![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Sfanta Scriptura spune ca Dumnezeu e drept, ca Isus Cristos va judeca, ca plata pacatului e moartea, scaunul de judecata etc. etc. etc...
|
|
|||
|
|||
![]()
Vamile vazduhului nu este dogma, bineinteles, este o viziune a unui sfant. Nicio viziune nu este dogma.
Ca sa repet de ce ortodocsii resping categoric dogma Purgatoriului: 1. Noi nu admitem existenta unui al treilea loc afara de Iad si Rai. Doar la Judecata din urma nu se mai poate schimba nimic, pana atunci chiar si unii din Iad pot fi izbaviti cu rugaciunile. 2. Noi nu credem intr-un foc curatitor. Chiar Dumnezeu este focul curatitor, El ridica pacatele, rascumpara, si mantuieste. 3. Noi spunem ca pacatele usoare nu se socotesc dupa moarte. Nu exista chin pentru ele si Dumnezeu le iarta in clipa mortii. Pentru ca fiecare om face multe pacate usoare intr-o zi, in felul asat nimeni nu s-ar putea mantui. Doar cei cu pacate de moarte ajung in Iad. 4. Noi nu spunem ca pacatele sunt sterse dar ramane pedeapsa. Daca s-au cait (si spovedit) li s-a iertat si pacatul. Asta se scria in Marturisirea de credinta a Patriarhului Ierusalimului la 1690. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
O altă consecință a acestei perspective ortodoxe este aceea că iadul ar putea să fie gol, fiindcă e rezonabil să presupunem că fiecare creștin se roagă pentru cei adormiți ai lui. Și așa ajungem la apocatastază, doctrina aceea care spuneați că e legată de purgatoriu. Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ght=pedepseste
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 04.02.2011 at 11:11:40. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"De mă voi sui în cer, Tu acolo ești. De mă voi coborî în iad, de față ești." De observat scena Judecatii de Apoi pictata pe biserica de la Voronet. Acolo veti vedea cum focul Iadulul izvoraste din Tronul Lui Hristos. Aceasta imagine, mai bine-zis icoana, este inspirata din Sfanta Traditie a Bisericii noastre si este la fel de importanta ca orice text sfant. Topicul de fata se invarte in jurul subiectului asa-zisului Purgatoriu, insa, dupa cum am mai zis, mai intai trebuie sa clarificam ce anume este Iadul si Raiul ca mai apoi sa putem discuta despre posibilitatea tranzitiei de la damnare la mantuire.
|
|||
|
|||
![]()
din George.m
"Dumnezeu iartă, dar nepedepsit, nimic nu lasă. Așa scrie Cartea (Sfânta Scriptură)!" Catalin2 Citat: 4. Noi nu spunem ca pacatele sunt sterse dar ramane pedeapsa. Daca s-au cait (si spovedit) li s-a iertat si pacatul. deci.....cum este???? |
|
||||
|
||||
![]()
Una este sa fie pomenit, sa se scoata miride pentru el, acestea sa fie puse pe Sfantul Disc langa Agnet si altceva este sa treaca printr-un foc curatitor cum este purgatoriul. In primul caz avem parte de o dragoste a lui Dumnezeu revarsata si asupra celor ce au fost pomeniti, in timp ce in al doilea ca avem parte de un Dumnezeu care pedepseste - ii trece pe unii prin purgatoriu.
|
|
||||
|
||||
![]()
S-a discutat aceasta tema pe un alt topic. Dumnezeu iarta, iar iertarea Sa nu mai cere pedeapsa. Daca ar fi asa, eu unul nu m-as mai spovedi, de vreme ce si daca ma spovedesc si daca nu o fac, tot am parte de suferinta. Dar e alta tema.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Potrivit invataturii catolice, cel ce a primit iertare de pacate, dar nu a dat satisfactie pentru ele merge in purgatoriu, iti dai seama ca e numit impropriu foc curatitor - ce sa mai curete de vreme ce a fost curatat prin spovedanie? Deci pedepsele de aici au rolul de a-L satisface pe Dumnezeu. Iar aceasta invatatura e una contrara cu cea din Scriptura unde Dumnezeu este iubire. E de neconceput ca Dumnezeu sa pedepseasca pe cel pe care l-a iertat. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
As vrea daca sa poate, sa-mi dati un raspuns direct pe text.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu prea înțeleg. Deci, între momentul morții păcătosului urmat de judecată și momentul în care se scot miride pentru el și e izbăvit, unde spun ortodocșii că își petrece timpul păcătosul ? Nu în foc ? Nu în suferință ? Înseamnă că nu e chiar așa de rău în iadul ortodox ! Probabil că Mântuitorul a exagerat cu "întunericul cel mai dinafară", "focul Gheenei" și alte expresii menite a-i speria pe primii catolici.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Exista o rugaciune care o putem zice inainte de a citi din Sfanta Scriptura? | mela me | Rugaciuni | 6 | 10.04.2014 20:28:30 |
Sfanta Scriptura | EDI | Despre Sfanta Scriptura | 0 | 09.06.2008 14:19:49 |
Sfanta Scriptura | danyel | Despre Sfanta Scriptura | 22 | 12.11.2007 23:39:18 |
Sfanta Scriptura | Dodi | Despre Sfanta Scriptura | 6 | 24.03.2007 03:27:38 |
|