Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.01.2010, 01:57:51
beliver's Avatar
beliver beliver is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2008
Locație: Ardeal
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de OmuBun Vezi mesajul
Sa facem, ce? Acest "aproape 20 de persoane" inseamna de fapt 12 - incluznadu-ma si pe mine - dar dupa "entuziasmul general" sunt destul de sceptic ca din acesti 12, vor fi 10 cu adevarat care inteleg exact la ceea ce se obliga.
Dragul meu, nu eu mi-am pierdut entuziasmul; sau, ma rog, n-am renuntat. Eu oricum - cu putine exceptii - am facut "ceva" cam de cand am spus ca "ar trebui facut". Nici nu mi-ar fi greu sa ma adaptez din mers, mai ales pe perioada postului, dar cred ca ne cam amagim.
Si-apoi, de ce sunt eu o tinta pentru Psaltire, daca oricum am cararea mea batatorita care duce in aceeasi directie? Poftim, daca tii neaparat, raman cu catisma 14 rezervata, dar nu ma indoiesc ca daca se vor putea gasi 8 persoane serioase dispuse sa se puna pe treaba in timpul postului, se va putea gasi si al 9-lea. Totusi sunt sceptic, nu atat in privinta entuziasmului, cat in privinta seriozitatii pentru ducerea la bun sfarsit cu toata constiinta de care poate da dovada un bun crestin! E greu si pentru cei mai incercati dintre noi care au mai trecut prin asa ceva (fiindca tocmai in acea perioada se intampla sa intervina "neprevazutul" cu tot felul de incercari), dar pentru neavizati. Tocmai de aceea poate ca este indicat sa se stie de la inceput ca nu e o simpla joaca. Mai mult, eu nici nu sunt de acord ca cineva sa se inscrie fara sa primeasca binecuvantarea duhovnicului. Poate ca nu au intrat in biserica de mult timp, poate nu s-au spovedit si nu s-au impartasit de ani buni... Cel mai bine, tot duhovnicul stie daca poate da binecuvantarea, sau nu, ca noi intre noi... nu stim nimic unul despre celalalt, si nu ne alaturam acestui scop, doar sa ne dam importanta, ci sa fim cu adevarat la inaltimea la care Dumnezeu se asteapta sa fim!

Ai perfecta dreptate,si aici ti-ai raspuns singur la intrebarea de ce esti o tinta pentru Psaltire.Doamne ajuta!
Vechi 20.01.2010, 11:28:54
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Si cine spune ca nu facem acest lucru? Nu ar fi frumos sa incepem sa ne laudam... dar nici sa aruncam cu pietre in altii.
Pentru mine aceasta discutie nu e decat inca o ispita, ca sa nu facem ce ne-am propus. Atata doar, ca atunci cand imi propun un lucru bun, il si duc la bun sfarsit, chiar daca prin absurd voi fi nevoita sa fac singura toata Psaltirea.
Te rog sa ma ierti, Daniel; am retinut gresit ca esti preot.
Ar fi indicat sa se mai completeze cu date profilul personal, caci uite, as fi vrut sa vad ce varsta ai si nu scrie nimic. Am mai avut odata discutii interminabile cu un tanar de 20 ani, eu afirmand una, la cei 60 de ani ai mei, si el alta. Pana la urma ne-am lamurit, ca el vorbea ca unul aflat mai la inceputul vietii, iar eu fiind mai spre apusul ei. Credinta insa nu depinde de varsta omului.
Am 40 de ani in februarie....
Am sa dau un alt raspuns initiativei voastre....
Orice rugaciune este buna si aduce cu ea o anumita experienta duhovniceasca...Asa ca daca vreti sa mergeti in aceasta initiativa pana la capat ,puteti sa o faceti cu pace...
Eu insa as dori sa atrag atentia ca cea mai mare dorinta a lui Dumnezeu este sa incepem sa_l iubim pe El,si porunca iubirii de Dumnezeu este cea dintai si mai mare porunca...
Apoi sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine(pe aproapele nostru l-a definit astazi un parinte la Trinitas ca fiind cele 100-200 de persoane din jurul nostru cu care relationam)
Deci cea mai mare initiativa a noastra este sa ne curatim pe noi insine...
Ioan Inaintemergatorul spunea doar atat: pocaiti-va...ca s-a apropiat Imparatia cerurilor....
Asta doreste Dumnezeu,intai de toate pocainta ...

Subscriu la orice initiativa obiectiva care ne poate duce la apropierea noastra individuala de Dumnezeu,la dragoste fata de El si smerenie...

In rest,va doresc succes in initiativa voastra de a "salva" Romania,dar doresc sa ne salvam in primul rand fiecare....
Si in rugaciunile noastre sa pomenim,asa ca si la Sfanta Liturghie,si rugaciuni pentru Poporul nostru,conducatorii satelor si oarselor,al tarii,pentru tot clerul ortodox....
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 12:30:44
OmuBun
Guest

Implicit Zambind unei idei!

Judecand dupa felul in care ma simt in acest moment, imi vine sa ies in strada si sa strig "Evrika!", apoi sa fac vreo 200 de ture in jurul blocului!... S-ar putea sa fi gasit solutia sa... "salvam" Romania si pe noi insine. Nu radeti si nu alergati dupa sampanie inca, dar s-ar putea ca ceea ce spun acum sa nu fie totusi o utopie.
Va mai amintiti de... "Caritas"? No, stati binisor ca n-am dat cu paru', ce sariti asa? Io ma refer ma refer la idee nu la bani!!
Dar mai intai sa incepem cu inceputul: Avem nevoie de 21 de voluntari pentru citirea catismelor. Deocamdata sunt 13, ne mai trebuiesc 8. Persoane serioase care sa doreasca sa faca ceva extrem de benefic pentru sine si familia lui, dar ceva care sa nu contravina bunului simt. Si cum nimic nu vine de la sine, e nevoie si de un pic de sacrificiu. Ce fel de sacrificiu? Postul Pastelui sa fie tinut la propriu si la figurat, si in fiecare zi sa fie dispus si sa aiba practic posibilitatea sa citeasca acea catisma care ii revine. In acelasi timp, fiecare dintre cei 21, vor avea cate un pomelnic cu numele de botez a fiecaruia dintre cei ce citesc (numele lui fiind trecut primul pe pomelnicul personal) care va fi dus sau inmanat unei persoane de incredere care ajunge la o manastire, cu mentiunea "acatist de 40 de zile". De ce 21? Nu stiu, am eu incredere mai mare in cifra 3 si 7 (3 - Sf. Treime, 7 - zilele in care Dumnezeu a creat pamantul si i-a dat viata!) In plus, cam atat poate fi pus intr-un pomelnic, fara a se exagera. Daca fiecare dintre noi "beneficiaza", pe langa rasplata eforturilor personale si de citirea timp de 40 de zile a numelui lui in 21 de manastiri (uneori pot fi pomelnice date la aceeasi manastire, doar ordinea sa fie alta, pentru a nu se renunta din greseala la vreunul) mie mi se pare mai mult decat multumitor pentru oricine, deci si tentatia de a se oferi este mai mare!

Bun! Ce treaba are "Caritas"-ul cu "salvarea Romaniei"? Pai are! Sau cel putin asa imi vine mie sa cred. Imaginati-va cum ar fi sa ne formam in grupuri care sa "lucram" impreuna. Dar nu in sensul: "eu trimit la 20 cate 5 lei si astept sa primesc de al altii la Sfantul Asteapta!", ci eu ii trec pe 20 cu care am o intelegere pe pomelnicul meu, iar ei ma trec pe pomelnicele lor. Daca pot sa-mi fac mai multe grupuri in care sa ma implic, cu atat mai bine. Dar asta o sa ne schimbe intr-o oarecare masura vechile tabieturi, fiindca nu mai putem lenevi in pat pana tarziu, duminicile, ci va trebui sa mergem la Sf. Liturghie. Cat despre minciuna, daca la Caritas-ul clasic se mai practica, la Dumnezeu nu merge sa-ti furi caciula. Si cum, orice prezenta in plus la biserica, este bine-placuta lui Dumnezeu nu ma indoiesc ca asta chiar este o posibilitate reala de a schimba soarta tarii in bine! Voi ce ziceti?
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 12:48:03
Banned

Implicit

Citat:
Judecand dupa felul in care ma simt in acest moment, imi vine sa ies in strada si sa strig "Evrika!", apoi sa fac vreo 200 de ture in jurul blocului!... S-ar putea sa fi gasit solutia sa... "salvam" Romania si pe noi insine. Nu radeti si nu alergati dupa sampanie inca, dar s-ar putea ca ceea ce spun acum sa nu fie totusi o utopie.
Va mai amintiti de... "Caritas"? No, stati binisor ca n-am dat cu paru', ce sariti asa? Io ma refer ma refer la idee nu la bani!!
Dar mai intai sa incepem cu inceputul: Avem nevoie de 21 de voluntari pentru citirea catismelor. Deocamdata sunt 13, ne mai trebuiesc 8. Persoane serioase care sa doreasca sa faca ceva extrem de benefic pentru sine si familia lui, dar ceva care sa nu contravina bunului simt. Si cum nimic nu vine de la sine, e nevoie si de un pic de sacrificiu. Ce fel de sacrificiu? Postul Pastelui sa fie tinut la propriu si la figurat, si in fiecare zi sa fie dispus si sa aiba practic posibilitatea sa citeasca acea catisma care ii revine. In acelasi timp, fiecare dintre cei 21, vor avea cate un pomelnic cu numele de botez a fiecaruia dintre cei ce citesc (numele lui fiind trecut primul pe pomelnicul personal) care va fi dus sau inmanat unei persoane de incredere care ajunge la o manastire, cu mentiunea "acatist de 40 de zile". De ce 21? Nu stiu, am eu incredere mai mare in cifra 3 si 7 (3 - Sf. Treime, 7 - zilele in care Dumnezeu a creat pamantul si i-a dat viata!) In plus, cam atat poate fi pus intr-un pomelnic, fara a se exagera. Daca fiecare dintre noi "beneficiaza", pe langa rasplata eforturilor personale si de citirea timp de 40 de zile a numelui lui in 21 de manastiri (uneori pot fi pomelnice date la aceeasi manastire, doar ordinea sa fie alta, pentru a nu se renunta din greseala la vreunul) mie mi se pare mai mult decat multumitor pentru oricine, deci si tentatia de a se oferi este mai mare!

Bun! Ce treaba are "Caritas"-ul cu "salvarea Romaniei"? Pai are! Sau cel putin asa imi vine mie sa cred. Imaginati-va cum ar fi sa ne formam in grupuri care sa "lucram" impreuna. Dar nu in sensul: "eu trimit la 20 cate 5 lei si astept sa primesc de al altii la Sfantul Asteapta!", ci eu ii trec pe 20 cu care am o intelegere pe pomelnicul meu, iar ei ma trec pe pomelnicele lor. Daca pot sa-mi fac mai multe grupuri in care sa ma implic, cu atat mai bine. Dar asta o sa ne schimbe intr-o oarecare masura vechile tabieturi, fiindca nu mai putem lenevi in pat pana tarziu, duminicile, ci va trebui sa mergem la Sf. Liturghie. Cat despre minciuna, daca la Caritas-ul clasic se mai practica, la Dumnezeu nu merge sa-ti furi caciula. Si cum, orice prezenta in plus la biserica, este bine-placuta lui Dumnezeu nu ma indoiesc ca asta chiar este o posibilitate reala de a schimba soarta tarii in bine! Voi ce ziceti?
Te rog sa ma ierti pentru cele ce iti voi spune,dar dupa cum scrii si te manifesti,nu cred ca poti fi liderul vre-unei initiative.Initiatorul unui proiect in general trebuie sa-si duca ideea pana la capat.Probleama este ca poti crea o dezamagire pentru cei care vor crede in proiectele tale,cand vei renunta la ele.
Spun asta si pentru cei care vor sa adere la astfel de propuneri fanteziste.
Incearca sa te cureti pe tine insuti mai intai,si as sugera ,daca nu e prea mult,sa iti schimbi si nick-ul,pentru ca mi se pare gresit ales,:bun este numai Dumnezeu,si chiar daca ai aceasta trasatura,om bun trebuie sa-ti spuna altii,nu sa te supranumesti tu astfel.

Te rog sa ma ierti pentru aceste cuvinte,care poate te vor deranja,am simtit nevoia insa sa le spun,pentru tine dar si pentru altii.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 13:23:47
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Te rog sa ma ierti pentru cele ce iti voi spune,dar dupa cum scrii si te manifesti,nu cred ca poti fi liderul vre-unei initiative.Initiatorul unui proiect in general trebuie sa-si duca ideea pana la capat.Probleama este ca poti crea o dezamagire pentru cei care vor crede in proiectele tale,cand vei renunta la ele.
Spun asta si pentru cei care vor sa adere la astfel de propuneri fanteziste.
Incearca sa te cureti pe tine insuti mai intai,si as sugera ,daca nu e prea mult,sa iti schimbi si nick-ul,pentru ca mi se pare gresit ales,:bun este numai Dumnezeu,si chiar daca ai aceasta trasatura,om bun trebuie sa-ti spuna altii,nu sa te supranumesti tu astfel.

Te rog sa ma ierti pentru aceste cuvinte,care poate te vor deranja,am simtit nevoia insa sa le spun,pentru tine dar si pentru altii.
Nu trebuie sa-ti ceri iertare pentru gandurile tale. Sau in orice caz, nu mie! Eu sunt un om, ca oricare altul, cu bune si rele si nu ma pot supara pentru parerea cuiva. Mi se pare chiar normal sa gandim diferit din cand in cand, ca altfel n-am mai sti sa facem diferenta intre bine si rau.
Despre bietul meu "nick", am mai spus-o si nu mai revin. Nu-mi place sa ma justific si imi pare rau ca tocmai el, (nick-ul) creaza altora insomnii. Oameni buni, nu va mai bateti capul cu chestiuni strict personale!... Va rog mult!

Cat despre parerile "fanteziste", cam tot ce tine de Dumnezeu este fantezie din punctul unora de vedere. Ma rog. Este opinia ta pe care ti-o respect.
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 16:00:07
Banned

Implicit

Citat:
Nu trebuie sa-ti ceri iertare pentru gandurile tale. Sau in orice caz, nu mie! Eu sunt un om, ca oricare altul, cu bune si rele si nu ma pot supara pentru parerea cuiva. Mi se pare chiar normal sa gandim diferit din cand in cand, ca altfel n-am mai sti sa facem diferenta intre bine si rau.
Despre bietul meu "nick", am mai spus-o si nu mai revin. Nu-mi place sa ma justific si imi pare rau ca tocmai el, (nick-ul) creaza altora insomnii. Oameni buni, nu va mai bateti capul cu chestiuni strict personale!... Va rog mult!

Cat despre parerile "fanteziste", cam tot ce tine de Dumnezeu este fantezie din punctul unora de vedere. Ma rog. Este opinia ta pe care ti-o respect.

Am citit acolo unde faci referire,si ma bucur ca ai actiuni umanitare si salvezi oameni.Cat despre nick-ul tau,sa stii ca nu mie imi face rau sau altuia ,ci tie....
In ceea ce priveste proiectele,parerea mea este sa nu le mai initiezi,pana cand nu dobandesti o anumita coerenta si maturitate duhovniceasca,altfel ai sa provoci dezamagiri....
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 16:42:20
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
Am citit acolo unde faci referire,si ma bucur ca ai actiuni umanitare si salvezi oameni.Cat despre nick-ul tau,sa stii ca nu mie imi face rau sau altuia ,ci tie....
Multumesc mult, Daniel! Vezi ca si tu poti deveni un... Om bun?

Citat:
In ceea ce priveste proiectele,parerea mea este sa nu le mai initiezi,pana cand nu dobandesti o anumita coerenta si maturitate duhovniceasca,altfel ai sa provoci dezamagiri....
Imi inchipui ca nu candidez pentru vreo functie si ca atare dezamagirile la care faci referire sunt de fapt efectele propriilor noastre decizii, luate la suparare, cand modul altuia de gandire nu se suprapune peste al nostru.
Cat despre coerenta si maturitatea mea duhovniceasca... Ai dreptate! Iarta-ma daca ti-am stat in cale. Cu ceva timp in urma poate ma deranjau interpelari de acest gen si le tratam altfel. Acum am invatat ca omul poate fi si altfel. Totul e sa vrea!!
Reply With Quote
Vechi 20.01.2010, 20:30:13
beliver's Avatar
beliver beliver is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2008
Locație: Ardeal
Implicit

"Si nu ne duce pe noi in ispita ci ne mantuieste de cel rau..."
Cine sau ce ne poate opri sa facem ceva ce noi credem ca e bine,care nu e in interes personal?Nu inteleg de ce daca nu vrei sa participi,trebuie sa-i "convingi" si pe altii ca nu e bine?Doamne ajuta!
Vechi 20.01.2010, 21:55:55
Miha-anca
Guest

Implicit

S-au anuntat mai multe persoane dispuse sa citeasca si doua Catisme la nevoie. Deci nu trebuie sa ne facem griji exagerate. Mai sunt inca crestini-ortodocsi pe lumea asta!
Reply With Quote
Vechi 21.01.2010, 11:25:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de beliver Vezi mesajul
"Si nu ne duce pe noi in ispita ci ne mantuieste de cel rau..."
Cine sau ce ne poate opri sa facem ceva ce noi credem ca e bine,care nu e in interes personal?Nu inteleg de ce daca nu vrei sa participi,trebuie sa-i "convingi" si pe altii ca nu e bine?Doamne ajuta!
Nu ma deranjeaza faptul ca exista un asemenea proiect.Ma deranjeaza usurinta si lipsa de motivatie unui astfel de plan....Daca vreti sa continuati va urez succes...dar eu personal nu cred in asa ceva.....prin motivele pe care le-am expus pana acum...
Nu am sa mai intervin in acest topic,pentru ca ce am avut de spus am spus...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Salvati Copenhaga! andreicozia Generalitati 7 03.01.2010 04:45:16
salvati o viata andreicosminus Umanitare 0 30.12.2009 17:57:32
SOS!Salvati viata unui copil nou-nascut! heaven Umanitare 8 10.09.2009 21:13:19
Salvati Iconostasul de la Cotroceni simona76 Stiri, actualitati, anunturi 1 26.03.2009 09:56:37
salvati un suflet bm Generalitati 18 02.09.2007 15:10:53