Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.11.2010, 00:41:27
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Pocăința , s-o înțelegi din învățături, dar s-o rostești prin cuvintele tale , din sufletul tău, căci altfel ea , Pocăința, sună a lozincă și nimic mai mult . . . !
Ai dreptate cristi.
Pocainta trebuie neaparat sa fie reala,cu cuvintele tale,sa te recunosti asa cum esti.
Daca suntem constienti de cat de pacatoasa e starea noastra ,nimic,dar nimic din lumea asta nu ne mai poate atinge. Doar vietile sfintilor sunt singurele care ne mai pot arata,ca este posibila si mai multa pocainta
Reply With Quote
Vechi 27.11.2010, 01:32:30
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Ai dreptate cristi.
Pocainta trebuie neaparat sa fie reala,cu cuvintele tale,sa te recunosti asa cum esti.
Daca suntem constienti de cat de pacatoasa e starea noastra ,nimic,dar nimic din lumea asta nu ne mai poate atinge. Doar vietile sfintilor sunt singurele care ne mai pot arata,ca este posibila si mai multa pocainta
Din fericire exista si sfinti in viata, care cu exemplul lor ne coplesesc si ne invata. Am intalnit acum, la hramul Sf. Grigorie Decapolitul, o femeie ramasa vaduva cu 6 copii, care m-a impresionat. Ne-a vorbit cu faptele ei pline de smerenie. Pe copii ii invata s-o cinsteasca pe Maica Domnului ca fiind mama lor. Mai avea o dorinta: sa intre si ea in cinul calugaresc.
Avem inca multi sfinti Parinti, la care ne ducem, in cautare de sfintenie fiind. Intalnindu-i pe acestia, ne vedem propria pacatosenie in care ne complacem, crezand totodata ca ne aflam pe loc fruntas in lupta cu pacatele. Comparatia ne readuce la realitate, caci nici nu am pus inceput bun. Dureroasa deziluzie, soldata insa cu trezirea dorintei de a ne sfinti si noi. Intalnirea cu ei sfintiti nu este zadarnica, ci aducatoare de roada.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2010, 10:26:49
arriel arriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.02.2009
Locație: Mures
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Ai dreptate cristi.
Eu cred ca,din contra,cu cat vedem cat de pacatosi suntem,cu cat luptam mai mult ,cu atat sagetile lumii ne ataca mai rau.Lumea "ne poate atinge" numai o clipa sa nu fim atenti...
Vechi 27.11.2010, 19:25:33
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de arriel Vezi mesajul
Eu cred ca,din contra,cu cat vedem cat de pacatosi suntem,cu cat luptam mai mult ,cu atat sagetile lumii ne ataca mai rau.Lumea "ne poate atinge" numai o clipa sa nu fim atenti...
Cand ma jigneste cineva,ma gandesc in sinea mea: are dreptate ,am facut fapte mult mai rele decat spune el.Am facut nedreptati mult mai mari decat imi face el mie.
Cand gresesc cuiva , si imi reprosaza,ii spun :iarta-ma ,ai dreptate,atat m-a dus mintea mea proasta.
Toate greselile care le fac ,le fac din nestiinta .Si nestiinta ,si graba,abunda in sufletul meu.
Ma recunosc,asta sunt !
Deci cu ce m-ar mai putea lovi lumea,cand eu insumi imi recunosc ticalosia si neputinta ?
Nu indemn la pasivitate prin asta,este bine sa ne corectam,dar este bine sa stim de unde plecam.
Toate sagetile lumii,nu se pot infige decat in carnea putreda a mandriei.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2010, 19:29:38
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
. Comparatia ne readuce la realitate, caci nici nu am pus inceput bun. Dureroasa deziluzie, soldata insa cu trezirea dorintei de a ne sfinti si noi. Intalnirea cu ei sfintiti nu este zadarnica, ci aducatoare de roada.
Nimic nu am facut bun pe lumea asta ,in afara de acest lucru : Ca sunt constient ca sunt lacas al greselii si pacatului .Mai e departe pana la cainta sfintilor,dovedita de acestia si prin fapte de cainta si prin intensitatea acesteia ,si prin smerenie si ascultare.
Dar inceputul e pus si nu trebuie altul :e suficient sa te vezi asa cum esti.
Reply With Quote
Vechi 27.11.2010, 20:55:45
arriel arriel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cand ma jigneste cineva,ma gandesc in sinea mea: are dreptate ,am facut fapte mult mai rele decat spune el.Am facut nedreptati mult mai mari decat imi face el mie.
Cand gresesc cuiva , si imi reprosaza,ii spun :iarta-ma ,ai dreptate,atat m-a dus mintea mea proasta.
Toate greselile care le fac ,le fac din nestiinta .Si nestiinta ,si graba,abunda in sufletul meu.
Ma recunosc,asta sunt !
Deci cu ce m-ar mai putea lovi lumea,cand eu insumi imi recunosc ticalosia si neputinta ?
Nu indemn la pasivitate prin asta,este bine sa ne corectam,dar este bine sa stim de unde plecam.
Toate sagetile lumii,nu se pot infige decat in carnea putreda a mandriei.
Da ,asa e ,numai ca acela care te-a jignit sau ti-a reprosat ceva o data si n-ai reactionat,o va face in continuare ,iar cand rabufnesti intr-o zi [ideal ar fi sa nu rabufnim niciodata] "sageata lumii" te-a atins...Lumea ne loveste cu ispite ,oare chiar toate greselile noastre sunt din nestiinta?
Vechi 27.11.2010, 21:09:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Da ,asa e ,numai ca acela care te-a jignit sau ti-a reprosat ceva o data si n-ai reactionat,o va face in continuare ,iar cand rabufnesti intr-o zi [ideal ar fi sa nu rabufnim niciodata] "sageata lumii" te-a atins...Lumea ne loveste cu ispite ,oare chiar toate greselile noastre sunt din nestiinta?
Din nestiinta sunt greselile care le facem asupra altora.Caci dc am sti cat ii lovim,si ce inseamna pentru ei cuvintele noastre,nu le-am mai spune.La aceste greseli m-am referit ca sunt din nestiinta . Iar daca recunosti aceasta gresla si iti pare rau pt ea,celalalt te va ierta
Acum o alta problema care o ridici:smerenia protejeaza si impotriva ispitelor,a incercarilor venite de la ceilalti ? Poate ca nu. Dar macar ulterior,dupa ce ai picat in ispita,sa recunosti ca ai gresit.
Iti zic ca smerenia si pocainta te scoate din orice incercare,oricum te-ar lua de fraer ceilalti.Pana la urma,in fata binelui,a ne-ripostei infuriate,orice atac se retrage rusinat.
Try it
Reply With Quote
Vechi 27.11.2010, 21:29:30
arriel arriel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Din nestiinta sunt greselile care le facem asupra altora.Caci dc am sti cat ii lovim,si ce inseamna pentru ei cuvintele noastre,nu le-am mai spune.La aceste greseli m-am referit ca sunt din nestiinta . Iar daca recunosti aceasta gresla si iti pare rau pt ea,celalalt te va ierta
Acum o alta problema care o ridici:smerenia protejeaza si impotriva ispitelor,a incercarilor venite de la ceilalti ? Poate ca nu. Dar macar ulterior,dupa ce ai picat in ispita,sa recunosti ca ai gresit.
Iti zic ca smerenia si pocainta te scoate din orice incercare,oricum te-ar lua de fraer ceilalti.Pana la urma,in fata binelui,a ne-ripostei infuriate,orice atac se retrage rusinat.
Try it
Da ,smerenia si pocainta te scoate din incercari,dar nu te fereste de ele,la asta ma refeream.Iarta-ma ca tot comentez atat.
Vechi 27.11.2010, 21:35:41
Senior Member

Implicit

Citat:
Da ,smerenia si pocainta te scoate din incercari,dar nu te fereste de ele,la asta ma refeream.Iarta-ma ca tot comentez atat.
Iarta-ma si tu daca ma comport ca si cum le-as sti pe toate
Reply With Quote
Vechi 27.11.2010, 21:42:04
arriel arriel is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iarta-ma si tu daca ma comport ca si cum le-as sti pe toate
Oricum,lasand mandria la o parte,trebuie sa recunoastem ca stii mai multe decat mine.Mult mai multe.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pocainta este schimbarea vietii brandusa Intrebari utilizatori 3 24.04.2013 19:00:39
pocainta=scimbare!!! Leinarius Generalitati 9 11.02.2013 15:49:40
POCAINTA ROMANIEI iosif Pocainta 90 16.08.2011 04:07:59
Pocainta Sf.Asteapta Generalitati 4 31.07.2010 20:42:29
pocainta nairda Pocainta 14 12.03.2008 22:26:22