Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.01.2012, 09:53:48
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
desi nu sunt ardelean, cred ca se refera la faptul ca: s-a machiat. Doamne ajuta!

Devine comic.

@Yasmina
Inseamna "a innebunit". Am auzit cuvantul in legatura cu animalele (oi, vaci care actionau mai salbatic sau erau agitate). Cred ca este un pic sinonim si cu buimac ("buiaca de cap"). De asemenea, am auzit predominant adjectivul feminin - de aceea cred ca este asociat mintii feminine - denota misoginism (dar poate e o impresie, cine stie, nu sunt experta.. E nevoie de un lingvist ardelean)

(nu sunt ardeleanca.. Bunicii erau)

Last edited by anna21; 30.01.2012 at 09:57:37.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:12:16
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit cer scuze dom' profesor

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Pentru astfel de opinii am o singură recomandare: Madame Bovary de Gustave Flaubert. Sau o vorbă din Ardeal: "s'o buiecit d'atâta bine".

Doamne ajută!
Gresit, recomandarea corecta este aceasta:

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul

A fost o dată un om care avea un cal. Sau calul avea un om, depinde din perspectiva cui privești. Omul era nemulțumit deoarece spre deosebire de alți cai, calul său trăgea la trăsură foarte agale, în timp ce ceilalți cai galopau. Orice metodă încercase omul, de la bătaie până la înfometare, dăduse greș. Calul nu ieșea din ritmul său agale în nici un chip. Într-o zi aparent ca oricare alta, omul scăpă un măr din mână care se rostogoli până la picioarele calului. Acesta îl înfulecă pe nerăsuflate. În ziua respectivă calul păru că trage trăsura puțin mai repede decât o făcea în mod obișnuit. Voind să vadă dacă există o corelație între mâncatul mărului și viteza de deplasare, în ziua următoare omul îi dădu calului două mere. Interesant lucru, după ce devoră cele două mere calul trase la trăsură puțin și mai repede decât în ziua precedentă. Satisfăcut și totodată intrigat de rezultat omul continuă să crească treptat numărul de mere dăruite zilnic calului, iar acesta din urmă continuă să-și crească viteza de deplasare la fel de progresiv precum creștea și numărul merelor. În cele din urmă omul stabilise un număr de o sută de mere pe zi dăruite calului, iar acesta fugea mai repede decât oricare alt cal din toată regiunea.
Omul era acum satisfăcut, bucuros că în sfârșit calul a înțeles ce vroia de la el…. să tragă trăsura repede….
Calul la rândul său era la fel de satisfăcut, bucuros că în sfârșit omul a înțeles ce vroia de la el… multe mere zilnic…
.
PS ptr Yasmina : "goagăleste" și tu buiecit și'ndată îți răspunde dex-ul :)
e ceva legat de infatuare.. eu aș traduce cu : i s-a suit la cap. :)
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:20:35
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Pai ce treaba am eu cu iubirea romantica? Dupa atatea mesaje in care scriu ca este o iluzie sunt acuzata de romantism?
Pana la literatura (da, Madame Bovary merit citita), am realitatea mai aproape.. Realitate care ne arata ca potrivit unor cercetari pe populatia romana:
- una din trei femei a fost victima a violentei domestice (verbala, fizica..). Dupa alte cercetari 30% romance au fost victime ale abuzului fizic.
- jumatate dintre romani considera violenta domestica fizica (bataia) drept normala ! (cercetare facuta de politie)

Cum stam cu iubirea intre soti? Eu zic ca este un mit astazi.
Probabil, datele statistice nu sunt preocuparea mea. Cred că ai dreptate.

Dar mie îmi place să mă rezum la cazurile individuale pe care le cunosc sau ajung la cunoștința mea.

Cât despre a considera că bătaia este ceva normal, 50% dintre români...? Deci, să înțeleg că suntem o nație de bătăuși.

Și dacă ar exista cel puțin un caz în care nu ar fi așa, tot nu avem dreptul să facem generalizări pripite de genul iubirea nu există, iubirea moare, iubirea durează 3 - 4 ani.

Bun și ca să lămurim o problemă: Iubirea dintre soți nu este un mit. Dacă tu nu ai parte de așa ceva (te-ai gândit cumva că tocmai tu ai putea fi problema... și să nu arunci mortul în curtea altuia), te rog, gestionează-ți problemele personale cum se cuvine și nu împrăștia venin pe internet.

Cînd spuneam că idealizezi iubirea, mă gîndeam la faptul că așteprările tale au la bază niște MOFTURI de femeie neîmplinită. Nu m-ar mira să aud că ești în pragul adulterului, la câte inepții scoți despre neîmplinirea și iubirea trecătoare dintre soți.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:32:21
I.Calin's Avatar
Senior Member

Implicit

Buiac, buiecit... Nu mai știe ce să facă de atâta bine. Probleme materiale, financiare nu există, dar există o problemă. Soțul (după vreo 12 ore de muncă zilnic) nu i-arată atenția cuvenită prințesei care stă pe acasă în oglindă sau la șuetă cu prietenele sau pe .... forumuri. Nu-i poate intra în grație stimabilei care "ce s-a întâmplat, dragă, cu noi, nu mă mai iubești, ai pe alta" sau lăcrimând, sfîșiată de durere, "iubirea moare, nu ține decât 3-4 ani" etc., omul, vai de capul lui, sătul de lucru și dorința de a asigura familiei ce se cuvine este un criminal, un neatent, o distruge psihic, nu-i acordă atenție, drame, sinucideri, bârfe, cleveteli și șușanale etc. și apoi, consiliere maritală, psihologi, preoți care nu-și permit să le spună, măi, diavolițelor vedeți-vă de casă și nu umblați după cai verzi pe pereți, viața asta este doar o anticameră a celei viitoare, și răsplata păcatului a fost munca (din sudoare....etc.), munciți, munciți surorilor nnu veți mai avea mofturi iubiristice.

Și mai ales, nu mai veți emite sentințe teologico-filosofice gen "iubirea nu este veșnică". NU știu cum se împacă asta cu creștinismul.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 30.01.2012 at 10:41:07.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:40:03
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Atac la persoana?
Cu "neimpliniri personale" si alte presupuneri...

Eu ti-am dat cercetari si date statistice.

Tu raspunzi cu argumente ad hominem.
Pai cam repede a trecut rabdarea crestina (ca sa nu vorbesc de "iubirea aproapelui"). Repede.. Vreo 3-4 pagini pe thread.

OAU! Acum am vazut mesajul 2

Ma cunosti de undeva? Sau imi cunosti sotul?

Mai ai IUBIRE si NEJUDECARE?

M-a dat gata.

Doua zile si trei pagini pana se uita textele despre iubirea aproapelui.

Ce sa mai demonstrez eu?
Citat:
Dar mie îmi place să mă rezum la cazurile individuale pe care le cunosc sau ajung la cunoștința mea.

Cât despre a considera că bătaia este ceva normal, 50% dintre români...? Deci, să înțeleg că suntem o nație de bătăuși.
Și dacă ar exista cel puțin un caz în care nu ar fi așa, tot nu avem dreptul să facem generalizări pripite de genul iubirea nu există, iubirea moare, iubirea durează 3 - 4 ani.
Bun și ca să lămurim o problemă: Iubirea dintre soți nu este un mit. Dacă tu nu ai parte de așa ceva (te-ai gândit cumva că tocmai tu ai putea fi problema... și să nu arunci mortul în curtea altuia), te rog, gestionează-ți problemele personale cum se cuvine și nu împrăștia venin pe internet.

Cînd spuneam că idealizezi iubirea, mă gîndeam la faptul că așteprările tale au la bază niște MOFTURI de femeie neîmplinită. Nu m-ar mira să aud că ești în pragul adulterului, la câte inepții scoți despre neîmplinirea și iubirea trecătoare dintre soți.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:45:08
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Thumbs up

Citat:
Buiac, buiecit... Nu mai știe ce să facă de atâta bine. Probleme materiale, financiare nu există, dar există o problemă. Soțul (după vreo 12 ore de muncă zilnic) nu i-arată atenția cuvenită prințesei care stă pe acasă în oglindă sau la șuetă cu prietenele sau pe .... forumuri. Nu-i poate intra în grație stimabilei care "ce s-a întâmplat, dragă, cu noi, nu mă mai iubești, ai pe alta" sau lăcrimând, sfîșiată de durere, "iubirea moare, nu ține decât 3-4 ani" etc., omul, vai de capul lui, sătul de lucru și dorința de a asigura familiei ce se cuvine este un criminal, un neatent, o distruge psihic, nu-i acordă atenție, drame, sinucideri, bârfe, cleveteli și șușanale etc. și apoi, consiliere maritală, psihologi, preoți care nu-și permit să le spună, măi, diavolițelor vedeți-vă de casă și nu umblați după cai verzi pe pereți, viața asta este doar o anticameră a celei viitoare, și răsplata păcatului a fost munca (din sudoare....etc.), munciți, munciți surorilor nnu veți mai avea mofturi iubiristice.

Și mai ales, nu mai veți emite sentințe teologico-filosofice gen "iubirea nu este veșnică". NU știu cum se împacă asta cu creștinismul.
imi place acest mesaj. aveti dreptate si imi place cum puneti problema. de cele mai multe ori femeile sunt de vina si nu acorda respectul cuvenit sotului care saracul de el munceste zi lumina si nu aude niciun cuvant de multumire !
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 10:55:10
I.Calin's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Atac la persoana?
Cu "neimpliniri personale" si alte presupuneri...

Eu ti-am dat cercetari si date statistice.

Tu raspunzi cu argumente ad hominem.
Pai cam repede a trecut rabdarea crestina (ca sa nu vorbesc de "iubirea aproapelui"). Repede.. Vreo 3-4 pagini pe thread.

OAU! Acum am vazut mesajul 2

Ma cunosti de undeva? Sau imi cunosti sotul?

Mai ai IUBIRE si NEJUDECARE?

M-a dat gata.

Doua zile si trei pagini pana se uita textele despre iubirea aproapelui.

Ce sa mai demonstrez eu?

Nu te cunosc. Și nu vorbeam de persoana care se află în spatele userului anna21. Vorbeam doar de user. Atât. Vorbeam de persoana de pe forum (lat. persona mai înseamnă și mască publică).

Fă bine și fă această distincție, fiindcă nu știu dacă userul anna21 e chiar identic în convingeri cu persoana reală din spatele userului (de astă dată, singura dată, de altfel, până acum și sper și ultima, când mă adresez persoanei reale).

Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 11:01:23
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Da, suntem natie de batausi.
Paradoxal chiar si tonul tau o dovedeste.

Postarea ta m-a lasat cu gura cascata..

Pai idealizez iubirea? Sau zic ca nu exista? Te cam contrazici.

Am zis de zeci de ori ca oamenii isi imagineaza ca iubesc, cand NU o fac.
Nu pot sa-si stapaneasca macar limba (tu) si pumnul (vezi statisticile).

Dar isi imagineaza ca iubesc nemasurat si etern.
Si vor intra in rai cu asta!

Dar cumva te-am suparat rau de tot incat ti-ai aratat prea repede "iubirea" pe care o fluturai ca un stindard...

Chiar interesant as zice.
(imi aminteste cum era sa ma bata un crestin cu ani in urma ca am luat apararea prostituatelor.. Adica iubire, iubire..dar nu pt tine ca nu meriti. Iubire la modul general si nespecific)

Citat:
Probabil, datele statistice nu sunt preocuparea mea. Cred că ai dreptate.

Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 11:02:44
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu te cunosc. Și nu vorbeam de persoana care se află în spatele userului anna21. Vorbeam doar de user. Atât. Vorbeam de persoana de pe forum (lat. persona mai înseamnă și mască publică).

Fă bine și fă această distincție, fiindcă nu știu dacă userul anna21 e chiar identic în convingeri cu persoana reală din spatele userului (de astă dată, singura dată, de altfel, până acum și sper și ultima, când mă adresez persoanei reale).

Doamne ajută!
Cred ca ajunge.
Mai exerseaza iubirea acasa ca pe mine m-ai convins.

Pana la urma din mesaje inteleg ca ce te roade este ca nu am probleme materiale!
Nu am avut niciodata in viata.. Poti trai cu asta sau sunt demna de insultat?

Last edited by anna21; 30.01.2012 at 11:06:59.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2012, 11:05:34
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Este pe aici cineva din Ardeal care ar vrea sa ne traduca si noua,restului aceasta expresie"s-o buiecit..."?
Asa din curiozitate...
Cuvantul se foloseste si in Bucovina. Inseamna ca i s-a urat cu binele, nu mai poate de atata bine.

A se machia este a se boi, cu accent pe i, bo-i.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
sotul vs familia de origine irinelu Nunta 68 30.08.2013 23:52:59
Conducatorul ideal... mihai.radulescu2003 Generalitati 226 13.12.2012 10:48:28
sotul cel neideal VLCMirela Nunta 138 12.05.2012 12:10:57
Parintele Galeriu - duhovnicul ideal sophia Mari Duhovnici si predicile lor 13 12.05.2010 17:30:51
Destin si Ideal OmuBun Generalitati 4 28.08.2009 16:44:33