![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca o astfel de lista este utila: sa nu ajungem sa ne indreptatim singuri. Privind la mine eu nu prea vad lucruri bune, de cand ma trezesc pana inchid iar ochii eu pacatuiesc.. si nici nu-mi vad toate pacatele, doar pe cele mai evidente. Si chiar cand fac un lucru bun, mandria imi fura rasplata. |
|
|||
|
|||
![]()
Si mai cred, asa cum a mai spus cineva, ca sunt unii care complica prea mult si in mod fanatic credinta, ortodoxia. Daca totul este rau si pacat...
Exista undeva scrise o listuta mica de pacate: 7 capitale si 10 porunci, n-am acum la indemana, sunt clasificate si ele dupa cat de rele sunt. Si atat. Acum am un indreptat de spovedanie si ma necajesc cu el. Din fiecare porunca de mai sus se fac gramada de ramificatii explicative. Este o brosurica scrisa de dr. Eugen Jurca. Dar lista asta si mai ce mai puneti voi aici, n-am intalnit. Ah, acum am gasit: 8 ganduri ale rautatii, pacate de capetenie (mandrie, lene etc., 7 la numar care se cam suprapun cu cele 8 de dinainte), impotriva Duhului Sfant (4), pacate strigatoare la cer (5) si mai sunt faptele milei trupesti si sufletesti (cate 7). Acum eu am o problema: de unde stiu eu daca am facut un pacat sau altul. Eu stiu ca nu, dar poate l-am facut fara sa stiu, sau sub alta forma, sau... Ce spun la spovedanie? La scoala , sau in societate iti spune cate unul (la scoala ne corecta cu rosu si vedeam unde am gresit) "bai, vezi ca aici gresesti, sau nu e voie sa faci aia". Unele le stim ca nu trebuie sa le facem, dar altele nu ni se par noua rele si nu fac rau altuia. |
|
|||
|
|||
![]()
Atentie: si a te considera asa pacatos duce la mandrie (mandria de a fi pacatos)!
Si anna - cand inventam lucruri, pacate care nu au fost scrise/spuse de EL, se cheama blasfemie. |
|
|||
|
|||
![]()
Cand cunoastem ca Dumnezeu ne iubeste? CAND FUGIM DE PACAT.
Cand cunoastem ca Dumnezeu ne-a iertat de pacat? CAND NU-L MAI FACEM. Dumnezeu a creat lumea si legile care o guverneaza. Tot El i-a invatat pe oamenii cei sfinti ai Lui, ce anume e pacat. Daca recunoastem numai unele pacate, si pe altele refuzam a le vedea, ramanem aceeasi pacatosi indaratnici, nedoritori de indreptare. Am mai fi avut noi Sfinti, daca ar fi gandit ca noi, ca doar unele sunt pacate si altele nu?!? Oare am stat noi sa ne gandim la toate simturile noastre si la modul cum pacatuim noi cu ele, ca sa ne facem o imagine in ce cantitate adunam pacate, de care insa nu suntem constienti? |
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, este o tristete imbinata cu parere de rau sa te stii pacatos. De unde ai scos mandria asta de a fi pacatos?!?
|
|
||||
|
||||
![]()
Exact Sofia, ai intuit perfect ! Toată această atitudine duce într un final la Slava Deșartă. Parcă s-a scris de ea chiar aici la Topicul Pocăința .
|
|||
|
|||
![]()
Din profunzime, Anca, din profunzime...si acolo era vorba de perceptia excesiva asupra statutului de pacatosenie. Orice abuz piere prin exces .
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este. " Nu ni se spune fiti umani. Nici fiti asa cum vi se pare ca este bine etc. Aceasta ni se cere: desavarsirea. Cu lista in fata nu faci mare branza, fie scurta, fie lunga. Eu inteleg ca daca L-am iubi pe Hristos, nu le-am mai cauta "pe ale noastre" (dorinte egoiste, iubirea de lume etc.): "Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă." Cuv. Paisie Aghioritul spune: " Inima, inainte de a se curati, are dorinte lumesti si se bucura de ele. Atunci, insa, cand se va curati, se va dezgusta de bucuriile lumesti. De atunci inainte bucuriile ei vor fi duhovnicesti. Numai atunci se va curati inima, cand se va scarbi de dorintele lumesti. Inainte de a se scarbi de ele, este atrasa de acelea." Eu deocamdata ma iubesc pe mine.. atunci cand nu imi voi dori nimic din lumea aceasta, atunci voi putea spera ca sunt pe calea buna.. pana atunci sunt doar pacatoasa si nici nu-mi vad clar starea. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(nu pareri personale). Eu am citit undeva (scuze, nu-mi amintesc acum unde) ca nu exista pacate mici! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Taina Botezului în Filocalie | NECTARIE | Botezul | 6 | 23.11.2011 15:34:34 |
Ce boala, din lista de sapte, aveti ? | Mihnea Dragomir | Pocainta | 75 | 15.05.2010 23:08:46 |
Dependența de internet și hipersexualitatea , pe lista bolilor mintale ! | cristiboss56 | Stiri, actualitati, anunturi | 6 | 22.03.2010 16:36:44 |
Iarasi despre grafice,sondaje, filocalie, scl.... | alecsandru | Generalitati | 4 | 15.05.2007 09:16:13 |
|