ce le-au facut, sunt vrednici de iad? Ii pomenim la Proscomidie la modul general si lasam la mila lui Dumnezeu restul, nu? Crezi, fratia ta, ca acestia mai au acolo posibilitatea de a face pocainta? Daca da, de ce sa mai vina crestinul la Taina Pocaintei aici pe pamant si sa nu astepte sa o faca acolo, cand va vedea si va cunoaste mult mai multe?

Toata "vorbaria" mea vine din faptul ca eu am inteles ca fratia ta crezi ca dupa moarte in baza vointei libere cu care am fost inzestrati, fiecare suflet poate inca lucra individual la mantuirea lui. Daca am inteles gresit, te rog sa nu tii cont de "stradania" mea.

Cu binecuvantare,
Pr. Gheorghe
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 11:56:28
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Exista mai multe feluri de pomeniri ale celor adormiti.
Cei botezati sunt trecuti la Sfanta Liturghie spre a se impartasi cu Dumnezeu Iisus Hristos (ce inseamna te impartasi de Dumnezeu Iisus Hristos nu stiu cititi la Sfintii Parinti).Exista slujba inmormantarii,exista parastase,exista rugaciuni particulare pentru cei adormiti.
Rugaciunile particulare pentru cei adormiti se pot face si pentru cei botezati si cei nebotezati cum ne arata traditia Sfintei Biserici Ortodoxe la fel si a da milostenie.

Cum ne arata traditia Sfintei Biserici Ortodoxe au fostpagani care erau in Iad de au fost scosi prin rugaciuni particulare din Iad.
Parastasul este o slujba a Bisericii Ortodoxe pentru cei adormiti (alta decat pomenirea la Sfanta Liturghie si decat impartasirea cu trupul si sangele lui Dumnezeu Iisus Hristos),mai este rugaciunea care se citeste pentru cei din Iad la Pogorarea Duhului Sfant,mai se aprind si lumanari pentru dansii etc.
Oricum copii de la maternitatea Giulesti au adormit cu totii botezati.
Iata aci mai multe detalii:
http://roncea.ro/2010/08/21/parintel...a-pentru-copi/
Este mult zgomot pentru nimic.
A zice de copii morti nebotezati ca nu sunt in Rai nici in Iad ci intr-un loc intermediar nu corespunde cu invatatura Sfintei Biserici Ortodoxe cum a fost prezentata de Sfantul Marcu al Efesului.Ci pare a fi invatatura catolica.
Daca il primesc pe Dumnezeu Iisus Hristos sunt in Rai si se impartasesc din lucrarile necreate ale lui Dumnezeu aceasta referitor la copii nebotezati.

A se vedea la Mitropolia Basarabiei cea care tine BO Rusa ca atunci cand s-a facut parastas pentru ostasii morti intr-o lupta din al doilea razboi mondial (aceasta s-a intamplat anul acesta) au fost pomeniti toti ostasii adormiti in acea lupta iar nu numai cei botezati crestin ortodocsi.
Vechi 23.08.2010, 11:58:45
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Raspunsul la intrebarea din tema topicului este ca pruncii morti nebotezati nu sunt pe acelasi picior de egalitate cu sinucigasii. Pruncii nu au devenit membrii ai bisericii, pe cand sinucigasii in cele mai multe cazuri - sunt persoane botezate. Pruncii au murit fara ca ei sa fii voit acest lucru, pe cand sinucigasii au ales de buna voie sa faca acest lucru. Pruncii sunt lipsiti de pacate personale, in vreme ce sinucigasii nu, si diferentele pot continua.

Ii punem pe picior de egalitate doar pentru faptul ca nu li se oficiaza in mod deplin slujba inmormantarii. Dar pierdem din vedere ca pentru Dumnezeu este important cum intaram in lumea vesnicie - deschisi dialogului cu El sau morti fata de acest dialog. Ori sa-mi fie cu iertare, nu-mi pot imagina un prunc care sa refuze iubirea lui Dumnezeu, pe cand un sinucigas a facut-o deja. Asa ca diferentele intre prunci si sinucigasi sunt ca de la cer la pamant.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 12:07:18
eugenb's Avatar
eugenb eugenb is offline
Member

Data înregistrării: 29.07.2009
Trimite un mesaj prin MSN pentru eugenb Trimite un mesaj prin Yahoo pentru eugenb
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr.Gheorghe Vezi mesajul
va rog sa nu mai indrazniti sa-mi dati lectii despre cum trebuie sa ridic mainile la Sfanta Liturghie pentru a invoca Duhul Sfant (asta este preotia ce Hristos mi-a daruit), decat daca sunteti episcop. Daca sunteti episcop, va rog sa-mi trimite-ti un mesaj privat pentru ca sa-mi fac pocainta si canonul spre a nu ramane in starea de a fi vorbit de rau pe alesul Domnului. Daca nu sunteti, temperati-va si spovediti-va cat mai repede, caci pentru astfel de atitudini (chiar pe forum, asa pe nevazute) multi s-au indracit si asta nu pentru ca as fi eu vreun sfant in viata, vai mine cate pacate mai am inca!, ci pentru preotie.

Domnul sa ne lumineze pe toti cu lumina Invierii Sale!
De ce ocoliti intrebarile pe care vi le-am adresat ? Si tacerea este un raspuns ! V-am rugat sa-mi dati exemple concrete la intrebarile sau la afirmatiile dumneavoastra pe care eu le-am comentat (criticat), dar nu ati raspuns nici ca nu as avea dreptate. Sa inteleg ca ... am dreptate ! Vad ca ati ajuns si dumneavoastra la concluzia mea ... ca ati pacatuit prin perpetuarea in GRESEALA si ca sfatul pe care vi l-am dat cu mersul la Duhovnic v-a ajutat. Macar atata si tot este un semn ca s-ar putea sa "reveniti" intre "oile" din Biserica Ortodoxa Romana. Dar ar trebui ca pentru inceput, sa respectati mai intai Sfantul Sinod si PF Parinte Daniel - Patriarh al Romaniei. In ce priveste solicitarea de Canoane se poate rezolva foarte usor, dar nu asta s-a dorit. Mai degraba se arata GRESEALA facuta, decat sa dai pedepse. Sper ca ati inteles la ce m-am referit si va veti respecta Biserica pe care ati "promis" sa o Slujiti (incepand cu Sfantul Sinod si Patriarh). Daca o sa faceti asa, veti avea cu siguranta un prieten in mine. Daca v-ati gandit ca v-as "dusmanii" cu ceva, ati gresi din nou. Nu ! Nu pot sa "dusmanesc" pe cineva din cauza ca ma calauzesc dupa Cuvantul lui Dumnezeu ... "a gresi este omeneste" (dar a "perpetua in greseala" este un pacat foarte grav - sper ca si dumneavoastra sa tineti minte acest lucru). Pentru ca ati hotarat sa nu raspundeti la ce va propuisesem voi inchide aici discutia dintre noi doi (sper ca nu o sa incercati sa trageti "spuza pe turta" dumneavoastra , in loc sa o "lasati cum a cazut" - nu ca m-ar "supara" prea tare, dar asta nu va arata decat ca nu ati inteles intr-adevar nimic din aceasta discutie).

<<< Biblia sau Sfânta Scriptură este Cartea despre care Dumnezeu spune, prin gura Sfântului Său Prooroc Moise: „ea nu-i pentru voi doar o vorbă goală, ci e însăși viața voastră, și prin cuvântul acesta vă veți îndelunga zilele...“ (Dt 32, 47). Același adevăr ni-l descoperă apoi Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi, Domnul nostru Iisus Hristos, când le spune ucenicilor Săi: „Cuvintele pe care Eu vi le-am grăit, ele duh sunt și viață sunt“ (In 6, 63). Așa a înțeles Biserica încă de la întemeierea ei, în ziua Cincizecimii, locul și rolul Sfintei Scripturi în viața ei, cinstind-o ca pe Cuvântul cel viu și spre mântuirea noastră lucrător al lui Dumnezeu. Cultul, teologia, viața duhovnicească, iconografia, într-un cuvânt întreaga viață bisericească ortodoxă este o dumnezeiască rodire a Sfintei Scripturi, așa cum ne-a fost ea încredințată de Sfinții Apostoli și tălmăcită de către cei mai adânci cunoscători și râvnitori plinitori ai învățăturilor ei: Sfinții Părinți. >>>
(http://www.crestinortodox.ro/biblia-online/ - "Precuvantare" ( + Teoctist) la "Biblia sau Sfanta Scriptura" editie jubiliara, Ed.IBM a BOR, Bucuresti, 2001).
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 12:08:52
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eugenb Vezi mesajul
Din cate am observat chiar si aceasta traducere este "veche", adica nu este versiunea din anul 2001, ultima traducere si cea mai completa de pana acum dupa mine, binenteles.
.............................
Faptul ca unul sau altul dintre Preotii BOR alege sa predice "Sfanta Scriptura" fara sa tina seama de "sfatul" Patriarhului Roman, din simplu motiv ca este ... atins de pacatul "lenii" nu este o scuza pentru acel Preot, dimpotriva.
..............................
Faptul ca exista inca o "fractiune" acceptata cu foarte mare greutate in Biserica Ortodoxa Romana (din cauza marii bunavointe a Patriarhului Roman), atata vreme cat te afli in Public, nu poti poti sa ignori ceea ce Sfantul Sinod si Patriarhul Romaniei te "sfatuieste" sa faci. In concluzie, acest "Preot" GRESESTE foarte tare cand, desi i s-a atras atentia ca nu procedeaza bine ... persista in GRESEALA. Imi pare rau, continua sa procedeze intr-un mod GRESIT si datoria noastra este de ai atrage atentia cand GRESESTE.
................................
Tinereatea lui, se pare ca il face sa greseasca, dar cu ajutor poate sa se corecteze de buna seama.
Sunt lenes, este adevarat. La sfintele slujbe citesc din acea carte pe care o stiu in biserica de peste 15 ani (Sfanta Evanghelie). Nu am avut bani sa procur alta, editie noua,, nici nu am incercat, intrucat nu am gasit nicaieri o obligativitate spre a o schimba. Dealfel, sunt sigur ca noua editie nu vine sa reformeze din temelii Cuvantul Domnului pentru oameni, ci poate aduce o "aranjare" a textului (cu scopul de al face mai usor de inteles dupa criterii ce tin de parcursul istoric). Dintotdeauna, cei care au lucrat la astfel de "rearanjari" au avut ca principala grija sa nu modifice esenta. Exemplu: se inlocuieste termenul de "nebun" cu acela de "nemintos"; mie mi se pare mai dificil cel de-al doilea dar si eu cand am folosit termenul de nebun in pastoratie, nu cu sensul de bolnav psihic ci de om lipsit de intelepciunea Scripturistica, am observat ca mai usor se sminteste crestinul. Totusi, termenul de nebun mi se pare mai aproape de adevar, parerea mea!

Referitor la sfaturile despre cum sa-mi fac preotia, raman la ceea ce am afirmat intr-un post anterior: grija mare daca nu sunteti episcop, daca sunteti, fie-va mila si nu ma ispititi ca sunt slab am si asa destule pe cap!

P.S.
1) Eu cred ca nu sunteti episcop. Un episcop nu se ascunde daca are ceva de spus!
2) Va rog sa dati click pe numele meu de la inceputul fiecarui post si ve-ti putea accesa pagina cu datele mele personale, atat cat am considerat necesar sa fie public aici (cu toate ca in internet greu te poti ascunde, iar eu nici nu caut asta), dar suficient pentru a nu putea fi acuzat ca cel "nevazut pentru fatarie".
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 12:17:59
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
A zice de copii morti nebotezati ca nu sunt in Rai nici in Iad ci intr-un loc intermediar nu corespunde cu invatatura Sfintei Biserici Ortodoxe cum a fost prezentata de Sfantul Marcu al Efesului.Ci pare a fi invatatura catolica.
Vai mie, am zis asta sau am lasat sa se inteleaga asa ceva?! Te rog sa ma ierti si sa nu iei cumva ca pe ironie fraza anterioara. Nu am vrut sa zic asa ceva (referitor la locul intermediar)!
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 12:23:47
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eugenb Vezi mesajul
De ce ocoliti intrebarile pe care vi le-am adresat ? Si tacerea este un raspuns ! V-am rugat sa-mi dati exemple concrete la intrebarile sau la afirmatiile dumneavoastra pe care eu le-am comentat (criticat), dar nu ati raspuns nici ca nu as avea dreptate. Sa inteleg ca ... am dreptate ! Vad ca ati ajuns si dumneavoastra la concluzia mea ... ca ati pacatuit prin perpetuarea in GRESEALA si ca sfatul pe care vi l-am dat cu mersul la Duhovnic v-a ajutat. Macar atata si tot este un semn ca s-ar putea sa "reveniti" intre "oile" din Biserica Ortodoxa Romana. Dar ar trebui ca pentru inceput, sa respectati mai intai Sfantul Sinod si PF Parinte Daniel - Patriarh al Romaniei. In ce priveste solicitarea de Canoane se poate rezolva foarte usor, dar nu asta s-a dorit. Mai degraba se arata GRESEALA facuta, decat sa dai pedepse. Sper ca ati inteles la ce m-am referit si va veti respecta Biserica pe care ati "promis" sa o Slujiti (incepand cu Sfantul Sinod si Patriarh). Daca o sa faceti asa, veti avea cu siguranta un prieten in mine. Daca v-ati gandit ca v-as "dusmanii" cu ceva, ati gresi din nou. Nu ! Nu pot sa "dusmanesc" pe cineva din cauza ca ma calauzesc dupa Cuvantul lui Dumnezeu ... "a gresi este omeneste" (dar a "perpetua in greseala" este un pacat foarte grav - sper ca si dumneavoastra sa tineti minte acest lucru). Pentru ca ati hotarat sa nu raspundeti la ce va propuisesem voi inchide aici discutia dintre noi doi (sper ca nu o sa incercati sa trageti "spuza pe turta" dumneavoastra , in loc sa o "lasati cum a cazut" - nu ca m-ar "supara" prea tare, dar asta nu va arata decat ca nu ati inteles intr-adevar nimic din aceasta discutie).

<<< Biblia sau Sfânta Scriptură este Cartea despre care Dumnezeu spune, prin gura Sfântului Său Prooroc Moise: „ea nu-i pentru voi doar o vorbă goală, ci e însăși viața voastră, și prin cuvântul acesta vă veți îndelunga zilele...“ (Dt 32, 47). Același adevăr ni-l descoperă apoi Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi, Domnul nostru Iisus Hristos, când le spune ucenicilor Săi: „Cuvintele pe care Eu vi le-am grăit, ele duh sunt și viață sunt“ (In 6, 63). Așa a înțeles Biserica încă de la întemeierea ei, în ziua Cincizecimii, locul și rolul Sfintei Scripturi în viața ei, cinstind-o ca pe Cuvântul cel viu și spre mântuirea noastră lucrător al lui Dumnezeu. Cultul, teologia, viața duhovnicească, iconografia, într-un cuvânt întreaga viață bisericească ortodoxă este o dumnezeiască rodire a Sfintei Scripturi, așa cum ne-a fost ea încredințată de Sfinții Apostoli și tălmăcită de către cei mai adânci cunoscători și râvnitori plinitori ai învățăturilor ei: Sfinții Părinți. >>>
(http://www.crestinortodox.ro/biblia-online/ - "Precuvantare" ( + Teoctist) la "Biblia sau Sfanta Scriptura" editie jubiliara, Ed.IBM a BOR, Bucuresti, 2001).
Uff...! Multumesc Domnului ca am scapat!

P.S. Va rog sa intelegeti ca acest post este o gluma si nu o rautate! Sper ca stiti de gluma. Daca in aceasta viata caut un prieten, acesta este Iisus Hristos, este mai sigur asa. Nu desconsider prieteniile din lume, dar tinand cont de firea mea, am descoperit ca-mi sunt daunatoare duhovniceste.
Sa fiti incredintat ca exista Domnul!

Last edit:

Tacerea de care ma acuzati.... Ma gandeam la Solomon si de aceea tac.

Last edited by Pr.Gheorghe; 23.08.2010 at 12:26:29.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 13:09:58
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

............
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 13:16:13
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Se pare totusi ca 3 bebelusi au adormit nebotezati.
http://www.jurnalul.ro/stire-observa...ti-552146.html
Pentru acestia se poate face rugaciune particulara si sa speram ca arhiepiscopia Bucurestilor va hotara sa le faca macar un parastas daca nu slujba de inmormantare.
Vechi 23.08.2010, 14:38:53
volga
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Daca prin „citare corecta” intelegeti citarea intregului paragraf, primesc mustrarea dvs. si recunosc ca nu am citat corect.

Asta este problema ca nici dumneavoastra nici eu nu stim.
Parintele Cleopa a zis in citatul in sfaturiortodoxe.ro ca se aplica: „Copiii care mor nebotezati, din motive independente de vointa parintilor sau a preotilor, se pot considera partasi la botezul dorintei...”. In continuare insa devine confuz. Adica, mai bine zis, eu nu il inteleg. Acesta e si motivul pentru care nu am dat citatul in intregime.

Singura explicatie care imi vine in minte este ca cele trei tipuri de botez nu au aceeasi valoare.

Despre Botezul Dorintei insa se vorbeste foarte putin. Nu stiu sa mai fi scris si altcineva decat Arhimandritul Cleopa.
Unii, in situatii dramatice precum cea de care vorbim spun si cred ca se aplica. Altii nu.

Opinia mea este ca o analiza a ceea ce este si ceea ce nu este, a cazurilor in care se aplica si a cazurilor in care nu se aplica Botezul Dorintei, este binevenita in circumstantele dramei din Giulesti.

1. V-am indemnat sa citati corect nu pentru a va mustra ci pentru ca, in acest caz, citarea corecta este importanta. Daca vi s-a parut ca v-am mustrat, va rog cu smerenie sa ma iertati.

2. Este important sa subliniem ca Botezul ortodox este Botez din apa si Duh. Taina Sfantului Botez nu este numai usa prin care se intra in Sfanta Biserica a lui Hristos; prin Sf. Botez ne castigam dreptul de a intra in imparatia lui Dumnezeu, asa cum ne incredinteaza insusi Mantuitorul, zicand : “De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.” (Ioan III, 5).
[COLOR=black](Bineinteles adaugand respectarea poruncilor,credinta in Dumnezeu, iubirea de Dumnezeu si de aproapele, milostenie, smerenie, post, rugaciune si toate celelalte care construiesc drumul greu spre mantuire).[/COLOR]
[COLOR=black][/COLOR]
[COLOR=black]1. Botezul din apa si din Duh
2. Exista un Botez al muceniciei sau al sangelui (Matei X, 32 ; XVI, 25), cunoscut in cele dintai veacuri crestine,intelegand prin el moartea martirica, in persecutii, pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Sfintii parinti il socotesc asemenea Botezului din apa si din Duh, uneori chiar mai de pret decat acesta (Sfantul Grigorie Teologul).
3. Mai cunoastem si Botezul dorintei care consta in dorinta arzatoare a cuiva de a ajunge membru al Sfintei Biserici, ducand o viata de pocainta si in virtute. Daca dintr-o pricina, fara voia lui, nu ajunge sa primeasca botezul prin apa si prin Duh, el e socotit botezat cu Botezul dorintei.”
[/COLOR]
[COLOR=black](Catehism crestin ortodox)[/COLOR]

Dumnezeu este singurul care stie daca acesti copii nevinovati au primit Botezul muceniciei, sau Botezul dorintei.
Dar nu asta mi se pare important. Mai important este ce spune Parintele Cleopa in continuare: „[COLOR=black]Caci Dumnezeu nu pedepseste pe cel nevinovat, ci dimpotriva, caci El a creat pe om spre fericire. Totusi, parintii copiilor se vor spovedi si li se va randui canon potrivit cu grija sau nepasarea lor. Adica sa boteze sau sa creasca un copil sarac, sa viziteze un loc sfant, sa faca milostenie, sa fara metanii, sa tina post etc. Sinodul VI Ecumenic in canonul 83, spune : " Cei morti nu pot fi botezati, dupa cum nu pot fi nici impartasiti " . Deci copiii avortati, nascuti fara de vreme, pierduti fara voie, sau care mor indata dupa nastere, fara a primi botezul, nu pot fi botezati nicidecum dupa moarte, pentru ca nu mai sunt vii. Nu pot fi pomeniti nici la biserica, pentru ca nu sunt botezati si nu au nume. Ei nu sunt membrii Bisericii lui Hristos. Pentru cei ucisi de parinti cu voia lor, intreaga raspundere ramane asupra parintilor.[/COLOR]

Durerea parintilor nu poate fi discutata sau comentata si nici nu-i ajutam daca ne indignam (adevarat sau fatarnic) si daca mai aruncam cu ceva pietre in Biserica Ortodoxa care refuza sa incalce canoanele. Daca sunt crestini, probabil ca ar trebui sa urmeze cuvantul Parintelui Cleopa si bineinteles, sfatul duhovnicului. Nu cred ca cel mai imortant lucru este daca acesti copii vor fi ingropati cu slujba de inmormantare ortodoxa sau numai prin rugaciunea preotului. (Nu trebuie sa uitam ca, de-a lungul timpului, s-au dus la Domnul mii si mii de oameni care s-au savarsit din viata pe campul de lupta, in lagare sau inchisori, in ocne, sau in mine, in gulag, in inundatii sau cutremure, in naufragii sau cine mai stie pe unde sau poate nici nu li s-a recuperat vreodata trupul. Acestora daca nu li s-a facut slujba de inmormantare ortodoxa, credeti ca sunt mai urgisiti de Dumnezeu? NU. Dumnezeu este Dumnezeul Iubirii. Dumnezeu este Drept.
Este aici o atitudine care apare poate din necunoastere. Asa cum, se intampla de multe ori, cand oamenii ingroziti spun:”Vai, cutare a murit fara lumanare”. E grav daca un om (adult) a murit fara sa se spovedeasca, fara sa i se dezlege pacatele de 70 de ori cate 7. Spovedania este aceea care ne deschide drumul spre Imparatia Lui Dumnezeu, nu lumanarea aprinsa in ceasul trecerii la cele vesnice.
Noi cei care ramanem avem datoria sfanta de a ne ruga pentru cei repauzati, de a face milostenie adevarata (de a hrani pe cel flamand, de imbraca pe cel gol, de a-l cerceta pe cel bolnav sau in nevoie) si din nou de a ne ruga pentru sufletul lor.
Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa putem sa dam sfat bun acelora care au nevoie, sa ne rugam unii pentru altii si daca se poate, sa ne si iubim.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pomenirea copiilor morti nebotezati. georgeval Generalitati 27 16.02.2011 14:19:22
Copiii nebotezati au parte de slujba inmormantarii? manuela_m Intrebari utilizatori 4 21.08.2010 18:23:53
Copil nascut cu un verset scris pe picior adelin Stiri, actualitati, anunturi 22 07.02.2010 10:14:31
Inmormantarea copiilor nebotezati huchohucho Slujba inmormantarii 0 06.02.2010 18:26:31
semnul de egalitate mirelat Generalitati 51 27.02.2009 12:16:16