Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.11.2006, 17:08:38
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Toate.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 17:13:24
iosif iosif is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Draga Elena,

Eu am vorbit despre formula acestica personala a sfintilor ca formula model si ceea ce formula personala a omului mirean, om de rand, ca sa ma exprim asa. Eu spus clar ca e un aspect important al spiritualitatii crestin ortodoxe...

Eu nu sunt protestant, nici nu agreez ideilor lor, asa ca te=ai cam autodepasit in afirmatia asta. Si de unde stii tu cat de ascet sunt eu sau nu? Elena, ma dezamagesti!

Eu nu vreau sa te conving de nimic, pentru ca tu nu ai inteles punctul meu de vedere. Am explicat clar ca ascetismul inseamna foarte multe, nu exista o formula unica de ascetism, ca de exemplu sa nu mananc 40 de zile. Pot sa imi impun sa nu mananc mere daca la acestea renunt cel mai greu.

Renunt la placerile mele, nu ale altora. Iar mie nu orice imi face placere. Unii oameni au anumite patimi, altii altele, fiecare patima se trateaza in felul ei, in functie de om.

Ascetismul inseamna eliberarea de patimi care vine prin renuntarea la sine, smerenia, intrucat mandria este capetenia pacatelor. Eliberarea aceasta de patimi se incepe cu pocainta,post, rugaciune, fapte bune, spovedanie si culmineaza in Euharistie. A fi un ascet inseamna a-ti face din trup o sluga si a nu-l lasa sa iti devina stapan. Asta au facut Sfintii Parinti.

Viata noastra nu inseamna o renuntare totala la placeri, caci daca nu ar exista placerea si doar durerea, probabil ca nu am fi rezistat nici noi prea mult. Nu orice placere este ilicita, interzisa, nu orice placere aduce cu sine raul. Imi pare rau ca sugerati asemenea chestii.

Eu insist pe definirea clara a termenilor si pe prezentarea unui punct de vedere de ansamblu, echilibrat. Prin echilibrat eu nu inteleg, asa cum ati inteles voi, eliminarea ascetismului sau relativizarea lui, ci nuantarea lui, pentru ca asa cum am mai spu nu exista o formula unica de practicare a ascetismului. Dovada e ca si Sfintii Parinti s-au ostenit in functie de contextul lor. Insa ascetismul are anumite principii comune enumerate mai sus, incepand cu pocainta, de la care nu se poate face exceptie.

Asa ca post cu biruinte, fratilor! Biruintele depind de ce fel de lupta dati, e lupta cu patimmi trupesti, e lupta cu mandria, e lupta cu cleveteala, e lupta cu iubirea de arginti..depinde de fiecare persoana in parte.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 17:17:58
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Implicit

Traditie, raspusul cu "toate" e foarte vag. Daca vrei sa detaliezi. Eu nu cred ca toate activitatile care iti aduc placere sunt de combatut. Sunt oameni carora le face placere sa stea la rugaciune, sa mearga la Biserica, sa citeasca din Sfintii Parinti, sa mearga in pelerinaje, sa-i ajute pe cei din jur, etc. Si astea nu sunt de lasat, nu?!

Elena
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 17:18:13
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Citat:
În prealabil postat de iosif
Ideea ca Traditie subliniaza o idee important a spiritualitatii ortodoxe, din nefericire nu o plaseaza intr-un context mai general. El pare ca sugereaza ideea, ca ascetismul asa cum l=au practicat sfintii, este conditia absoluta a mantuirii, ceea ce nu este deloc adevarat. Si aici nu sunt de acord eu...
Iosif, Traditie nu a spus ca ascetismul e conditia absoluta a mantuirii, ci ca e un mijloc pentru a fi mereu in Hristos. Deci tu consideri ca te poti mantui si fara a avea o viata de asceza? Suna a "tehnica protestanta": mantuirea prin credinta. Spui asta pentru a te incuraja pe tine insuti ca, in ciuda starii neascetice in care traiesti, te vei mantui? Explica-mi si mie teoria ta, cu fundamente scripturistice si patristice, ca daca e bine fundamentata, o accept cu draga inima.

Elena
Elena, daca citesti mai atent am spus ascetismul asa cum l-au practicat sfintii. Eu daca nu ajung la aceeasi masura cu sfintii , nu ma mai mantuiesc?

Daca m-as lua dupa aceasta concluzie logica, ar trebui sa dau in protestantism, adica in predestinare...asa ca aveti grija ce spuneti, atentie la implicatiile dogmatice!
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 17:20:55
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Traditie, raspusul cu "toate" e foarte vag. Daca vrei sa detaliezi. Eu nu cred ca toate activitatile care iti aduc placere sunt de combatut. Sunt oameni carora le face placere sa stea la rugaciune, sa mearga la Biserica, sa citeasca din Sfintii Parinti, sa mearga in pelerinaje, sa-i ajute pe cei din jur, etc. Si astea nu sunt de lasat, nu?!

Elena
Ma bucur ca intr-un final ai inteles de ce insist atat de mult pe precizarea termenilor si pe plasarea lor intr-un context inteligibil.
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 17:46:15
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iosif
Elena, daca citesti mai atent am spus ascetismul asa cum l-au practicat sfintii. Eu daca nu ajung la aceeasi masura cu sfintii , nu ma mai mantuiesc?
Judecata este a lui Dumnezeu si El Singur o sa decida cine se mantuieste sau nu. Totusi, avand ca marturii pe Sfinti si vietile lor, mi se pare normal ca daca ne dorim sa-I urmam lui Hristos, sa-I urmam exemplul Lui sau al Sfintilor. De aceea calea ascetica practicata de cam toti Sfintii mi se pare de urmat.

Chiar daca suntem neputinciosi sa ajungem pana la nivelul lor, totusi cu credinta ca El acopera neputinta noastra, vom reusi. Numai "sa punem si noi umarul". Ca numai astfel se vede ca am inteles ceva din ce El ne-a spus "Fiti sfinti asa precum Eu sunt Sfant" si numai astfel putem sa ne apropiem de Sfanta Impartasanie ("Sfintele Sfintilor").

Am impresia ca in raspunsurile extrem de scurte nu reusim sa ne intelegem, sau mai bine zis eu nu ma prind chiar repede, asa ca va rog sa faceti un efort si pentru cei ca mine care au nevoie de explicatii mai detaliate.

Elena
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 17:55:45
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

Iti doresc multa sporire intru toate! Sa dea Domnul sa ii depasim pe sfinti, ca s-ar bucura foarte mult!
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 21:59:15
iosif iosif is offline
Senior Member

Implicit

”Dar cred ca fiecare trebuie sa-si întrebe duhovnicul. La mine a fost urmarea lecturilor despre ramânerea permanenta în rugaciune din Filocalia iar felul cum se aplica asta cred ca depinde de fiecare persoana.”

In sfarsit, a dat Bunul Dumnezeu sa intelegem ca de fapt avem acelasi punct de vedere in ceea ce priveste asceza. Ea nu se poate face decat sub ascultarea duhovnicului si cu binecuvantarea lui, fiecare dupa masura si dupa putinte!

Doamne ajuta!

Cred subiectul asta se poate declara inchis, nu?:)
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 22:40:54
Negroponte's Avatar
Negroponte Negroponte is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2006
Locație: Barlad
Implicit

:)Dati-mi voie (inainte de a inchide subiectul)sa-mi spun si eu parerea.Asceza este necesara mantuirii.Cat si cum, duhovnicul stabileste.Asceza inseamna si renuntarea la placeri?Da.Dar nu la bucurii.Bucuria de a avea copii ascultatori de a avea prieteni si altele.Tot ce ne impiedica in drumul catre cer trebuie inlaturat.Asa spun Sfintii Parinti.Doamne ajuta la mantuire!
Reply With Quote
Vechi 20.11.2006, 22:41:10
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Stimate Traditie,te indaratnicesti sa spui ca sunt catolica,chiar daca ti-am marturisit foarte clar ca sunt CRESTIN ORTODOXA,asta este rautate din partea ta.Daca atitudinea mea nu este asemanatoare cu modalitatea ta de "propovaduire"a credintei,inseamna ca nu sunt ortodoxa?...sau care-i treaba?Daca eram catolica,cred ca se evidentia destul de clar acest lucru printr-o exprimare spirituala specifica,pe care am remarcat-o la persoanele catolice de pe acest forum.Si stii ceva,mai bine as fi catolica decat ortodoxa ca tine,care,practic face apel la instigare prin modalitatea de afisare a credintei.Sper ca ai inteles care-i treaba cu asceza....."sigur ca da!"...
Sovidiu,multumesc pentru apreciere,chiar daca nu sunt catolica si sunt ortodoxa de cand mama m-a facut,dar,dupa cum ai remarcat,nu-mi place sa ma-mbat cu apa rece.........si chiar daca suna paradoxal,tocmai o relatie prea apropiata cu aspectul religios m-a facut sa gandesc astfel,astazi.Nu rau,doar mai realist,pentru ca am constatat ca lumea "vorbeste" dar viata ramane aceiasi,plina de ispite si placeri,materialism si perfiditate.SCUZE!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea lore86 Nunta 166 09.11.2009 13:59:12
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48