Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.01.2012, 15:05:49
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Inteleg bine predica,ideea insa era alta. De exemplu daca zic "Doamne Iisuse..." ma rog doar pentru mine. Miluieste-ma pe mine. Acest "pe mine" mi se pare "egoist" oarecum... Pe cand in "Tatal nostru" ne rugam pentru toti. "painea NOASTRA" , "da-ne-o NOUA" , "ne iarta NOUA" , "nu ne duce pe NOI in ispita" , "Ne izbaveste (pe NOI,caci e la plural)". Se stie ca cea mai placuta rugaciune in fata lui Dumnezeu e rugaciune pentru aproapele. Cand te rogi (si) pentru altcineva e o rugaciune dumnezeiasca,angelica (ca sa-l citez pe parintele Staret de la manastirea unde merg). Plus ca atunci cand Apostolii L-au intrebat pe Iisus cum sa se roage nu i-a invatat Rugaciunea inimii,ci Tatal nostru.

Parintele Adrian Fageteanu a spus (pe baza acestui criteriu) ca indrazneste sa-i cintrazica pe rusi,ei fiind cei care au "descoperit" Rugaciunea inimii si puterea ei.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 15:19:55
ioan cezar
Guest

Implicit

Raoul, bag seama ca iar ne propui sa luam de bun ce marturisesti singur ca ti se pare tie
si sa uitam cele mii de pagini scrise de sfintii rugatori (pe care le-am citit, se pare, unii dintre noi). Sper ca nu te superi prea tare daca ramanem la scrierile Parintilor!... :)
Uite, daca doresti cu adevarat sa te lamuresti, poti citi cu mult folos sufletesc pe tema rugaciunii: Pelerinul rus, Filocalia (orice, sau mai bine tot), Sf. Teofan Zavoratul (vreo 2-3 lucrari), Parintele Cleopa (o monografie "Rugaciunea lui Iisus" de doar 500 pagini), Sbornicul (2 vol. in total 800 pag.).
Apoi sigur vei avea o opinie mai nuantata asupra acestei rugaciuni, crede-ma pe cuvant de cititor!

Last edited by ioan cezar; 17.01.2012 at 15:30:21.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 15:33:05
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Dar asta nu e ce spun eu,ci ce am citit. Si e logic ca Dumnezeu se bucura mai mult cand ne rugam (si) pentru aproapele,nu? Cea mai placuta rugaciune in fata lui Dumnezeu e cea pentru aproapele,eu asa am invatat,cand te rogi si pentru altcineva. Cand ne rugam doar pentru noi rugaciunea e mai mult "egoista".

PS a nu se intelege ca nu sunt deacord cu Rugaciunea Inimii si practicarea ei. Ne mantuieste si numai prin continuitatea ei,e foarte foarte buna. Dar... Tatal nostru ii este superioara. Dezavantajul este ca e o rugaciune mai "lunga" si nu ne putem pastra o stare continua de concentrare ca la Rugaciunea Inimii,de aceea cea din urma e recomandata. Dar cine tinde spre culmi mai inalte se poate folosi foarte bine si de Tatal nostru.
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 15:42:32
ioan cezar
Guest

Implicit

Nu tin sa te contrazic. daca vei citi ceva din lista, vei gasi acolo toate explicatiile de care avem nevoie, inclusiv problema pe care o ridici e abordata si lamurita, nu mai stiu exact unde anume dar cred ca se raspunde, in orice caz, nu doar explicit ci si implicit, de-a lungul lecturii.
dar practica va vorbi de la sine cel mai bine.
Iti doresc sa practici, sub ascultare si cu indrumare de la un rugator sporit, aceasta minunata rugaciune!
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 15:42:35
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Dar asta nu e ce spun eu,ci ce am citit. Si e logic ca Dumnezeu se bucura mai mult cand ne rugam (si) pentru aproapele,nu? Cea mai placuta rugaciune in fata lui Dumnezeu e cea pentru aproapele,eu asa am invatat,cand te rogi si pentru altcineva. Cand ne rugam doar pentru noi rugaciunea e mai mult "egoista".

PS a nu se intelege ca nu sunt deacord cu Rugaciunea Inimii si practicarea ei. Ne mantuieste si numai prin continuitatea ei,e foarte foarte buna. Dar... Tatal nostru ii este superioara. Dezavantajul este ca e o rugaciune mai "lunga" si nu ne putem pastra o stare continua de concentrare ca la Rugaciunea Inimii,de aceea cea din urma e recomandata. Dar cine tinde spre culmi mai inalte se poate folosi foarte bine si de Tatal nostru.
Si ce te impiedica sa spui: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

ps: iarăși te impiedici...
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 15:44:48
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Iti recomand cartea "O noapte in pustia Sfântului Munte Athos" - Mitropolitul Ierothei Vlahos - care dezbate rugaciunea lui Iisus. Cartea este un dialog intre Mitropoltul Ierothei Vlahos si un pustnic din Sfantul munte Athos. Este o carte impresionanta care te transpune in viata pustnicilor din Sf Munte care practica rugaciunea neincetata. Apoi putem vorbi mai departe despre ceea ce tu sustii.

Aici aveti un fragment din dialog
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 16:04:16
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

1. Nu ma impiedica nimic sa spun "miluieste-ne pe noi" fara "pacatosii",ca pacatosi avem dreptul de a ne numi doar pe noi,nu pe altii. Cel putin cand rosteam rugaciunea la comun parintele Staret ne-a sugerat sa nu spunem si "pacatosii", ci doar "miluieste-ne pe noi". In fine,eu ma refeream la forma standard a rugaciunii,ca si cei din Sfantul Munte rosteau tot o formula mai completa,prin care sa rugau pentru lumea intreaga.
2. NU am niciun dubiu cu privire la aceasta rugaciune,o si practic,o sa afirm mereu ca e extraordinar de buna,am si citit despre semnificatia si puterea ei.
3. Ideea si intrebarea in sine era una simpla: de ce sa o consideram mai puternica decat "Tatal nostru". Asta e tot. In rest nu am niciun dubiu,sunt cu totul deacord cu Rugaciunea inimii.

Iertare daca am fost inteles gresit. Doamne-ajuta!
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 17:29:45
CelMandru's Avatar
CelMandru CelMandru is offline
Senior Member

Data înregistrării: 11.04.2011
Locație: București
Implicit

Citat:
1. Nu ma impiedica nimic sa spun "miluieste-ne pe noi" fara "pacatosii",ca pacatosi avem dreptul de a ne numi doar pe noi,nu pe altii. Cel putin cand rosteam rugaciunea la comun parintele Staret ne-a sugerat sa nu spunem si "pacatosii", ci doar "miluieste-ne pe noi". In fine,eu ma refeream la forma standard a rugaciunii,ca si cei din Sfantul Munte rosteau tot o formula mai completa,prin care sa rugau pentru lumea intreaga.
2. NU am niciun dubiu cu privire la aceasta rugaciune,o si practic,o sa afirm mereu ca e extraordinar de buna,am si citit despre semnificatia si puterea ei.
3. Ideea si intrebarea in sine era una simpla: de ce sa o consideram mai puternica decat "Tatal nostru". Asta e tot. In rest nu am niciun dubiu,sunt cu totul deacord cu Rugaciunea inimii.

Iertare daca am fost inteles gresit. Doamne-ajuta!
Într-una din cărțile cu mărturiile despre Părintele Arsenie Boca, se spune că dânsul îndemna oamenii, că atunci când dau de un necaz să spună de nouă ori rugăciunea Tatăl Nostru. Dar în altă parte, tot Părintele sfătuia oamenii să nu se dezlipească de rugăciunea inimii.

Eu cred că nu există rugăciunea mai puternică decât alta. Și mai cred că e de datoria noastră să rostim aceste două rugăciuni în tot ceasul, de nădăjduim la mila Domnului.
"A fost întrebat avva Ammona ce este calea cea strâmtă și îngustă, și a zis: calea strâmtă și îngustă înseamnă a-ți struni gândurile, și a-ți nimici voia ta, de dragul lui Dumnezeu. Asta înseamnă „iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție“ (Matei, XIX, 27.)." (Despre avva Ammona, Patericul Egiptean)
Reply With Quote
Vechi 17.01.2012, 19:01:38
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CelMandru Vezi mesajul
Eu cred că nu există rugăciunea mai puternică decât alta. Și mai cred că e de datoria noastră să rostim aceste două rugăciuni în tot ceasul, de nădăjduim la mila Domnului.
Bine punctat ! Orice rugaciune spusa cu credinta , din inima , cu sinceritate , cu mintea adunata si curatita de alte ganduri nefolositoare , este puternica in fata lui Dumnezeu , caci El ne cunoaste dinainte gandul nostru si cele de care avem nevoie , numai ca rugaciunea are si rolul disciplinarii noastre duhovnicesti , a deparazitarii mintii de cele nefolositoare . Rugaciunea este in acest sens un exercitiu continuu si o mentinere a legaturii cu Dumnezeu.
Nu de forumule si cuvinte aranjate in anumit fel are nevoie Dumnezeu , ci de inima curata si smerita , iar asta se poate realiza si prin rugaciunea Inimii si prin Tatal nostru , dar se alege in general "formula" cea mai scurta si la indemana tuturor :"Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu . . .. . "
Vechi 18.01.2012, 01:00:42
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
De exemplu daca zic "Doamne Iisuse..." ma rog doar pentru mine. Miluieste-ma pe mine. Acest "pe mine" mi se pare "egoist" oarecum...

Sunt de parere ca nu-i loc de egoism in rugaciunea mintii.
Cand zic: miluieste-ma pe mine, ma refer si la toti cei pe care ii port in mine; iar cel ajuns la mare inaltime duhovniceasca poarta in sine intreaga lume.
Conteaza cu ce inima spun rugaciunea. Chiar daca ma voi ruga, spunand: miluieste-ne pe noi, dar inima imi e pustie, ce folos voi avea?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciunea lui Iisus georgeval Rugaciuni 51 11.11.2014 09:55:20
"Minunea" unui fachir si rugaciunea lui Iisus (de Arhimandrit Nicolae Drobiazghin) andrei_im Alte Religii 1 14.05.2011 02:05:28
Rugaciunea lui Iisus MadalinS Rugaciuni 8 10.04.2011 19:11:36
DESPRE RUGACIUNEA LUI IISUS emanuel2007 Despre Biserica Ortodoxa in general 114 16.03.2011 22:26:15
Cleopa Paraschiv Mina Dobzeu Rugaciunea lui Iisus mihailt Rugaciuni 1 18.05.2008 13:06:37