Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2012, 11:23:26
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

N-am zis că vrei să fii hirotonistă. Sau mă rog, dacă am zis asta am greșit: tu ești indignată că femeile nu pot fi hirotonisite.
Asta că tot suntem la topicul cu și despre frustrări.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 11:24:00
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit o marturie despre tinerii de aici

Fara sa ma pronunt direct la discutia voastra, as vrea sa povestesc ceva din experienta mea de profesor. Nu stiu daca corespunde sau nu cu realitatea din Romania, pentreu ca am plecat cam de mult si cand eram eu adolescenta acolo acum 23 de ani si mai bine, era poate altfel.

Eu am avut multi elevi crestini din orientul apropiat, armeni si sirieni, care erau cam asa: Fetele crescute foarte retras, fratii trebuiau sa le pazeasca (uneori, niste frati foarte putin respectabili ei insisi, trebuie sa zic), nu aveau voie sa iasa nici la polimbare cu un baiat decat daca era oficial logodite cu el cu vizite la familie, inel etc.
Baietii in schimb (din exact acelasi mediu) erau lasati liber sa se poarte cum vor, ieseau cu altii la discoteci, in baruri, pe strada, lipseau noptile de acasa cateodata, si se laudau intre ei si mie (adica, ma provocau, evident) cu aventurile lor sexuale. Acu, nu stiu cat era adevarat din laudele lor, dar oricum, ideea era ca li se parea ca le mareste faima cat de activi erau din punctul asta de vedere.
In schimb, cand vorbeam de casatorie, toti spuneau ca ei acum se distreaza, ca sunt tineri, dar cand o sa se casatoreasca (si toti vroiau, pentru ca sunt din natii la care familia este extrem de importanta), vor neaparat o fata fecioara. Si daca nu e fecioara, nu vor sa auda de ea, chiar daca sa zicem a fost violata, deci nu este vina ei.

Daca le spuneam ca nu este normal ca ei ca baieti sa duca o astfel de viata si apoi sa pretinda de la fete altceva, imi ziceau ca nu e acelasi lucru. Daca le atrageam atentia ca ei cu fete se distreaza, si atunci cum zic ca respecta o fata virgina? Spuneau: ne distram cu alea neserioase, belgiene sau marocance, si dupa aia ne cautam una de-a noastra fecioara, ca sa ne casatorim.

Am auzit tot din scoli ca in mediile musulmane de aici, unde virginitatea fetelor este de asemenea importanta, multe fete se duc la ginecolog sa le coasa himenul inainte de casatorie, ca sa para fecioare in noaptea nuntii.
Sau ca practica sodomia ca sa 'nu-si piarda virginitatea'. (sa ma scuze cei mai pudici pt detalii, dar asta este viata actuala si nu are rost sa ne facem ca nu o cunoastem)
Sincer, n-am auzit asta despre fetele crestine, dar cum 'ghetoul' lor e mai mic decat cel marocan (aici la Bruxelles, 38 la suta din populatie este de origine musulmana, majoritatea marocana) si armenii si arameenii au un spirit de clan foarte puternic, cred ca s-ar sti si conteaza mult si reputatia fetei, deci poate sunt mai cu grija.

Este un exemplu luat strict din realitatea mlea cotidiana de profesor. Luati-l cum vreti. Mie personal imi arata ca exista cam multa duplicitate si dubla masura in aceasta chestiune. Imi arata si ca discutarea si tinerea acestor lucruri dpdv moral exterior nu este pana la urma asa de pozitiva. Ce conteaza este fecioria inimii si discretia in acest domeniu. Sunt in asentimentul lui Solveig.
Vechi 13.11.2012, 11:24:35
Andra_07 Andra_07 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
N-am zis că vrei să fii hirotonistă. Sau mă rog, dacă am zis asta am greșit: tu ești indignată că femeile nu pot fi hirotonisite.
Asta că tot suntem la topicul cu și despre frustrări.
Niciodata nu m-am gandit la o asemenea grozavie. Sincer, ma confunzi. Dar daca te simti mai comfortabil sa crezi ca sunt acea femeie, nu ma deranjeaza.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 11:40:58
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul

Baietii in schimb (din exact acelasi mediu) erau lasati liber sa se poarte cum vor, ieseau cu altii la discoteci, in baruri, pe strada, lipseau noptile de acasa cateodata, si se laudau intre ei si mie (adica, ma provocau, evident) cu aventurile lor sexuale. Acu, nu stiu cat era adevarat din laudele lor, dar oricum, ideea era ca li se parea ca le mareste faima cat de activi erau din punctul asta de vedere.
In schimb, cand vorbeam de casatorie, toti spuneau ca ei acum se distreaza, ca sunt tineri, dar cand o sa se casatoreasca (si toti vroiau, pentru ca sunt din natii la care familia este extrem de importanta), vor neaparat o fata fecioara. Si daca nu e fecioara, nu vor sa auda de ea, chiar daca sa zicem a fost violata, deci nu este vina ei.
Cand am postat aici ceva similar cu privire la mentalitatea unor (subliniez unor) barbati/baieti si am fost acuzat ca scriu mizerii. Eu stiu ca realitatea e plina de astfel de oameni si dumneavoastra confirmati ca se intampla astfel de lucruri si ca sunt destul de dese intamplarile.

De asemenea, in situatii morale spinoase, confesiunea este riscanta... si am dat un exemplu care a suparat pe unii. Nu poti avea incredere in psihologii din mediul tau social sau care te pot expune public (cand zic psiholog, in cazul acesta, folosesc cuvantul pentru a descrie orice persoana la care un om poate merge pentru a cere sfat, suport moral, sprijin emotional o mana intinsa etc.). In mod evident este un risc confesiunea la lider religios musulman dar este si un oarecare risc care are a face cu imaginea publica si injosirea in alte medii religioase (mi-e cam frica sa zic care).

Ma speriasem ca sunt printre putinii de pe acest forum care remarca unele situatii.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 11:53:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Da, Unnom, cred ca trebuie ca cei care vor sa traiasca fecioria sa fie discreti si realisti fata de societatea in care traim. Si sa nu traiasca cu ideea ca este cea mai importanta virtute, deci sa faca ca fariseii.

Nu stiu, repet, cum stau lucrurile in Romania, si oricum nu in orice mediu. Am descris o realitate din mediile eigrante de aici care poate are tangenta cu Romania. Din cate spui tu, s-ar putea sa aiba, macar partial.
Vechi 13.11.2012, 11:55:29
Andra_07 Andra_07 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2012
Implicit

Citat:
Da, Unnom, cred ca trebuie ca cei care vor sa traiasca fecioria sa fie discreti si realisti fata de societatea in care traim. Si sa nu traiasca cu ideea ca este cea mai importanta virtute, deci sa faca ca fariseii.

Nu stiu, repet, cum stau lucrurile in Romania, si oricum nu in orice mediu. Am descris o realitate din mediile eigrante de aici care poate are tangenta cu Romania. Din cate spui tu, s-ar putea sa aiba, macar partial.
Foarte adevarat.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 12:07:27
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Da, am citit ce s-a scris aici.

Totusi, tineti minte ca veti fi judecati pentru tot ce faceti, dar si ziceti/invatati (ca invatati pe unul sau pe altul gresit, nu va ganditi ce pacate va adunati?)

In sfintele Scripturi scrie:

la 1 Corinteni cap. 7 :38

38. Așa că, cel ce își mărită fecioara bine face; dar cel ce n-o mărită și mai bine face.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=7

cuvantul grecesc este parthenon adica virgina !

Atata am avut de spus ! (ca pe unii/unele deranjeaza, nu am ce le face)

Apostolul Pavel punea problema maritisului unei fecioare/virgine !

p.s.: Fani71, ce ai scris tu acolo este irelevant; nu ne intereseaza cum se comporta barbatii musulmani, noi suntem crestin ortodocsi !
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 12:12:30
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Da, am citit ce s-a scris aici.

Totusi, tineti minte ca veti fi judecati pentru tot ce faceti, dar si ziceti/invatati (ca invatati pe unul sau pe altul gresit, nu va ganditi ce pacate va adunati?)

In sfintele Scripturi scrie:

la 1 Corinteni cap. 7 :38

38. Așa că, cel ce își mărită fecioara bine face; dar cel ce n-o mărită și mai bine face.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=7

cuvantul grecesc este parthenon adica virgina !

Atata am avut de spus ! (ca pe unii/unele deranjeaza, nu am ce le face)

Apostolul Pavel punea problema maritisului unei fecioare/virgine !

p.s.: Fani71, ce ai scris tu acolo este irelevant; nu ne intereseaza cum se comporta barbatii musulmani, noi suntem crestin ortodocsi !
Cornel, nu ai citit cu atentie. Eu am scris despre elevii mei crestini din orient. De musulmani am scris doar la urma.

Si nu am scris impotriva importantei vrginitatii. Am scris ca o societate care pune mare accent pe virginitatea 'exterioara' nu este neaparat atat de buna dpdv moral, pentru ca poate promova si un fel fariseistic si inegal al moralei crestine, nu promoveaza valoarea adevarata a fecioriei. As mai adauga ca intransigenta morala fata de altii nu este o virtute crestina.
Cine are urechi de auzit sa auda, am scris deja ce am avut de zis.

Last edited by Fani71; 13.11.2012 at 12:14:45.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 12:15:26
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Cine are urechi de auzit sa auda, am scris deja ce am avut de zis.
Ca si profesoara de religie, trebuie sa predati corect tinerilor invataturile ortodoxe care spun cat se poate de clar ca relatiile sexuale de orice fel inaintea casatoriei se cheama "curvie".
Atata timp cat veniti cu alte discutii, chiar tangentiale la subiectul mentionat, nu dovediti nici macar ca sunteti o buna ortodoxa.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 12:17:50
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Solveig, eu vreau sa discut despre morala crestin-ortodoxa. Ca tie nu-ti convine, nu citi ceea ce scriu. Multumesc.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Lamuriri despre teologie si stiinta VladCat Teologie si Stiinta 12 11.04.2011 00:24:14
Ce va manifestati frustrarile? Melissa Generalitati 9 05.02.2011 23:26:40
Udatul fetelor in a doua zi de Pasti patinina34 Generalitati 8 25.04.2009 13:57:51
Cateva lamuriri achimovjan Impartasania (Taina Euharistiei) 6 18.07.2008 13:04:35
lamuriri maslinul Rugaciuni 0 29.07.2007 23:29:17