Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2018, 22:18:56
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Margaritare pentru suflet

Lasă-te răstignit și nu răstigni. Lasă-te bârfit și nu bărfi. Fii blând și nu fi zelos în rău…Veselește-te cu cei ce se veselesc și plângi cu cei ce plâng, căci acesta este semnul curăției. Fii bolnav cu cei bolnavi. Plângi cu cei păcătoși. Fii prieten cu toți oamenii, dar fii singur în cugetul tău. Fii părtaș la pătimirea tuturor, dar cu trupul tău să fii departe de toate. Nu mustra pe cineva și nu osândi nici chiar pe cei foarte răi în viețuirea lor. Întinde haina ta peste cel ce a greșit și acoperă-l; și dacă nu poți lua asupra ta greșelile lui și nu poți primi cercetarea și rușinea în locul lui, rabdă-l măcar și nu-l rușina…

De nu te liniștești cu inima, liniștește-te măcar cu limba. Și dacă nu poți pune rânduială în gânduri, pune rânduială măcar în simțuri. Și de nu ești singur în cugetul tău, fii singur măcar cu trupul tău. Și de nu poți lucra cu trupul tău, întristează-te măcar în cugetul tău. Și de nu poți sta la priveghere, priveghează măcar șezând pe patul tău sau chiar întins pe el. Și de nu poți posti două zile, postește măcar până seara. Și de nu poți măcar până seara, postește măcar să nu te saturi.

De nu ești curat în inima ta, fii măcar curat în trupul tău. De nu plângi în inima ta, îmbracă-ți în jale măcar fața ta. De nu poți milui vorbește măcar cu un păcătos. De nu ești făcător de pace, fii măcar iubitor de îmbunare. De nu te poți strădui, fă-te măcar în cuget netrândav. De nu ești biruitor (asupra păcatelor), măcar să nu te mândrești față de cei vinovați. De nu izbutești să închizi gura celui ce bârfește pe soțul tău, păzește-te măcar să nu te faci părtaș în aceasta cu el…

De iubești blândețea, rămâi în pace. Și de te vei învrednici de pace, te vei bucura în toată vremea. Caută înțelepciunea și nu aurul. Îmbracă-te în smerenie și nu în mătase. Caută să dobândești pacea și nu împărăția…
Iată, frate, îndemnul meu: mila să-ți sporească în suflet până când vei simți în inima ta aceeași milă pe care Dumnezeu o are față de lume!

(Cuvinte despre sfintele nevoințe ale Sf. Isaac Sirul, Filocalia X)
Vechi 28.01.2018, 22:24:44
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Dragostea care umple sufletul

De cînd mă țin minte am fost frămîntat de gîndul la dragoste. Dragostea mi s-a descoperit măreață și gingașă în persoana mamei mele, așa că pot spune că m-am născut în dragoste și am fost însoțit de dragoste de-a lungul întregii mele vieți. Am suferit de fiecare dată cînd am simțit că dragostea lipsește. A nu mai fi iubit, pentru mine, înseamnă a nu mai exista. În copilărie, cînd făceam vreo răutate, mămica mă împingea ușor cu mîna și îmi spunea: „Du-te de la mine, nu te mai iubesc!” Cine poate spune ce trăiam eu atunci? Abia acum îmi dau seama că atunci mă pogoram în iad, în iadul inimii mele de copil, în iadul în care s-a pogorît Adam după ce a căzut din dragostea lui Dumnezeu. Atunci începea să-mi tremure buza și eu rămîneam țeapăn în fața mamei cu mîinile în jos, cu pumnii strînși, pînă cînd îmi făcea semn să vin și mă lua în brațe. Atunci izbucneam în plîns. Și plîngea și ea. Simțeam că moartea în care m-am cufundat prin refuzul mamei a încetat și mă întorceam la viață prin mărturisirea iubirii ei.

Pr. Savatie Bastovoi
Vechi 28.01.2018, 22:28:52
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Copilul, fiinta noua si neprihanita, necumparata de ispitele aparentelor inselatoare, culege pretutindeni urmele minunilor. Cand un copil deschide pentru prima oara ochii, intreg universul cu tainele joaca in apele luminate ale ochilor sai.

De aceea Iisus iubea atat de mult copiii, de aceea i-a aratat ca pe un simbol al crestinismului, lume noua care punea pret pe nevinovatie si naivitate ingereasca, pe fragezime si sete de inteles. "De nu va faceti la fel cu pruncii, nici ca veti intra in imparatia cerurilor".

Copilul este o faptura biblica originara. Copilul este o faptura a vietii neintinate, este o floare deschisa luminii, este un indemn la simplitate si frumusete. In el vorbeste frantura de cer data omului odata cu inceputul.

Copilul este un mare dar al vietii noastre aci: aduce cu el inocenta, dragalasenia si bunatatea. Copilul indulceste viata noastra atat de amara; faptura sa mica, cu aripi la suflet, ne da multe invataminte. Un scriitor a spus: "Zambetul copilului este pentru mama ca o rugaciune pentru Dumnezeu". In preajma copilului staruie mereu o atmosfera de lumina si frumusete.

Cand intrebarile bat la portile gandului tau impovarat si cer dezlegare, cand umbrele amintirilor aluneca pe peretii sufletului si cer o raza de soare, atunci stai de vorba cu copiii. Aplecat asupra adancurilor, umbli ca strabatut de fiorii unei zari virgine. Prietenii te cred nebun si lumea te arata cu degetul, in ratacirea ta prin pajistile unei lumi de dumnezeiesc tumult, in setea ta de inteles si vraja, te intalnesti doar cu copiii.

Cuvantul tau suna sec pentru cei varstnici, dar intoarce ca pe o frunza spre soare sufletele copiilor cu ochi de mirare.

Ernest Bernea
Vechi 30.01.2018, 01:39:23
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Imaginea unei cruci este alcătuită dintr-o verticală și dintr-o orizontală. Verticala ne aduce aminte că venim din cer și că vom merge în cer. Suntem o realitate dublă. Suntem mereu pe verticală și mereu pe orizontală. Mereu cu datorii față de pământ, și mereu cu datorii față de cer. Mereu născuți din pământ, și mereu născuți din cer. Mereu cu gândurile prinse de materie, și mereu cu gândurile antrenate în sus.
Aceasta e condiția umană. Trebuie să ne-o înțelegem așa cum ne este dată de Dumnezeu, dar să nu uităm nici de una din ele, nici de orizontală ‒ de pământ și de îndatoririle noastre față de pământ, nici de verticală ‒ de cer și de îndatoririle noastre față de Dumnezeu.
(Mitropolitul Antonie Plămădeală)
Vechi 30.01.2018, 20:00:20
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Toate lucrurile ține-le la oarecare distanță, numai sufletul apropie-l cât mai mult de Dumnezeu.
Dacă torni apă peste foc, nu vei mai avea nici apă, nici foc.
Dacă dorești averea altuia, o vei urî pe a ta și pe amândouă le vei pierde.
Dacă te apropii tot așa de mult de servitoare cât de soție, nu vei avea nici servitoare, nici soție.
Dacă bei adesea pentru sănătatea altuia, vei o pierde și pe a ta.
Dacă numeri mereu banii altuia, tot mai puțini vei avea tu. Dacă numeri mereu păcatele altora, ale tale se vor înmulți.
Dacă gonești și ajungi vulpea, vei întoarce cocoșul; însă dacă gonești și ajungi ursul, nu ești sigur că te vei întoarce și tu.

Sfântul Nicolae Velimirovici, Învățături despre bine și rău
Vechi 01.02.2018, 13:29:17
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Adevarata rugăciune este rugăciunea de dincolo de lectură, e rugăciunea de dincolo de sfintele slujbe (adică ceea ce se realizează prin sfintele slujbe, prin citirile de rugăciuni), rugăciunea noastră adevărată este rugăciunea adâncă pe care o pregătesc lecturile de rugăciuni, citirile de rugăciuni, de acatiste. Dar dacă te-apuci să citești numai așa, ca să te-apuci să numeri câte acatiste ai citit, câte Psaltiri ai citit și așa mai departe, deja este o treabă mai mult de contabilitate decât de stare sufletească de rugător.
Rugăciunea adevărată e rugăciunea de dincolo de rugăciune, e rugăciunea cu care rămâi după ce te-ai rugat, rugăciunea pe care o poți realiza după ce ai luat parte la sfintele slujbe și după ce te-ai obișnuit cu gândul că Îl ai în față pe Dumnezeu. Pentru că slujbele noastre, prin alcătuirea lor, ne pun în situația de a ne gândi la Dumnezeu altfel decât dacă n-am lua parte la sfintele slujbe; ne aduc în situația să știm că Dumnezeu e în fața noastră și că noi suntem în fața lui Dumnezeu; creează o atmosferă de rugăciune, care ne ajută, ne angajează. Sunt foarte frumoase rugăciunile pe care le spunem la slujbe, cântările, textele de rugăciune pe care le cântăm la sfintele slujbe și care ne aduc în conștiința noastră evenimentele sărbătorite; le aduc în sfera gândirii noastre, la zilele hotărâte pentru aceasta.
(Arhimandritul Teofil Părăian)
Vechi 02.02.2018, 00:31:36
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Bineînțeles, nici ortodocșii credincioși nu sunt scutiți în viața familială, conjugală, de ispitele, încercările și furtunile care pândesc orice familie obișnuită. Se poate spune că aproape orice familie trece în viață prin aceleași greșeli, într-o măsură mai mare sau mai mică. Unii depășesc cu succes aceste dificultăți, se călesc în ele, dobândind o și mai mare dragoste reciprocă; alții, din păcate, se frâng.
O familie ortodoxă are însă arme puternice: credința în Dumnezeu, rugăciunea unuia pentru celălalt și, bineînțeles, harul și binecuvântarea primite prin Taina Cununiei. Soții nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!
De regulă, oamenii aflați departe de credință consideră cununia pur și simplu un ritual frumos. Se cunună toți: starurile de cinema, reprezentanții show-business-ului. Totul este foarte frumos: lumânările, icoanele, preotul și limuzina albă lângă biserică. În vremurile noastre de superstiții și ocultism a apărut încă un mod de a înțelege Taina Cununiei: ca pe o lucrare magică ce-i leagă pe soți pentru vecie, independent de felul cum se vor comporta. Majoritatea oamenilor chiar așa și înțeleg toate Tainele și ritualurile bisericești: „Popa o să facă ceva, o să stropească, o să șoptească, și totul o să-mi meargă bine”, iar ei înșiși nu vor să depună nici un efort.
De ce sunt greșite concepțiile acestea? Pentru că fără eforturile și rugăciunea noastră nici o Taină nu o să ne aducă vreun folos. Și nu numai Tainele, ci nici o rugăciune bisericească - de exemplu, sfințirea mașinii. Când sfințesc un automobil obisnuiesc să întreb: „De ce lipiți iconițe în mașină pe panoul de bord?” De regulă mi se răspunde: „Păi, ca să apere mașina ș.a.m.d.” Răspuns greșit! Icoanele se află în mașină ca îndată ce ne-am așezat la volan să ne amintim: „Am uitat să facem rugăciune înainte de a pleca la drum!” Dacă omul își va aminti asta, Domnul îl va ajuta. Dumnezeu nu ne mântuiește fără noi.
(Pr. Pavel Gumerov)
Vechi 02.02.2018, 21:55:23
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Omul, spune Sfântul Maxim, „este o biserică tainică”. Trupul lui este asemenea naosului, „prin care iradiază partea făptuitoare a sufletului în împlinirile poruncilor prin înțelepciunea practică” (filosofia etică), în vreme ce sufletul este ca un altar prin care el „Îi aduce lui Dumnezeu sensurile desprinse din simțuri, după ce a depărtat de la ele tot ce-i material și necurat”, iar mintea este ca o Sfântă Masă prin care el primește lumina dumnezeiască și trăiește împreună cu Dumnezeu. (...)
(Jean-Claude Larchet)
Vechi 05.02.2018, 12:55:32
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

PUTEREA RUGĂCIUNII
“As vrea sa nu incetati sa va rugati. As vrea sa intelegeti ca daca exista vreo protectie care se intinde peste societatea umana, peste tara noastra, aceasta este puterea rugaciunii. Sa nu faceti o rugaciune de rutina! Puneti-va in miscare inima, umpleti-va de fiorul rugaciunii.
Sunt convins ca multi dintre dumneavoastra se roaga. Si eu m-am rugat si am crezut pana am ajuns in inchisoare ca stiam sa ma rog. Ajungand in inchisoare am descoperit ca nu stiam sa ma rog. Daca nu te patrunde fiorul credintei din crestet pana in talpi, nu esti in rugaciune adevarata. Nu este usor. Dar daca persisti, Dumnezeu te ajuta, iti da harul rugaciunii. Si harul rugaciunii se da la cerere.
Harul rugaciunii se obtine prin stradanie, prin staruinta. Mantuitorul a spus: “De la Ioan Botezatorul Imparatia Cerului se ia prin navala!” Si aceasta e navala noastra, cerand cu staruinta Harul pe care Dumnezeu ni-L trimite. Ma adresez acum teologilor si le spun: invatati sa va rugati, ca apoi sa puteti invata pe altii. Atata vreme cat tu nu stii sa te rogi, degeaba ii spui crestinului: “Roaga-te!”. Cand preotul va sti cum sa se roage, el va transmite fluxul puterii credinciosului sau.”
Pr. Gheorghe Calciu
Vechi 11.02.2018, 00:26:20
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Unui prieten care nu mai reușea să se căsătorească, Părintele i-a dezvăluit că principala cauză a rezervelor sale față de căsătorie era un sentiment de eșec din adolescență, pe care îl reprimase în subconștient. Și i-a spus:
‒ Ai iubit-o pe fata aceea cu toată puterea sufletului tău, ai transformat-o în idealul vieții tale, indiferența ei te-a rănit cumplit. De atunci, ai încercat să o găsești în fiecare fată care ar fi vrut să se căsătorească cu tine, dar, pentru că acest lucru era imposibil, inima ta a rămas închisă.
Cu ajutorul Părintelui, prietenul a conștientizat acest obstacol ascuns, l-a eliminat cu totul și, astfel, a putut să-și întemeieze și el o familie.
(Sfântul Părinte Porfirie Kafsokalivitul)
Răspunde