![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Se cunoaste de la o posta cine sunt intr-un cuget si cine se duc la biserica precum intr-un templu satanic de unde asteapta indeplinirea poftelor scrise pe pomelnice. Se cunoaste cine comunica cu Dumnezeu - CEL CARE ESTE si cine se duce la un vrajitor suprauman ca se faca un troc. 2. Rugaciunea fierbinte pentru departarea Harului in scop didactic nu inseamna lepadarea de Har, de Comuniune sau de Hristos. Sfantul Siluan Athonitul, vorbeste despre o chestiune similara : retragerea Harului in scop didactic. Roga-te si o sa vezi ce se va intampla! Daca nu vrei sa te rogi, fa-ti voia precum vrei, dar nu-i impiedica pe altii cu aiureli si rastalmaciri! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am avut, însă, în vedere abordarea unei căi singulare, pe care o găsesc primejdioasă, dacă nu chiar pierzătoare de suflet, și pe care îmi pare că ai apucat, nevrând să mai asculți de sfat. Nu de al meu, ci de al cuiva care să fi mers înainte pe calea ta, rămânând în comuniune cu Biserica. Citat:
În ceea ce-i privește pe cei care se amăgesc în privința comuniunii, sau caută ajutor lumesc, sau minuni, pe de o parte, nu cred că putem ști cu ce gând se apropie fiecare de Sfânta Euharistie, pe de altă parte, Hristos nu i-a respins nici pe aceștia, ci i-a vindecat și i-a hrănit trupește, fiindu-i milă de ei. Și dacă există niște trepte de înțelegere pe care fiecare dintre noi se află, gândește-te că și tu sau eu am putea fi disprețuiți de cei care (aparent) se află în vârful scării. |
|
|||
|
|||
![]()
Acestea sunt comportamente ce rezulta ca urmare a unor legaturi neuronale foarte puternice, foarte stabile. De cele mai multe ori acestea sunt alimentate de un surplus de hormoni, dintr-o anumita glanda, dar exista si cauza unor stimuli psihici : imagini, sunete, mirosuri, oameni cu care ne intalnim regulat, peisaje, obiecte pe care le folosim sau peste care dam, o strada pe care mergem zilnic, propria noastra locuinta,...
Astfel de stimuli, precum cei de mai sus, au dat nastere la viziuni duhovnicesti enuntate in versete biblice sau patristice: "cu cel ale ales vei fi, iar langa cel indaratnic te vei indaratnici". Principiul departarii de lume, folosit in monahism, este o constatare empirica a ridicarii din patimi(reau deprindere) prin departarea de stimulii care intretin patima, sau pricinile patimilor. Unele patimi se intretin chiar numai prin-un motiv de aducere aminte a unor evenimente nevinovate din trecut, dar care sunt legate mental de stimuli ai patimilor. De ex: <Imi amintesc de anii de liceu, de colegii si de profesorii mei. Era un profesor cam drojdier,... ah! ce pofta de baut mi s-a facut deodata!!!> Prin mecanisme similare, se stimulteaza oricefel de patima. In mod firesc, gandul umbla prin creier cautand hormonii fericiirii : dopamina, serotonina, adrenalina. Cand secretia acestor hormoni depinde de comportamente patimase, subconstientul va cauta sa acceseze acei neuroni in care este ascunsa informatia ce duce la stimularea hormonilor fericirii. Cand fericirea este stimulata de bautura, orgasm, sau friptura, creierul va cauta sa acctioneze acea parte despre care el stie ca va duce la stimularea hormonilor cu pricina. Stari sufletesti precum plictiseala, oboseala psihica, enervarea, corespund un scaderi dramatice ale unor hormoni specifici: plictiseala este scaderea adrenalinei(in special), oboseala psihica este scaderea dopaminei. Atribuirea unor manifestari mitologice pentru starile sufletesti, era perfect fireasca intr-o societate analfabeta. Demonii si actiunile demonice, corespund unor dezechilibrari psihice care au corespondenti la nivelul neurotransmitatorilor. Tulburarile adolescentei sunt cauzate in special de dezvoltarea sistemului endocrin, care cunoaste o hyperactivitate la nivelul anumitor glande precum cele sexuale, care se dezvolta si se maturizeaza la aceasta varsta. Aparitia unui nou hormon si a unor noi fenomene neuropsihice, socheaza tanarul adolescent dand nastere la unele comportamente spontane, spasmice, incontrolabile. Aceste fenomene pot fi dirijate printr-o educare intensa intr-un cadru stimulativ, care sa fascineze atentia tinerilor. Plictiseala, dorinta de senzatii tari, teribilismul, toate acestea sunt firesti, dar pot fi controlate. Pana la urma, insticntul desupravietuire si frica de moarte, raman dominante intr aprope orice situatie; mai putin in starile de demoralizare, de lehamite pentru viata... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Pentru cei care au inteles ortodoxia sfintilor parinti, (nu a biznis-popilor de azi) a invata despre budism este ca si cum te-ai inscrie la gimnaziu dupa ca ai absolvit facultatea.
|
|
|||
|
|||
![]()
A privi cu optimism spre viitor, a crede in lucrarea ta, in jerfa ta, a te respecta pe tine insuti,... toate acestea sunt similare ca efect neuro-psihic. Este vorba despre Serotonina si Dopamina. Sentimentele de unicitate si de importanta de sine, au insa o granita foarte subtire cu VANITATEA, dar fara acest sentiment nu putem gasi forta de a ne pastra vointa si mintea treaza, mai ales in conjuncturile ispititoare ale vietii sociale. Iata un exemplu despre cum dobandim Dopamina si Serotonina, fara sa cadem in Mandrie.
.................................. Eu sunt creatia lui Dumnezeu, iar El m-a creat ca sa lucreze prin mine o lucrare de taina in aceasta lume. Eu nu cunosc lucrarea pe care El vrea s-o implineasca prin mine, dar cata vreme eu caut virtutea si sfintenia, cata vreme lucrez cu daruire si cu supunere fata de randuiala acestei lumi, Dmnezeu poate sa-si implineasca lucrarea prin mine si sa faca lumea mai buna, mai curata. Eu nu pot schimba oamenii din jur, ci Dumnezeu ii va schimba prin mine, daca eu ma pastrez curat. Nu e nevoie sa fac prozelitism, ci numai sa ma pastrez curat la suflet. Dumnezeu nu lucreaza doar prin mine, ci si prin toti cei care suntem in acelasi duh al gandului curat, prin toti oamenii care isi inmultesc talantii - darurile cu care au fost inzestrati la nastere, dupa randuiala lumii si a popoarelor in care s-a nascut fiecare. Dar pentru ca Dumnezeu nu este un tiran, mi-a lasat dreptul sa aleg razvratirea si iubirea de stapanire; adica eu pot sa refuz ca El sa lucreze prin mine. Daca eu aleg sa-mi implinesc propria mea viziune despre o societate mai buna, daca eu aleg sa-mi judec semenii si sa ii constrang, ori sa-i manipulez ca ei sa-mi imbratiseze viziunea mea, atunci Dumnezeu imi da dreptul sa-mi fac damblaua. Insa mai apoi va trebui sa-mi culeg roadele. .................................. Last edited by leonte; 25.06.2014 at 19:08:42. |
|
|||
|
|||
![]()
Lumea toata este sub puterea celui rau, pentru ca lacomia si mandria si pofta trupului le dicteaza tuturor. Duhul rautatii care s-a instalat in fiecare om, cauta sa ma traga si pe mine in robia lui. Prin cei din jurul meu, marele Papusar al rautatii[/b] cauta sa ma hipnotizeze si sa ma prinda sub magia poftelor trupesti, apoi sub magia lagomiei, iar la urma sub magia iubirii de stapanire.
Azi imi spoteste ca toti semenii mei sunt rai, iar eu fiind destept si bun trebuie sa fac ceva pentru a schimba lumea. Dar eu stiu ca numai Dumnezeu poate schimba lumea, iar contributia mea este sa ma pastrez curat, iar daca m-am intinat trebuie neaparat sa ma curat pe mine in lacrimile pocaintei. Alta data mi-a soptit despre cat de bine miroase macarea de la fasfood, sau cat de interesant as parea in ochii celorlalti daca m-as imbraca la ultima moda, sau daca mi-as lua un aparat de lux. Dar eu stiu ca am ce manca si nu-mi este de folos sa poftesc la laturile altora. Am cu ce ma imbraca, iar zdrentele stalcite ale designerilor nu-mi sunt de nici un folos. Stiu ca tot comfortul vietii nu vine din LUX ci din UTIL, deci reclamele Papusarului ma lasa rece. Multe sunt capcanele care mi se intind zi de zi si ceas de ceas, ca sa aleg prostia in locul intelepciunii; sa aleg placerea si instinctul animalic in locul sfinteniei. Dar daca eu si familia mea, ne tinem de a cauta sfintenia, daca atunci cand gresim unul fata de altul ne impacam pana la apusul soarelui, daca trudim spre inmultirea talantilor, folosind talentul sau iscusinta cu care am fost inzestrati fiecare, atunci Dumnezeul si Tatal nostru isi implineste voia Sa, prin noi, iar duhul rautatii nu mai are putere asupra noastra. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu ca as fi de acord cu altele ale tale, dar cum epoca dezbaterilor pe acest forum s-a incheiat, in duhul celor bolduite, asta sa ramana ca ultima postare. Iar cele bolduite sa ramana si ca scuze pentru cei care cred ca le datorez unele. Contul ramane, cine vrea poate sa scrie mesaje private, mai putin de genul celor care au legatura cu sau pun la indoiala aceasta decizie, pentru ca vor ramane fara raspuns.
|
||||
|
||||
![]()
Totuși, ce te determină să te retragi?
De fapt, recitind postarea anterioară, înțeleg că în ea este și răspunsul la întrebarea mea. Îți doresc să-ți fie de folos, însă poate ar fi mai bine să fie doar un post de forum, pentru o vreme. Last edited by CristianR; 26.06.2014 at 12:25:49. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Citat:
![]() Cred ca de fapt, Sfanta Traditie si invatatura Sfintilor Parinti exact cu asta se ocupa, ne ajuta sa distingem intre cele ce sunt folositoare sufletului si mantuirii si cele nefolositoare. Pe atei si sectari nu-i intereseaza aceste aspecte deoarece ei nu cred in suflet si implicit nici in mantuire. Ei sunt preocupati si amagiti de filosofia asta marunta, dualista, o filosofie care nu a explicat nimic pana la urma ... desi se chinuie de 2000 de ani ... Last edited by AlbertX; 26.06.2014 at 15:30:44. |
|