![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
După aceasta, cercetați din porunca cui i s-a smuls limba Sf Maxim Confesorul și dacă nu cumva Biserica Bizanțului, prin cea mai înaltă voce a sa, nu are vreun amestec în asta. Mai verificați și cine l-a prigonit pe Sf Atanasie și pe alți sfinți mărturisitori. Acuma, despre scuze: scuzele pe care papa și episcopii săi le-au exprimat nu se referă la existența Inchiziției, ori a altui segment al Bisericii lui Cristos, ci la derapajele cărora le-au căzut victime, uneori, oameni nevinovați. Dacă Biserica este ferită de eroare în materie de credință (este infailibilă), asta nu înseamnă că tribunalele alcătuite din oamenii ei sunt ferite de erori. În istoria multiseculară a tribunalelor ecleziale, desigur că au fost erori, cea mai gravă și mai cunoscută fiind aceea care a dus la considerarea Ioanei d'Arc ca vrăjitoare. Cu toate aceste derapaje, excese și erori, aceste tribunale au (re)introdus DREPTUL la un nivel nemaiatins din vremea Republicii Romane și rareori atins în sălile de judecată de azi. Cei care erau însărcinați de Biserică se se ocupe cu rechizitoriile în materie de crime împotriva lui Dumnezeu au lăsat multe lăzi de mărturii, de probe, care azi sunt documente și în baza cărora un proces ca cel al Ioanei d'Arc a putut fi rejudecat. Departe de a domni arbitrariul și bunul plac, în tribunalele acelea domnea, ca regulă generală, grija pentru amănunt, pentru împrejurările în care au avut loc eventuale crime, pentru probarea lor. Clemența Inchiziției mergea până acolo încât abjurarea de erezie sau promisiunea scrisă și depusă sub jurământ de a nu mai practica metode interzise în caz de vrăji ducea la eliberarea vinovatului. În care din tribunalele penale de azi mai putem întâlni un asemenea lucru ? Despre execuții și arderi pe rug: Biserica nu a executat și nu a ars pe rug pe NIMENI. Ea dădea verdicte în termeni de "vinovat" sau "nevinovat" în raport cu anumite acuzații ale Statului în materie de credință și viață creștină, nimeni altcineva decât Biserica neavând competență în asemenea materii. Dozarea pedepsei și eventuala execuție acolo unde legea Cetății prevedea aceasta revenea statului. Nu Biserica, ci Statul a ars pe rug pe capii templierilor: de față a fost Regele, ca reprezentant al justiției temporale și ca Spadă a Bisericii. Acuma, despre pedeapsa capitală: Biserica nu s-a opus NICIODATĂ din principiu pedepsei cu moartea. Valabil și pentru Biserica Ortodoxă. E foarte adevărat că astăzi, când există alte moduri ale coerciției (tot mai perfecționate) este de discutat dacă mai are sau nu vreun rost pedeapsa cu moartea. Dar, în trecut, nimeni nu a afirmat că ar fi ceva intrinsec rău ori necreștin, cel puțin eu nu am întâlnit asemenea aiureală nici la autorii antici, nici la Sfinții Părinți Apuseni sau Răsăriteni și în nici o declarație magisterială a Bisericii dinainte sau de după felurite schisme.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 25.05.2010 at 15:01:01. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Caut cum sa nu!...m-a mai pus un NP sa caut sa vad cum pe teritoriul Romaniei era in flaore Inchizitia, ca sa aflu ca oamenii/pacatosii erau judecati de catre BC in fata Catedralei din Cluj, si normal..omorati, dar tot nu am inteles ce legatura avea asta cu Biserica Ortodoxa! Citat:
Deci a facut erori Biserica Catolica, sau e infailibila? Citat:
Cum vine asta, ca o Biserica sa participe la judecarea unor oameni...stiind ca vor fi omorati? Cum e posibil sa fi fost partasa Biserica lui Hristos la asemenea orori, ca si cum nu ar fi facut parte? Nu privea, nu era de acord, suferea, sau ea intretinea "focul" arzator de eretici cumva? De ce nu ii vedea pe toti ca nevinovati, de ce nu ii apar, ce facea ea acolo...si de ce nu incerca sa ii intoarca la Dumnezeu, sa le fie alaturi, sa ii tina pe langa Biserica? Citat:
Deci sunteti de acord cu pedeapsa cu moartea, cu uciderea cu pietre...va doare sufletul, sau spuneti ca e ceva pozitiv, ceva ce mentine echilibrul, si ajuta la pastrarea ordinii, asigurand progresul? Mantuitorul ce a facut cand statul/comunitatea voia sa o ucida cu pietre pe desfranata, a spus " Vinovat!" faceti ce aveti de gand, nu mai stati cu pietrele degeaba in maini...sau a aparat-o de intentiile bine stiute, care atentau la viata ei? Ce atitudine are Biserica lui Hristos, da verdicte stiind ce urmeaza sa se intampla in urma verdictul dat de ea..sau se abtine de la astfel de atitudini, fiind preocupata de intoarcerea pacatosului/ilor, si de viata lui/lor? De fata nu era prezent nici un reprezentant al clerului catolic? Plecau dupa ce spuneau vinvat...spalandu-se cu "sapun"? De ce nu proceda asa statul in timpul Sinoadelor Ecumenice, sa se dea verdictul "vinovat"...si hop grill-ul pregatit?
|
||||
|
||||
![]()
P.S. Totusi ati afirmat ca e regretabil faptul ca nu mai exista Inchizitia astazi!!Pai de ce nu exista daca a facut atata bine, si a creeat atata echilibru?
Imi puteti explica cum puteti macar face aceasta afirmatie, cand tot dumneavoastra afirmati foarte nonsalant ca s-au produs multe devieri, exagerari, erori...deci cum adica ar fi bine sa mai existe si astazi, ca sa ce mai exact? Pana la urma puteti face o balanta obiectiva, in urma careia sa afirmati din nou...ca ar fi bine sa existe si astazi, niste erori, devieri, exagerari( poate innoite, mai originale, si chiar si mai odioase)?
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Ca să lămurim cum e cu infailibilitatea Bisericii: Biserica este infalibilă (=ferită de greșeală) atunci când se pronunță aspura unui adevăr din sfera credinței sau moralei. Deci, când Biserica spune (în formulare oficială) că Dumnezeu constă din trei persoane și o singură voință, înseamnă că așa stau lucrurile. Când Biserica spune că eutanasia este un păcat grav, înseamnă că așa stau lucrurile. Pur și simplu, nu pot sta altfel, deoarece Spiritul Sfânt ca un scut ferește Biserica de erori de această categorie. Dimpotrivă, Biserica NU este infailibilă atunci când se pronunță în alte aspecte, de exemplu: cum va fi vremea la munte, dacă a fluierat cutărică în biserică sau nu a fluierat etc. Veți face imediat deosebirea cu ajutorul următorului TEST Dacă textele de mai jos ar fi formulări oficiale ale Bisericii, care dintre ele este infailibilă și care nu este ? 1. Sufletul oamenilor este nemuritor. 2. Suprafața cercului este produsul dintre constanta "pi" și pătratul razei acelui cerc. 3. Avortul duce la căderea sufletului din starea de grație. Dacă ați răspuns corect, să creștem acum puțin gradul de complexitate al întrebărilor: 4. Cu o săptămână în urmă, în timp ce era noapte fără lună, ciobanul Ion Arculescu, fecior din Orleanca, a suflat în lumânare alcătuită cu fitil din păr de țap negru și a spus formula: "Buhuhu la zodie, buhuhu în rodie". 5. Oricine ar sufla în lumânare alcătuită cu fitil din păr de țap negru și ar spune formula: "Buhuhu la zodie, buhuhu în rodie" se face vinovat de păcatul grav al colaborării voite cu adversarul lui Dumnezeu și al oamenilor. Acum e mai limpede ? Citat:
Citat:
Deci, următoarele idei sunt eronate și se bazează pe viziune modernistă: -numai Dumnezeu judecă. Fals. Biserica are autoritate directă de la Dumnezeu de a judeca ceea ce ține de domeniul ei. Și Statul Creștin, adică statul legitim, are autoritate delegată de Biserică de a judeca pe cetățeni și, dacă se dovedesc autori de crime, de a-i pedepsi după legi și în interesul general, mergând până la pedeapsa cu moartea dacă este nevoie. Execuția criminalilor nu este oroare, este un lucru foarte normal. Găsiți un singur sfânt părinte sau un singur mitropolit ortodox (nemaivorbind de catolici) care să susțină că ar fi o oroare condamnarea criminalilor și voi striga de pe acoperișuri că statul trebuie să-i elibereze pe hoți imediat. -Dumnezeu a pedepsit fărădelegea în Vechiul Testament, dar nu a mai făcut asta în Noul Testament. Fals. Dar mai e un topic despre asta, să nu duplicăm. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Acuma, în speranța că v-am putut ajuta în unele dileme, vă anunț că nu voi mai răspunde la eventuale replici pe aceeași idee. Acest răspuns mi-a luat o oră din viață, în care poate că aș fi putut să fac ceva mai bun decât să mă las antrenat de focul polemicii. Dacă aveți și alte nelămuriri, bazați-vă pe preotul catolic din cartier. Cu asta se ocupă, și o face cu o competență superioară amatorismului meu. În Cristos, Domnul nostru, M.D.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
.................dezamagitor, pacat de ora risipita aiurea, dand raspunsuri la fel de aiurea! ![]() Doamne ajuta!
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! Last edited by AndruscaCIM; 25.05.2010 at 19:26:11. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nebunia si dementa fanatismului religios la nivel de stat apare cind Biserica preia conducerea de stat si a guvernului. Doamne Fereste de asa ceva! |
|
|||
|
|||
![]()
,,Un proces inchizitorial nu se rezuma doar la tortura si la executie prin ardere pe rug – pedeapsa clasica pentru erezie.
Primul pas il constituia citirea unui edict in piata publica a oraselor sau satelor in care aveau loc anchetele. Prin acesta erau somati toti cei care practicau pe ascuns iudaismul sa isi recunoasca pacatul in decurs de 40 de zile si sa „se impace cu Domnul”. Cei care marturiseau in acest interval de timp erau absolviti de pacate. In acelasi timp, in secret aveau loc audierile martorilor sau studierea amanuntita a caselor si a oamenilor pentru a depista pe acei reo – criminali. In cazul in care depozitiile erau facute de doi martori, persoana acuzata era adusa in fata unui tribunal. Era nevoie de minim cinci martori pentru ca ereticul sa fie arestat pe loc, iar in cazul in care inchizitorul insusi remarca ceva ciudat, invinuitul era aruncat in temnita dupa bunul plac al preotului. La trei zile dupa arest, acuzatul primea o vizita din partea unui prelat care ii cerea acestuia sa isi recunoasca pacatul. Daca acesta nega, avea dreptul la alte doua intrevederi la un interval de 10 zile. Era suficient sa recunoasca pentru a fi iertat. In caz contrar urma interogatoriul. Interrogatorio, asa cum era numit, era de fapt o veritabila ancheta politieneasca dublata de o judecata sumara. Acuzatul avea dreptul la un avocat, iar daca nu isi permitea unul primea un sfatuitor din partea si pe cheltuiala bisericii. Acelasi acuzat era silit sa enumere lista dusmanilor sai personali, sau a persoanelor pe care le banuia ca ar putea depune marturie mincinoasa impotriva sa, incercandu-se astfel evitarea martorilor care ar fi influentat negativ procesul. In acelasi timp, autoritatile inchizitoriale strangeau probe impotriva victimei. Nu exista prezumtia de nevinovatie, iar arestatul era considerat vinovat pana la proba contrarie. Torquemada insusi mentionase in manualul sau de investigare a ereticilor ca tortura putea fi folosita doar in cazul in care probele impuneau acest lucru. Totul suna ca un proces bine elaborat din zilele noastre, cu evidente mici diferente date de conceptiile vremii. Daca ne gandim insa ca simplul fapt de a uita sa aprinzi focul in casa sambata, sau de a te imbraca elegant in aceasta zi, erau probe forte ale unui astfel de caz, rabdarea inchizitorilor nu ne apare decat ca o masca a realelor lor intentii. Primul pas al torturii era schingiurea cu apa. Daca acuzatul nu isi recunostea pacatele, urma pasul al doilea, acela in care victima, intinsa pe o banca speciala, era legata cu funii de incheieturi si intinsa pana in punctul in care articulatiile era gata sa se dizloce. O nerecunoastere a vinei ducea implicit la pasul trei, acela in care invinuitul era ridicat pe un esafod si intins cu aceleasi funii in pozitie verticala. Tortura se finaliza cu ruperea articulatiilor. Daca nici dupa acest pas victima nu admitea veridicitatea acuzelor, nu ramanea decat executia Stiind aceasta finalitate, multi dintre cei torturati acceptau sa recunoasca o vina care, chiar daca nu exista, i-ar fi scapat de la moarte. Torquemada era insa vigilent si ceruse ca acuzatii sa fie legati la gura, astfel incat sa nu poata rosti niciun cuvant. Doar era evident ca pacatosii urmareau sa scape basma curata. In acest timp insa, acuzatorul continua sa ceara confesiunea salvatoare. Chiar daca era interzis ca victimele sa fie ucise in timpul torturilor, se intampla adeseori ca bietii nefericiti sa isi dea duhul pe mesele inchizitorilor. Atunci, procesul continua cu executia rituala, iar pe rug era asezat cadavrul victimei. Nimeni nu scapa de autoritatea Inchizitiei. Asa zisilor eretici li se mai acorda o ultima „sansa” pe rug. Acestia puteau sa isi retracteze credinta si sa sarute crucea intinsa de un oficial al autoritatilor locale. Trebuie spus ca preotii, desi dadeau verdictul pedepsei capitale, nu participau la executii. O astfel de „confesiune” atragea mila calailor, iar victima era sugrumata inainte de a fi arsa. Daca invinuitul doar isi retracta credinta dar refuza sa sarute crucea, el era ars cu lemne uscate care sa permita un foc rapid si puternic. Chinurile ar fi durat mai putin. Refuzul de a face ambele lucruri impunea arderea pe un rug format din lemne verzi pentru ca supliciul sa fie cat mai indelungat, iar condamnatii erau obligati sa poarte palarii speciale, asa numitele sambenito, pe care erau desenate flacari, demoni si serpi. Era imaginea iadului care ii astepta cu bratele deschise" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
...tu chiar esti mintuibil,keep up the good work! Legat de primatul petrin: http://www.forumcatolic.cnet.ro/view...7ad664&start=0 ...cititi ce scrie luca si romaios,ceilalti sint catolici si nu prezinta interes. exemplu: Sfântul Ioan Gură de Aur in "Omilii la Matei" (PSB 23 , pag. 623): "Și Eu îți spun:"Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea". Adică pe credința în mărturisirea lui Petru." "Ceea ce numește <<piatră>>, printr-o asemănare de nume, socotesc că nu e nimic altceva decât credința neclătinată și foarte puternică a ucenicului pe care s-a rezemat și fixat, cu neputință de a cădea, Biserica lui Hristos, rămânând nedărâmată de porțile iadului." (Sf. Chiril al Alexandriei, "Despre Sfânta Treime", PSB 40, pag. 142) Fer. Augustin "Nu pe tine, care ești Petru, ci pe piatra pe care tu ai mărturisit-o, pe piatra pe care ai recunoscut-o zicând: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu, pe acea piatră voi zidi Biserica Mea. Tu te vei zidi pe Mine, nu Eu pe tine. Cei ce voiau a fi zidiți pe oameni ziceau: Eu sunt al lui Pavel, eu al lui Apollo, eu al lui Chefa, adică al lui Petru; dar cei ce nu voiau a fi zidiți pe Petru, ci pe Piatră, ziceau: Eu sunt al lui Hristos." Sf. Ambrozie în "Despre Întrupare" "Credința este temelia Bisericii, căci nu de persoana, ci de credința lui Petru s-a zis că porțile iadului nu o vor birui pe ea. Mărturisirea credinței este cea care a învins iadul." Sfântul Teofilact în "Tâlcuire la Evanghelia după Matei" (Editura Sophia 1998, pag.99-100): "Și Eu zic ție că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui (Mt. 16,18 ). Domnul îi răsplătește lui Petru dându-i lui mare plată, a se zidi Biserica pe mărturisirea lui. Căci, de vreme ce Petru L-a marturisit pe El că este Fiul lui Dumnezeu, această mărturisire va să fie temelia celor ce cred, căci tot omul care vrea să zidească casa credinței pune ca temelie această mărturisire. Căci oricâte fapte bune am zidi, dacă temelie nu vom avea dreapta mărturisire, șubred vom zidi." Iar Meletie Pigas, patriarhul Alexandriei, tâlcuiește astfel aceste cuvinte: "Nu zice: pe tine, Petru, voi zidi Biserica Mea, ci îi spune: Tu ești Petru, de la piatra pe care ai marturisit-o. Si pe piatra aceasta voi zidi Biserica Mea. Iar piatra era Hristos, zice dumnezeiescul Pavel ( I Corinteni 10, 4 ) . Deci pe piatra marturisită de Petru zidește Hristos Biserica, adica pe Sine însuși. Iar ceea ce zice către unul: Și iți voi da cheile împărătiei, trebuie să se înțeleagă pentru toți. Căci Mântuitorul pe toți i-a intrebat: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Și ei răspund: Unii Ilie, iar alții unul dintre prooroci. Și iar îi întreabă: Dar voi cine ziceți că sunt? Deci pe toți îi întreabă și pentru toți răspunde Petru, făcându-se gura a tuturor: Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Și pentru toți, deci, primește răspunsul Mântuitorului." "Vrând a îndrepta în Petru cusurul grăirii împotrivă, Hristos îngăduie ca acest apostol să se lepede... Ascultați ce îi zice: <<M-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința>> . El îi grăiește astfel pentru a-l mișca cu mai multă putere și a-i arăta că mai grea va fi căderea sa decât a celorlalți, și că va avea nevoie de un mai mare ajutor. Căci era în aceasta un îndoit păcat: al grăirii împotrivă și al înălțării mai presus de ceilalți ucenici. Era chiar și un al treilea, mai grav, acela de a se bizui cu totul pe propriile puteri. Pentru a vindeca pe Petru, Mântuitorul îl lasă să cadă și, punând de o parte pe ceilalți ucenici, îi zice: << Simone, Simone, iată Satana v-a cerut ca să vă cearnă ca pe grâu>>;, adica să vă tulbure, să vă ispitească, << dar eu m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta >>. Dacă Satana a cerut să cearnă pe toți apostolii, pentru ce Domnul nu zice tuturor << M-am rugat pentru voi >>? Au nu pentru cuvântul ce am aratat mai sus? Au nu i-a adresat cuvântul numai lui Petru singur pentru a-l mișca și a-i arăta că va avea o cădere mai grea decât a celorlalți? (...) Cum dar a putut Petru să se lepede de Hristos, cu toate că Domnul S-a rugat pentru el? Hristos nu i-a zis: << ca să nu te lepezi de Mine >>, ci: <<ca să nu piară credința >>;, ca să nu piară cu totul." (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Evanghelia după Matei, Cuvântul 82) Cuvintele "Paste mieii mei, paste oile mele" ... „Aceasta nu s-a zis numai apostolilor și episcopilor, scrie Sf. Gură de Aur, ci și fiecaruia din noi (preoti), oricât de mic ar fi el, care a fost însărcinat cu purtarea de grijă a turmei“ (Sf. Ioan Gura de Aur, Cuvantul 77 la Sf. Matei).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|